Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Oorlog voor de rechter, archief openbaar

Wie heeft ook al, misschien uit nieuwsgierigheid, misschien zelfs al om dingen op te zoeken, gekeken op de website oorlogvoorderechter.nl ?


Ja ik heb naar achternamen gezocht uit mijn familie, in elk geval geen naaste familie die daar in voorkomt.

Ja ik heb gekeken. Voor zover ik zag geen familieleden. Overigens snap ik het nut niet helemaal van deze informatie naar buiten brengen. Voor zover ik begrijp zijn deze mensen veelal verdacht geweest en niet veroordeeld. En nu voor altijd aan de schandpaal genageld online. Deze mensen leven allemaal niet meer dus wat is het nut?

Er leven nog waarschijnlijk nog wel veroordeelden. Hoogbejaard, maar als jij als snotjong voor de rechter hebt gestaan, dan ben je nu in de achterin de 90. 

Voor hun kinderen, die destijds nagewezen werden als 'Jantje of Mientje van die NSB'er' kan het direct vervelend zijn als Pietje van de overkant nu precies kan nagaan wat er is gebeurd. 
Er is nog veel wrok...

Madamecannibale schreef op 03-01-2025 om 16:48:

Ja ik heb gekeken. Voor zover ik zag geen familieleden. Overigens snap ik het nut niet helemaal van deze informatie naar buiten brengen. Voor zover ik begrijp zijn deze mensen veelal verdacht geweest en niet veroordeeld. En nu voor altijd aan de schandpaal genageld online. Deze mensen leven allemaal niet meer dus wat is het nut?

Er was gisteren een heel programma bij de NOS over.

Het archief is nu alleen openbaar mbt mensen die zijn overleden. Dus de buurman van 96 staat niet in het openbare deel.

Ik vond ook wel mooi duidelijk worden waarom het belangrijk is. Ik heb er niks aan om te weten dat henk uit Winsum fout was. Maar voor de kinderen en kleinkinderen van henk uit Winsum kan het wel interessant zijn om te lezen wat er echt is gebeurd, want er was vaak geen gesprek over mogelijk. En als jouw opa of vader is verraden door henk uit Winsum, dan kun je dat nu ook beter vinden.

Veel Joodse families hebben geen idee wat er is gebeurd met hun familieleden, hoe ze zijn verraden, door wie etc. Dit archief helpt om dat uit te vinden. Dat geeft voor sommige mensen toch rust!

Mijn opa wordt vermeld. Tenminste,  ik heb het sterke vermoeden dat de naam die ik het ingevuld en naar boven komt, mijn opa is. Geen grote verrassing,  we weten dit al heel lang...
Er zijn 2 dossiers/zaken waarin hij onderzocht is. De uitspraak zal in het archief staan?

Net gekeken maar er staat niks over of ze ook veroordeeld zijn of schuldig bevonden zijn. Alleen is onderzocht op collaboratie. De zaak is behandeld door...

Je kan een dossier aanvragen maar dan moet ik daar helemaal voor naar Den Haag. Ik heb namen van mijn moeders familie gevonden waarvan ik van 4 mensen aan de voornamen (familie namen die van vaders op zonen worden doorgegeven) zeker weet dat die familie waren. 2 van de 4 heb ik als kind ook gekend. 

mijn opa staat erin, ook onderzoek naar collaboratie gedaan.
Ze krijgen het daar nog druk, als meerdere mensen uit een familie onafhankelijk van elkaar besluiten om daar eens te gaan kijken. Mijn opa heeft veel kleinkinderen achtergelaten die niet echt contact hebben met elkaar.

Gekeken, maar voor zover ik kan zien, staat er geen familie tussen.

Waarschijnlijk zijn veroordelingen op naam wel te vinden via Delpher.

Dit artikel geeft ook zoektips.

https://erichennekam.blogspot.com/2015/05/was-mijn-familie-fout-in-de-tweede.html?m=1

Ja, ik heb gekeken. Mijn opa staat erin, met 2 onderzoeken. Ik weet dat mijn vader al ooit in Den Haag is geweest en wel ontdaan was. Nu wil ik het wel eens voor mezelf lezen. Maar inderdaad moet ik daarvoor een afspraak maken, dus dat gaat nog even duren.
Overigens staat mijn half-oom er ook in, maar die is jong gestorven op het slagveld - dat wist ik al en zal verder niet heel bijzonder zijn.

voorzover ik weet staan er ook mensen in die niks gedaan hebben, maar die wel onderzocht zijn. Het was in die tijd ook niet zo moeilijk om iemand aan te geven als je een hekel aan hem had en iemand best even een paar moeilijke weken wilde bezorgen. Er was geen capaciteit om al die zaken grondig te onderzoeken dus zijn een hoop zaken gearchiveerd zonder uitspraak. Destijds had nooit iemand kunnen voorzien dat dat zo makkelijk op te vragen zou worden, dat vind ik wel een beetje tricky. (En nee, mijn familienaam komt er niet in voor)

Mijn vader is vorig jaar al eens naar Den Haag geweest. Er was al jaren het vermoeden dat zijn opa bij de NSB heeft gezeten. Dit bleek inderdaad zo te zijn. 

Hij heeft de stukken dus al ingezien. Het komt erop neer dat ie zich aangemeld had, meer uit een soort bescherming. Hij wilde geen wapen dragen, heeft ook nooit gehandeld naar zijn lidmaatschap. Ze hebben heel uitgebreid onderzoek gedaan in zijn omgeving. Hij is altijd omschreven als een vriendelijke behulpzame man die geen vlieg kwaad deed. 


Toch heeft hij wegens het lidmaatschap twee jaar in Vught gezeten, alle bezittingen zijn afgenomen. Overgrootoma moest ook verhuizen hierom. Ze is niet kaalgeschoren zoals veel vrouwen dat wel moesten. Zij was overigens ook geen lid. 

Mijn opa is altijd fel tegen geweest. Hij was 18-23 in de oorlog en is toen zijn vader lid werd ook direct uit huis vertrokken. 
Ik kende mijn overgrootopa ook, hij is 95 geworden. Ik heb de verhouding tussen mijn opa en zijn vader nooit als koel ervaren, maar ja, ik was een kind. 

Nee, zo spannend was geen enkel familielid.
Iedereen was politiek bewusteloos. Wel dat de hongerwinter erg koud was en dat je met een kar naar de boeren moest en dan ging ruilen; spullen tegen eten. Het lukte allemaal goed. Niemand is van de honger gestorven.

De broers en zus van mijn opa staan wel in dat archief, 'onderzoek naar collaboratie'. Ik was er wel door verrast en geloof niet dat ze schuldig waren. Misschien ga ik het toch eens nalezen in de archieven. 

Ik heb gekeken maar heb geen familieleden gezien. 

De ene kant van de familie had ik sowieso niet in dat archief verwacht, mijn opa heeft zelf moeten onderduiken voor de Duitsers en was daar richting ons altijd open over. 

Aan de andere kant van de familie werd juist nooit over de oorlogsjaren gesproken. Daar weet ik dan ook weinig van af. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.