Huiskamer
DanGun
06-09-2021 om 14:09
Welke religieuze boeken heb jij gelezen?
Vroeger hadden we thuis een kinderbijbel. Iets van 10 of 12 delen, met prachtige tekeningen. Dat was een vrolijke, katholieke versie. Bij ooms en tantes werd ik doodgegooid met (zwaar) gereformeerde Bijbelteksten. Zo rond mijn 16e heb ik zowel OT als NT nog een keer gelezen.
Ik praat met kennissen en vrienden veel over geloof, over de overeenkomsten en verschillen tussen de Islam en Christendom, over onze individuele geloofsbeleving etc. Dus laatst heb ik weer een paar verhalen uit de Bijbel gelezen. Vooral omdat ik me na een paar gesprekken afvroeg 'Hoe zat dat ook al weer?'
Ik ben aan de Koran begonnen, maar daar kwam ik lastig doorheen. Dus die ga ik samen met iemand lezen.
En dat brengt me bij de vraag: Welke heilige / religieuze boeken heb jij gelezen? En waarom?
(Laten we er alsjeblieft een normaal gesprek over houden. Op opmerkingen als 'De Bijbel / Koran/ Thora etc zijn sprookjesboeken' of 'Mijn geloof is beter dan het jouwe' of 'De Islam is vrouwonvriendelijk en zet aan tot terrorisme' etc etc etc zit niemand te wachten. Geloof wat je wilt of geloof niet, graag wel met respect voor elkaar en elkaars overtuiging)
redbulletje
06-09-2021 om 14:34
Ik ben katholiek opgevoed en heb dus wat bijbelverhalen meegekregen. Ze maakten op mij echter minder indruk dan de sprookjes van Grimm. Hoe ouder ik werd hoe bizarrer ik het ging vinden dat volwassen mensen dit soort sagen uit 't verre verleden als (dwingende) leidraad gebruiken in het leven anno nu. Nederlandse Katholieken lijken me wel het minst streng in de leer en zitten ook niet meer elke zondag in de kerk.
Ikzelf ben op m'n 11e al afgehaakt.
DanGun
06-09-2021 om 14:37
redbulletje schreef op 06-09-2021 om 14:34:
Ik ben katholiek opgevoed en heb dus wat bijbelverhalen meegekregen. Ze maakten op mij echter minder indruk dan de sprookjes van Grimm. Hoe ouder ik werd hoe bizarrer ik het ging vinden dat volwassen mensen dit soort sagen uit 't verre verleden als (dwingende) leidraad gebruiken in het leven anno nu. Nederlandse Katholieken lijken me wel het minst streng in de leer en zitten ook niet meer elke zondag in de kerk.
Ikzelf ben op m'n 11e al afgehaakt.
Snap ik ook hoor, ik heb soms ook wel moeite met dat letterlijk nemen van eeuwenoude teksten.
DanGun
06-09-2021 om 14:39
Over NL katholieken; bij mij in de flat woonde een echtpaar dat echt heel strikt RK was. Hing er op een gegeven moment een heel pamflet in het trappenhuis over de zonnewende en kwade machten en dat er dan die nacht speciaal een bidstonde was.
PinkFlower
06-09-2021 om 14:43
DanGun schreef op 06-09-2021 om 14:30:
[..]
Bij de nonnen of de monniken? Wat vond je er mooi aan?
Monniken. Er was een Broeder die ons hielp dat weekend. Dat was ook de enige die met ons gesprekken aan ging en met wie wij mochten praten. De rest was er voor de rust.
Ik vond de rust heel bijzonder. Tijdens het eten niet praten. Om 5.00 uur een dienst.
Er waren meerdere diensten per dag die zo een uur duurden en die alleen voor de mokken waren en voor ons. In complete stilte. En de monniken waren dan helemaal in een soort trance. Op zondag en zaterdag was de dienst ook voor publiek. Volle kerk.
Ik heb het klooster even gegoogled, tenminste uit mijn hoofd welke ik dacht dat het was. Maar het is nu dicht. De laatsten zijn in 2018 vertrokken.
