Eten
masatu
14-01-2023 om 14:55
Tips voor vegetarische AVG
Ik probeer steeds meer vegetarisch te eten. Met pastasauzen, rijstprutjes en ovenschotels gaat dat best makkelijk en kan je vlees vaak heel gemakkelijk vervangen door eieren, noten, kaas, etc.
Maar bij 1 type gerecht lukt mij dat nog niet zo goed: de AVG, ofwel de "traditionele" aardappelen, vlees (of vis) & groente. Van de standaard voorverpakte vleesvervangers uit de supermarkt ben ik niet zo'n fan, maar wat dan wel?
Wat zijn jullie tips voor een qua voedingswaarde gelijkwaardige vervanger van een stukje vlees om te eten naast de gekookte/gebakken aardappels en gekookte groenten? Of hoe doen jullie dat?
BrightEchidna89
14-01-2023 om 17:54
Voor een AVG gerecht zonder vleesvervanger opteer ik meestal voor paddenstoelen, eieren of een extra groenten gemaakt met een dikke kaassaus.
Zelf gebruik ik overigens wel vleesvervangers om tegemoet te komen aan de wensen van partner en stiefzoon.
Ga dit wel even volgen voor tips, want ik wil dit jaar van 1 naar 2 vegetarische dagen/week gaan.
EnchantedDragonfly18
14-01-2023 om 17:56
Boekoeloekoe, de burgers vind ik zelf goed te eten
https://www.boekoeloekoe.nl/
-Nienke-
14-01-2023 om 18:05
Vind je echt geen enkele vleesvervanger lekker? Ik vind het wel wat zoeken in het assortiment, maar inmiddels hebben we een groenteschijf en een kaasschnitzel (soort cordon bleu maar dan zonder ham) gevonden die iedereen hier lekker vindt.
bieb1963
14-01-2023 om 18:09
Schommelstoel schreef op 14-01-2023 om 17:20:
[..]
Er zijn best veel zakjes juspoeder zonder dode dieren te koop.
Maggi heeft veel vegetarische dingen op jusgebied. Of het lekker is, is een tweede.
Die zakjes ken ik, maar niet.lekker
bieb1963
14-01-2023 om 18:13
-Nienke- schreef op 14-01-2023 om 18:05:
Vind je echt geen enkele vleesvervanger lekker? Ik vind het wel wat zoeken in het assortiment, maar inmiddels hebben we een groenteschijf en een kaasschnitzel (soort cordon bleu maar dan zonder ham) gevonden die iedereen hier lekker vindt.
Ja, ook de MC burger van de vegetarische slager en hun gehaktballetjes zijn prima te doen. Verder ook groente, kaas en bonenburgers. Maar vega rulgehakt, nep kip.e.d vind ik niet te eten. Bah.
bieb1963
14-01-2023 om 18:15
En als je niet uitgaat van AVG, dan vind ik het.echt niet moeilijk om vega te eten. Dat lukt mij prima
Dutchgirly
14-01-2023 om 18:19
yette schreef op 14-01-2023 om 16:14:
Kaas als vleesvervanger:
Saus met veel kaas over je groenten. Extra veel feta/mozarella door je sla. Gepaneerde gebakken kaasplak. Camembertje (eventueel gevuld) uit de oven. Syrische kaas knapperig bakken (vind ik lekkerder dan halloumi).
Syrische kaas klinkt heerlijk. Waar koop je dat? En hoe heet het precies?
Herfstappeltaart
14-01-2023 om 18:19
Valdemar schreef op 14-01-2023 om 17:54:
Voor een AVG gerecht zonder vleesvervanger opteer ik meestal voor paddenstoelen, eieren of een extra groenten gemaakt met een dikke kaassaus.
Zelf gebruik ik overigens wel vleesvervangers om tegemoet te komen aan de wensen van partner en stiefzoon.
Ga dit wel even volgen voor tips, want ik wil dit jaar van 1 naar 2 vegetarische dagen/week gaan.
Ik kwam er vandaag achter dat ik deze week maar 1x vlees heb gegeten. Inclusief broodmaaltijden. Het komt steeds beter in mijn systeem om voor alternatieven te kiezen.
