Jouw lijf Jouw lijf

Jouw lijf

Medestanders en motivators gezocht: 10kg te gaan

in een ver en grijs verleden is het me gelukt om 15 kg af te vallen. En weer aan te komen. En later toch weer een keer kwijt te raken. En je raad het al…weer aan te komen. Ik heb daarna gezworen nooit meer te gaan diëten. M’n gewicht is al jaren stabiel, dus ergens heb ik wel een balans gevonden tussen wat er in gaat en verbruikt wordt, alleen niet op het gewenste niveau. Ik wil nog één poging wagen, desnoods toch met een dieet. In m’n hoofd blijft echter een stemmetje roepen dat het geen zin heeft. Want afvallen kan ik goed als die knop eenmaal om is, maar eraf houden is dus nog nooit gelukt. Ik denk blijkbaar dat er maar twee opties zijn: “op een houtje bijten” of “alles”. En dat spreekt me voor de rest van m’n leven niet zo aan. Om die ene, finale poging om 10 kg kwijt te raken en er nu echt af te houden zoek ik medestanders. Wie durft het aan om mij (en elkaar) te motiveren en er voor te gaan?


Iedereen heeft zijn eigen motivatie. Het is key om daarnaar te zoeken en daar dan bewust van te blijven op lastige momenten. Ik vind het altijd vreselijk jammer te lezen dat iemand die tien kilo (!) is afgevallen, die er weer bijgekregen heeft in heel korte tijd. 

Ik zou dit probleem het allereerste oplossen omdat dit het succes in de weg staat. Ik zou het niet rooskleuriger voorstellen dan het is, omdat je daar zelf dan de dupe van wordt. Zodra je ophoudt met je afvalroutine gaan heel andere wetmatigheden de boel overnemen. Die moet je voorzien.

ik doe mee, 12 kilo wil ik eraf

Probeer niet af te vallen, maar de levensstijl te gaan aanhouden die je wil. Dan is het afvallen geen doel, maar een gevolg. 

Hoe ik het heb gedaan: eerst een week of 2 in de Eetmeter -app bijhouden wat ik eet en drink. Dat was al heel inzichtelijk. Toen gaan streven naar een gemiddelde calorie-inname die zo’n 200 calorieën onder hetgeen lag wat ik deed. Voor minimaal 6 maanden.
Dat is geen dieet, want maar ca 10% minder qua calorieën. Daardoor veel makkelijker om je op aan te passen. En beter voor je lijf, minder kans op jojoën.

Hierdoor ben ik in 7 maanden 5 kilo afgevallen. Dat klinkt traag en weinig, maar het is wel blijvend. Om hierop te blijven eet ik nu gemiddeld weer 100kcl per dag meer. Dat is mijn nieuwe levensstijl. Al die tijd heb ik de Eetmeter gebruikt, maar dat is nu niet meer nodig. 

Bottom line: ik zou niet gaan diëten, maar slechts wat minderen en dat je nieuwe levensstijl maken. Waarmee je moet minderen zie je door het gebruik van de eet meter. 

Wat voor mij heeft gewerkt: intermittent fasting (k eet tussen 12 en 20) en sporten/beweging vinden die ik echt leuk vind. Voor mij was dat in eerste instantie Pilates (wel op een pilates-school, niet met z’n 25en in een zaaltje op de sportschool met een docent die het alleen maar voor doet) en sinds kort ook SUPpen. 
Het intermittent fasting heeft me vooral geleerd dat ik niet altijd hoef te eten als ik trek heb, trek gaat namelijk ook weer over. En door het sporten voel ik me sterk en gezond en daardoor heb ik veel minder behoefte aan extra dingetjes eten. Ik ben nog nooit in mijn leven zo blij geweest met mijn spiegelbeeld en ik ben al 45. Zit nu meer dan een jaar op mijn nieuwe gewicht, en ik geloof wel dat het echt duurzaam is (al weet ik natuurlijk niet wat er gebeurt als de overgang echt inkickt. Maar dan is dit in elk geval een veel betere uitgangspositie dat 15 kilo zwaarder en geen noemenswaardige spieren)

Nog dingen die voor mij werken: niet teveel wegen, ik woog me maximaal eens per maand, op hetzelfde punt in mijn cyclus. Nu alleen nog als ik even wil checken of ik niet aan het aankomen ben. 

Goed kijken naar de redenen waarom het niet lukt om iets te doen zoals je het had voorgenomen, en daar oplossingen voor bedenken. 

Kleine stapjes, dus niet teveel tegelijk willen veranderen. 
Heb je al een idee hoe je het aan wilt pakken Zandhaas? Ik zie je schrijven ‘misschien toch weer een dieet’ maar ik weet natuurlijk niet wat jij onder dieet verstaat. Ik zou je in elk geval willen adviseren om een manier te kiezen die je de rest van je leven kunt en wilt blijven doen. Want tijdelijk anders eten om af te vallen werkt niet, zoals je al hebt gemerkt. 
Succes met je eerste stappen bedenken en onthou: de moeilijkste stap is de beslissing nemen dat je er iets aan gaat doen! En die heb je al genomen door hier een topic te openen

Ik wil ook wel meedoen, er mogen wel wat kilo's af. Ik ben al een paar keer te hard afgevallen en daarna net zo hard weer aangekomen,  dus nu wil ik het veel rustiger aanpakken. Dat is wel een uitdaging, want ik ben ook het type 'alles of niets' wb afvallen. 

