Vakantie en reizen
wild-flower
03-07-2022 om 12:54
Geven jullie fooi ?
Ik las net een artikel over fooi geven op vakantie en ik vroeg mij af of jullie dat doen . En hoeveel dan ?
Doen jullie in Nederland ook aan fooi geven ?
Ik heb een vriendin die dat dus nooit doet !
Ik was op vakantie in Spanje en zag dat ik met mijn 10 % fooi dus al te veel heb gegeven als in Spanje 5 % gebruikelijk is . En een portemonnaie omkieperen doe ik nooit
https://www.nu.nl/geldzaken/6209234/fooi-op-vakantie-kieper-in-spanje-niet-je-portemonnee-met-kleingeld-om.html
Kersje
04-07-2022 om 14:09
Ik heb 20+ jaren in de horeca gewerkt en heb werkelijk nog nooit gedacht dat ze die ‘paar dubbeltjes’ beter niet hadden kunnen geven, was blij met alles! Waarschijnlijk meegekregen vanuit mijn opvoeding, want mijn vader kon zelfs boos worden als we op straat niet bukten voor een stuiver die daar ‘zomaar’ lag 😇.
Wat ik al eerder schreef, en DS1971 ook, 10 van dit soort klanten is toch weer €6. Een fooi geven is nog steeds vrijblijvend namelijk.
Sunny_
04-07-2022 om 14:09
Battle-Royale schreef op 04-07-2022 om 13:11:
[..]
Oh vind ik niet hoor. 60 cent fooi is gewoon lullig, geef dan niks. Het voegt niks toe. En ik snap wel dat forummer in kwestie dan zoiets heeft van rot op met je fooi. Vaak brengen gasten het ook nog alsof ze heel wat weggeven, en dan aankomen met een fooi van 60 cent die dus verdeeld moet worden over het hele team van die avond/dag.
Misschien geeft die gast het ook helemaal niet om haar te plezieren maar omdat hij zelf een briefje van €50 heeft en geen zin heeft in kleingeld wat weer ergens in de la belandt. Dat ze het brengen alsof ze heel wat weggeven is ook puur invulling.
Ik ga mijn zuurverdiende centen in ieder geval niet uitgeven aan zo’n arrogant stuk vreten.
Rozi
04-07-2022 om 14:35
Ik vind dat je als horeca personeel nergens vanuit zou mogen gaan. Je verdient immers al salaris. Zou blij moeten zijn met elke klant, zij betalen tenslotte je salaris. Wat je dan als fooi krijgt is mooi meegenomen natuurlijk
BeneficialJay65
04-07-2022 om 15:05
Het valt of staat voor mij helemaal of de service vriendelijk was. Als de service, vriendelijkheid top is en het eten minder krijgen ze vanwege de vriendelijkheid, service toch een fooi. Is het eten fantastisch maar een chagerijnige ober? Dan geen fooi.
Ook in winkels bij winkels is het zo als een personeelslid chagerijnig doet, ik daar niet meer kom. Hoe leuk de winkel etc dan ook mag zijn.
GrandioseZebra62
04-07-2022 om 15:07
Sunny_ schreef op 04-07-2022 om 14:09:
[..]
Misschien geeft die gast het ook helemaal niet om haar te plezieren maar omdat hij zelf een briefje van €50 heeft en geen zin heeft in kleingeld wat weer ergens in de la belandt. Dat ze het brengen alsof ze heel wat weggeven is ook puur invulling.
Ik ga mijn zuurverdiende centen in ieder geval niet uitgeven aan zo’n arrogant stuk vreten.
Je doet nu zelf ook niks anders dan invullen he en niemand zegt ook dat je je zuur verdiende geld aan een arrogant stuk vreten moet uitgeven.
Magnoliatakje
04-07-2022 om 15:15
Vavoom schreef op 03-07-2022 om 15:55:
Voor de mensen die geen fooi geven met als argument dat in Nederland al minimum loon is: hoeveel van jullie werken ook voor minimum loon? Of kom je daar je bed niet voor uit?
Ik ben blij met mensen die wel in de horeca willen werken omdat het zwaar werk is, lastige uren en ik zou er niks van kunnen. Zonder hun zou ik niet uit eten kunnen etc en daar mag wel wat meer waardering dan een minimumloon tegenover staan vind ik.
Ik. En ik krijg zelden fooi en dat hoeft ook niet per se want ik krijg net als zij een salaris.
Ik geef af en toe fooi, ligt er ook aan of ik het kan missen en hoe de rekening uitvalt.
Athan
04-07-2022 om 15:34
In de horeca wordt het minimumloon betaald en we weten allemaal hoe minimaal dat is. Iedereen die ik ken die in de horeca werkt, zegt dan ook dat de fooien het interessant maken. De vriendin met wie ik het besprak (dat is een betere term dan aanspreken), verdient 155 euro per uur (en haar man heeft ook een goed salaris) en was zich totaal niet bewust van de salarissen in de horeca - of van de hoogte van het minimumloon. Een andere vriend met wie ik het besprak, had er gewoon nooit over nagedacht. Een beetje zoals mensen hier met een kapper hebben (waar ik overigens ook geen fooi geef).
