Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Ervaringen met eigen koopwoning verhuren

Daar ben ik benieuwd naar, anderen die ook een eigen koopwoning verhuren. Het gaat hier niet om een 2e woning maar mijn eerste, ik blijf huren. Er is me al veel bekend over verhuurhypotheek of hypotheekverstrekker goedkeuring moet geven, puntensysteem voor bepalen huur, 70% huurinkomsten die bij m'n inkomen opgeteld worden enz enz.


  • Heb je via via huurders gevonden die je kende? Of via een tussenpersoon om zeker te zijn dat t betrouwbare mensen zijn? 
  • Heb je speciale afspraken over muren schilderen en gaten boren o.i.d.?
  • Kun je in een huurcontract toevoegen dat ik er ooit kan gaan wonen (bijvoorbeeld ivm relatiebreuk) zodat mijn huurders pak em beet 3 mnd de tijd hebben om iets anders te zoeken
  • Hou je zelf ook een set sleutels om bij nood naar binnen te kunnen?
  • Hoe laat je los dat t nette mensen zijn die je woning niet compleet "uitwonen"?
  • Hoe vaak wordt je gebeld voor probleempjes zoals een lekkage of ander onderhoud/klachten

Voordat gesprekken met een financieel adviseur of notaris ga regelen ben ik vooral benieuwd naar jullie ervaringen (positief of negatief) en "wat ik mezelf op de hals haal" Alle tips zijn welkom!!


Misschien is het in Nederland hetzelfde als in België, dat weet ik niet. Als in België een eigenaar (of zijn kinderen) in het huis willen komen wonen, dan kan dat. Mits een vooropzeg van 6 maand. Maar in praktijk zal een huurder geen 6 maand blijven, als die iets ziet wat hij goed vindt om in te wonen en de prijs is volgens zijn budget, dan vertrekt hij.

Wat je andere vragen betreft: het is met elke huurder afwachten. Ook mensen die je dacht te kennen, kunnen het bont maken en je huis ruïneren. 

Wat schilderen betreft, kan je moeilijk eisen stellen want elk heeft een andere smaak. Wat je in je huurcontract wel kan vermelden is, dat als de huurder het pand verlaat, hij het moet afleveren in de staat dat hij het heeft gekregen. Witte muren mogen paars geverfd worden maar moeten terug wit zijn als huurder opnieuw verhuist.

'Loslaten' dat iemand anders in 'jouw' huis woont is een kunst. En sommige mensen kunnen dat niet. Ga dus bij jezelf na of je iemand bent die daar mee kan omgaan. Geen enkele huurder zal je huis respecteren zoals jij zelf zou doen. Huurder betaalt huur en daarvoor mag hij wonen zoals hij wil. 

Persoonlijk zou ik - als je een goeie huurder hebt - ook een goeie huisbaas proberen te zijn. Inderdaad, als huurder belt om een probleem(pje) te melden, probeer dat mee op te lossen. Ga je altijd wel bij varen.

Wat die reserveset sleutels betreft: hou er rekening mee dat het strikt verboden is zonder medeweten van je huurder in het huis te gaan. In België wordt zoiets beschouwd als inbraak met straffen tot gevolg. Als je spreekt over 'voor een noodgeval', ja jij kan een set sleutels bewaren voor het geval huurder zich een keer heeft buitengesloten. Maar zeker niet als je weet dat huurder op vakantie is, je een kijkje in het huis gaat nemen.

En nog een laatste punt: wees voorzichtig bij een kandidaat-huurder die erg royaal aanbiedt zijn huisbaas met jou te laten bellen omdat hij 'altijd zo een goeie contacten had met huisbaas'. Soms is een huisbaas zijn huurder zo graag kwijt, dat die huisbaas bereid is om de waarheid flink geweld aan te doen. Met het idee: dan ben ik er vanaf. Het blijft oppassen met wie je in huis haalt.

Er kunnen er diverse situaties zijn waarin een eigenaar zijn verhuurde woning zelf wil of moet gaan bewonen. Men kan denken aan een echtscheiding, gezinsuitbreiding of financiële problemen. De verhuurder kan de huurovereenkomst proberen op te zeggen wanneer hij het verhuurde dringend nodig heeft. Dit is geregeld in artikel 7:274 BW.
Dringend eigen gebruik woonruimte: zelf gaan bewonen - Recht & Vastgoed.nl

ik heb tijdje mijn woning verhuurd. Woningmarkt was destijds heel rustig en verkoop lukte niet. Zelf al cerhuusd naar nieuwe woning.

- huurders gevonden via verhuurmakelaar
- in contract inderdaad afspraken over muren, boren etc.
- ik had zelf ook een sleutel, gebruikte ik alleen als ik er voor onderhoud moest zijn en met huurders afgestemd natuurlijk.
- aantal keren dat er iets was, was beperkt. Is natuurlijk ook afhankelijk van staat van de woning. Dingen die stuk gingen waren niet schuld van huurder, maar reguliere slijtage / pech. Een ding was schuld / onhandigheid huurder en dat heeft huurder zelf opgelost.
- geluk gehad met deze nette huurder, die ook altijd netjes op tijd betaalde etc. 

Is dat wel rendabel als je die woning dmv hypotheek moet financieren?

Ik snap de situatie niet. Je zegt dat je een eigen koopwoning hebt maar blijft huren.

Misschien wil je een deel verhuren? Je moet wel bedenken dat huurders heel goed door de wet beschermd worden hier, wat heel erg in jouw nadeel kan uitpakken. De maatschappij wil zo weinig mogelijk mensen onder de viaducten of in portalen vandaar dat ze het verhuurders moeilijk hebben gemaakt een huurder zomaar te lozen.

