Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Waar stopt Rusland?


Elaine68 schreef op 06-06-2024 om 18:42:

[..]

Ja dat is waar!

Nou dat is helaas niet zo. Een tijdje geleden heb ik wat gelezen over de effecten van de kernbommen op Japan en het is allerminst een alles of niets effect. Wat mij het meest verbaasde is dat het gebied van nagenoeg 0% overlevingskans helemaal niet zo groot was, denk aan kilometer(s). Daarbuiten is het verschrikkelijk met brandwonden en stralingsgevolgen. Met een zwaardere bom zal de cirkel groter zijn.


Ronald Scholte vertelt erover in 2011 en plaatst zelfs een reactie onder de reportage: 


https://www.youtube.com/watch?v=tCwT7ricWLQ

Ondertussen opvallende nieuwsberichten over Rusland: Voor het eerst in 24 jaar leidt Gazprom een miljardenverlies.

Maar nog spannender: Rusland gaat opdraaien voor een lening van 50 miljard aan Oekraïne via de rente opbrengsten van bevroren Russisch kapitaal (260 miljard).

Al een beetje 'oud nieuws' onderhand, maar het Oekraïnse leger is bijna een week geleden Rusland binnengevallen. 

https://www.rtl.nl/nieuws/artikel/5465233/oekraine-inval-oorlog-verplaatst-zich-naar-rusland

"Vijf dagen geleden werd het Russische leger verrast met een Oekraïense inval in Koersk. Inwoners van de regio reageren kritisch op het bestuur dat de evacuaties regelt, en op het Russische leger. "Oekraïners prikken een mythe door: het grote machtige Rusland dat zijn eigen grenzen niet kan verdedigen", zegt Rusland-correspondent Olaf Koens."

EnglishmaninNewYork schreef op 11-08-2024 om 14:14:

Al een beetje 'oud nieuws' onderhand, maar het Oekraïnse leger is bijna een week geleden Rusland binnengevallen.

https://www.rtl.nl/nieuws/artikel/5465233/oekraine-inval-oorlog-verplaatst-zich-naar-rusland

"Vijf dagen geleden werd het Russische leger verrast met een Oekraïense inval in Koersk. Inwoners van de regio reageren kritisch op het bestuur dat de evacuaties regelt, en op het Russische leger. "Oekraïners prikken een mythe door: het grote machtige Rusland dat zijn eigen grenzen niet kan verdedigen", zegt Rusland-correspondent Olaf Koens."

Ja, en nu is Putin boos en noemt het een provocatie

https://nos.nl/artikel/2533217-internationaal-aanhoudingsbevel-tegen-oekrainer-om-nord-stream-sabotage

“Het arrestatiebevel werd uitgevaardigd op verzoek van de Duitse federale aanklager, die zegt te hebben vastgesteld dat de man tot de zeskoppige bemanning behoorde van het zeilschip dat bij de aanslag in de Oostzee gebruikt zou zijn.

Omdat deze Vladimir S., een duikinstructeur die ten tijde van de aanslag werkzaam was voor een duikschool in Kyiv, sinds enige tijd in Warschau zou wonen, heeft Duitsland een uitleveringsverzoek bij Polen ingediend. Maar dat land heeft daar geen gehoor aan gegeven”


Het ziet er niet naar uit dat Duitsland medewerking krijgt:  

https://nos.nl/artikel/2533281-waarom-duitsland-als-enige-land-wel-blijft-jagen-op-nord-stream-saboteurs

"Sporen in het onderzoek naar de aanslag leiden al langer naar Oekraïne. Het zeiljacht dat vermoedelijk is gebruikt door de saboteurs, de Andromeda, was gehuurd door een Pools bedrijf waar een Oekraïense zakenman achter zit. De drie Oekraïners die Duitsland in beeld heeft, zouden op het schip hebben gezeten.

Voor betrokkenheid van Oekraïense autoriteiten is zowel in het officiële onderzoek als door onderzoeksmedia geen bewijs gevonden. Duitse kranten benoemen dat, maar stellen ook de vraag wat er gebeurt als die link ooit wel zou worden gevonden. "Kun je een land dat een belangrijk deel van je eigen energie-infrastructuur heeft opgeblazen blijven steunen met miljoenen euro's voor defensie?", schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Duitsland lijkt vooralsnog dus vastbesloten om het onderzoek voort te zetten, al is het twijfelachtig of Volodymyr Z. ooit voor een Duitse rechtbank zal verschijnen. Polen zegt dat hij al ruim een maand het land uit is - en dat het land daar niets aan kon doen." 

