Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Bewerkt voedsel


Ik ken eigenlijk geen mensen met 20+ jaar kookervaring die nog hoofdzakelijk pakjes en zakjes gebruiken als basis voor hun maaltijden. Dan doel ik op de Knorr wereldkeukenpakken en pastasaus uit pot. Incidenteel gebruik ik nog wel eens zoiets, gezeefde tomaten met Italiaanse kruiden o.i.d. als basis voor minestronesoep. Volledig kant-en-klaar doe ik ook wel, Iglo roerbak of een maaltijdsalade.

bieb1963 schreef op 03-03-2024 om 11:51:

[..]

Als aanvulling daarop: men vindt ook dat beide ouders fin zelfstandig moeten kunnen zijn. En dat kost tijd. Als je dan ook nog na werk de nodige aandacht aan je kinderen wil besteden, zelf even wil relaxen enz, blijft er weinig tijd over om helemaal zelf een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel te zetten

Oefening baart kunst.  Inmiddels heb ik 40 jaar ervaring in de keuken en kan ik zeggen dat een sausje voor over de bloemkool helemaal zelf maken mij net zoveel tijd kost als een zakje gebruiken voor een sausje. 

Zo gaat dat met meer dingen een je kan altijd zorgen dat je dingen op voorraad hebt in de vriezer door een keer extra te maken en in te vriezen.  De tomatenbasis voor spaghetti bolognese en pizzasaus maak ik eens in de zoveel tijd in het heel groot en dat gaat in porties de vriezer in.  Er zijn meer dingen die ik voorraad had/heb voor dagen dat het snel moe(s)t.

Edit: Die tomaten basis is echt alleen maar groenten en dat kan ook soep worden of lasagne. 

Bakblik schreef op 03-03-2024 om 12:04:

[..]

Oefening baart kunst. Inmiddels heb ik 40 jaar ervaring in de keuken en kan ik zeggen dat een sausje voor over de bloemkool helemaal zelf maken mij net zoveel tijd kost als een zakje gebruiken voor een sausje.

Zo gaat dat met meer dingen een je kan altijd zorgen dat je dingen op voorraad hebt in de vriezer door een keer extra te maken en in te vriezen. De tomatenbasis voor spaghetti bolognese en pizzasaus maak ik eens in de zoveel tijd in het heel groot en dat gaat in porties de vriezer in. Er zijn meer dingen die ik voorraad had/heb voor dagen dat het snel moe(s)t.

Edit: Die tomaten basis is echt alleen maar groenten en dat kan ook soep worden of lasagne.

Ik heb niet de ruimte om al die voorraad te stallen. Ik heb 2 kleine vrieslaatjes en 1 kast van 25 cm diep met 4 plankjes voor voorraad. 

 

Ik heb de laden van de vriezer maar eens ingedeeld.

De bovenste voor "bakjes van de Chinees" met kliekjes als stamppot, snert, pasta met een prutje. Handig voor drukke dagen.

Eén voor vlees.
Eén voor groente en diepvriesfruit (smoothies).
Eén voor de rest.

Ik weet nu zeker dat ik voorlopig geen boodschappen hoef te doen. Van alles terug gevonden.

bieb1963

bieb1963

03-03-2024 om 12:55 Topicstarter

Ysenda schreef op 03-03-2024 om 12:41:

[..]

Ik heb niet de ruimte om al die voorraad te stallen. Ik heb 2 kleine vrieslaatjes en 1 kast van 25 cm diep met 4 plankjes voor voorraad.

Nou precies. Daar heb ik echt de ruimte niet voor. Neemt niet weg dat ik ook niet vaak pakjes en zakjes gebruik (af en toe), maar dat het in de huidige manier van leven echt wel een grotere uitdaging is om iets afwisselends en smakelijks op tafel te zetten zonder dat

Ook geen inloopkast of ruimte om een kast op de slaapkamer te zetten?

Onze oude kledingkast is in ons nieuwe huis in de schuur gezet als voorraadkast, man heeft er extra planken in gemaakt.

Meel willen we droog bewaren, dat heeft daarom een plank in het dressoir gekregen.

Bolmieke schreef op 03-03-2024 om 07:54:

Jullie kunnen misschien allemaal erg goed koken maar als ik iets maak zonder hulp van pakjes en zakjes dan is het gewoon niet lekker. Tegenwoordig gebruik ik echte aardappels voor stamppot ipv uit een pakje domweg omdat ik tegenwoordig meer tijd en energie heb, het verschil in smaak is niet groot overigens

Welke aardappels gebruik je?

Er zit veel verschil in de rassen. Van Irenes kun je geen patat maken en Bintjes zijn niet lekker voor stamppot.

Onze allround aardappel is de Bildtstar, maar als we ergens Redstar tegenkomen dan stoppen we om een paar zakken in de auto te gooien. Die groeit blijkbaar niet in onze buurt. Borgers zijn ook lekker.

We kopen zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boer (vlees, zuivel, eieren).

Het gaat om de hoeveelheden denk ik. Het is geen vergif; alleen niet optimaal. Van een pakje Bamikruiden of Tikka saus zal je niks krijgen. 

