Huis, tuin en keuken
Rondstruiner
29-08-2021 om 10:40
Gezonde pannen
Ik heb een nieuwe koekenpan nodig en wil uiteraard niet meer zo'n teflon antiaanbaklaag, of iets anders waar troep in zit. Ik wil gezond en duurzaam.
Nou zijn er verschillende soorten gezonde koekenpannen:
- Met een keramieken antiaanbaklaag
- Gietijzeren koekenpannen met een emaille antiaanbaklaag, bijv Creuset (duur!)
- Plaatstalen koekenpannen
- Koekenpannen van plantaardig materiaal
Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met vooral de laatste drie koekenpannen? De plaatstalen gaan eindeloos mee schijnt, maar dat inbranden lijkt me wat eng .
Ik heb al een koekenpannetje met keramiek, maar die bakt wel snel aan, ondanks gebruik van veel olie. En ik heb een gietijzeren braadpan, die ik geweldig vind voor stoven, maar wel zwaar.
https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Koken/Koekenpannen/Koekenpan-plaatstaal/Maat.26%20cm
https://www.puurmieke.nl/koekenpan-met-hout-look-greep-vegetek-28cm.html
Leo85
29-08-2021 om 14:19
wij hebben hier wel een gietijzeren koekenpan maar die laat ik eigenlijk altijd links liggen omdat ik hem echt te zwaar vind. Het is ook wel een drempel dat is niet in de vaatwasser kan in tegenstelling tot de keramische hapjespan die we hebben.
ShowyHummingbird30
29-08-2021 om 14:31
Rockstar schreef op 29-08-2021 om 14:11:
Teflon is niet gevaarlijk meer hoor, ze gebruiken de giftige stoffen van vroeger allang niet meer.
Bron?
Ik herhaal de link van Rondstruiner nog maar eens: https://nos.nl/l/2383608
Vrijevlinder
29-08-2021 om 14:35
Ik heb pannen van Berghoff, de zwarte die zwaar zijn. Erg tevreden over, en ik denk dat ze niet giftig zijn, maar 100% zeker weet ik dat niet. Wie het weet mag het zeggen.
rionyriony
29-08-2021 om 14:52
Hoe zit het met PFAS in pannen?
Bij normaal gebruik zal een pan met PTFE, een stof die tot de PFAS-groep behoort, geen gezondheidsrisico geven. De hoeveelheden PFAS die je binnenkrijgt vanuit een pan met een kunststof anti-aanbaklaag zullen over het algemeen zo klein zijn, dat je je hierover geen zorgen hoeft te maken. PTFE is goedgekeurd als voedselcontactmateriaal door het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA). De hulpstoffen om Teflon te maken in de fabriek, de zogenaamde GenX stoffen, zijn wel schadelijk voor mens en milieu.
Een pan met een fluorpolymeer coating is veilig om te gebruiken, zolang de pan niet te hoog verhit wordt. PFTE kan een temperatuur tot 260 graden Celsius goed verdragen. Dat is ruim boven de temperatuur waarbij het eten aanbrandt. Bij een temperatuur hoger dan 350 graden Celsius begint PTFE uit elkaar te vallen en kunnen er zeer lage hoeveelheden fluorwaterstofdampen vrijkomen. Voor mensen kunnen deze dampen irriterend zijn en griepverschijnselen veroorzaken. Vogels zijn zeer gevoelig voor deze dampen en kunnen er dood aan gaan.
Probeer er daarnaast voor te zorgen dat een pan met een kunststof anti-aanbaklaag niet beschadigt. Door beschadigingen in de anti-aanbaklaag van de pan kunnen er stukjes PTFE loskomen. Voor zover bekend heeft het binnenkrijgen van stukjes PTFE geen negatief effect op de gezondheid. Bij een beschadigde kunststof anti-aanbaklaag is er wel meer kans op het aanbranden van eten. In aangebrand eten zitten stoffen (zoals PAKs) die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Je hoeft je pannen dus niet weg te gooien; bedoel ik. Bron: https://waarzitwatin.nl/producten/pannen-met-een-anti-aanbaklaag
Word ik dus tóch 105.
Rondstruiner
29-08-2021 om 14:52
Rockstar schreef op 29-08-2021 om 14:11:
Teflon is niet gevaarlijk meer hoor, ze gebruiken de giftige stoffen van vroeger allang niet meer.
Droom lekker verder.