Koekie1980

Koekie1980

13-03-2025 om 07:01 Topicstarter

Nee niet een deel. De gehele woning. Of dat een appartement wordt of een gezinswoning. Ik woon nu gehuurd, alleen. Als ik met partner ga samenwonen dan is dat in zijn koophuis waar ik me niet kan inkopen omdat zijn woning later voor zn kinderen zal zijn. Ik zal daar dus ook 'huren'. En deze koopwoning die ik wil verhuren is een plek om mn spaargeld kwijt te kunnen. 

Koekie1980

Koekie1980

13-03-2025 om 07:05 Topicstarter



Is dat wel rendabel als je die woning dmv hypotheek moet financieren?

De hypotheek is ongeveer 1/4, ik financier zelf 3/4 dus ja t hele rekenwerk met puntensysteem, hoeveel wordt de huur, hoeveel ben ik zelf kwijt aan de woning.. dat moet ik nog precies berekenen. 

Het bedrag wat nu op m'n spaarrekening staat waar ik elk jaar achterlijk veel belasting over betaal, dat voelt in ieder geval niet rendabel

Koekie1980 schreef op 13-03-2025 om 07:01:

Nee niet een deel. De gehele woning. Of dat een appartement wordt of een gezinswoning. Ik woon nu gehuurd, alleen. Als ik met partner ga samenwonen dan is dat in zijn koophuis waar ik me niet kan inkopen omdat zijn woning later voor zn kinderen zal zijn. Ik zal daar dus ook 'huren'. En deze koopwoning die ik wil verhuren is een plek om mn spaargeld kwijt te kunnen.

Je hebt dus geen erfrecht langstlevende echtgenoot (of geregistreerd partner). Ik dacht dat dat tegenwoordig gebruikelijk wel zo was. Vroeger konden zijn kinderen hun stiefmoeder het huis uit zetten, maar dat moet je tegenwoordig eerst laten vastleggen. Het is best een stapje om dat te doen.

Ik zou me goed inlezen op welke termijn je je koophuis kan vrijmaken als je dat wil. Er was ooit een serie Engelse programma's met horror-huurders die jarenlang gingen procederen en niet betaalden en steeds weer een gat in de wet vonden en ondertussen een wrak van het huis maakten. Nu zal het hier iets verschillen met Engeland maar ik zou dat eerst flink bestuderen.

Het betreft hier wel degelijk een 2e woning. Een 2e woning is een woning waarvan jij de eigenaar bent, maar er niet in woont. Valt dus in box 3.

Kopers betalen 10,4% overdrachtsbelasting als ze niet zelf langdurig in de woning gaan wonen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/overdrachtsbelasting/tarieven_overdrachtsbelasting/laag-tarief

Vorig jaar is de huurwetgeving flink veranderd. Heb je je daar goed in verdiept? Verhuren van een woning is minder lucratief geworden.

Als het je gaat om rendement op je spaargeld is verstandig beleggen wellicht ook een mogelijkheid. Je zegt naar een financieel adviseur te gaan. Dat lijkt mij een goede stap, ondanks dat dat geld kost.

Zou eventueel verhuren op Airbnb iets voor je zijn?

Kijk ook even wat je gemeente voor bepalingen heeft. In mijn gemeente mag je een woning onder de 4 ton uit mijn hoofd, niet verhuren als je er niet eerst zelf gewoond hebt, dit om huisjesmelkers tegen te gaan. Ook hebben ze een bepaling dat je niet meer dan 40 (geloof ik) nachten per jaar je huis mag verhuren via AirBnB. En zoals met alles in Nederland, zal dit per gemeente verschillend zijn. 

Je mag geen tijdelijke huurcontracten meer geven, op een paar uitzonderingen na.
Als straks je huurder er 10 jaar woont, en jij hebt je woning nodig, dan is het verdomd lastig om iemand eruit te krijgen. 

 

en als het een appartement wordt, kijk dan ook goed na of er toestemming van de vve nodig is.

Mugske schreef op 13-03-2025 om 11:26:

en als het een appartement wordt, kijk dan ook goed na of er toestemming van de vve nodig is.

Dat kan een groot struikelblok zijn. 

In mijn vorige appartement stond dat wel heel duidelijk in de verkoopvoorwaarden maar toch had een huisjesmelker met de intentie tot verkamering het appartement gekocht. 

Helaas, geen toestemming van de vve voor verhuur, ook niet als air b&B, en toen ging de gemeente ook dwarsliggen. Hij heeft het voor de rechter gebracht, maar het resultaat was: of zelf wonen, of verkopen, dus kijk het goed na.

Due-scimmie schreef op 13-03-2025 om 10:05:

Zou eventueel verhuren op Airbnb iets voor je zijn?

En dan een dagtaak hebben aan de schoonmaak? 

Na elke huurder de woning schoonmaken, bedden opmaken, de af/was is niet prettig en uitbesteden is vaak erg duur. 

Koekie1980 schreef op 13-03-2025 om 07:05:

[..]

De hypotheek is ongeveer 1/4, ik financier zelf 3/4 dus ja t hele rekenwerk met puntensysteem, hoeveel wordt de huur, hoeveel ben ik zelf kwijt aan de woning.. dat moet ik nog precies berekenen.

Het bedrag wat nu op m'n spaarrekening staat waar ik elk jaar achterlijk veel belasting over betaal, dat voelt in ieder geval niet rendabel

Ik zou het investeren tegen vaste rente. Betaal je ook belasting over opbrengst, maar je houdt er genoeg aan over. Heb ik ook gedaan, bevalt prima. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.