Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

Wat zouden jullie kiezen?

Ik werk met veel plezier parttime in het onderwijs. Helaas is mijn duo-collega uitgevallen, en het ziet er naar uit dat zij voorlopig niet terugkomt. Jullie hebben ongetwijfeld gehoord dat er een lerarentekort is, dus ik vang nu tijdelijk fulltime de klas op.
Daar is mijn thuissituatie niet op ingericht, ik weet het nu net te bolwerken met opa en oma extra, en ik heb een stagiaire die in haar up de klas opvangt en uit laat zodat ik mijn kinderen van/naar hun eigen school kan brengen. Waarna ik snel naar school fiets en voor de klas spring. Het is een grote ratrace.
 
En ik trek het niet. Ik krijg nieuwe kinderen in de klas, er staan MDO's gepland, er zijn verschillende onderzoeken gaande waar we al lang op zaten te wachten, en die nu eindelijk mogen, toch een OPP voor lln X, dus graag een afspraak met IB... en had ik wel aan de kinderboekenweek gedacht? En is alles in orde voor de audit? 

Ik kan het niet delen. En ik heb ook geen vrije dag(en) meer waarop ik altijd de administratieve kant doe, mijn lessen voorbereid, leuke activiteiten bedenk (die het voor de kinderen maar ook voor mezelf leuk maken).

Nu is het tanden op elkaar en zijn er voor na de herfstvakantie 2 opties:
1. Een ervaren en stevige collega werkt 1 dag extra in mijn klas. Ik werk 4 dagen en heb volledige verantwoordelijk over mijn klas. 

2. Een enthousiaste maar heel chaotische collega werkt 2 dagen in mijn klas. Ik pas mijn werkdagen aan maar heb wel 2 dagen vrij. Een dag voor huishouden, een dag voor werk. Het weekend is weer voor mezelf en mijn gezin. Collega is superlief, maar ik zie nu in een andere (minder pittige) klas dat het niet zo lukt zeg maar. Ook in deze constructie zou ik volledige verantwoordelijkheid hebben. 

In beide situaties deel ik nog steeds niks van alle extra's en komt alles buiten het gewoon voor de klas staan op mijn schouders.De zwaardere werklast blijft. Ik heb veel zorgleerlingen in de klas. 

Optie 2 kan (mede daardoor) zorgen voor meer gedoe in de klas. Maar het geeft mij wel meer lucht. 

Mijn weekenden bestaan momenteel uit werk, huishouden en heel veel huilen. En ik ben normaal van de schouders eronder en gaan. Dus dat ik zo loop te janken vertelt me dat het niet zo goed gaat.  

Welke optie zouden jullie kiezen? Of heb je een ander idee waar hier nog niet aan gedacht is?

Peiling

Optie 1 of 2?
35 stemmen
40%
60%

blijven werken zoals je deed zodat jij het volhoudt! Je maakt het tot jouw probleem maar dat is het dus in mijn ogen niet. School is verder van huis als jij ook uit gaat vallen........

Volgens mij zijn beide opties geen goed idee. Je maakt van het probleem van school jouw probleem. En ja, ik weet het, verantwoordelijkheidsgevoel tov je leerlingen laten je toch keuzes maken die niet goed voor je zijn. Maar uiteindelijk is niemand erbij gebaat als jij jezelf over de kop werkt. Dus, op zoek naar een andere oplossing. Toch een vacature uitzetten en kijken of er wat van komt.... Of een andere optie. 

Waarom zou jij de volledige verantwoordelijkheid houden als je voor optie 2 gaat? Dat is normaliter toch ook niet zo als er voor een parttime verdeling van 3 om 2 dagen gekozen wordt? 

En wordt er dan nog steeds van je verwacht dat je in allerlei werkgroepen gaat zitten? Daar zou ook een stuk werkdrukverlichting kunnen zitten door alle overige taken naast de verantwoordelijkheid voor je klas laten vallen als je wel de volledige verantwoordelijkheid voor je klas krijgt.

Pas alsjeblieft goed op jezelf en geef goed aan wat voor jou wel en niet haalbaar is, anders lig je er straks zelf ook uit.

Ik zou gaan voor optie 1 en met je directeur afspreken  dat je zo min mogelijk extra taken doet. Geen werkgroepen en op tijd (rond half 4/ 4 uur naar huis, in elk geval 2 van de 4 dagen). Enkel datgene doen wat nodig is voor je klas en verder niks. Laat ook vooral de IB meehelpen of een deel van je taken overnemen mbt het schrijven van handelingsplannen ed. Geef duidelijk aan dat dit nodig is om te voorkomen dat jij omvalt. Dat je best die 4 dagen voor de klas wil staan maar verder niet teveel kan dragen.
 Bij optie 2 ben je denk ik de dagen die je werkt extra druk omdat je moet rechttrekken wat die andere dagen fout is gegaan. 

