Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Woningtekort: Meer mensen in woningen

Peiling

Ruimte geven
218 stemmen
6%
88%
6%

Ook dat. 

In theorie: ja. Maar ik zie de praktische uitwerking niet zitten. Echt samenwonen (dus ruimtes en spullen delen) wil ik alleen met iemand van wie ik hou (anders vechten we elkaar na een week al de tent uit ben ik bang) dus het zou dan neerkomen op aparte keukens, aparte badkamers… misschien inderdaad beneden en boven flink verbouwen. Ik kan me voorstellen dat wie dan ook er bij mij komt wonen gesteld is op zijn/haar privacy. En ik kan me ook niet voorstellen dat ze dan blij zouden zijn met alleen een slaapkamertje; dan kunnen ze net zo goed bij hun ouders blijven wonen. Ik woon ook niet in een stad, dus voor een student zou mijn huis totaal niet logisch zijn. 

En dan? Wie gaat die kostbare verbouwing betalen? Wat als ik op een dag kinderen wil krijgen en weer terug wil naar de ‘normale’ eensgezinswoning? Dan heb ik toch pech gehad lijkt me, gezien de strenge huurders rechten. Of wat als de huizenmarkt weer aantrekt en de prijzen weer gaan dalen? En mijn huurders dus weggaan. Zit ik daar met mijn huis met twee keukens en twee badkamers… kan ik weer klauwen met geld uitgeven om het geschikt te maken voor gezinsbewoning.

En met de huidige woningprijzen en de lage spaarrente staat mijn huidige huis verkopen en verhuizen naar iets kleiners om ‘ruimte’ te maken voor anderen (dat zijn dan geen starters, ik zelf zou mijn eigen huis nu ook niet meer kunnen kopen voor de huidige waarde) gelijk aan kapitaalvernietiging. Leuk dat beleggen in bitcoins, maar mijn stenen voelen toch een stuk waardevaster. Niet zo als een casino op steroïden

Dus ja, leuk bedacht het idee. Maar zonder fatsoenlijke compensatiemiddelen schiet ik mezelf er alleen maar mee in de voet.

redbulletje schreef op 01-08-2021 om 13:13:

Lijkt me echt onwenselijk om ongewenst samen te moeten wonen.

Ik zou zeker niet bereid zijn een kamer te gaan verhuren. Ik kan slecht tegen drukte en daarom woon ik ook vrijstaand in 't buitengebied met grote tuin.

Denk dat de truc is om lang thuis te blijven wonen bij je ouders en goed te sparen zodat je wél aan een koophuis geraakt. De twintigers van een familielid hebben vrij recent in hun eentje een koopwoning gekocht op die manier. Gewone gemiddelde mbo-banen hebben ze.

Ik heb mijn zoon ook financieel geholpen hoor. Je mag belastingvrij schenken bij het kopen van een huis.

Auwereel schreef op 01-08-2021 om 12:56:

Voor de Coronacrisis hadden we twee kamers over, sinds mijn dochter het huis uit is. Nu zijn dat werkkamers en we zijn blij dat we rustig kunnen werken. Ik heb wel eens gedacht, als zoon ook het huis uit is, moeten we maar eens kleiner gaan wonen, maar zo'n mooie plek als nu vinden, valt niet mee. En het laatste huis in de straat dat verkocht is, ging naar een stel zonder kinderen, dus àls we ons huis verkopen, komen er dan daadwerkelijk meer mensen te wonen, of pikt gewoon een ander stel onze fijne woning op mooie plek in?
Bovendien, misschien denken ze bij ons werk, werk maar lekker thuis, scheelt geld voor kantoorruimte en dan zijn die extra kamers ook handig.

Zolang je nog in termen als "inpikken" denkt zou ik er niet aan beginnen... Je huis voelt duidelijk nog echt als jouw plekje. En ik snap het hoor, ik heb hetzelfde.

Ik woon gehuurd, in mijn straat verhuist bijna nooit iemand. Maar de buurt vergrijst, het laatst jaar zijn er toch twee woningen vrijgekomen, door overlijden/opname in een verzorgingshuis.

