Financiën en recht
absor
05-12-2024 om 00:06
Mag school medische verklaring vragen?
ik kom hier niet uit, misschien weet iemand hier meer
mijn dochter zit in bovenbouw en inmiddels ruim twee jaar ernstig aan het tobben met gezondheid waarvoor onder behandeling bij kinderziekenhuis. Ze mist helaas veel school maar houdt het wonderwel goed bij. Maar we komen op een punt waar een aangepast rooster nodig is om school beter te kunnen volhouden
nu heeft school gevraagd om een medische verklaring dat ze die diagnoses heeft. Ik ben verbaasd, want dat ik zeg dat ze dit heeft lijkt me voldoende. En wat ga ik doen? Een superdrukke specialist vragen om een brief te schrijven voor school dat ze die diagnoses heeft? Die heeft wel meer te doen. School stelt voor de correspondentie bijv van ziekenhuis naar huisarts dan te gebruiken.
die heb ik opgevraagd en huisartsassistente heeft me uiteraard kopietje uitgedraaid maar het voelt heel raar om haar medisch dossier = want de brieven naar de huisarts zijn dat eigenlijk wel, zo op te sturen naar de school.
wat moet ik nu precies naar school sturen? School zegt dat ze dit nodig hebben als bewijs voor een eindexamencommissie om aan te tonen dat ze bijv terecht uitzonderingen maken.
(dit gaat dus niet over een diagnose dyslectie oid)
PinkFlower
05-12-2024 om 00:25
Medisch dossier zou ik niet geven, al die correspondentie gaat ze geen moer aan.
Maar ik kan me voorstellen dat alleen een mondeling woord van jou in dit geval niet genoeg is en ze idd iets van een bewijs moeten hebben/doorgeven bij een exema commissie. Maar zou dit niet gewoon een schriftelijk papier kunnen zijn van de huisarts met handtekening en stempel van de huisarts?
Misschien denk ik te simpel hoor maar dit had mijn broer bij zijn autisme en adhd bij het afrijden. Heel andere situatie dus maar wel beide bewijs van medische diagnose.
Dollekat
05-12-2024 om 00:41
Nee, ze mogen dit niet vragen. Ze mogen wel vragen of de jeugd/schoolarts een verklaring kan afgeven. Je kunt een afspraak maken met de jeugdarts in jullie regio. Zij kan de correspondentie lezen van jullie huisarts (die kun je dan meenemen) en er een beknopte verklaring over schrijven voor school, zonder medische details te delen.
Anne1234!
05-12-2024 om 00:52
Onze dochter heeft heel lang een aangepast rooster gehad, zowel op de Middelbare school als het MBO, zonder dat we ooit een verklaring van een arts hebben moeten aanleveren. Dochter kwam van een periode helemaal niet naar school en er zijn wel overleggen geweest met de leerplichtambtenaar, zorgcoördinator, schoolpsycholoog, mentor, onze dochter en wij als ouders. De leerplichtambtenaar is er inmiddels weer uitgestapt met met de rest hebben we een paar keer per jaar een overleg om te evalueren en vooruit te kijken.
Ik zou zelf niet het medisch dossier met school delen. Een geschreven briefje van de huisarts met daarin kort beschreven wat er speelt kan ik me nog wel voorstellen. Al vind ik het raar dat ze je niet gewoon geloven. Of willen jullie voor de examens ook echt speciale aanpassingen? Omdat je het hebt over de examencommissie. In dat geval kan ik me wel voorstellen dat je iets van bewijs moet leveren.
Miss_Moneypenny
05-12-2024 om 01:10
Voor een medische verklaring hoeft een specialist geen ingewikkelde tijdrovende brief te schrijven. Vaak is dit een brief met een verklaring dat die en die een bepaalde diagnose heeft. Daar hoeven geen toelichtingen in te staan.
Dit kun je gewoon aan de secretaresse vd arts vragen. Die kan zo’n verklaring zelf opstellen en laten ondertekenen door de specialist.
(Zelf jarenlang secretaresse geweest in het ziekenhuis en tal van deze verklaringen gemaakt).
Biebel
05-12-2024 om 06:31
Eerst formeel; een huisarts mag geen medische verklaring geven. Niet voor je verzekering, niet voor de bedrijfsarts en ook niet voor de school. Zie https://www.knmg.nl/actueel/dossiers/beroepsgeheim/geneeskundige-verklaring#:~:text=Een%20geneeskundige%20verklaring%20is%20een,verklaring%20afgeven%20over%20eigen%20pati%C3%ABnten.
Wat wel kan, is wat ze bij werknemers ook doen. De schoolarts mag een paar vragen stellen aan de behandelend arts, die de arts dan beantwoord. Bijvoorbeeld; kunt u de diagnose geven, hoe schat u de behandelduur in en wat zijn beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden. De schoolarts mag dat vragen omdat diegene ook een medisch beroepsgeheim heeft en dat wat hij/zij vraagt afgekaderd is. Bovendien geef je dan als patiënt eerst zelf toestemming om de gegevens te delen.
Toen kind hier een aanpassing van examen schema (examen over twee jaar) nodig had, heeft kind zelf aan arts gevraagd om in drie regels dat te beschrijven. Die brief hebben we toen aan de school overhandigd.
Alternatief is aangeven dat je dat met de schoolarts zelf wil bespreken en het dan meenemen.