Ik denk dat wat MeganRapinoe zegt wel kan gaan werken: eerst eens bijhouden wat ik nou eigenlijk eet op een dag en daar wat minder van maken. En gezondere keuzes, die koekjes en chipjes hoeven natuurlijk echt niet 

dieten en bewust afvallen leidt helaas onherroepelijk tot jojo effect. Als je iets tijdelijk doet zal het gewicht terugkomen als je ermee stopt. Kan helaas niet anders

enige wat je kan is structureel telkens kleine aanpassingen aan je leefstijl maken.  Zaken die je langdurig vol gaat houden. Bijv stoppen met frisdrank en over op water/thee. Altijd de trap nemen of naar je werk gaan fietsen. 
Maar stapje voor stapje en pas als een nieuwe gewoonte is ingesleten de volgende toepassen.  Anders wordt het een tijdelijk ding en stop je er weer mee

Zandhaas

Zandhaas

23-09-2024 om 20:03 Topicstarter

leuk! Medestanders en motivators😀. Die ooit verloren kilo’s zijn er niet in heel korte tijd weer bijgekomen, maar het eindresultaat is hetzelfde. Ik denk wel dat ik de afgelopen jaren ongemerkt goede wijzigingen in m’n eetpatroon heb weten aan t brengen, anders was het ook niet al lange tijd stabiel. Sinds begin dit jaar sport ik twee keer per week met een Personal trainer. Ik zie ook echt wel verandering aan m’n lijf, echter heb ik op sommige plekken gewoon echt teveel spek zitten. En dat moet door eten (of eigenlijk dus geen eten) opgelost worden. Als “dieet” wil ik minder koolhydraten en meer eiwitten eten. Niet volledig koolhydraatarm, zoals ik in het verleden wel gedaan heb, maar wel een stuk minder. Hoe mijn eetpatroon er dan hierna uit moet zien weet ik nog niet zo goed en dat vind ik lastig. ik snap dat het beter werkt om een kleine verandering door te voeren en die dan levenslang vast te houden, maar in m’n hoofd wil dat niet lukken. Dan voelt t als nutteloos  ofzo. Dus nu eerst maar een paar kilo eraf door te knallen en voor t gevoel en dan zoeken naar een nieuw evenwicht. 

Zandhaas

Zandhaas

23-09-2024 om 20:04 Topicstarter

BritgetJones007 schreef op 23-09-2024 om 06:33:

ik doe mee, 12 kilo wil ik eraf

Gezellig! Heb je voor jezelf bedacht hoe en in welk tempo je dit wilt bereiken?

Zandhaas

Zandhaas

23-09-2024 om 20:08 Topicstarter

Strijkstok schreef op 23-09-2024 om 08:52:

Ik wil ook wel meedoen, er mogen wel wat kilo's af. Ik ben al een paar keer te hard afgevallen en daarna net zo hard weer aangekomen, dus nu wil ik het veel rustiger aanpakken. Dat is wel een uitdaging, want ik ben ook het type 'alles of niets' wb afvallen.

Ik denk dat wat MeganRapinoe zegt wel kan gaan werken: eerst eens bijhouden wat ik nou eigenlijk eet op een dag en daar wat minder van maken. En gezondere keuzes, die koekjes en chipjes hoeven natuurlijk echt niet

Dat bijhouden ben ik ook aan het doen, ook op advies van m’n PT. En als k dan moet laten zien dat er een stroopwafel in m’n giechel is verdwenen voel ik me toch een beetje sukkel. Dus eet ik die dan maar niet. En zo werkt het opschrijven twee kanten op bij mij.

Zandhaas

Zandhaas

25-09-2024 om 22:33 Topicstarter

Tot nu toe gaat het goed! Met invullen kom ik steeds rond de 1800kcal en heb iedere avond iets lekkers bij de thee op (een koekje, chocolaatje of wat nootjes). Overdag ook de juiste keuzes kunnen maken zonder het gevoel te hebben alles te missen. En braaf wezen sporten. Ben eigenlijk benieuwd wat het resultaat is, maar wil me niet vaker dan 1x per week wegen. Dus nog even geduld.

ik heb voor vandaag mijn eetmeter al helemaal ingevuld en vandaag zit ik op de 600 calorieën ongeveer afgerond.

Vandaag eigenlijk voor het eerst pas echt wat motivatie kunnen vinden.

Luister naar jezelf en waarom je dit bent gaan doen! Je kan het.

BritgetJones007 schreef op 14-10-2024 om 14:37:

ik heb voor vandaag mijn eetmeter al helemaal ingevuld en vandaag zit ik op de 600 calorieën ongeveer afgerond.

Vandaag eigenlijk voor het eerst pas echt wat motivatie kunnen vinden.

kan het dan niet zo zijn dat je gewoon te weinig eet, wan je lichaam is dan bang dat het niets meer krijgt en houdt alles vast. Beter is het om ook te kijken naar je verbruik en het verschil per dag niet meer dan 300 tot maximaal 500kcal onder je verbruik te gaan zitten. 

Ysenda schreef op 14-10-2024 om 16:44:

[..]

kan het dan niet zo zijn dat je gewoon te weinig eet, wan je lichaam is dan bang dat het niets meer krijgt en houdt alles vast. Beter is het om ook te kijken naar je verbruik en het verschil per dag niet meer dan 300 tot maximaal 500kcal onder je verbruik te gaan zitten.

Ik denk het niet, want van sonja bakker kom ik aan. Dus schijnbaar moet ik heel laag gaan zitten qua calorieën 

vanochtend beker yogurt en een appel op.
Lunch een goedgevulde soep zelf gemaakt.

Manderijn en twee luchtige creackers met kaas

Avondeten 3 gekookte eieren

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.