Werk en Opleiding Werk en Opleiding

Werk en Opleiding

tip voor Braziliaanse die in zorg wil werken

Ik heb een goed contact met een Braziliaanse vrouw van 36 die geen Nederlands of Engels spreekt. Ze is legaal in Nederland met werkvergunning. Heeft 6 maanden in een hotel gewerkt als kamermeisje en keukenhulp, maar daar werd ze niet goed behandeld. Die baan vond ze omdat haar baas Portugees spreekt. 

Ze heeft niet per se een baan nodig voor het geld (haar man werkt in IT), maar wil graag werken om zich te integreren en zelfstandig te zijn. Ze is heel goed met kinderen en zou graag in de zorg werken. Ze volgt wel lessen Engels, maar omdat ze veel in Braziliaanse kringen is, vlot dat niet zo goed. 

Ik denk dat ze sneller aan de slag kan als ze meteen Nederlands leert en meteen ook een vak leert. In Brazilië heeft ze een universitair diploma. Ik denk aan een baan in kinderopvang, ouderenzorg, thuiszorg, buitenschoolse opvang? 

Heeft iemand een tip waar we kunnen beginnen met zoeken? Zijn er speciale mogelijkheden voor iemand  met haar profiel? Het zou haar zo versterken als ze een fijne baan heeft met sociaal contact, en er worden zoveel helpende handen in de zorg gezocht. Bedankt! 


Ik zou haar aanraden om vol in te zetten op Nederlands leren. Communicatie is zo belangrijk in de zorg. Ook met alleen Engels heb je nog een probleem, want veel van je patiënten zullen niet goed genoeg Engels spreken om goed met je te communiceren. Als ze zich een jaar met hart en ziel op het Nederlands stort dan kan ze misschien daarna aan het werk in de zorg.

Daarnaast zou ze misschien kunnen kijken naar oppassen/gastouder bij Portugeestalige gezinnen of vrijwilligerswerk op het gebied van zorg, bijv bij de Zonnebloem: https://www.zonnebloem.nl/help-mee/word-vrijwilliger/vrijwilligerswerk-in-jouw-buurt

ik sluit me aan bij Nicole.
Er zijn ook taalcafes, waar ze met anderstaligen Nederlands kan oefenen.
Informeer eens bij haar gemeente.
Bij Humanitas heb je vaak ook taalmaatje project, dan kan ze samen met een vrijwilliger Nederlands oefenen en samen bv naar de supermarkt etc.

Waar altijd werk is, is thuiszorg, maar dat lijkt niet echt passend met haar profiel. Toen ik afgelopen jaar hulp in de huishouding nodig had, kwam er een Oekraïense mevrouw, die inderdaad geen Nederlands of Engels sprak. Ze communiceerde met mij heel handig met een vertaalapp.
Maar juist omdat ze geen baan nodig heeft, zou ik inderdaad eerst inzetten op een intensieve cursus Nederlands. Als er genoeg geld is kan ze wellicht beginnen bij de nonnen van Vught: https://www.reginacoeli.nl/

Nederlands leren. Als ze graag wil integreren dan is dat het belangrijkst. En ook aangezien de voorkeur kennelijk uitgaat naar 'sociale' beroepen waarbij communicatie belangrijk is.

Op de opvang van mijn dochter hebben ze nu al 2x een stagiaire gehad die geen Nederlands sprak. Denk dat de andere leidsters blij waren met de extra handen. Maar voor mij zag het er onhandig uit. Ze stond er ook zo ongelukkig bij. Die kinderen spreken zelf nog niet feilloos (2-4 jaar) en het was duidelijk dat deze 'juffen' er absoluut niks van verstonden. Lijkt me dus ook voor kinderopvang praktisch als je wel kunt communiceren met die kinderen. 

In welke richting heeft ze het universitaire diploma? Kan ze daar niks mee? 
En als het niet om het geld gaat; vrijwilligerswerk? Maar ook dan is het prettig als je de taal spreekt. 

geen nl is nog te overzien. Ik werk in een zkhuis en zijn af en toe schoonmakers die alleen engels spreken.   Maar ook geen engels dan wordt je echt niet aangenomen 

misschien in een kas of fabriek, echt enkel productiewerk. Maar zelfs daar twijfel ik of je wordt aangenomen.

   Als het niet nodig is ga dan inderdaad de taal leren en voor integratie naar taalcafes in de bieb.  

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

04-06-2024 om 10:51

Universiteit en dan geen Engels kunnen ?

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

04-06-2024 om 10:51

Maar wat de rest hier ook zegt.
Zet eerst in op taal .

Roos55 schreef op 04-06-2024 om 10:51:

Universiteit en dan geen Engels kunnen ?

Ja...je zou zeggen dat dat zo'n beetje de voertaal is op een Uni?

Zilver_gray schreef op 04-06-2024 om 11:12:

[..]

Ja...je zou zeggen dat dat zo'n beetje de voertaal is op een Uni?

Ik denk dat Nederland vrij uniek is in het feit dat wij opleidingen op de universiteit juist niet in de eigen landstaal aanbieden.

Hier lokaal zie ik toch regelmatig oproepen voorbij komen voor taalmaatjes. En tot nu toe reageren er altijd wel mensen die willen helpen.

Zilver_gray schreef op 04-06-2024 om 11:12:

[..]

Ja...je zou zeggen dat dat zo'n beetje de voertaal is op een Uni?

Ik doe vrijwilligerswerk in samenwerking met vluchtelingenwerk en er zijn maar weinig hoogopgeleiden die ook de Engelse taal machtig zijn. De artsen, wiskundigen,  verpleegkundigen die ik heb begeleid spreken alleen hun moedertaal. 

Ik kijk er niet van op dat iemand uit Brazilië geen Engels spreekt. 

Eerst inzetten op de taal lijkt mij ook het meest zinvolle om te doen voor nu. 

Zilver_gray schreef op 04-06-2024 om 11:12:

[..]

Ja...je zou zeggen dat dat zo'n beetje de voertaal is op een Uni?

Ik heb aan verschillende universiteiten in buitenlanden gestudeerd/gewerkt. Of Engels een voertaal is, kan natuurlijk afhankelijk zijn van de studierichting - maar mijn ervaring is dat de moedertaal gangbaar is.

Dan blijkt wel dat ik een heel verkeerde aanname heb gedaan.

Ik dacht dat anderstaligen op “dat niveau” ook wel Engels zouden kunnen praten.

Weer een illusie armer 

Het belangrijkste in de zorg (voor ouderen, maar ik denk in het algemeen) is dat je het graag wilt. Wij hebben helaas de nodige voorbeelden van zorgmedewerkers die er niet voor hun lol werkten. Van die meisjes die waarschijnlijk niet zo goed konden leren en dus maar niveau 2 in de zorg gingen doen, waar ze te maken krijgen met lastige ouderen die niet altijd dankbaar reageren, en dan liepen te vitten op de bewoners (en erger, pestgedrag).

Inderdaad allereerst Nederlands leren. Zonder de Nederlandse taal ga je het in zorgberoepen erg lastig krijgen, tenzij je inderdaad gaat schoonmaken, maar ik denk niet dat dat met een universitaire studie op termijn voldoening blijft geven. 

Ze heeft Engelse les. Engels maakt het communiceren wel makkelijker, maar de doelgroepen waarmee ze wil werken (kinderen, ouderen) zijn juist die categorieën die het minst Engels beheersen. Daarnaast maakt het beheersen van de voertaal van het land het leven zoveel makkelijker. Dus ik zou eerst volop inzetten op Nederlands in plaats van Engels. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.