Het ene huis is niet eens in de verhuur gekomen maar direct toegewezen aan een zorginstelling, die het gebruikt als "springplank-woning" Dat wil zeggen dat ze het huis volledig ingericht hebben, en cliënten die bijna toe zijn aan (weer) zelfstandig wonen maar nog wat moeten oefenen mogen daar tijdelijk wonen om het uit te proberen. Dat gaat soms om een paar maanden, maar ook wel om enkele weken, als blijkt dat het toch niet gaat.

De andere is wel te huur aangeboden. We hebben hier een lotingssysteem, er waren meer dan 800 gegadigden. Uiteindelijk is het uitgeloot aan een vrouw alleen van mijn leeftijd. En ik gun haar dat huis van harte hoor, ik begrijp als geen ander hoe fijn het is om zo'n plek te hebben. Zo doe ik het tenslotte zelf ook.

Maar wat ik maar wil zeggen, er is mij ook wel eens "subtiel" gesuggereerd dat ik misschien wel met wat minder ruimte toe zou kunnen om plaats te maken voor een jong gezin. Maar, al zou ik dat willen, de kans dat mijn fijne plek daadwerkelijk aan een jong gezin toegewezen zou worden is maar heel klein.

CuddlyReindeer95

CuddlyReindeer95

01-08-2021 om 13:20

DanGun schreef op 01-08-2021 om 13:10:

[..]

O het raakt me zeker niet. Ik begrijp alleen nooit waarom mensen altijd zo nodig alles willen weten van n ander.


Dat snap ik dan weer heel goed, ik ben nogal nieuwsgierig van aard  


Ik kan niet voor anderen spreken, maar de vragen die ik op een forum stel gaan bijna altijd over dingen die ik niet kan plaatsen. Omdat ze in mijn bubbel niet voorkomen en/of omdat ze voor mij onlogisch lijken en/of omdat het gedrag betreft dat ik zelf onwenselijk vind. En ja, dan wil ik graag weten wat er achter zou kunnen zitten. 

Sleaford schreef op 01-08-2021 om 12:02:

[..]

De inhoud? Dat je me gebiedt dat ik over moet gaan tot actie (waar wacht ik nog op!).

Lieve rondstruinen, ik heb helemaal niet de behoefte me inhoudelijk te verantwoorden naar jou toe. Bovendien, heb je me geen vraag gesteld. Gebiedende wijs iets gesteld. Significant iets anders. Probeer het nog eens! Mocht je oprecht geïnteresseerd zijn.


Aangezien jij het liever over de vorm hebt ipv over de inhoud: mensen met "lieve" aanspreken in een discussie is een poging om jezelf boven de ander te plaatsen door de ander denigrerend toe te spreken. Net als bijvoorbeeld 'beste meid'. Dan laat je je wel heel erg kennen zeg . En waarom, omdat ik de gebiedende wijs heb gebruikt? Met zulke lange tenen kun je internetfora misschien beter links laten liggen. 

Ik laat het hierbij, ga jouw berichten even laten voor wat ze zijn in dit topic.

watertoren schreef op 01-08-2021 om 12:49:

Om te beginnen zouden we al kunnen stoppen om nog meer buitenlanders binnen te halen. Die moeten ook allemaal ergens wonen en die ruimte is er niet. Verder ga ik me niet schuldig voelen omdat ik straks in mijn eentje in een ruime woning zit en mijn zoon ook. Al zouden ze een groot geldbedrag bieden elke maand , geen haar op mijn hoofd die er aan zou denken om mijn huis met iemand anders te delen.

Dat is nou weer jammer en wat zijn buitenlanders? Expats die de prijzen opdrijven, al die Spanjaarden die we hier naar toe halen omdat er geen koks zijn, Polen en Roemenen die in de landbouw werkzaam zijn omdat wij het te zwaar vinden, asielzoekers die hun leven niet zeker zijn in hun geboorteland of bedoel je economische vluchtelingen die hier naar toe komen omdat de EU door dumping van eigen goederen de plaatselijke economie torpederen?

