

Financiën en recht

lientje69
15-03-2025 om 17:55
Wat vind jij ( te ) duur geworden?
Het is een goedlopend topic op Viva. Hier kon ik hem zo gauw niet vinden. Of ik zoek niet goed natuurlijk maar gezien de berichten in de media over de extreme prijsstijgingen de laatste jaren ( sommige dingen zijn verdriedubbeld in prijs terwijl de kosten om iets te maken of de grondstoffen maar 20 procent gestegen zijn ) , leek het mij leuk dit topic te openen.
Dus. Barst los. Wat vinden jullie ( te ) duur geworden?

Poezenmeisje
21-03-2025 om 18:29
Wij hebben gemerkt dat de kipsijfilet van de Turkse slager de enige is die niet voor de helft krimpt in de pan.
Daar halen we dus ons kippenvlees vandaan. Rundvlees halen we bij onze zuivelboerderij. Die mensen laten zodra het weer nodig is een stiertje slachten bij hun familie met vleeskoeien.

Bolmieke
21-03-2025 om 20:25
watertoren schreef op 21-03-2025 om 12:37:
[..]
Ik eet vlees omdat ik het heel erg lekker vind en voor mij het belangrijkste van de maaltijd is. Niet omdat het "nodig " is.
Lust je het ook nog als je weet hoe vreselijk die dieren lijden, een ellendig leven hebben en dan nog opgepropt in een vrachtwagen zonder drinken en in doodsangst het slachthuis in ingejaagd worden. Een stroomstoot door de kop en soms zijn ze niet meteen dood. Ik vind het om te janken en snap niet dat je dat lekker vind. Ik heb er geen woorden voor

Rozi
22-03-2025 om 13:52
Biologisch koop ik wel, omdat die groente en fruit veel minder pesticiden heeft. Niet alles hoor, ik zag een keer een overzicht van top5 groente en fruit met de meeste pesticiden. Zoveel duurder is dat niet eens, 2 biologische rode paprika bij de Aldi voor ik meen 2.50. Normale zijn dan 1 euro per stuk ofzo. Biologisch vlees koop ik via internet. Goedkoper zelfs dan het vlees van AH. Ze bezorgen in heel veel gebieden landelijk. Weet niet of ik de website mag vermelden

rionyriony
22-03-2025 om 17:58
Ik had een zak winterwortels, ik dacht zelfs nog biologisch, voor 99 cent per kilo, dus hier valt het meestal reuze mee. En de preien waren 50 cent per stuk en van een behoorlijk formaat. En ik had een venkelknol, en diepvriesspinazie. Kost me de kop niet. Havermout is ook niet zo duur, zowel bij Lidl als bij AH niet, en ook de gigagrote verpakkingen rozijnen niet.
Vlees zit maar zelden in de pan, en dan alleen nog maar op de grote feestdagen. Ik weet nog niet wat ik doe met Pasen.

Loulou39
22-03-2025 om 18:06
Net extra pure chocoladevlokken gekocht, de prijs is hetzelfde maar de inhoud is bijna gehalveerd.

Auwereel
22-03-2025 om 18:22
Als ik olijfolie koop, denk ik, blij dat ik een goed inkomen heb, 9 euro voor een fles van 500 ml. Het ruikt een stuk beter dan raapolie/olijfolie mengsel, dat wel.

MMcGonagall
22-03-2025 om 18:41
Auwereel schreef op 22-03-2025 om 18:22:
Als ik olijfolie koop, denk ik, blij dat ik een goed inkomen heb, 9 euro voor een fles van 500 ml. Het ruikt een stuk beter dan raapolie/olijfolie mengsel, dat wel.
Bij de Jumbo 500 ml extra vierge voor € 5,89. Ik koop alleen nog maar die sinds ik van de Keuringsdienst van Waarde heb gehoord dat je er ook in kunt bakken. De olijfolie mild is overigens even duur, gek genoeg.

Broadway
24-03-2025 om 08:26
Bolmieke schreef op 21-03-2025 om 20:25:
[..]
Lust je het ook nog als je weet hoe vreselijk die dieren lijden, een ellendig leven hebben en dan nog opgepropt in een vrachtwagen zonder drinken en in doodsangst het slachthuis in ingejaagd worden. Een stroomstoot door de kop en soms zijn ze niet meteen dood. Ik vind het om te janken en snap niet dat je dat lekker vind. Ik heb er geen woorden voor
Als je een beetje bewust om je heen kijkt en naar dierenwelzijn kijkt kun je gewoon elke dag vlees eten zonder dit frame.
Vleeseters zijn niet allemaal zware shag rokende kiloknaller-fans Bolmieke...