ReadyAnteater53
06-09-2021 om 14:44
Geen één. Het lijkt me best wel fijn om gelovig te zijn (vooral het idee dat je je geliefden terugziet in de hemel en het gemeenschapsgevoel), maar ik ben het absoluut niet. Ik merk dat ik geloven daardoor inhoudelijk ook helemaal niet interessant vind. (Het sociaal-politiek-culturele eromheen opzich wel.)
Lollypopje
06-09-2021 om 14:47
Groot deel van de Bijbel, klein stukje Koran, begin van de Babat. Klassieke mythe en sagen uit diverse culturen, vooral Grieks, Romeins en Keltisch. Hoewel dat over het algemeen geen levende religies meer zijn, zijn het wel religieuze verhalen.
Zelfs zie ik mij als een niet praktiserend paganist en kan ik weinig met boeken die mij vertellen hoe ik moet leven en dat ik naar de hel ga als ik niet in die specifieke god geloof. Als 11 jarige viel ik van mijn Christelijke geloof omdat ik de regel dat je alleen hem mocht aanbidden nogal egoistisch vond.
BrightEchidna89
06-09-2021 om 14:51
Als tiener veel gelezen over de Germaanse en Griekse mythologie, geen specifiek boek. Later ook de bijbel en de koran gelezen, geen van beide het herlezen waard.
AcidicShark11
06-09-2021 om 14:52
Ooit als 17/18 jarige een poging gedaan de Bijbel/de Koran te lezen (interesse, ben ongelovig opgevoed) maar ik kwam niet ver.
Niks voor mij.
Tona
06-09-2021 om 14:58
DanGun schreef op 06-09-2021 om 14:37:
[..]
Snap ik ook hoor, ik heb soms ook wel moeite met dat letterlijk nemen van eeuwenoude teksten.
In heel erg veel kerken in Nederland wordt de bijbel al lang niet meer letterlijk genomen. Godzijdank niet! Het zijn namelijk wel 'sprookjes': verhalen uit een ver verleden die ons iets kunnen vertellen over hoe mensen hebben samengeleefd. En hoe deze verhalen kunnen inspireren om ook nu een weg te vinden om met elkaar samen te leven.
DownrightChinchilla41
06-09-2021 om 14:59
Ik alleen de kinderbijbel op de Katholieke basisschool (en we ze zijn niet eens katholiek🙄), onder dwang dus😅 Ik had voor mijn 7e jaar nog nooit van een Jezus, een bijbel of bidden gehoord.
Het Boeddhisme spreekt mij nog het meest aan van alle geloofsovertuigingen.
DownrightChinchilla41
06-09-2021 om 15:01
Desire schreef op 06-09-2021 om 14:50:
Ik geloof vooral in mezelf en dat is soms al uitdaging genoeg
Athan
06-09-2021 om 15:06
Ik waardeer de bijbel enorm om zijn literaire waarde. Inhoudelijk vind ik het een gevaarlijk boek. Sorry, dat wil je vast niet horen, maar zo is het nu eenmaal. En ja, ik heb hem gelezen en lees er nog steeds regelmatig wat in. Ik heb denk ik een stuk of 7 Bijbels thuis, in verschillende talen en in verschillende "vertalingen." Erg leuk vind ik De Bijbel voor ongelovigen, van Guus Kuijer! Erg mooi (qua taalgebruik) vind ik de NBG-vertaling uit 1951 ("In den beginne schiep God de hemel en de aarde; de aarde nu was woest en ledig en duisternis lag op de vloed en de Geest Gods zweefde over de wateren"). Mooi qua uitgave vind ik de Paralleleditie, met de Statenvertaling en de Nieuwe Bijbelvertaling naast elkaar op de bladzijde.
Ik kan hele stukken citeren uit de Bijbel
De Koran heb ik ook in huis, maar ik moet bekennen dat ik die niet zo volledig heb gelezen.
Ik heb ook tientallen boeken OVER religie in huis. Een van de mooiste is misschien wel het lijvige "De geschiedenis van het christendom" van Diarmaid MacCulloch, 1088 pagina's in A4-formaat . Ik heb de Belijdenisgeschriften van de protestantse kerk (zeg maar de catechesatie), ik heb studieboeken die de schepping verdedigen tegenover de evolutie enz. En natuurlijk - dat zal je niet verbazen - alles van Dawkins, Hitchens, Dennett en een paar andere van mijn helden.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.