En in ander nieuws: 
Tweede Russische regio in staat van nood:
https://www.bbc.com/news/articles/c17gqq0djdgo

"Russia has so far struggled to halt the Ukrainian advance, with almost 200,000 Russians having fled their homes in parts of the Kursk region.

In his first comments since the operation, US President Biden said that the offensive was “creating a real dilemma for Putin".

The prime ministers of Finland and Estonia, meanwhile, said they supported Ukraine's military operation in Kursk at a joint press conference on Wednesday.

Last week, the German Foreign Ministry said Ukraine was entitled to self-defence which was "not limited to its own territory"."

Ligt het aan mij of is de tendens aan het wijzigen en krijgt Oekraïne meer mandaat om zich te verdedigen (o.a. door Rusland binnen te vallen)? 

Zelensky geeft (in bovenstaand artikel) aan geen intentie te hebben Russisch grondgebied te veroveren. 

Dit heeft als doel om de oorlog naar Rusland te brengen en Oekraïne krijgt de nodige bijval. 

Ondertussen in Rusland: 
"Plaatselijk vraagt de overheid de bevolking hulp te verlenen aan de geëvacueerden, maar soms nemen burgers ook zelf het heft in handen. Zo zijn in Moskou, Sint-Petersburg en enkele andere steden vrijwilligers begonnen met het verzamelen en versturen van hulpgoederen, van kleding en schoeisel tot speelgoed en voer voor huisdieren.

Het initiatief komt van enkele oppositiegroepen die tegen het Russische optreden in Oekraïne zijn. In Moskou gaat het vooralsnog om een enkel verzamelpunt, in deze stad van meer dan twaalf miljoen inwoners.

"Ik denk dat de mensen die ons steunen sowieso sceptisch kijken naar alles wat er de afgelopen twee jaar gebeurt", zegt Ilja Krestjaninov, hoofd van de jongerenbeweging van de partij Burgerinitiatief. "Maar helaas is het niet mogelijk dat publiekelijk te uiten, want daarvoor kun je boetes krijgen of zelfs gevangenisstraf. Maar zo gauw ze de wettige mogelijkheid krijgen iets nuttigs te doen, waarvoor ze niet worden gestraft, zijn ze bereid in actie te komen en, zoals nu, de lijdende mensen te steunen."

Bron: https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2533180-steeds-meer-russen-ontvluchten-koersk-hulp-komt-langzaam-op-gang

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was op de hoogte van plannen om de Nord Stream-pijpleidingen op te blazen en gaf daar aanvankelijk ook toestemming voor. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van onder meer gesprekken met vier mensen die bij de sabotageactie van september 2022 waren betrokken.

Het plan voor de aanslag werd volgens de krant in mei van dat jaar bedacht tijdens een borrel van Oekraïense officieren en zakenmensen. De zakenmensen financierden de operatie, die zo'n 300.000 dollar kostte (272.000 euro). Het leger had geen geld.

Een van de betrokkenen vertelde de krant dat Zelensky het plan goedkeurde, iets wat drie andere bronnen bevestigen. Zelensky veranderde van gedachten toen deAmerikaanse CIA erover hoorde en hem vroeg om van de sabotageactie af te zien. De CIA was over het bestaan van het plan ingelicht door de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD, schrijft The Wall Street Journal.

Het toenmalige hoofd van de Oekraïense generale staf, generaal Valeri Zaloezjny, besloot toch door te zetten. Zaloezjny, tegenwoordig ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, ontkent dit tegenover de krant. Duitsland vaardigde woensdag een eerste internationaal aanhoudingsbevel uit voor de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleidingen. Volgens de krant richt het Duitse onderzoek zich nu ook op Zaloezjny.

The Wall Street Journal schrijft dat de uitkomsten van het Duitse onderzoek de relatie tussen Kyiv en Berlijn kunnen schaden. Duitsland is na de Verenigde Staten de grootste financier van militair materieel voor Oekraïne. President Zelensky heeft altijd ontkend dat Kyiv bij de aanslag in de Oostzee betrokken was.

Bron: AD

Dat bericht leest heel geloofwaardig, als puzzelstukjes die in elkaar vallen. Het gaat natuurlijk om de opdrachtgever en het is explosief voor Zelensky.

