Huiskamer
DanGun
06-09-2021 om 14:09
Welke religieuze boeken heb jij gelezen?
Vroeger hadden we thuis een kinderbijbel. Iets van 10 of 12 delen, met prachtige tekeningen. Dat was een vrolijke, katholieke versie. Bij ooms en tantes werd ik doodgegooid met (zwaar) gereformeerde Bijbelteksten. Zo rond mijn 16e heb ik zowel OT als NT nog een keer gelezen.
Ik praat met kennissen en vrienden veel over geloof, over de overeenkomsten en verschillen tussen de Islam en Christendom, over onze individuele geloofsbeleving etc. Dus laatst heb ik weer een paar verhalen uit de Bijbel gelezen. Vooral omdat ik me na een paar gesprekken afvroeg 'Hoe zat dat ook al weer?'
Ik ben aan de Koran begonnen, maar daar kwam ik lastig doorheen. Dus die ga ik samen met iemand lezen.
En dat brengt me bij de vraag: Welke heilige / religieuze boeken heb jij gelezen? En waarom?
(Laten we er alsjeblieft een normaal gesprek over houden. Op opmerkingen als 'De Bijbel / Koran/ Thora etc zijn sprookjesboeken' of 'Mijn geloof is beter dan het jouwe' of 'De Islam is vrouwonvriendelijk en zet aan tot terrorisme' etc etc etc zit niemand te wachten. Geloof wat je wilt of geloof niet, graag wel met respect voor elkaar en elkaars overtuiging)
Liara
06-09-2021 om 15:09
ik heb de Bijbel helemaal gelezen, verder niks. Bestaat er een Koran voor Dummie's? Dan zou ik daar nog wel benieuwd naar zijn.
DanGun
06-09-2021 om 15:13
Athan schreef op 06-09-2021 om 15:06:
Ik waardeer de bijbel enorm om zijn literaire waarde. Inhoudelijk vind ik het een gevaarlijk boek. Sorry, dat wil je vast niet horen, maar zo is het nu eenmaal. En ja, ik heb hem gelezen en lees er nog steeds regelmatig wat in. Ik heb denk ik een stuk of 7 Bijbels thuis, in verschillende talen en in verschillende "vertalingen." Erg leuk vind ik De Bijbel voor ongelovigen, van Guus Kuijer! Erg mooi (qua taalgebruik) vind ik de NBG-vertaling uit 1951 ("In den beginne schiep God de hemel en de aarde; de aarde nu was woest en ledig en duisternis lag op de vloed en de Geest Gods zweefde over de wateren"). Mooi qua uitgave vind ik de Paralleleditie, met de Statenvertaling en de Nieuwe Bijbelvertaling naast elkaar op de bladzijde.
Ik kan hele stukken citeren uit de Bijbel
De Koran heb ik ook in huis, maar ik moet bekennen dat ik die niet zo volledig heb gelezen.
Ik heb ook tientallen boeken OVER religie in huis. Een van de mooiste is misschien wel het lijvige "De geschiedenis van het christendom" van Diarmaid MacCulloch, 1088 pagina's in A4-formaat . Ik heb de Belijdenisgeschriften van de protestantse kerk (zeg maar de catechesatie), ik heb studieboeken die de schepping verdedigen tegenover de evolutie enz. En natuurlijk - dat zal je niet verbazen - alles van Dawkins, Hitchens, Dennett en een paar andere van mijn helden.
Het boek van Guus Kuijer (mijn jeugdheld!) staat ook nog op mn lijstje
De laatste namen ga ik googelen.
Wat maakt dat je de bijbel een gevaarlijk boek vindt? En vind je dat alleen van de bijbel of van alle religieuze boeken?
Trouvaille
06-09-2021 om 15:14
Liara schreef op 06-09-2021 om 15:09:
ik heb de Bijbel helemaal gelezen, verder niks. Bestaat er een Koran voor Dummie's? Dan zou ik daar nog wel benieuwd naar zijn.
https://www.dummies.nl/producten/9789045354170-islam-voor-dummies
MMcGonagall
06-09-2021 om 15:14
Ik zoek wel eens iets op in de Bijbel, als het zo uitkomt. Bij de Mattheus Passion is het handig om het verhaal te kunnen volgen.
Regendrup.
06-09-2021 om 15:17
Desire schreef op 06-09-2021 om 14:50:
Ik geloof vooral in mezelf en dat is soms al uitdaging genoeg
Haha soms zou het wel handig zijn om een eigen handleiding te hebben toch?
DanGun
06-09-2021 om 15:18
Koralinde schreef op 06-09-2021 om 14:44:
Geen één. Het lijkt me best wel fijn om gelovig te zijn (vooral het idee dat je je geliefden terugziet in de hemel en het gemeenschapsgevoel), maar ik ben het absoluut niet. Ik merk dat ik geloven daardoor inhoudelijk ook helemaal niet interessant vind. (Het sociaal-politiek-culturele eromheen opzich wel.)