Op een site van de overheid notabene:
"PFAS zijn in het nieuws door de zorg over PFAS in de bodem, in voeding of in consumentenproducten. PFAS waar zorgen over bestaan zijn bijvoorbeeld PFOA, PFOS, en GenX-stoffen. Op dit moment gebruiken producenten geen PFOA of PFOS meer, maar zijn ze overgestapt op andere PFAS, zoals GenX-stoffen. Onderzoek van het RIVM laat zien dat GenX-stoffen in het milieu terechtkomen, bijvoorbeeld via de lucht en afvalwater. Omdat PFOA en PFOS, net zoals alle andere PFAS, lang blijven bestaan komen ook deze stoffen nog steeds voor in het milieu.'"
https://waarzitwatin.nl/stoffen/pfas
Trouwens een heel interessante podcast, niet over PFAS, maar wel gerelateerd, over weekmakers als bisfenol A, waar de overheid ook al jaren achter de feiten aanloopt, en wij langzaam vergiftigd worden. Met Majorie van Duursen, hoogleraar Toxicologie:
Ze heeft ook een interview aan NRC gegeven, die mag ik niet meer lezen omdat ik geen abbo meer heb momenteel, maar als je die wel hebt:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/overal-zitten-hormoonverstorende-stoffen-a3907854
EnchantedDragonfly18
29-08-2021 om 15:05
Coreopsis schreef op 29-08-2021 om 14:31:
[..]
Bron?
Ik herhaal de link van Rondstruiner nog maar eens: https://nos.nl/l/2383608
Daarom zei ik erbij dat het aan de gebruiker ligt. Er zijn dingen die je met een teflonpan, of iedere andere pan met coating, niet moet doen.
https://www.consumentenbond.nl/inductiekookplaat/zijn-teflonpannen-gevaarlijk
ShowyHummingbird30
29-08-2021 om 15:09
Tickel schreef op 29-08-2021 om 15:05:
[..]
Daarom zei ik erbij dat het aan de gebruiker ligt. Er zijn dingen die je met een teflonpan, of iedere andere pan met coating, niet moet doen.
https://www.consumentenbond.nl/inductiekookplaat/zijn-teflonpannen-gevaarlijk
Niet alleen dat. Het productieproces is vervuilend, en vroeg of laat wordt die pan afval, en belandt het teflon alsnog op de stort en dus in het milieu. Het is beter om er gewoon nooit een aan te schaffen.
EnchantedDragonfly18
29-08-2021 om 15:12
Coreopsis schreef op 29-08-2021 om 15:09:
[..]
Niet alleen dat. Het productieproces is vervuilend, en vroeg of laat wordt die pan afval, en belandt het teflon alsnog op de stort en dus in het milieu. Het is beter om er gewoon nooit een aan te schaffen.
Je krijgt het sowieso binnen. Van mij hoeft niemand een teflon pan te kopen. Maar TO vind ik niet echt vriendelijk reageren.
Hoe kom je in contact met PFAS?
Je kan op verschillende manieren in contact komen met PFAS. Bijvoorbeeld via voedsel, drinkwater, bodem en consumentenproducten.
Mensen kunnen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Dit komt doordat PFAS in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Drinkwater en gevarieerde voeding zijn van groot belang om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen.
Rondstruiner
29-08-2021 om 15:20
Coreopsis schreef op 29-08-2021 om 15:09:
[..]
Niet alleen dat. Het productieproces is vervuilend, en vroeg of laat wordt die pan afval, en belandt het teflon alsnog op de stort en dus in het milieu. Het is beter om er gewoon nooit een aan te schaffen.
Precies.
ShowyHummingbird30
29-08-2021 om 15:43
Tickel schreef op 29-08-2021 om 15:12:
[..]
Je krijgt het sowieso binnen. Van mij hoeft niemand een teflon pan te kopen. Maar TO vind ik niet echt vriendelijk reageren.
Hoe kom je in contact met PFAS?Je kan op verschillende manieren in contact komen met PFAS. Bijvoorbeeld via voedsel, drinkwater, bodem en consumentenproducten.
Mensen kunnen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Dit komt doordat PFAS in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Drinkwater en gevarieerde voeding zijn van groot belang om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen.
Hoe minder er gekocht wordt, hoe minder er geproduceerd wordt. Vraag en aanbod. En daarmee heb je dus wel degelijk invloed op de hoeveelheid PFAS die er nog in het milieu gaat belanden.
rionyriony
29-08-2021 om 15:47
Als ik al niet zoveel pannen had gehad dan had ik de Jade pan gekocht. Maar ik heb er echt genoeg dus dat gaat niet door.
Rondstruiner
29-08-2021 om 15:52
Coreopsis schreef op 29-08-2021 om 15:43:
[..]
Hoe minder er gekocht wordt, hoe minder er geproduceerd wordt. Vraag en aanbod. En daarmee heb je dus wel degelijk invloed op de hoeveelheid PFAS die er nog in het milieu gaat belanden.