Of afspreken dat je langskomt bij degene die erover gaat; dat je op dat afgesproken moment ter plekke inzage biedt in de brieven die het ziekenhuis aan de huisarts heeft gestuurd (die vind je vaak in mijn dossier of je elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis). Dus wel zien wat er gestuurd is, maar dat het niet bewaard kan worden in welk dossier dan ook.
Zeespiegel
05-12-2024 om 06:46
Staat de school in België of Nederland? In België zijn verklaringen van de huisarts wel gebruikelijk.
Mugske
05-12-2024 om 07:19
als er aanpassingen gedaan moeten worden aan toetsnormen of examens, zal school daar een onderbouwing voor moeten hebben. Daarvoor is een modeling toelichting van een ouder niet voldoende. School kan daarop (maken uitzondering) gecontroleerd worden door de onderwijsinspectie. Staat daar iets over in het examenregelement?
Als je dyslexie hebt, moet er ook een dyslexieverklaring zijn voor aanpassingen in toetsen en examens.
Natuurlijk hoeft niet het hele medische dossier naar school. Je kunt dat gewoon aan de specialist vragen (via assistente) dat hoort bij zijn werk en hij zal ook tijd inruimen voor andere administratieve zaken. Zo heeft mijn dochter een medicijnverkkaring nodig om medicijnen mee naar buitenland te nemen. Dat doet de specialist ook gewoon.
Bloem75
05-12-2024 om 07:45
Mijn zoon moest ook een aangepast rooster krijgen. Hij heeft zelfs twee jaar over zijn examenjaar gedaan omdat hij maar vier vakken per jaar deed.
Hier was inderdaad een medische verklaring voor nodig.
Ik heb de poli gebeld van de neuroloog en de assistente heeft dat doorgegeven aan zijn arts. Binnen drie dagen lag er een brief op de mat waarin stond dat er, gezien zijn aandoening er ernstige beperkingen waren in energie en concentratie en of de school rekening kan houden middels een aangepast rooster.
Zoiets in deze strekking. Het is alweer vijf jaar geleden.
Ik zou zeker zijn medisch dossier niet verstrekken. De brief was in ons geval voldoende.
Ginevra
05-12-2024 om 07:50
Biebel schreef op 05-12-2024 om 06:31:
Eerst formeel; een huisarts mag geen medische verklaring geven.
dat gaat over iets anders.
de arts mag geen verklaring geven waarin hij oordeelt dat je iets niet kan of juist nodig hebt. Hij mag niet verklaren dat je een aangepast rooster nodig hebt of dat je niet kunt werken of dat je een aangepaste woning nodig hebt.
Hij mag wél verklaren dat je een bepaalde diagnose hebt.
Ysenda
05-12-2024 om 08:28
Ginevra schreef op 05-12-2024 om 07:50:
[..]
dat gaat over iets anders.
de arts mag geen verklaring geven waarin hij oordeelt dat je iets niet kan of juist nodig hebt. Hij mag niet verklaren dat je een aangepast rooster nodig hebt of dat je niet kunt werken of dat je een aangepaste woning nodig hebt.
Hij mag wél verklaren dat je een bepaalde diagnose hebt.
En tot welke beperkingen dit leid, anders kan de school nog niet aantonen dat de genomen acties passend zijn bij de beperkingen.
Sommige diagnose zijn zeldzaam en je mag van een school niet verwachten dat ze die medische kennis hebben.
Dus idd niet: er moet een lift in de school komen maar dit uit zich in een onvermogen om trap te lopen, of een verlaagd energie niveau met invaliderend resultaat.
SuzyQFive
05-12-2024 om 08:36
Ja, een medische verklaring mag een school vragen, maar die mag niet uitgegeven worden door de eigen arts.
Je kan hiervoor bijvoorbeeld een consult met de schoolarts vragen, hij/zij kan deze verklaring opstellen.
Wij hebben binnen ons scholengemeenschap een sociaal verpleegkundige die dit met ouders en leerlingen regelt.
OnherkenbaarAnoniem
05-12-2024 om 08:49
Onze zoon met nah heeft via een verklaring van de arts, waarin stond dat hij door gym aan het begin van de dag overprikkeld raakte en de rest van de dag niks meer kon leren, een vrijstelling voor gym gekregen. Die brief was ondertekend door een andere arts dan zijn behandelend arts van het revalidatiecentrum maar voor ons was het heel duidelijk wie de arts had ingefluisterd wat te schrijven. School had zo'n verklaring nodig om die vrijstelling te kunnen verlenen.
Medische dossiers delen zou ik ook niet doen, echt een brief vragen aan de arts is het beste. Zij kunnen omschrijven wat kind nodig heeft aan aanpassingen zonder teveel medische informatie te delen.
Poezenmeisje
05-12-2024 om 11:02
Haar medisch dossier gaat school volgens mij niets aan.
Neem eens contact op met de schoolarts?
Milala
05-12-2024 om 14:54
Poezenmeisje schreef op 05-12-2024 om 11:02:
Haar medisch dossier gaat school volgens mij niets aan.
Klopt maar tegelijkertijd kan een examencommissie geen vrijstellingen, tijdverlenging etc regelen op basis van het feit dat iemand zegt ergens last van te hebben. Of dat nu dyslexie, ADD, ASS of iets medisch is. Een enkele verklaring van een arts waar een diagnose op staan (geen dossier dus) is denk ik voldoende.