Bolmieke
24-03-2025 om 10:48
Broadway schreef op 24-03-2025 om 08:26:
[..]
Als je een beetje bewust om je heen kijkt en naar dierenwelzijn kijkt kun je gewoon elke dag vlees eten zonder dit frame.
Vleeseters zijn niet allemaal zware shag rokende kiloknaller-fans Bolmieke...
Oké, kun je je nader uitleggen?

Broadway
24-03-2025 om 11:51
Bolmieke schreef op 24-03-2025 om 10:48:
[..]
Oké, kun je je nader uitleggen?
Dat doe ik toch al?
kijk om je heen, zoek een lokale boer die goed voor zijn beesten is en koop daar het vlees van. zoek biologisch of nog liever biologisch/dynamisch.
als je zo stellig bent over de vleesindustrie ken je de alternatieven ook dus onderwerp mij niet aan een verhoor van zaken die je prima zelf weet.

Mukske
24-03-2025 om 22:16
Net op tv reclame voor Garnier micellair water. Twee voor 11 euro bij Kruidvat. Prijs per stuk: 8,99.
Prijs per stuk bij Duitse DM: 3,55.
We worden echt bedonderd.

Tango
25-03-2025 om 09:27
Dorestad schreef op 21-03-2025 om 10:53:
[..]
Dat. En ik koop volgende week 20 kilo koe. De koe heeft al die tijd mogen grazen in het weiland van kennissen, 5 kilometer verderop. Gisteren geslacht. Maandag diepgevroren ophalen. Entrecote, biefstuk soorten, draadjesvlees soorten, gehakt enz. Daarnaast is er veel vlees over dat niemand eigenlijk wil hebben, dat nemen wij ook mee. Lever, de staart, tong met keelstuk. Qua prijs: 300 euro voor dit alles (vorig jaar 260 eu). Wij doen er als gezin een jaar mee. Heb de ene diepvries ervoor leeg gegeten.
Dat zou ik dan weer nooit doen. Maar ik geef dan ook echt niet om vlees. Wordt ook al misselijk bij het idee om die tong te eten. Lever vind ik ook echt niet lekker. En die staart? Wat doe je daar mee?

Dorestad
25-03-2025 om 09:38
Tango schreef op 25-03-2025 om 09:27:
[..]
Dat zou ik dan weer nooit doen. Maar ik geef dan ook echt niet om vlees. Wordt ook al misselijk bij het idee om die tong te eten. Lever vind ik ook echt niet lekker. En die staart? Wat doe je daar mee?
Vorig jaar heb ik dit forum advies gevraagd over die tong bijvoorbeeld. De staart, die krijg je keurig verpakt in botdelen met vlees. Bereiden als draadjesvlees en van bouillon ossenstaartsoep maken.
Tong met keelstuk: ook dat smaakt naar draadjesvlees. Ik heb trouwens mijn eega gevraagd de tong te pellen. Ik had toch bepaalde afkeer van de structuur. Na pellen was afkeer weg.
Lever: mijn eega vindt het een traktatie.
Nu ben ik zelf ook opgevoed met eten van levertjes en hartjes. Mijn vader was jager. Als kind aten we bijna altijd eend, houtduif, haas, fazant of patrijs. Overigens schoot mijn vader de laatste 35 jaar de laatste 3 dieren niet meer.

Poezenmeisje
25-03-2025 om 11:57
Heerlijke koeientong.
Alleen het schoonmaken is een dingetje.
Koken in de snelkookpan, het is tenslotte een taaie spier, maar eenmaal gaar is hij boterzacht.
Luilakken kunnen hem ook in blik kopen met madeirasaus.

Duufje
25-03-2025 om 12:32
Herfstappeltaart schreef op 21-03-2025 om 09:48:
[..]
Bij mij gaat het bij biologisch vlees om de diervriendelijkheid.
Ik vind dat altijd heel sympathiek klinken, maar vooral ook een beetje naïef. Ik geloof niet dat biologisch vlees perse altijd diervriendelijker is. Net als dat veel mensen denken dat biologische groenten / fruit onbespoten zouden zijn. Dat is niet zo en biologisch bespuiten is niet altijd persé beter dan niet-biologisch.
Het is een lastig onderwerp, waarin mensen zich wat mij betreft echt beter in zouden kunnen verdiepen voor ze er een waarde oordeel aan geven.
Ik ben een vleeseter, maar geen voorstander van dierenleed overigens, allesbehalve. Ik doe ook mijn best om vlees lokaal te kopen (ik ben een fan van boerderijwinkels, wel of niet biologisch doet er voor mij minder toe), zodat ik weet waar de dieren vandaan komen en hoe ze hebben geleefd.
En on topic: cola (de 'echte'). Niet te doen hoe duur dat is tegenwoordig. Ik vind er niets aan, koop het voor man, dus het voelt ook snel als te duur denk ik Maar dat koop ik alleen nog maar in de aanbieding.