Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Bevolkingsonderzoek borstkanker gehad..wie ook?


Ik ben in november 50 geworden maar nog geen oproep gehad
Collega had hem al voor haar 50e verjaardag, kan daar zoveel verschil inzitten qua tijd?

dat kan.

de ‘bus’ komt meestal maar 1 keer per jaar in een bepaalde gemeente….

Mamali schreef op 08-03-2023 om 23:16:

Ik ben in november 50 geworden maar nog geen oproep gehad
Collega had hem al voor haar 50e verjaardag, kan daar zoveel verschil inzitten qua tijd?

Ik heb net de oproep binnen en ik word deze maand al 52.

Ze lopen achter door de coronapandemie en het personeelstekort.

Ik ben voor mastopathie nu twee keer verwezen naar het ziekenhuis. Eerste keer op m'n 25ste, toen kreeg ik alleen een echo ivm leeftijd en dichtheid van mm borsten. Vorig jaar opnieuw en toen kreeg ik beide. Heb blijkbaar zeer dicht borstweefsel dus de mammo gaf slecht beeld. Een mri zou beter zijn in dat geval volgsns mij

Skellar schreef op 08-03-2023 om 19:13:

[..]


Ja, ik ben 30 en ik krijg jaarlijks een mri van mijn borsten. Ik krijg nooit een mammografie, dat kan blijkbaar nog niet omdat het borstweefsel nu nog te vast is.

Ten minste, ik denk dat dat de reden is dat jonge mensen ( ik en mijn zus in ieder geval) geen mammografie krijgen?




"Dit borstonderzoek voeren we voornamelijk uit bij mensen boven de 30 jaar. Bij patiënten onder de 30 jaar is het borstweefsel nog te compact, waardoor het moeilijk is om een betrouwbare foto te maken. Daarom krijgen patiënten onder de 30 jaar een MRI en/of een echografie om borstkanker uit te sluiten."

www.dcklinieken.nl/radiologie/mammografie/

Hannemeike schreef op 09-03-2023 om 06:59:

[..]

"Dit borstonderzoek voeren we voornamelijk uit bij mensen boven de 30 jaar. Bij patiënten onder de 30 jaar is het borstweefsel nog te compact, waardoor het moeilijk is om een betrouwbare foto te maken. Daarom krijgen patiënten onder de 30 jaar een MRI en/of een echografie om borstkanker uit te sluiten."

www.dcklinieken.nl/radiologie/mammografie/

Protocol voor familiaire en erfelijke borstkanker in de familie is jaarlijks MRI en vanaf 40jr daarbij tweejaarlijks een mammo. Voor mij (41jr) is het in april een MRI en sinds vorig jaar in oktober een mammo. 
Ik heb nog steeds zeer klierrijke borsten (ondanks dat ik geen eierstokken meer heb) en mammo is voor mij echt heel pijnlijk (voor ik wist BRCA te hebben wel vaker echo of mammo gehad). 

Ik vond de linkerborst meevallen.Ik ben niet gezegend met grote borsten dus washeel benieuwd hoe dat ging. Vond t wel apart dat er meeomgegaan werd alsof ze de slagerwas. Hup pak,leg plet.  Omdat mijn borstweefsel ver onder de oksel zit (knap he,want zoveel heb ik dus niet )was t lastig pletten en moest er een extra foto.
die deed meer zeer omdat ik echt tot mn oksel in dat apparaat stond.
Ik vond t vooral lastig zo dicht tegen dat apparaat te staan en dat ik mn schouder naar achteren moest doen,verder mevrouw verder… 
Eeeh ja ,ik wil best hoor,maar dat kan toch niet als mijn borst daar vast zit.
De grote klieren aan de rechterkant deden wel zeer. Goed langzaam zuchten hielp wel.
Was vooral trots op mezelf dat ik t toch gedaan had ook al zag ik er zo tegenop.

Ja, het blijft een raar apparaat. Er is ook geen plaats voor je hoofd als je eenmaal in de pletter zit.  Wie dat toch heeft uitgevonden?

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

09-03-2023 om 08:22

Beterlaat2021! schreef op 09-03-2023 om 08:17:

Ja, het blijft een raar apparaat. Er is ook geen plaats voor je hoofd als je eenmaal in de pletter zit. Wie dat toch heeft uitgevonden?

Een man.

Mammoet schreef op 08-03-2023 om 20:41:

[..]

