Eten Eten

Eten

Gezonde goedkope maaltijd

Wie heeft er tips voor gezonde goedkope (en liefst snel en makkelijk te  bereiden) maaltijden?  


Anouk1234

Anouk1234

22-05-2024 om 14:10 Topicstarter

Om te beginnen een tip van mezelf. Spinazie a la crème uit de diepvries met pasta en een gekookt eitje p.p. erdoor.

Kosten voor 4 personen ca. 3 euro.

Wat beschouw je als gezond?

Pompoenstukjes, stukjes ui, knoflook roosteren in de oven, met een beetje olie, komijn, chilivlokken en peper. Als het klaar is feta en salie erdoor doen.

En een wrap maken met restjes groenten, yoghurtsaus en eventueel noten of feta ofzo.

Shakshuka

Dahl. Bijvoorbeeld op de site van Miljuschka.
Nasi goreng al dan niet met kip.
Chili con of sin carne met rijst.
Gallo pinto, rijst met zwarte bonen en oa ei. 

Roze pasta:
Pasta koken.
Voorgekookte bietjes en roomkaas pureren.
Ui fruiten en daarna het bieten mengsel er bij.
Even laten opwarmen en dan door de pasta.

1Zoete aardappelcurry recept van Miljoeska.

2.Broccoli koken en pureren.
Pesto en roomkaas door de broccoli roeren.
Pasta koken en erdoor en klaar.


Anouk1234

Anouk1234

22-05-2024 om 15:58 Topicstarter

Wollstonecraft schreef op 22-05-2024 om 14:15:

Wat beschouw je als gezond?

Voldoende groenten, vezels en eiwitten. Weinig zout en verzadigde vetten.

Bonen en zilvervliesrijst, liefst droogbonen die je zelf welt en kookt, maar voor ‘snel’ zou ik voor bonen uit glas kiezen.  Vezels en eiwitten en een compleet aminozuurprofiel. Rijst kun je koken voor een paar dagen tegelijk. 

Bijvoorbeeld:
Bruine bonen, zilvervliesrijst, piccalilly en een groene salade.
Of
Witte bonen in tomatensaus (tip: zelf maken, die saus) met zilvervliesrijst en nog wat zachtgebakken uien erbij.

Je kan seizoensgroenten kopen en daar soep van maken. Deze maand bijvoorbeeld een gepureerde soep met knolselderij, prei en room. 

Om het op te leuken kan je vanalles verzinnen: beetje prei rauw houden en heel fijngesneden op het laatst toevoegen, verse kruiden uit de tuin, op tafel wat gekarameliseerde ui erop scheppen of geef het een Aziatisch tintje met wat hindoestaanse kerrie en een schep sambal. Bruin stokbroodje erbij en klaar ben je. 

zelf vervang ik in recepten room door cottage cheese om het iets gezonder te maken. 
bijvoorbeeld voor pasta sauzen, of kerrie sausjes. 
dan heb je een lager in vet alternatief dat hoger is in eiwitten. 
wel even de cottage cheese pureren want die stukjes vind ik zelf niks 

Mayosate schreef op 22-05-2024 om 16:08:

zelf vervang ik in recepten room door cottage cheese om het iets gezonder te maken.
bijvoorbeeld voor pasta sauzen, of kerrie sausjes.
dan heb je een lager in vet alternatief dat hoger is in eiwitten.
wel even de cottage cheese pureren want die stukjes vind ik zelf niks

Goed idee, ik gebruik ook altijd opgeklopte cottage cheese als basis voor bijvoorbeeld knoflooksaus of voor een sausje bij vlees of dipsaus . Met siracha bijvoorbeeld.

gezond en snel maar eerst even veel werk: een paar kilo naakte haver koken en daar ontzettend veel porties voor in de diepvries maken.  Ter vervanging van rijst en pasta.  Zowel warm als koud te gebruiken.  Veel vezels.  Veel andere gezonde dingen.  
Groenten uit het seizoen of diepvriesgroenten. Diverse peulvruchten op dezelfde manier behandelen als de naakte haver.  En in de weken erna verwerken tot soep,  maaltijdsalades,  eenpansgerechten.

Dorestad schreef op 22-05-2024 om 17:56:

gezond en snel maar eerst even veel werk: een paar kilo naakte haver koken en daar ontzettend veel porties voor in de diepvries maken. Ter vervanging van rijst en pasta. Zowel warm als koud te gebruiken. Veel vezels. Veel andere gezonde dingen.
Groenten uit het seizoen of diepvriesgroenten. Diverse peulvruchten op dezelfde manier behandelen als de naakte haver. En in de weken erna verwerken tot soep, maaltijdsalades, eenpansgerechten.

Kan dat ook met aangeklede haver?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.