Ja dat. Ik ben wel gelovig maar niet religieus. En dat vertrouwen in een Hiernamaals en het deel uitmaken van een gemeenschap mis ik wel.
DanGun
06-09-2021 om 15:19
Desire schreef op 06-09-2021 om 14:50:
Ik geloof vooral in mezelf en dat is soms al uitdaging genoeg
Poe nou inderdaad
redbulletje
06-09-2021 om 15:21
DanGun schreef op 06-09-2021 om 15:13:
[..]
Het boek van Guus Kuijer (mijn jeugdheld!) staat ook nog op mn lijstje
De laatste namen ga ik googelen.
Wat maakt dat je de bijbel een gevaarlijk boek vindt? En vind je dat alleen van de bijbel of van alle religieuze boeken?
De boeken zelf zijn niet gevaarlijk, maar wél dat er mensen zijn die dit soort mythen en sagen als enige echte waarheid beschouwen en daar ge- en verboden aan ophangen.
We zouden al die religieuze boeken hetzelfde moeten zien als de verhalen uit de oud Griekse en Germaanse mythologie. Of als de sprookjes van Grimm die tenslotte ook altijd een onderliggende moraal bevatten.
DownrightChinchilla41
06-09-2021 om 15:22
Koralinde schreef op 06-09-2021 om 14:44:
Geen één. Het lijkt me best wel fijn om gelovig te zijn (vooral het idee dat je je geliefden terugziet in de hemel en het gemeenschapsgevoel), maar ik ben het absoluut niet. Ik merk dat ik geloven daardoor inhoudelijk ook helemaal niet interessant vind. (Het sociaal-politiek-culturele eromheen opzich wel.)
Ik ben niet gelovig, maar ik geloof wel dat als ik dood ben ik mijn overleden dierbaren terug zie. Ik geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde, ik heb zelf paar keer iets meegemaakt wat gewoon niet te verklaren valt.
Athan
06-09-2021 om 15:26
Ik wil niet spreken voor andere religieuze boeken/leidraden, maar de bijbel - en dan met name het Oude Testament - vind ik echt een extreem gewelddadig boek. Er is bijna geen pagina waarin de hoofdpersoon (God) geen bloedbad aanricht. Degenen die in de bijbel tot de goeien gerekend worden, zijn in mijn ogen vrijwel allemaal slecht. Zeer kenmerkend - en voor mij het begin van mijn atheïsme - vind ik het verhaal van Abraham. Hij wordt gezien als de vroomste (lees: volmaakt goede) mens. En waarom was hij zo'n uitzonderlijk goed mens? Omdat hij bereid was zijn eigen zoon af te slachten uit liefde en trouw aan God! Ik heb daar als kind (7, 8 jaar) enorm mee geworsteld toen ik nog geloofde. Hoe kon hij dat doen? En hoe kon God zoiets van hem verlangen? En dan op het laatste moment zeggen: "Ach nee, laat maar." Ik vond en vind dat zó extreem wreed!!!
Maar zo zijn er tientallen, zo niet honderden voorbeelden te vinden in de Bijbel. Zo'n boek zou nooit een leidraad mogen zijn.
PinkFlower
06-09-2021 om 15:31
Trouvaille schreef op 06-09-2021 om 15:14:
[..]
https://www.dummies.nl/producten/9789045354170-islam-voor-dummies
Oh handig! Ga eens opzoeken in de bieb.
En die van Guus Kuijer ook.
er.is.maar.1.Pino
06-09-2021 om 15:35
Ik herken wat je zegt Athan, ik snapte dat verhaal ook niet en kon het ook niet op 1 lijn krijgen met de “God is goed en heeft het beste met de mens voor” boodschap. Een ander moeilijk moment had ik als kind met het “wanneer uw vijand u slaat, keer hem dan de andere wang toe”…mijn broer sloeg me waarop ik iets zei van “hier is mijn andere wang” en hij me ook op die wang sloeg. Had ik aan twee kanten pijn en verder gebeurde er niks…geen engelenkoor, geen hemels licht, geen goddelijke inspiratie… nooit meer gedaan 😂
er.is.maar.1.Pino
06-09-2021 om 15:42
Buiten de bijbel heb ik als tiener de boekenserie “boeddhisme/hindoeïsme/jodendom/islam voor beginners” gelezen omdat ik het belangrijk vond me in andere mensen en hun achtergrond te verdiepen. Ik denk bij al die geloven dat het mis gaat zodra mensen het zien als gebruiksaanwijzing en ze hun eigen gebruiksaanwijzing belangrijker vinden dan die van de ander. Maar ja, ik ben dan ook van de verbinding en niet van het onderscheid.