ShowyHummingbird30
14-01-2023 om 18:23
Tickel schreef op 14-01-2023 om 17:56:
Boekoeloekoe, de burgers vind ik zelf goed te eten
https://www.boekoeloekoe.nl/
Is dat niet een beetje prijzig spul? Als ik naar de ingrediënten kijk bestaat het slechts uit paneermeel, havermout, zout en wat kruiden.
Dan zou ik er zelf toch iets van bonen of linzen aan toe voegen.
yette
14-01-2023 om 18:25
Ysenda schreef op 14-01-2023 om 16:21:
[..]
Kaas is niet een goede vervanger van vlees, wel eiwitten maar vooral heel veel verzadigde vetten.
Je kunt beter zoals eerder geschreven je groente gerecht uitbreiden en dan het vlees weg laten.
Af en toe kan toch wel?
Ik hou zelf trouwens meer van kleine beetjes. Kan me niet herinneren wanneer ik vlees voor het laatst heb vervangen door één andere voedingsbron zoals een omelet of alleen een plak kaas - muv peulvruchten. Liever kies ik dan voor bijvoorbeeld wat kaas èn noten of zoals vandaag voor opgeschuimde eiwitten èn wat kaas door een ovenschotel met een kliek tagliatelle met gegrilde groenten.
Herfstappeltaart
14-01-2023 om 18:25
Ysenda schreef op 14-01-2023 om 16:21:
[..]
Kaas is niet een goede vervanger van vlees, wel eiwitten maar vooral heel veel verzadigde vetten.
Je kunt beter zoals eerder geschreven je groente gerecht uitbreiden en dan het vlees weg laten.
Dit inderdaad.
EnchantedDragonfly18
14-01-2023 om 18:45
Coreopsis schreef op 14-01-2023 om 18:23:
[..]
Is dat niet een beetje prijzig spul? Als ik naar de ingrediënten kijk bestaat het slechts uit paneermeel, havermout, zout en wat kruiden.
Dan zou ik er zelf toch iets van bonen of linzen aan toe voegen.
3,50 waar je 4 "hamburgers" van kunt maken. Ik vind dat niet duur.
Libertine
14-01-2023 om 18:53
Als ik vegan avg eet (en dat is niet vaak want ik vind er vrij weinig aan) is dat meestal In de vorm van een stamppot. Ipv vlees maak ik er bv gecarameliseerde ui bij, of fijn gehakte nootjes erdoor voor een beetje bite. ipv jus eet ik er tegenwoordig vaak piccalilly bij en mosterd.
Soms maak ik gebakken krieltjes met sperziebonen en rijg ik saté van tofu. Goed gekruid en met wat pindasaus is dat echt zalig.
Herfstappeltaart
14-01-2023 om 18:56
Libertine schreef op 14-01-2023 om 18:53:
Als ik vegan avg eet (en dat is niet vaak want ik vind er vrij weinig aan) is dat meestal In de vorm van een stamppot. Ipv vlees maak ik er bv gecarameliseerde ui bij, of fijn gehakte nootjes erdoor voor een beetje bite. ipv jus eet ik er tegenwoordig vaak piccalilly bij en mosterd.
Soms maak ik gebakken krieltjes met sperziebonen en rijg ik saté van tofu. Goed gekruid en met wat pindasaus is dat echt zalig.
Ik maak i.p.v. jus vaak een sausje van magere yoghurt, mayonaise en mosterd. Of i.p.v. mosterd een heel fijngesnipperd uitje (lekker bij bietjes).
yette
14-01-2023 om 19:43
Herfstappeltaart schreef op 14-01-2023 om 18:56:
[..]
Ik maak i.p.v. jus vaak een sausje van magere yoghurt, mayonaise en mosterd. Of i.p.v. mosterd een heel fijngesnipperd uitje (lekker bij bietjes).
Vegetarische jus van bruin gebakken uitjes en verse kruiden, is ook heerlijk.
En in het kader van vegetarisch eten en niks verspillen: mayonaise of aïoli kan je ook zelf maken met het eiwitrijke nat van kikkererwten (aquafaba)! Je kan dat nat uit een blikje kikkererwten opkloppen zoals eiwit en kan er dan vanalles mee: merengues, Haagse bluf, chocolademousse, pannenkoeken ... zie Google!
Recept voor vegan aioli: https://wateetjedanwel.nl/aquafaba-aioli/
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.