Eten Eten

Eten

Website of boek voor eenvoudig vegetarisch eten

Helaas, ik eet vlees uit gewoonte. Hamblokjes door de macaroni, kip door de nasi en een stukje vlees bij de groenten en aardappelen.
Als ik genoeg energie en inspiratie heb dat ga ik voor vega, maar het kost me moeite en verval weer snel in mijn oude gewoontes.

Wie weet er een leuk boek of site waar eenvoudige vegetarische gerechten staan? Niet te ingewikkeld graag of vreemde smaken, want mijn kinderen (basisschool) zijn dat niet zo gewend.
Vegastukjes of burgers vinden we niet zo lekker en ik vind die ook niet zo heel gezond.

Dank alvast, want veel vlees eten kan niet gezond zijn, slecht voor het milieu en de portemonnee!


Ik vind de website van lenna omrani heel goed. Makkelijke en gezonde recepten. https://www.lennaomrani.com/

en Pauline’s keuken heeft ook veel vega en vind ik altijd heel gemakkelijk, lekker en kindvriendelijk https://uitpaulineskeuken.nl/

Ik wilde kookboek van Lenna Omrani ook nog tippen naast website.

Ik vermoed dat Karin Luitens boek "Vega zonder pakjes en zakjes" je goed op weg zou kunnen helpen. https://lauriekoek.nl/boekrecensie-vega-zonder-pakjes-en-zakjes/

Als je je eis van "geen vreemde smaken" niet zou hebben, zou ik De Groene bakplaat van Rukmini Iyer adviseren. Maar dat zou best wel eens een beetje te exotisch kunnen zijn. 

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

20-02-2023 om 07:05

ik vind de recepten van chickslovefood altijd erg leuk en lekker. Niet allemaal vegetarisch, maar wel veel.

Pinterest. Ik heb enorm veel kookboeken en haal bijna alle inspiratie van Pinterest. Typ een zoekterm in en de informatie en recepten vliegen rond je oren. Daardoor kom je ook op leuke sites terecht soms.

begin met kleine stapjes die 'vreemde' smaken te introduceren bij je kinderen.
Het is een misverstand dat dat niet zou kunnen bij heel jonge kinderen, die eten in Azie, Afrika en Zuid Amerika tenslotte ook gewoon met de pot mee als ze zuigeling af zijn.

Verder begin simpel: vervang de gehakt door vegetarisch gehakt in je pasta saus, maak chili sin carne,  of met vegetarisch gehakt of laat het helemaal weg. 

Ik vind allerhande.nl altijd praktisch omdat je echt zo veel filter opties hebt.

Wat mij helpt om niet terug te vallen is van te voren voor een week het menu te bedenken, dan ga je er echt even voor zitten ipv in de supermarkt te bedenken wat je gaat eten. 

Ik zou eerst eens proberen om dat 'gewoontevlees' in je bestaande receptrepertoire te vervangen. Dan heb je voor de kinderen niet direct de overgang naar een heel ander recept, maar toch een vegetarische maaltijd. En het kost jezelf minder moeite omdat je geen compleet nieuw recept hoeft uit te voeren. 

Hamblokjes in de macaroni kun je prima vervangen door peulvruchten: cannellini- of borlottibonen bijvoorbeeld. Of kikkererwten. 

Kip in de nasi goreng kun je vervangen door een handje (ongezouten) pinda's of cashewnoten en een gekookt of gebakken eitje.
Tempeh goreng doet het ook heel goed bij nasi goreng, maar dat heeft wel iets meer aandacht nodig om het lekker te maken. 

En natuurlijk het Voedingscentrum. Daar staan veel vegetarische recepten op die niet moeilijk zijn en ze maken ook geen gebruik van allerlei kant-en-klare vleesvervangers.

Ysenda schreef op 20-02-2023 om 07:36:

begin met kleine stapjes die 'vreemde' smaken te introduceren bij je kinderen.
Het is een misverstand dat dat niet zou kunnen bij heel jonge kinderen, die eten in Azie, Afrika en Zuid Amerika tenslotte ook gewoon met de pot mee als ze zuigeling af zijn.

Verder begin simpel: vervang de gehakt door vegetarisch gehakt in je pasta saus, maak chili sin carne, of met vegetarisch gehakt of laat het helemaal weg.

Ik vind allerhande.nl altijd praktisch omdat je echt zo veel filter opties hebt.

Wat mij helpt om niet terug te vallen is van te voren voor een week het menu te bedenken, dan ga je er echt even voor zitten ipv in de supermarkt te bedenken wat je gaat eten.