Rockstar
06-09-2021 om 15:49
Ik heb op een christelijke basisschool en middelbare school gezeten, dus de Bijbel heb ik gelezen. Elke jaar weer opnieuw vanaf het begin tot het einde. Er zat bij mij geen waarom achter, net zoals het waarom ik heb leren lezen of rekenen. Je kreeg het gewoon door je strot geduwd. Heel veel dingen vond ik als kind al nergens op slaan. In 6 dagen werden dieren waaronder de mensen geschapen, maar nooit repte er iemand over dino’s. Of neanderthalers. Waar waren die dan? En Adam en Eva werden het paradijs uitgeflikkerd omdat ze een appel hebben gegeten die God daar zelf neer had gezet en toen gingen ze beebs maken...Met wie dan? Dikke incest fissa? En toen kwam Noach een arkje bouwen want mensen waren oh zo slecht en moesten maar deaud, maar de dieren moesten blijkbaar ook maar deaud omdat de mens zo slecht was ofzo? Nou ja, de verhalen waren voorspelbaar en saai en ik was blij dat we er op een gegeven moment vanaf waren. Mijn bijbel heb ik nog wel als nostalgie, mijn jeugdvriendin en volgens mij ook alle juffen en meesters hebben hun naam daar ingeschreven.
Effin, toen ik een jaar of 10-11-12 was leerde ik dat de evolutietheorie een ding was, en werd er ineens heel veel logisch.
Het is geen religieus boek, maar ik heb The Origin Of Species van Charles Darwin ook gelezen. Toch wel relevant vind ik. Niet om door te komen was het, geen aanrader.🤣 Als je echt iets over evolutie wil leren zijn er betere opties. Het boek staat ook vol met dingen die inmiddels achterhaald zijn, dat vond ik nog het boeiendste om te lezen eigenlijk. DNA was nog niet ontdekt dus Charles mijmerde over hoe je overerving kon hebben, hij dacht dat het met vloeistoffen in je genitaliën te maken had ofzo. En hij was knetter rascistisch, beschreef zwarte mensen als meer aapachtig en minder ontwikkeld en zo, inclusief tenen die meer richting opposing thumbs tenen van apen gingen dan gewone mensentenen.
Daarnaast heb ik op de middelbare school ook les gehad over islam, boeddhisme en hindoeïsme, en ik werk veel met Indiërs en die hebben me ook het een en ander geleerd over hun geloof, en had op het middelbaar een Iranees vriendinnetje die weleens wat uitlegde (ze was uitgehuwelijkt), maar heb daar verder nooit officiële boeken van gelezen.
DanGun
06-09-2021 om 15:58
Athan schreef op 06-09-2021 om 15:26:
Ik wil niet spreken voor andere religieuze boeken/leidraden, maar de bijbel - en dan met name het Oude Testament - vind ik echt een extreem gewelddadig boek. Er is bijna geen pagina waarin de hoofdpersoon (God) geen bloedbad aanricht. Degenen die in de bijbel tot de goeien gerekend worden, zijn in mijn ogen vrijwel allemaal slecht. Zeer kenmerkend - en voor mij het begin van mijn atheïsme - vind ik het verhaal van Abraham. Hij wordt gezien als de vroomste (lees: volmaakt goede) mens. En waarom was hij zo'n uitzonderlijk goed mens? Omdat hij bereid was zijn eigen zoon af te slachten uit liefde en trouw aan God! Ik heb daar als kind (7, 8 jaar) enorm mee geworsteld toen ik nog geloofde. Hoe kon hij dat doen? En hoe kon God zoiets van hem verlangen? En dan op het laatste moment zeggen: "Ach nee, laat maar." Ik vond en vind dat zó extreem wreed!!!
Maar zo zijn er tientallen, zo niet honderden voorbeelden te vinden in de Bijbel. Zo'n boek zou nooit een leidraad mogen zijn.
Ja het is een gewelddadig boek. Als klein kind zag ik het verband nooit tussen die verhalen uit mijn knusse kinderbijbel en de wrekende God van mijn ooms en tantes. (Iets met zalig zijn de onnozelen 😂)
En wat zij vertelden ging het ene oor in en andere uit omdat mijn katholieke moeder altijd zat te knipogen tijdens die preken. Ze noemde hen ‘Bange mensen’ en dat snapte ik wel. Ik kan me een zin herinneren die ging ongeveer als ‘En de honden likten (lekten zei mijn oom) haar bloed’. Over een overspelige vrouw geloof ik. En een engel die met een vurig zwaard vocht tegen een zoveel koppig monster. Ik vond die verhalen vooral raar. Hoe kon je dat nou geloven?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.