De quote van het rivm gaat dan ook nog verder, maar dat stukje is weggelaten:
"Mensen kunnen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Dit komt doordat PFAS in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Drinkwater en gevarieerde voeding zijn van groot belang om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen. Ons voedsel levert namelijk ook voedingsstoffen die we nodig hebben. Wel kun je letten op de gebruiksartikelen die je koopt. Door producten te kopen die geen PFAS bevatten draag je bij aan minder verspreiding van PFAS. Voor meer informatie over PFAS in producten kun je kijken op Waarzitwatin.nl."
Maar dit zal ook wel weer niet vriendelijk zijn van de TO
Mija
29-08-2021 om 15:59
Ik heb ooit een le Creuset bij de kringloopwinkel gevonden voor €3,50! Sindsdien alle anti-aanbak eruit gegooid. Wat een ontdekking! Ik heb sindsdien nog wel meer nette gietijzeren bak- en braadpannen (bijv. BK en Villeroy & Boch) gevonden bij de kringloop voor heel weinig. Volgens mij komen die dan van zo’n pannenspaaractie en begrijpen mensen niet goed hoe gietijzer ‘werkt’. Vaak ziet zo’n pan er dan vrijwel ongebruikt uit maar hebben ze hem ‘niet schoongekregen’. Een propere huisvrouw als mijn moeder had daar ook helemaal niks van moeten hebben, dus dan gaat hij er weer uit. Het grote nadeel van gietijzer is het gewicht. Zowel bij het koken als bij het (met de hand) schoonmaken vind ik dat een nadeel. Als braadpan gebruik ik daarom nog het allervaakst zo’n ouderwets oranje geëmailleerde exemplaar (een Dru, zo te zien) dat ik ooit ‘geërfd’ heb. De grote zwarte gietijzeren braadpan vind ik behoorlijk onhandelbaar. En ik ben dan nog behoorlijk ‘groot en sterk’ 😂.
Rondstruiner
29-08-2021 om 16:11
Mija schreef op 29-08-2021 om 15:59:
Ik heb ooit een le Creuset bij de kringloopwinkel gevonden voor €3,50! Sindsdien alle anti-aanbak eruit gegooid. Wat een ontdekking! Ik heb sindsdien nog wel meer nette gietijzeren bak- en braadpannen (bijv. BK en Villeroy & Boch) gevonden bij de kringloop voor heel weinig. Volgens mij komen die dan van zo’n pannenspaaractie en begrijpen mensen niet goed hoe gietijzer ‘werkt’. Vaak ziet zo’n pan er dan vrijwel ongebruikt uit maar hebben ze hem ‘niet schoongekregen’. Een propere huisvrouw als mijn moeder had daar ook helemaal niks van moeten hebben, dus dan gaat hij er weer uit. Het grote nadeel van gietijzer is het gewicht. Zowel bij het koken als bij het (met de hand) schoonmaken vind ik dat een nadeel. Als braadpan gebruik ik daarom nog het allervaakst zo’n ouderwets oranje geëmailleerde exemplaar (een Dru, zo te zien) dat ik ooit ‘geërfd’ heb. De grote zwarte gietijzeren braadpan vind ik behoorlijk onhandelbaar. En ik ben dan nog behoorlijk ‘groot en sterk’ 😂.
Dat is een goede tip, de kringloop! Daar zal ik ook nog even langs fietsen. Ik kijk eigenlijk nooit bij de pannen.
Mijn braadpan is idd loeizwaar, vooral met afwassen en drogen. Maar ik hoop dat een koekenpan die wat minder materiaal heeft iets minder zwaar is.
EnchantedDragonfly18
29-08-2021 om 16:13
Rondstruiner schreef op 29-08-2021 om 15:52:
[..]
De quote van het rivm gaat dan ook nog verder, maar dat stukje is weggelaten:
"Mensen kunnen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Dit komt doordat PFAS in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Drinkwater en gevarieerde voeding zijn van groot belang om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen. Ons voedsel levert namelijk ook voedingsstoffen die we nodig hebben. Wel kun je letten op de gebruiksartikelen die je koopt. Door producten te kopen die geen PFAS bevatten draag je bij aan minder verspreiding van PFAS. Voor meer informatie over PFAS in producten kun je kijken op Waarzitwatin.nl."
Maar dit zal ook wel weer niet vriendelijk zijn van de TO
Weet je waarom? Omdat ik het had over het feit dat je het toch wel binnenkrijgt. Dat kun je namelijk niet voorkomen. Maar ik zal in het vervolg alles kopiëren, van A-Z.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.