Optie 2, niet jouw probleem maken van wat managers verprutsen. 

redbulletje schreef op 08-10-2022 om 17:29:

Optie 2, niet jouw probleem maken van wat managers verprutsen.

Eens.


redbulletje schreef op 08-10-2022 om 17:29:

Optie 2, niet jouw probleem maken van wat managers verprutsen.

Juist. 

En waarom vind je het jouw verantwoordelijkheid om te dweilen als je chaotische collega morst? 

Je staat op omkiepen. Probeer wat afstand te nemen. 

Ik zou kiezen voor vier dagen werken met de ervaren collega, maar dan ook die vijfde dag wel echt vrij nemen. Ik denk dat je dat mentaal de meeste rust geeft. 

Ik weet dat het normaal is in het onderwijs, ik doe er zelf ook aan mee, maar de scholen draaien door omdat we ons allemaal voor 3/4 dagen uit laten betalen terwijl we 4/5 dagen aan het werk zijn. En dan is de oplossing volgens de politiek dus dat we allemaal een dagje meer moeten werken (wanneer dan?) ipv structureel meer handen op de school om de werkdruk te verlagen. 

optie 3, laat school weten dat de huidige situatie niet gaat en dat jij per datum x (max 2 weken) je gewone taken weer doet.
Meer gaat niet zonder ook 100% uit te vallen. In dat geval hebben ze een groter gat te vullen.
De weekenden zijn om bij te tanken, net als verlofdagen. 

Dan maar geen aandacht aan de boekenweek het is niet anders.

Laat de manager zijn werk doen daarom krijgt die meer betaald dan jij.

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

08-10-2022 om 18:35

Optie 1
Inschakelen rt voor zorgkinderen 
Stagiaire .. kan zij wat werkjes voorbereiden ?
Met collega’s overleggen dat je tijdelijk uit werk groepjes stapt
Thuis doen waar jij van ontspant 

Beide opties klinken niet top. Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat je het probleem van school niet jouw probleem moet maken. Dat je het tijdelijk opvangt is top, maar moet ook echt maar heel tijdelijk zijn.

Ik zou dan ook eerlijk aangeven dat deze situatie niet lang houdbaar is en beide opties geen goede opties. 

Zelfs als school dan een optie erdoorheen duwt zou ik absoluut jouw grenzen aan blijven houden. Geen extra taken, administratief werk onder werkuren en jouw eigen tijd voor privé en ontspanning houden. Dan maar wat minder leuke/speelse/bijzondere lessen. Wat kan dat kan en wat niet kan kan niet. Zo simpel is het

Klinkt makkelijk, is lastig, weet ik uit ervaring, maar het is ook heel belangrijk. Onthoud dat ook jij altijd een keuze hebt en niet de verantwoordelijkheid hebt om alles en iedereen te redden.

redbulletje schreef op 08-10-2022 om 17:29:

Optie 2, niet jouw probleem maken van wat managers verprutsen.

Er is een lerarentekort. Dus dat de manager dit verprutst zou hebben, is nogal kort door de bocht.

@TO, kies de optie die jou het meeste rust geeft. Ik denk dat je hiervoor goed naar jezelf moet kijken. Voor ons is dat moeilijk beoordelen. Het is belangrijk dat jij weer beter in je vel zit, dat is belangrijk voor jouzelf en uiteindelijk ook voor je klas.


Dus sorry, geen concrete tip. Pas wel goed op jezelf! Sterkte met een keuze maken die het beste bij je past.

Hebben jullie nog NPO gelden? 
Is het een optie om voor optie 1 te gaan en een onderwijsassistent erbij te krijgen? 

Je eerste verantwoordelijkheid ligt bij jouw kinderen en niet die van anderen. Als jij een burn-out krijgt dan zullen jouw kinderen daar het zwaarst onder lijden, dus jouw verantwoordelijkheid is ook dat jij blijft staan. Leuk dat je tijdelijk wat heb opgevuld maar als je meer had willen/kunnen werken dan had je dat al gedaan.

Het is aan de school op een oplossing te vinden die jou niet opbrandt, dit is de makkelijkste oplossing en dat werkt niet. Ik zou even zo weinig mogelijk verantwoordelijkheden op je nemen.

EnchantedDragonfly18

EnchantedDragonfly18

08-10-2022 om 23:31

Optie 3, de school het op laten lossen voordat je zelf een burn out inschiet. Hele weekenden huilen is een teken aan de wand.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.