Eten
wild-flower
02-11-2024 om 10:45
Welke smaak heeft jullie favoriete chocolade letter ?
Chocoladeletters verschijnen in steeds gekkere smaken .
Je zou er bijna keuzestress van krijgen.
Er zijn veel bijzondere smaken bijgekomen : met augurk , pindakaas-banaan , zure mat , expresso-martini , hotdog , enz.
Brrr , ik moet er niet aan denken
Mijn favoriet smaak ( extra puur minstens 85 % cacao ) ben ik nog niet tegengekomen.
Wat is jullie favoriete chocolade letter smaak ?
https://www.metronieuws.nl/lifestyle/eten-drinken/2024/10/chocoladeletters-in-gekke-smaken/
MMcGonagall
03-11-2024 om 12:51
Naminokurashi schreef op 03-11-2024 om 12:45:
[..]
Heb je diabetes type 1 of 2. Je mag echt wel chocolade als je maar je insuline spuit. Ik heb zelf diabetes en neem af en toe een stukje, kan absoluut geen kwaad volgens mijn internist en diabetes verpleegkundige
Mijn moeder had diabetes maar die zat te snoepen bij het leven. Dan moest ze alleen haar insuline aanpassen nadien. Ik zou het overigens niet aanraden want echt gezond is het natuurlijk niet, maar een blokje chocolade lijkt me dan inderdaad niet heel erg dramatisch.
Met snoepen bij het leven bedoel ik niet een biscuitje bij de thee, maar in de orde van grootte van twee keer chocolademelk met slagroom en een gevulde koek per dag (waar we pas later achter kwamen, toen ik mijn tante vertelde hoe mijn zondagmiddagbezoekjes verliepen en bleek dat mijn tante op zondagochtend exact hetzelfde deed).
wild-flower
03-11-2024 om 13:02
letterkoekje schreef op 03-11-2024 om 12:08:
Ik wil het topic geen andere draai geven, maar ik heb wel eens filmpjes gezien waarbij je met een puntzakje heel fijne vormpjes spuit (cirkels, letters, rechthoeken, ...) die dan onmiddellijk laat stollen (eventueel kort in diepvries), héél, héél, héél voorzichtig losmaakt van de ondergrond waarop je ze hebt gespoten en dan over ijskreem, fruitsla of gebak drapeert. Geeft een upgrade van jewelste aan het oorspronkelijk gerecht!
(Sorry Wild-flower voor deze off-topic inzending. Zal 't nooit meer doen!)
rionyriony
03-11-2024 om 14:17
MMcGonagall schreef op 03-11-2024 om 12:51:
[..]
Mijn moeder had diabetes maar die zat te snoepen bij het leven. Dan moest ze alleen haar insuline aanpassen nadien. Ik zou het overigens niet aanraden want echt gezond is het natuurlijk niet, maar een blokje chocolade lijkt me dan inderdaad niet heel erg dramatisch.
Met snoepen bij het leven bedoel ik niet een biscuitje bij de thee, maar in de orde van grootte van twee keer chocolademelk met slagroom en een gevulde koek per dag (waar we pas later achter kwamen, toen ik mijn tante vertelde hoe mijn zondagmiddagbezoekjes verliepen en bleek dat mijn tante op zondagochtend exact hetzelfde deed).
Gevaarlijk hoor. Hopelijk was ze daarmee gelukkig en heeft ze nooit plaque in haar slagaders gekregen.
MMcGonagall
03-11-2024 om 14:24
rionyriony schreef op 03-11-2024 om 14:17:
[..]
Gevaarlijk hoor. Hopelijk was ze daarmee gelukkig en heeft ze nooit plaque in haar slagaders gekregen.
Daar kan ik een heel gevatte reactie op geven maar daar lijkt me dit topic niet geschikt voor.
rionyriony
03-11-2024 om 14:32
MMcGonagall schreef op 03-11-2024 om 14:24:
[..]
Daar kan ik een heel gevatte reactie op geven maar daar lijkt me dit topic niet geschikt voor.
Oh, mijn vader is daaraan overleden. Als ik je pijn deed dan was dat totaal niet de bedoeling. Excuus aangeboden als dat het geval was!
kattenvrouwtje
03-11-2024 om 14:34
Chantal2022 schreef op 02-11-2024 om 20:23:
de melk letter van Droste vind ik de lekkerste, alleen bijna nergens meer te koop
Die vind ik ook de lekkerste,Je kan ze nog bij Bol bestellen.
MMcGonagall
03-11-2024 om 14:58
rionyriony schreef op 03-11-2024 om 14:32:
[..]
Oh, mijn vader is daaraan overleden. Als ik je pijn deed dan was dat totaal niet de bedoeling. Excuus aangeboden als dat het geval was!
Dankjewel. In eerste instantie inderdaad wel, maar later bedacht ik dat het misschien ook wel vreemd leek. Mijn moeder heeft van haar 48e in geleende tijd geleefd en toen ze ging dementeren hebben we ervoor gekozen om haar haar leven, voor zover dat nog mogelijk was, te laten leiden zoals ze wilde. Ze had al zoveel ingeleverd.
MMcGonagall
03-11-2024 om 16:27
Hoe eten jullie trouwens zo’n letter? Ik vind het altijd een hele klus om ze te breken en vervolgens zit je dan met een enorm blok chocola. Dat past net in een keer in je mond of je moet er stukken afbijten, maar dat vind ik helemaal niet lekker (en een beetje eng, in zo’n hard blok bijten). Ik probeer dus altijd maar met een mesje min of meer hapklare brokjes te maken maar een reep is handiger.