GrandioseZebra62
04-07-2022 om 15:35
Athan schreef op 04-07-2022 om 15:34:
In de horeca wordt het minimumloon betaald en we weten allemaal hoe minimaal dat is. Iedereen die ik ken die in de horeca werkt, zegt dan ook dat de fooien het interessant maken. De vriendin met wie ik het besprak (dat is een betere term dan aanspreken), verdient 155 euro per uur (en haar man heeft ook een goed salaris) en was zich totaal niet bewust van de salarissen in de horeca - of van de hoogte van het minimumloon. Een andere vriend met wie ik het besprak, had er gewoon nooit over nagedacht. Een beetje zoals mensen hier met een kapper hebben (waar ik overigens ook geen fooi geef).
Tegenwoordig niet meer toch?
Moxxie
04-07-2022 om 15:48
Sunny_ schreef op 04-07-2022 om 14:09:
[..]
Misschien geeft die gast het ook helemaal niet om haar te plezieren maar omdat hij zelf een briefje van €50 heeft en geen zin heeft in kleingeld wat weer ergens in de la belandt. Dat ze het brengen alsof ze heel wat weggeven is ook puur invulling.
Ik ga mijn zuurverdiende centen in ieder geval niet uitgeven aan zo’n arrogant stuk vreten.
Wauw, dus die klant geeft het alleen maar om ervan af te zijn, niet om iemand een plezier te doen, en de bediening is een arrogant stuk vreten?
GrandioseZebra62
04-07-2022 om 15:54
Moxxie schreef op 04-07-2022 om 15:48:
[..]
Wauw, dus die klant geeft het alleen maar om ervan af te zijn, niet om iemand een plezier te doen, en de bediening is een arrogant stuk vreten?
Ik denk dat sommige mensen gewoon thuis zouden moeten eten en drinken. Moeilijk doen om een paar euro.
rionyriony
04-07-2022 om 15:56
Venusss schreef op 04-07-2022 om 12:34:
[..]
Ik vind dit heel hooghartig.
Ten eerste kun jij veel makkelijker wisselen als iemand afrond en ten tweede is een fooi altijd een extraatje, klein of groot.
Echt, als ze het een beetje leuk aannemen dan is de kans op een ruimere fooi de volgende keer, veel groter.
DS1971
04-07-2022 om 15:56
Moxxie schreef op 04-07-2022 om 13:50:
[..]
Het is toch algemeen bekend dat horecapersoneel liever geen fooi heeft dan een paar dubbeltjes als je ergens hebt zitten eten? En dat is dan vooral door die grote glimlach en de woorden “dat je er wel €50,- van mag maken”. Het wordt opgevat als denigrerend.
Mijn uitgangspunt is dat het gaat om de ontvanger, niet de gever. Als je de ander er geen plezier mee doet kan je beter geen fooi geven. Je kan het ook entitled gedrag noemen om zo te redeneren dat het horecapersoneel maar gewoon blij moet zijn met die paar dubbeltjes en dat de klant zich daar niets van aan hoeft te trekken.
Dat is helemaal niet algemeen bekend en ik geloof ook niet dat horecapersoneel zo’n homogene groep is die daar allemaal hetzelfde over denken.
Sunny_
04-07-2022 om 16:00
Battle-Royale schreef op 04-07-2022 om 15:07:
[..]
Je doet nu zelf ook niks anders dan invullen he en niemand zegt ook dat je je zuur verdiende geld aan een arrogant stuk vreten moet uitgeven.
Nee hoor, ik geef andere mogelijkheden voor de invullingen die worden gegeven. Om aan te geven dat je niet meteen zo ondankbaar hoeft te doen.
Het herinnert me er weer aan waarom ik ookalweer principieel geen fooi geef.
Sunny_
04-07-2022 om 16:02
Moxxie schreef op 04-07-2022 om 15:48:
[..]
Wauw, dus die klant geeft het alleen maar om ervan af te zijn, niet om iemand een plezier te doen, en de bediening is een arrogant stuk vreten?
Ho ho, even goed lezen. In plaats van te denken dat die afrekenende gast zichzelf heel wat vindt omdat hij 60 cent fooi geeft kan het ook een andere reden hebben dat hij of zij afrondt. Ik vind bedienend personeel arrogant als er dan wordt gedacht ‘steek die 60 cent even lekker in je reet’.
Sunny_
04-07-2022 om 16:05
Athan schreef op 04-07-2022 om 15:34:
In de horeca wordt het minimumloon betaald en we weten allemaal hoe minimaal dat is. Iedereen die ik ken die in de horeca werkt, zegt dan ook dat de fooien het interessant maken. De vriendin met wie ik het besprak (dat is een betere term dan aanspreken), verdient 155 euro per uur (en haar man heeft ook een goed salaris) en was zich totaal niet bewust van de salarissen in de horeca - of van de hoogte van het minimumloon. Een andere vriend met wie ik het besprak, had er gewoon nooit over nagedacht. Een beetje zoals mensen hier met een kapper hebben (waar ik overigens ook geen fooi geef).
Ik weet heel goed wat horeca betaalt, ik heb er zelf ook jaren in gewerkt. Het niveau van tegenwoordig is in mijn stad echt bedroevend. Lang moeten wachten, veel vergeten, je gewoon niet willen zien, de rekening maar niet brengen, onjuiste bestellingen.. Het is eerder regel dan uitzondering. Ik ben zelfs vaak verbaast als het in 1 keer goed gaat.
De pakketbezorger werkt zich ook uit de naad voor weinig, moeten die dan ook fooi krijgen? Je zou mijn vriendin niet zijn als je me hier op zou aanspreken.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.