Dat weekmenu maken doe ik tegenwoordig ook. Ik zag dat nooit zitten (en het kost me nog steeds wel moeite) maar het helpt wel om goed te plannen en om voor goede afwisseling te zorgen, zowel in vlees/vis/vegetarisch, als in aardappels/rijst/pasta/peulvruchten/soep enz. 

Libertine schreef op 19-02-2023 om 22:36:

Ik vind de website van lenna omrani heel goed. Makkelijke en gezonde recepten. https://www.lennaomrani.com/

Vind deze ook fijn, zowel de site als haar boeken. Ook website en boeken van Karola's kitchen vind ik fijn. Ook makkelijk te maken en kosten ook niet zo veel tijd over he algemeen.

https://www.karolaskitchen.be/

Ik kook eigenlijk nooit van recepten. Ik kijk wat ik in huis heb en dan maak ik combinaties.

Als ik een recept lees dan raak ik in de stress. Er is bijna nooit een recept dat ik niet verminken moet of op moet geven omdat ik de helft niet in huis heb of halverwege geen zin meer heb.

Typisch bij mij is de Roerbakmaaltijd. Ik vind het zelf altijd heel erg smakelijk wat er uit de pan komt.

Geroosterde kokos (seroendeng; zo te kopen), gebakken bananen, pinda- of cashewnotensaus, uiringen, evt. gefrituurd zijn toevoegingen die de smaak bepalen.


Wij zijn inmiddels ook echt aan het opletten dat we minder vlees eten. Helemaal stoppen doe ik niet omdat ik niet overal een lekkere vega(n) optie van kan vinden, maar we komen een aardig end.
Je kan inderdaad heel makkelijk bestaande makkelijke opties veranderen. Gehakt kun je door bijv vivera kruimgehakt vervangen. Doen wij heel vaak en in de meeste gerechten is dat prima te eten.
Een kip burger kan je ook prima vervangen voor een vega optie. Wel is het natuurlijk even zoeken. Zo weet ik dat ik veel producten op basis van soja echt niet lekker vind.

Verder zijn soepen en een traybake super makkelijk om vega te maken en eventueel lekker te kruiden.
Diverse pasta sauzen kun je ook prima met alleen groenten (en eventueel wat room) maken. Pasta met spinazie, kruidenroomkaas en een uitje. Simpel, snel klaar en lekker.

Makkelijk beginnen. Vlees door de nasi of de pasta is nergens voor nodig en mis je helemaal niet als je het weg laat. Zeker als je niet volledig vegatarisch gaat eten hoef je het helemaal nog niet te vervangen en kun je het gewoon weg laten. Dus bij AGV eet je gewoon normaal vlees en bij de andere gerechten laat je het weg. Daarmee kun je eigenlijk hetzelfde blijven eten als je gewend bent maar dan flexitarisch.
Wil je echt helemaal vegatarisch gaan eten zul je wat meer variatie in het eten moeten aanbrengen. Ik ben als kind vegatarisch opgevoed en wij aten dus bijna nooit hollandse kost. Veel aziatisch, mexicaans en heel veel curry's. Allemaal zonder "nepvlees". Wel veel noten, tofu, ei en natuurlijk veel groenten (peulvruchten).
Op latere leeftijd ben ik wel vlees gaan eten maar nog steeds staat er bij ons sporadisch AGV op tafel en we eten nog zeer regelmatig vegatarisch. Misschien kun je af en toe een wat meer "exotisch" recept introduceren. Wie weet verrassen je kinderen je en vinden ze een gerecht opeens wel lekker.

Kijk eens op lekkerensimpel.com Zij hebben veel vegetarische recepten die makkelijk te maken zijn. Wel altijd vrij basic, maar dan kun je de gerechten naar smaak oppimpen. Best handig met kinderen. Ze hebben ook een vegetarisch kookboek.

Evaluna

Evaluna

20-02-2023 om 12:48 Topicstarter

Wat een reacties al! Leuke tips, sommige sites ken ik, maar waren een beetje vergeten. 
Goede tip inderdaad om een weekmenu te maken. Door gedoe thuis is het vaak al middag voordat ik bedenk wat we zullen eten en met een beetje pech ben ik half 6 zo ingestort dat er weinig gezonds meer op tafel komt. 
Er zullen vast weer betere tijden komen, maar ondertussen baal ik er van. 
Dit geeft inspiratie om weer gezond te koken!
Ook nog iemand tips voor boeken? Dat bladert vaak net zo handig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.