Beterhier schreef op 15-08-2024 om 09:02:

Dat bericht leest heel geloofwaardig, als puzzelstukjes die in elkaar vallen. Het gaat natuurlijk om de opdrachtgever en het is explosief voor Zelensky.

Tja knullig. 

Ik vraag me af; wat nu? Gaat Duitsland de geldkraan dichtdraaien of wat zijn precies die consequenties voor Oekraïne?

Dat is een lastige. Zelensky heeft officieel ontkend maar dat wordt inofficieel tegengesproken. Aan de andere kant heeft hij de steun ingetrokken vóórdat het werd uitgevoerd. Die Zaloezjny was al door Zelensky uit zijn functie gezet.

https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2519857-door-zelensky-ontslagen-bevelhebber-zaloezjny-benoemd-tot-ambassadeur-vk

Maar het nieuws is nog niet doorgedrongen tot de Duitse media, dit stond er gisteren op Tagesschau, niets aan hand... Citaat:

Geen directe banden met de Oekraïense staat

Het blijft onduidelijk in hoeverre de staatsautoriteiten in Oekraïne mogelijk betrokken zijn geweest bij de voorbereiding en uitvoering van de sabotage. Uit het onderzoek is voor de nu gezochte verdachte met een arrestatiebevel en de andere twee verdachten in ieder geval geen directe connectie met het Oekraïense leger of de geheime diensten naar voren gekomen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyi had in het verleden de betrokkenheid van zijn regering bij de aanslagen afgewezen. Als president geeft hij passende bevelen – dit was hier niet het geval. Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst had ook ontkend: "Ik ben er meer dan zeker van dat geen van de functionarissen in Oekraïne er iets mee te maken kan hebben gehad", vertelde Kyrylo Budanov in het voorjaar aan ARD.

Bron https://www.tagesschau.de/investigativ/ndr-wdr/nordstream-172.html

Ook een pikant citaat uit Deutschlandfunk 14-08:

https://www.deutschlandfunk.de/mutmasslicher-nord-stream-saboteur-entkommt-ermittlern-100.html

Federale regering: De betrekkingen met Oekraïne zijn niet gespannen
Een woordvoerder van de federale regering zei dat de betrekkingen met Oekraïne niet onder druk stonden door het strafrechtelijk onderzoek. Het betreft uitsluitend procedures tegen particulieren.

Ik zie een explosie aankomen die groter is dan die op de pijpleidingen.

Ik denk ook dat het een lastige wordt. Niet zozeer vanwege Duitsland, maar omdat Europa als geheel de Nordstream toch al niet zo zag zitten. De Europese druk op Duitsland om Oekraïne te blijven steunen zal (veel) groter zijn dan eventuele steun voor Duitsland om sancties te kunnen invoeren tegen Oekraïne om medewerking te forceren. 

EnglishmaninNewYork schreef op 14-08-2024 om 19:24:

Voor betrokkenheid van Oekraïense autoriteiten is zowel in het officiële onderzoek als door onderzoeksmedia geen bewijs gevonden. Duitse kranten benoemen dat, maar stellen ook de vraag wat er gebeurt als die link ooit wel zou worden gevonden. "Kun je een land dat een belangrijk deel van je eigen energie-infrastructuur heeft opgeblazen blijven steunen met miljoenen euro's voor defensie?", schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Dat is een explosieve vraag. Maar eigenlijk heeft Duitsland nog veel te lang gedraald met afblazen van Nord stream 2. Heeft nooit geleverd en zou het ook niet meer tenzij ze nog geloven in het sprookje dat de relatie met Rusland binnen een paar decennia goedkomt.

EnglishmaninNewYork schreef op 15-08-2024 om 09:39:

Ik denk ook dat het een lastige wordt. Niet zozeer vanwege Duitsland, maar omdat Europa als geheel de Nordstream toch al niet zo zag zitten. De Europese druk op Duitsland om Oekraïne te blijven steunen zal (veel) groter zijn dan eventuele steun voor Duitsland om sancties te kunnen invoeren tegen Oekraïne om medewerking te forceren.

Klopt, Europa zag Nord Stream al veel langer niet (meer) zitten. Dat is ook iets gemakkelijk op afstand. Als Duitsland toegeeft dat Nord stream al vóór de aanslag mislukt een mislukt plan was maakt het minder uit.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.