Marty1984
03-11-2024 om 16:39
Geen mens eet hier chocolade-letters in België. Bestaat gewoon niet.
Maar als ze er toch ooit doorkomen ... doe maar gewone melkchocolade. Zonder extra fantasietjes, nootjes, ...
Friezinnetje
03-11-2024 om 16:44
MMcGonagall schreef op 03-11-2024 om 16:27:
Hoe eten jullie trouwens zo’n letter? Ik vind het altijd een hele klus om ze te breken en vervolgens zit je dan met een enorm blok chocola. Dat past net in een keer in je mond of je moet er stukken afbijten, maar dat vind ik helemaal niet lekker (en een beetje eng, in zo’n hard blok bijten). Ik probeer dus altijd maar met een mesje min of meer hapklare brokjes te maken maar een reep is handiger.
ik haal de letter uit de doos, en dan sla ik hem flink op het aanrecht. Heb je kleine en grote brokken
Tuinfluiter
03-11-2024 om 17:34
Ik leg hem op een snijplank en met een oestermesje maak ik er mooie hap klare brokjes van. Gaat beter dan een normaal mes of breken met de hand.
letterkoekje
03-11-2024 om 17:40
Naminokurashi schreef op 03-11-2024 om 12:45:
[..]
Heb je diabetes type 1 of 2. Je mag echt wel chocolade als je maar je insuline spuit. Ik heb zelf diabetes en neem af en toe een stukje, kan absoluut geen kwaad volgens mijn internist en diabetes verpleegkundige
Bedankt voor je lief bericht. Ik heb type 2 en moet voorlopig nog niet spuiten. Dus het is zeker nog niet levensbedreigend. En ik wil dat spuiten zo lang ik kan tegenhouden. Wel elke dag medicatie en recent medicament maal anderhalf. Dus in de goeie richting ga ik niet.
Mijn probleem is dat ik af en toe een stukje moeilijk vind. Niet dat ik een ganse reep zou opeten, nooit gedaan ook niet toen ik nog geen diabeet was. Maar als de smaak van chocolade in mijn mond zit .... smaakt dat naar meer. Dus 'niks' is voor mij makkelijker dan een klein beetje.
Het beste met je suikertraject, Namino!
letterkoekje
03-11-2024 om 17:48
Friezinnetje schreef op 03-11-2024 om 16:44:
[..]
ik haal de letter uit de doos, en dan sla ik hem flink op het aanrecht. Heb je kleine en grote brokken
Nogal visueel ingesteld.
Ik krijg het beeld voor mij van een slager in witte werkkledij die op de speklappen of de biefstukken slaat. Met volle kracht. Ik voel dat slaan van jou tot hier.
Waarom laat je die niet in het doosje als je ermee slaat. Als je die letter op jouw manier mishandelt, zit dan de ganse keuken niet onder de chocolade? Of dat 'flink slaan' zal misschien toch meevallen.
Friezinnetje
03-11-2024 om 17:50
letterkoekje schreef op 03-11-2024 om 17:48:
[..]
Nogal visueel ingesteld.
Ik krijg het beeld voor mij van een slager in witte werkkledij die op de speklappen of de biefstukken slaat. Met volle kracht. Ik voel dat slaan van jou tot hier.
Waarom laat je die niet in het doosje als je ermee slaat. Als je die letter op jouw manier mishandelt, zit dan de ganse keuken niet onder de chocolade? Of dat 'flink slaan' zal misschien toch meevallen.
meestal zit de letter nog in folie. Maar ik ben geen slager nee, zo hard ook niet.
Knutselkei
03-11-2024 om 19:14
letterkoekje schreef op 03-11-2024 om 12:02:
[..]
Heb ik wel eens geprobeerd, maar toch niet zo mijn ding.
Onbewerkte chocolade ... wat bedoel je daarmee?
IK ZIT HIER WEL TE SLIKKEN ALS IK AL DIE LEKKERE SMAKEN LEES, echt water in de mond!
rauwe chocolade in de pure vorm. Die zij eet zijn brokjes cacao in maatje rozijn? Smaakt voor mij als een hap cacaopoeder.....brrrr.
Het ontstaan van een chocoladereep
Om een heerlijke reep chocolade uit een cacaoboon te laten ontstaan, wordt de boon geroosterd en daarna gemalen. Hierdoor ontstaat een vloeibare bruine cacaomassa, die als grondstof voor chocolade, cacaopoeder en cacaoboter wordt gebruikt. Door de verhitting (het roosteren) gaan goede voedingsstoffen die cacao bevat helaas verloren. Bij rauwe cacao wordt de cacaoboon tijdens het malen niet geroosterd, wat ervoor zorgt dat de goede voedingsstoffen behouden worden.
Hoe eet je rauwe cacao
Naast gewone chocoladerepen zijn er repen op de markt die gemaakt zijn van rauwe cacao. Vooral liefhebbers van pure chocolade zullen dit door de bittere smaak waarderen. Door de toevoeging van plantaardige melk zijn bepaalde soorten echter ook vergelijkbaar met melkchocolade. Rauwe cacao is tevens verkrijgbaar in de vorm van cacao nibs, die perfect te gebruiken zijn in bijvoorbeeld cakes, smoothies en yoghurt. De nibs hebben een lekkere bite en geven daardoor een bijzonder effect aan de gerechten waarin ze gebruikt worden. Door de grote hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten, worden cacao nibs in de smoothie gezien als perfecte vervanger van een kop espresso in de ochtend.