De dame achter deze tweets is verre van gevaarlijk en absoluut geen “kruidenvrouwtje”. Ze is gezondheidswetenschapper en heeft zelf borstkanker gehad op jonge leeftijd en weet héél erg veel over borstkanker. Ze heeft zich op allerlei vlakken op borstkankergebied gespecialiseerd en verteld serieus geen onzin. Ze is wel erg kritisch maar is altijd gebaseerd op feiten. Zoek maar eens op haar naam Désirée Hairwassers.

Klopt. Ik ken ook medisch specialisten, zelfs een vrouwelijk professor in de geneeskunde, die het met haar eens zijn. Maar prima als mensen het onderzoek willen, maar begrijp ook dat er redenen zijn om het niet te willen. 

Gebruikersnaaminvullen schreef op 08-03-2023 om 20:53:

[..]

Dat kan, maar ik vind haar uitspraken wel bijzonder als je doel is oud te worden. Tegenwoordig leeft 80% van de mensen met borstkanker na 10 jaar nog. De meeste mensen met borstkanker zijn tussen de 45 en 75 jaar oud. Dat is relatief jong.

"Mensen begrijpen niet goed dat je soms beter niet had kunnen weten dat er een tumor in je lijf zat, als je geen klachten of symptomen hebt. Kost veel geld en maakt van gezonde mensen kankerpatiënten. Of het veel levens redt is discutabel, maar patiënten voelen zich gered en artsen voelen zich redders. De pro-screeners hebben vaker belangen dan de sceptici."


Vetgedrukte uitspraak van haar maakt mij zelfs boos! 

Mijn 1e borstonderzoek (op mijn 50e) gaf dus wél helaas een vals negatieve uitslag. Zo’n 2 jaar later bleek helaas dat ze toen mijn 10 mm(!!) knobbeltje in mijn borst (niet voelbaar en/of zichtbaar) hadden gemist. Dus nee, ik had TOEN inderdaad geen klachten en/of symptomen (want meestal ben je dan sowieso al te laat), totdat ik ruim 2 jaar later met de ambulance werd afgevoerd en de rollercoaster op de SEH begon en ik een dag later de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg! 

Hadden ze destijds het knobbeltje wél ontdekt, had mijn leven er nu echt wel heel anders uitgezien. Staat volledig los van wanneer ik dood ga, want wat gequote post al aangeeft, de overlevingskansen zijn anno 2023 enorm toegenomen door de huidige behandelmogelijkheden 🙏 

Er is een heel groot grijs gebied vwb kwaliteit van leven tussen diagnose en overlijden en juist dát mis ik volledig in die twitterposts. Bij ontdekking tijdens het bevolkingsonderzoek hadden de uitzaaiingen een heel stuk beperkter kunnen blijven en mijn lijf (botten) minder aangetast waardoor mijn kwaliteit van leven ook stukken beter zou zijn geweest.

Dus nee, ik sta daarom totaal niet achter haar beweringen. Niet elke kankerpatiënt leeft elke dag in 100% angst, iedereen heeft zo zijn/haar onzekerheden en/of slapeloze nachten over bepaalde zaken, dat maakt een ieder mens namelijk. En natuurlijk mag zij (of ieder mens) in haar gedachtegang meegaan, maar kom dan niet met zulke slappe onderbouwingen als geld/artsen die zich ‘redders’ voelen/whatever. 

Mijn oncoloog wás/ís ook mijn ‘redder’ geweest, ben haar nog elke dag dankbaar voor mijn leven. 🙏

Zonder haar was ik allang dood en begraven (nou ja, gecremeerd dan haha) en had ze, mijn destijds, huisarts niet zo’n uitbrander voor zijn missers kunnen geven toen ik wel in zijn praktijk kwam met klachten! 

Sorry TO, wilde je topic niet vervuilen en ik ben natuurlijk ook 1 vd uitzonderingen, maar ik moest mijn frustratie op dat twitterbericht toch even kwijt. Als je mijn bericht storend vindt, laat het mij weten, want dan laat ik het de mods alsnog verwijderen 😉😙

Loeki72 schreef op 09-03-2023 om 10:53:

[..]

Maar prima als mensen het onderzoek willen, maar begrijp ook dat er redenen zijn om het niet te willen.

Aan de ene kant snap ik dat wel, maar écht begrijpen kan ik het niet, sorry. Komt uiteraard door mijn ervaringen, maar ik ben zelfs voorstander de leeftijd van 50 naar minimaal 40 te vervroegen. 

Treurniet schreef op 09-03-2023 om 01:06:

[..]

Ik heb net de oproep binnen en ik word deze maand al 52.

Ze lopen achter door de coronapandemie en het personeelstekort.

Oh echt dat is helemaal laat...dan wacht ik het geduldig af..

Ik kreeg de eerste oproep op mijn 51ste. Inderdaad corona-achterstand.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.