Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Zorgen om buurtbewoner.

ik weet niet of ik dit in de goede pijler plaats, dus een moderator mag het verplaatsen zonodig.

Ik heb zorgen om iemand in mijn straat, degene is vermoedelijk midden 70 maar ziet er uit als 100. Degene drinkt en rookt veel en eet erg weinig en is vel over been, niet verward ofzo. Ik doe nu sinds een maand boodschappen voor de buur na een ongelukje, de buur zegt elke keer dat het beter gaat maar ik zie zelf nog geen verbetering. Buur heeft meer hulp nodig maar is eigenwijs, komt ook nooit bij een huisarts. Wat is nu wijsheid om te doen, interventie met andere buren, contact met instanties, zoja welke? Waar ik een beetje bang voor ben is dat ik zijn mantelzorger wordt wat ik niet wil en niet aan kan.


Het kan toch best beter gaan zonder dat jij dat ziet? Wellicht kan hij zelf weer boodschappen doen, beweging is juist goed!

Wellicht een meldpunt 'bezorgd' o.i.d. in jouw gemeente? Inderdaad zorg dat je je eigen grenzen niet overschrijdt. Wel aardig dat je boodschappen doet voor hem.

Blauwevis

Blauwevis

31-05-2024 om 21:22 Topicstarter

Bolmieke schreef op 31-05-2024 om 21:04:

Het kan toch best beter gaan zonder dat jij dat ziet? Wellicht kan hij zelf weer boodschappen doen, beweging is juist goed!

Het voelt een beetje als het begin van het einde, nu is het dít dingetje, maar volgende keer mankeert degene weer wat. Als ik naar degene's gesteldheid kijk is het een aflopende zaak. Persoon is nu ook niet in staat zichzelf goed te verzorgen.

Kun je achter de gegevens van zijn kinderen komen als hij die heeft? Zo ja, dan zou ik het bij hen neerleggen en jouw goede zorgen afbouwen. 

Blauwevis

Blauwevis

31-05-2024 om 21:33 Topicstarter

ik schiet nu elke keer de boodschappen voor, geef ....de kassabon en ... geeft mij het het bedrag. ...contanten zijn denk ik op want ik kreeg het laatste bedrag in heel veel muntgeld. Ik kan de boodschappen niet voor hem doen als ik het niet direct terug krijg, want ik zit zelf heel krap.

en als dat met kinderen niet gaat, om wat voor reden dan ook, zou ik contact opnemen met het wijkteam, heel veel gemeentes hebben die. Zie bijvoorbeeld: https://www.amersfoort.nl/het-wijkteam

Blauwevis

Blauwevis

31-05-2024 om 21:42 Topicstarter

alhambra schreef op 31-05-2024 om 21:29:

Kun je achter de gegevens van zijn kinderen komen als hij die heeft? Zo ja, dan zou ik het bij hen neerleggen en jouw goede zorgen afbouwen.

Geen kinderen, wel een familielid op leeftijd die eerder wel hielp maar nu zelf lichamelijke klachten heeft, maar heb ik geen contactgegevens van.

Is er in jouw gemeente een 'sociaal wijkteam' of iets vergelijkbaars? 
Zij kunnen dan contact leggen met buur en met professionele blik bekijken of deze openstaat voor wat meer zorg als dat nodig is.

Blauwevis

Blauwevis

31-05-2024 om 21:45 Topicstarter

Dankjullie voor het meedenken, ik moet nu zelf even wat rust pakken dus ik ben er morgen weer.

ik herken wel wat in je verhaal. Mijn buurvrouw is ook die leeftijd en heb maanden voor haar de boodschappen gedaan omdat ze slecht ter been is drie hoog hier. Daarna begon ze steeds meer ipv van minder te vragen, of ik ook naar de apotheek, de visboer, de snackbar, de kruidvat, de telefoonwinkel om telefoon prepaid op te waarderen kon, of ik kom afwassen, was ophangen, stofzuigen, stoffen, iets kan opzoeken etc. Nou ik dacht wat moet ze op een gegeven moment zonder mij dan als ze hier elke dag voor de deur staat.. wonder boven wonder gaat ze nu weer zelf haar boodschappen doen, ik zie haar regelmatig in de supermarkt, en komt ze alleen nog een praatje maken of mijn stofzuiger lenen. Man heeft haar namelijk laatst gezegd dat ze niet meer bij mij mag aankomen met al haar hulpvragen omdat ik mijn energie voor eigen gezin, mijn dreumes en baby in de buik nodig heb. Wat mij leert dat als er een opening is iemand de makkelijkste weg kan kiezen en ipv een vinger de hele hand kan nemen. Als puntje bij paaltje komt gaat diegene echt niet kapot zonder mijn hulp, dus mijn zorgen daarover waren ook niet nodig. Er verschijnt wel een andere oplossing. 

Je kan ervan uitgaan dat iemand die 70 jaar heeft geleefd onderhand wel weet dat alcohol, sigarettenrook en eenzijdig eten niet gezond zijn. Hij zal dit dus niet uit onwetendheid doen maar omdat dit hem even minder ongelukkig maakt.

Echte belangstelling zonder bemoeizucht is het enige wat je kan geven. Ik zou hem niet de indruk geven dat je eigenlijk niets liever doet dan boodschappen voor hem doen, als dit niet zo is. Als je denkt dat hij zich mogelijk ongewenst  aan je vast gaat klampen zou ik genoeg afstand aanhouden. Aan iedereen gaan vertellen hoe hij leeft zou ik niet doen. Mijns inziens willen mensen graag hun decorum, hun waardigheid behouden en willen niet graag dat iedereen denkt dat ze aan het vervallen zijn. En dat dit dan overal bekend wordt.

wat zegt buurt als je het bij hem aankaart?
Zeg buur, ik maak me zorgen om je omdat A, B, C…. 
en moeten we misschien eens kijken naar: Thuiszorg, maaltijdservice…..

misschien kan stichting Mee je hierbij adviseren?

ik zou trouwens wel zeggen dat je zelf erg krap bij kas zit tegen je buur en het niet meer voor kan schieten. Dus overmacht, daar heb je dan al wat lucht. Ik heb ook een aantal keer gehad dat buurvrouw geen geld had en dat ze bij mij in de schulden kwam en dat voelt dan dubbel naar. Daarna nooit meer iets voorgeschoten. 

Google even voor het juiste telefoonnummer in jouw regio, maar je kunt contact opnemen met het meldpunt Zorg & Overlast. Dat is meestal (misschien wel overal, weet ik niet) van de GGD, en zij benaderen actief een persoon over wie een zorgmelding wordt gedaan om te kijken of er iets nodig is. En als er al voldoende zorg in zit, dan wordt de inhoud van de zorgmelding gedeeld met de zorgverleners en wordt het weer afgesloten.
Het kost noch de buur, noch jou verder geld. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.