Werk je een heel pak Engelse drop of Kaasknabbels naar binnen dan wordt een groot deel van jouw voedsel van die dag daardoor vervangen.

bieb1963

bieb1963

03-03-2024 om 13:14 Topicstarter

Poezenmeisje schreef op 03-03-2024 om 13:00:

Ook geen inloopkast of ruimte om een kast op de slaapkamer te zetten?

Onze oude kledingkast is in ons nieuwe huis in de schuur gezet als voorraadkast, man heeft er extra planken in gemaakt.

Meel willen we droog bewaren, dat heeft daarom een plank in het dressoir gekregen.

Uh nee.

MMcGonagall schreef op 03-03-2024 om 11:59:

Ik ken eigenlijk geen mensen met 20+ jaar kookervaring die nog hoofdzakelijk pakjes en zakjes gebruiken als basis voor hun maaltijden. Dan doel ik op de Knorr wereldkeukenpakken en pastasaus uit pot. Incidenteel gebruik ik nog wel eens zoiets, gezeefde tomaten met Italiaanse kruiden o.i.d. als basis voor minestronesoep. Volledig kant-en-klaar doe ik ook wel, Iglo roerbak of een maaltijdsalade.

Ik heb 30+ jaar kookervaring waarbij de pakjes en zakjes een hoofdrol hebben vervuld! Ben zelf ook groot geworden met pakjes en zakjes, dat ik klein was kwamen Conimex en Knorr en dergelijke op de markt en mijn moeder kocht dat allemaal. De schappen staan er vol mee, die winkels draaien niet op mij alleen, er zullen heel wat mensen zijn die zo eten bereiden.

Poezenmeisje schreef op 03-03-2024 om 13:05:

[..]

Welke aardappels gebruik je?

Er zit veel verschil in de rassen. Van Irenes kun je geen patat maken en Bintjes zijn niet lekker voor stamppot.

Onze allround aardappel is de Bildtstar, maar als we ergens Redstar tegenkomen dan stoppen we om een paar zakken in de auto te gooien. Die groeit blijkbaar niet in onze buurt. Borgers zijn ook lekker.

We kopen zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boer (vlees, zuivel, eieren).

Ik koop zo'n zak voorgekookte aardappelen voor stamppot, ik weet niet wat voor soort aardappelen dat dan zijn

Bolmieke schreef op 03-03-2024 om 13:17:

[..]

Ik koop zo'n zak voorgekookte aardappelen voor stamppot, ik weet niet wat voor soort aardappelen dat dan zijn

Ik heb eens gezien dat ze een dna-test deden om uit te vinden welke aardappel er gebruikt werd.

Waarschijnlijk bij de Keuringsdienst van Waarde.

Gevonden.

https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/vastkokend-of-kruimig-zijn-alle-aardappelen-uit-de-supermarkt

Poezenmeisje schreef op 03-03-2024 om 13:00:

Ook geen inloopkast of ruimte om een kast op de slaapkamer te zetten?

Onze oude kledingkast is in ons nieuwe huis in de schuur gezet als voorraadkast, man heeft er extra planken in gemaakt.

Meel willen we droog bewaren, dat heeft daarom een plank in het dressoir gekregen.

Nee, ik heb mijn bed in mijn slaapkamer staan, 1,40 breed dan heb ik nog 30 cm er naast. Om mijn bed er in te laten passen moest er een muurtje uitgebroken worden. Mijn kledingkast staat nu op de overloop. Daardoor kon ik een thuiswerkplek creëren.

Ik heb een schuur met een diameter van 15cm.

De woonkamer is 4x4, de keuken 2x4 daar staat ook de eettafel in. 

In de trapkast staat alle camping zooi. Die is ook niet zo groot want in 1910 mochten trappen gewoon smal en steil zijn.

Dat is inderdaad niet erg ruim.

Bakblik schreef op 03-03-2024 om 12:04:

[..]

Oefening baart kunst. Inmiddels heb ik 40 jaar ervaring in de keuken en kan ik zeggen dat een sausje voor over de bloemkool helemaal zelf maken mij net zoveel tijd kost als een zakje gebruiken voor een sausje.

Zo gaat dat met meer dingen een je kan altijd zorgen dat je dingen op voorraad hebt in de vriezer door een keer extra te maken en in te vriezen. De tomatenbasis voor spaghetti bolognese en pizzasaus maak ik eens in de zoveel tijd in het heel groot en dat gaat in porties de vriezer in. Er zijn meer dingen die ik voorraad had/heb voor dagen dat het snel moe(s)t.

Edit: Die tomaten basis is echt alleen maar groenten en dat kan ook soep worden of lasagne.

Ik doe het precies zo. Op onze oppasdagen ben ik 's avonds uitgeteld en hoef ik alleen een zelfgemaakte soep uit de vriezer te halen. Pastasaus maak ik ook in grotere hoeveelheden voor in de vriezer. Kaassaus, fluitje van een cent: roux maken, melk, geraspte kaas, wat citroensap en nootmuskaat  erdoor klaar.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.