Huis, tuin en keuken
Herfstappeltaart
02-08-2022 om 18:50
inductie-kookplaat
Sinds vandaag heb ik een inductie-kookplaat en nul ervaring ermee. Hoe hou je die krasvrij? Iemand hier ook ééntje? Gebruiken jullie beschermmatjes onder de pannen? Een grote beschermmat over de hele plaat als je hem niet gebruikt?
Of is dat allemaal overbodige onzin?
Krijg je hem met alleen water schoon? Welk schoonmaakmiddel?
Alvast bedankt!
IdolizedMouse16
02-08-2022 om 18:56
Ik heb geen beschermmatjes en geen krassen
Of je hem met alleen water schoon krijgt is afhankelijk van de vervuiling. Er zijn speciale schrapers te koop om evt ingebrand vuil te verwijderen.
Vroeger bestond er alleen cerafix om de plaat schoon te maken en meteen een beschermend laagje aan te brengen, tegenwoordig zijn er veel meer merken die een dergelijk iets leveren.
Herfstappeltaart
02-08-2022 om 18:56
Marie111 schreef op 02-08-2022 om 18:55:
Wibra verkoopt goed spul voor de kookplaat.
Ja? Wat dan? Spuitbus ofzo?
iLavendel
02-08-2022 om 19:05
In het begin maakte ik elke avond na het koken de kookplaat schoon met mr muscle cerafix. Dit heb ik een paar weken volgehouden. Nu 1x in de zoveel tijd met mr muscle en tussendoor met een reinigend doekje en daarna droogwrijven met de theedoek.
We hebben er gedurende de dag geen bescherming op liggen. Er is ook genoeg ruimte elders op het aanrecht om wat neer te zetten als je bv brood smeert. Man wil nog wel eens zijn bord op de kookplaat zetten en daar zeg ik wel wat van.
We hebben wel nieuwe pannen gekocht. De oude pannen hadden we daarvoor gebruikt op gas en we merkten dat die wat stonden te trillen op de kookplaat. Waarschijnlijk omdat ze toch wat vervormd zijn geraakt van het op gas koken.
Poezie
02-08-2022 om 19:14
Ik maak m gewoon schoon met een microvezel doekje, en als het erg vettig is met een heel klein beetje afwasmiddel. Daarna droog wrijven met een keukenpapiertje en het is weer als nieuw.
Ysenda
02-08-2022 om 19:15
Herfstappeltaart schreef op 02-08-2022 om 18:56:
[..]
Ja? Wat dan? Spuitbus ofzo?
Dasty superontvetter
Ysenda
02-08-2022 om 19:19
ik heb 'm nu 2 jaar en er zit 1 kras op omdat een of andere malloot bedacht zijn gereedschap er op te gooien.
Maar niks van normaal gebruik. Wij hebben niet veel ruimte dus we zetten er van alles op tijdens het koken. De weegschaal, snijplanken etc. Enige wat ik niet doe is stamppot maken.
Verder vindt de kat het ook wel een geslaagde plek om ' s nachts op te liggen.
En ik heb geen beschermende dingen er op.
Angela1967
02-08-2022 om 19:31
Ysenda schreef op 02-08-2022 om 19:19:
ik heb 'm nu 2 jaar en er zit 1 kras op omdat een of andere malloot bedacht zijn gereedschap er op te gooien.
Maar niks van normaal gebruik. Wij hebben niet veel ruimte dus we zetten er van alles op tijdens het koken. De weegschaal, snijplanken etc. Enige wat ik niet doe is stamppot maken.
Verder vindt de kat het ook wel een geslaagde plek om ' s nachts op te liggen.
En ik heb geen beschermende dingen er op.
Inderdaad hier al ruim 18 jaar dezelfde inductie platen en ja, je ziet dat ze gebruikt zijn / worden, maar er is nog nooit iets echt stuk gegaan of beschadigd. Geen bescherming verder in gebruik en schoonmaken gewoon met het schoonmaken van het aanrecht.
Gr Angela
Tuinfluiter
02-08-2022 om 19:32
Geen bescherm matjes wist niet eens dat ze bestonden en na vijf jaar ziet mijn plaat er nog mooi uit.
Als er een enkele keer iets aangekoekte is gebruik ik een glasmesje.
Ik maak hem meestal een keer per week schoon met rvs reiniger en daarna doe ik op de schone droge plaat een paar druppels cerafix die ik goed uitwrijf.
Voor de dagelijkse schoonmaak haal ik er een geel sorbodoekje over.
Marie111
02-08-2022 om 19:33
Wij hebben geen beschermer(s) op de kookplaat.
Hebben destijds wel nieuwe pannen gekocht.
Hardnekkige, aangekoekte viezigheid haal ik weg met zo'n speciaal "mes".
Is in principe krasvrij, totdat er een braampje op het mes zit.
rionyriony
02-08-2022 om 19:44
Ik heb een eenpits, ooit gekocht tien jaar geleden, voor vakantie.
Momenteel gebruik ik hem vanwege de gasprijzen.
Ik kook er alleen eten op dat minder dan 100 graden moet worden, dus geen vet. Bakken doe ik toch op gas zolang het er nog is. Dat is niet zo vaak.
Een druppel vloeibaar wasmiddel op een natte spons reinigt goed.
Thalas
02-08-2022 om 19:44
Ik heb ook nooit beschermende dingen op mijn inductiekookplaten gehad (meerdere huizen, niet meerdere platen in één huis). Ik kook er gewoon op, en snij er spul op, op snijplanken uiteraard. Het is een verlengstuk van mijn aanrecht. Mijn eerste was een Neff, die was okee, met twistpad, waardoor het lijkt alsof je op gas kookt. De tweede en derde waren een Bosch. De tweede was een oude en vervelend omdat ik steeds op plus en min moest drukken (dan sta je dus een hele tijd te drukken als hij zachter moet), en de laatste is het best, omdat ik meteen op de gewenste stand kan drukken, die is echt ideaal!
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.