Het kan natuurlijk ook liggen aan woningbouwverenigingen die na renovatie de sociale huur dik verhogen, vastgoed speculanten, gemeenten die grond niet willen verkopen, de overheid die al decennia op de hoogte is dat gezinssamenstellingen veranderen of wat dacht je van PFAS, met elk stuk grond wat we omgraven vergiftigen we onszelf en we kiezen liever voor infrastructuur dan huizen om dit zo laag mogelijk te houden.

Dus om nou weer de buitenlanders de schuld te geven en die niet toe te laten is echt geen oplossing om het woning tekort op te lossen. Wel jammer dat je er zo in staat.

redbulletje schreef op 01-08-2021 om 13:13:

Lijkt me echt onwenselijk om ongewenst samen te moeten wonen.

Ik zou zeker niet bereid zijn een kamer te gaan verhuren. Ik kan slecht tegen drukte en daarom woon ik ook vrijstaand in 't buitengebied met grote tuin.

Denk dat de truc is om lang thuis te blijven wonen bij je ouders en goed te sparen zodat je wél aan een koophuis geraakt. De twintigers van een familielid hebben vrij recent in hun eentje een koopwoning gekocht op die manier. Gewone gemiddelde mbo-banen hebben ze.

Op dit moment valt er niet tegenop te sparen. De prijzen stijgen harder dan een normaal mens kan sparen, in ieder geval een alleenstaande. Het is echt niet te doen nu. Misschien met een partner wel en in sommige regio's? Hoewel het overal gekkenhuis is nu.

MidasWolf schreef op 01-08-2021 om 13:12:

Het zou ook goed zijn om ouderen die hun grotere woning graag zouden willen ruilen tegen een kleinere woning, er financieel niet op achteruit te laten gaan.

Nu hoor je nog wel eens dat deze mensen een kleinere woning kunnen krijgen, maar er meer woonlasten voor moeten betalen.
Dan zou ik ook goed begrijpen waarom deze mensen in hun grotere huis blijven wonen.

Veel ouderen willen dat helemaal niet al kregen ze geld toe. Ze hebben een heel leven aan herinneringen in hun huis zitten. Een huis heeft emotionele waarde en dat wordt blijkbaar behoorlijk onderschat. 

Ik denk dat ze hier af willen van huurwoningen. De huurwoningen die vrij komen worden hier allemaal te koop gezet. Het huis wat mijn zoon gekocht heeft was voorheen ook een huurwoning. Er woonde een oudere vrouw en die is overleden.

Rondstruiner schreef op 01-08-2021 om 13:28:

[..]

Op dit moment valt er niet tegenop te sparen. De prijzen stijgen harder dan een normaal mens kan sparen, in ieder geval een alleenstaande. Het is echt niet te doen nu. Misschien met een partner wel en in sommige regio's? Hoewel het overal gekkenhuis is nu.

Ze hebben beiden een rijtjeshuis in West Brabant gekocht. Hun ouders helpen mee met klussen/verbouwen maar niet met hoge schenkingen. 

Geronimo3 schreef op 01-08-2021 om 13:26:

[..]

Dat is nou weer jammer en wat zijn buitenlanders? Expats die de prijzen opdrijven, al die Spanjaarden die we hier naar toe halen omdat er geen koks zijn, Polen en Roemenen die in de landbouw werkzaam zijn omdat wij het te zwaar vinden, asielzoekers die hun leven niet zeker zijn in hun geboorteland of bedoel je economische vluchtelingen die hier naar toe komen omdat de EU door dumping van eigen goederen de plaatselijke economie torpederen?

Het kan natuurlijk ook liggen aan woningbouwverenigingen die na renovatie de sociale huur dik verhogen, vastgoed speculanten, gemeenten die grond niet willen verkopen, de overheid die al decennia op de hoogte is dat gezinssamenstellingen veranderen of wat dacht je van PFAS, met elk stuk grond wat we omgraven vergiftigen we onszelf en we kiezen liever voor infrastructuur dan huizen om dit zo laag mogelijk te houden.

