Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Dubbele achternaam kinderen

De Eerste Kamer is akkoord. Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 een dubbele achternaam krijgen bericht de NOS. Nu ben ik eigenlijk toch wel benieuwd hoe dat er in de praktijk dan uit gaat zien. Stel het kind heet Jan Jansen de Boer en gaat later trouwen en wil ook de achternaam van de partner aannemen. Zou hij dan Jan Jansen de Boer- van Dijk Veldema kunnen gaan heten? En hoe gaan de kinderen van Jan en partner dan heten? Jan Junior Jansen de Boer-van Dijk Veldema? En de kleinkinderen? En als er maar twee namen mogen, dan moet er toch alsnog gekozen worden? Terwijl het niet hoeven kiezen juist reden is deze wet aan te nemen. 

Hoe kijken jullie tegen deze wet aan?


Ze doen maar wat ze niet kunnen laten.

De naam van de moeder vind ik het meest logische, mama maakt geen bastaard.

Zoon heeft dus mijn familienaam, man vindt zijn schoonfamilie gelukkig leuker dan zijn eigen familie.

Ik dacht even dat dit een 1 april grap was...

Als je trouwt, verandert je naam niet. Je mag wel de naam van partner gebruiken of voor of achter je eigen naam zetten.
Er mogen inderdaad twee namen doorgegeven worden.

Het heeft wel iets moois vind ik, je bent ten slotte ook het kind van je beide ouders. Het is vooral mooi dat mensen een keuze hierin hebben.
Er zal vast een oplossing zijn voor het Jansen-de Boer-Veldema-van Dijk probleem bedacht zijn inderdaad, want anders wordt het ondoenlijk binnen een paar generaties! 
Is het nou Zuid Amerika waar de achternaam van beide ouders al langer gebruikelijk is? 

Als ik het goed heb begrepen heet het kind dan Jan Junior Jansen de Boer van Dijk Veldema. Zonder koppelteken dus.

Ik vind het ergens wel wat hebben, een dubbele achternaam. In landen als Spanje en Portugal is dat heel normaal. Als het kind dan trouwt, neemt hij/zij de achternaam van vaders kant mee om door te geven aan eigen kind, in combinatie met vaders naam van partner. Tenminste, dat is in een van de twee landen, bij het andere land was het de moeders naam, ik weet niet meer bij welk land welke regeling hoorde. Hoe dat hier in NL wordt, weet ik ook niet, maar ik neem aan dat een kind niet 4 achternamen (of meer) gaat krijgen... In de praktijk zal het kind waarschijnlijk toch de eerste achternaam als achternaam voeren, dat is tenminste mijn ervaring op scholen. 

Daarom vonden wij het bij ons ook lastig: wiens achternaam doen we dan als eerst als we ze allebei behouden voor ons kind? Uiteindelijk gekozen voor de naam van man. We zijn wel getrouwd, maar ik voer zijn naam niet. Ik ben dus straks de enige met een andere achternaam. Ergens vind ik dat jammer, maar het hoort bij mijn identiteit en ik vind het ook wel iets hebben dat ons kind de naam van vader draagt, net als vroegah gebruikelijk was. In de praktijk kan ik de naam van man best gebruiken, mocht ik dat willen. Hoor ik er toch nog een beetje bij

Ik vind het ook wel wat moois hebben en sta er zeker achter. Mijn kinderen zijn in het buitenland geboren en het voelde zo natuurlijk om het kind beide namen te geven, dat we dat ook gedaan hebben. Ben nog steeds blij met die keuze.

Mijn kinderen hebben de achternaam van hun vader, ikzelf heb deze ook aangenomen toen we trouwden. Hopeloos ouderwets, ik weet het! 
Maar ik ben blij dat we zijn naam dragen.

Als ik nu voor de keuze zou staan zou ik denk ik ook wel een dubbele achternaam kiezen voor de kinderen. Misschien ook wel omdat de banden met mijn kant van de familie veel warmer zijn. 

 Als het kind met dubbele achternaam zelf een kind krijgt en dan ook weer kiest voor een combinatie van de achternaam van beide ouders dan mag er maar 1 naam doorgegeven worden.  Dus  het echtpaar Jan de Vries Janssen en Els Rutte van Dijk heeft een hele hoop opties voor achternamen van hun kinderen.  De vries Rutte, de Vries van Dijk, Janssen Rutte, Janssen van Dijk (of in omgekeerde volgorde) of de Vries Janssen of Rutte van Dijk. Als ik goed tel hebben die tien opties.

Dat klopt, tien opties. 

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

21-03-2023 om 22:16

mijn kinderen hebben naam man
En dat vind ik voldoende 
Zij denk ik ook 😀
Ik heb mijn eigen naam gehouden
Voor mij hoeft dubbele achternaam niet .

 Dus ik zou zeggen doe het je kinderen niet aan. Als aanstaande ouders niet willen kiezen dwingen ze in feite hun kinderen om alsnog te kiezen op het moment dat zij ouders worden.

Daglichtlamp schreef op 21-03-2023 om 22:08:

Als het kind met dubbele achternaam zelf een kind krijgt en dan ook weer kiest voor een combinatie van de achternaam van beide ouders dan mag er maar 1 naam doorgegeven worden. Dus het echtpaar Jan de Vries Janssen en Els Rutte van Dijk heeft een hele hoop opties voor achternamen van hun kinderen. De vries Rutte, de Vries van Dijk, Janssen Rutte, Janssen van Dijk (of in omgekeerde volgorde) of de Vries Janssen of Rutte van Dijk. Als ik goed tel hebben die tien opties.

In de praktijk zal het vast meestal de eerste naam van beide ouders worden. Zoals kinderen nu meestal de naam van de vader krijgen.
Tja, ik vind het allemaal maar symbolisch, maar als mensen er blij van worden, waarom niet? 

Het moet wel een beetje leuk bij elkaar klinken, zonder dat het gelijk aan aannemersbedrijf lijkt (Smit De Boer) of een groente (Kool Raap). En wat doe je met iets als Tjin a Tjoe Van der Vaart? Dat past niet eens in de meeste formuliertjes en je krijgt een e-mailadres als [email protected].

ik vroeg me precies hetzelfde af. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.