Dus om nou weer de buitenlanders de schuld te geven en die niet toe te laten is echt geen oplossing om het woning tekort op te lossen. Wel jammer dat je er zo in staat.

Nou, ik las of hoorde laatst iemand, weet niet meer wie, die zei: we moeten eens kijken naar de sectoren waarvoor alleen maar arbeidsmigranten werken, of we die sectoren dan niet naar dat land moeten verplaatsen. Bijvoorbeeld in het Westland is gewoon geen woonruimte voor al die arbeidsmigranten, verplaats dan het werk, dus de glastuinbouw daarheen, ipv de mensen hierheen te halen was zijn idee. 

Dat vond ik heel zinnig klinken.

redbulletje schreef op 01-08-2021 om 13:31:

[..]

Ze hebben beiden een rijtjeshuis in West Brabant gekocht. Hun ouders helpen mee met klussen/verbouwen maar niet met hoge schenkingen.

Stelletjes, of alleen? Want alleen lijkt me echt lastig. Familie van mij heeft ook jong gekocht, maar met financiële hulp, en een kluswoning, maar dan moet je wel handig zijn.

Coreopsis schreef op 01-08-2021 om 12:43:

Ik lees van vrijwel iedereen hier: ik wil mijn/onze woning niet met een ander delen, ook al zou het qua ruimte mogelijk zijn.

Wat zien jullie dan als mogelijke oplossing? Want de praktijk is nu dat zelfs dertigers nauwelijks een woning kunnen krijgen. En dan maar op hun studentenkamer blijven zitten, of zelfs (opnieuw) bij hun ouders moeten wonen.

Welke maatregelen zouden er genomen kunnen worden om de woningnood te verminderen? Zou je wel bereid zijn om een kamer/etage te verhuren als daar een fors financieel voordeel tegenover staat? Of als er subsidie komt om de woning zo in te delen/te verbouwen dat je geen gemeenschappelijke ruimtes hebt?

Mogelijke oplossingen:

1. absoluut verbod op kopen van woningen als investeringsobjecten

2. woonplicht voor kopers. Dus, samen met 1, terug naar woningen als woonruimte en niet meer woningen als middel om schofterig veel geld te verdienen. De woningnood (als nood omdat woningen onbetaalbaar worden) is deels ook een probleem door dit soort zaken, en maar deels een probleem van het aantal woningen.

3. Meer bouwen en daarbij ook kijken naar goede, goedkopere en kleinere woningen.

4. Afschaffen verhuurdersheffing en zorgen dat woningbouwverenigingen weer veel meer investeren in nieuwbouw.

5. Meer de hoogte in bouwen.

6. acties zoals deelwoningen verder onderzoeken en stimuleren.

7. het voor ouderen aantrekkelijker maken om hun grotere huizen in te ruilen voor kleinere woningen.

Rondstruiner schreef op 01-08-2021 om 13:34:

[..]

Nou, ik las of hoorde laatst iemand, weet niet meer wie, die zei: we moeten eens kijken naar de sectoren waarvoor alleen maar arbeidsmigranten werken, of we die sectoren dan niet naar dat land moeten verplaatsen. Bijvoorbeeld in het Westland is gewoon geen woonruimte voor al die arbeidsmigranten, verplaats dan het werk, dus de glastuinbouw daarheen, ipv de mensen hierheen te halen was zijn idee.

Dat vond ik heel zinnig klinken.

Dat klopt, veel verhuizen naar Polen maar dat is alleen de glastuinbouw. Persoonlijk denk ik dat het meer te maken heeft met de milieuregels maar even goed, als zij vertrekken vertrekt er ook een enorm veel kapitaal en werkgelegenheid uit Nederland. Voor Watertoren kan dat fijn zijn dat er dan minder buitenlanders zijn maar de werkeloosheid die er op volgt (want de tuinglasbouw bestaat niet alleen uit plukkers), de misgelopen belastingen plus onze positie op de wereldmarkt loopt ook gevaar. Vreemdelingenhaat is per definitie een proces van kort termijn denken en dan nog korter door de bocht gaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.