Eten Eten

Eten

Rijst?

Ik probeer mijn weekmenu gevarieerd te houden. Wij eten qua koolhydraten aardappels (n verschillende bereidingen), volkorenpasta, peulvruchten, couscous of brood. Wat betreft rijst kom ik niet veel verder dan nasi, gemaakt met zilvervliesrijst. Eigenlijk ben ik niet zo'n hele erge rijstliefhebber.....of ik heb niet de goede recepten. Hebben jullie nog goede rijstrecepten in de aanbieding? Echt met groente erin enzo? Ik ben benieuwd.

Peiling

Eet jij vaak rijst?
74 stemmen
12%
43%
45%

Rijst met kip en zoetzure saus en groenten
Rijst met goulash
Paella met extra groente
De beroemde knorrpakketten  zoals terijaki, kip siam, kip madras enz met rijst zijn hier ook een succes. Ik gooi er dan wel altijd heel veel extra groenten door,  ze zijn zeer geschikt voor een restjes grodnte opruiing vind ik.

thaise groeny curry: ik vind het pakket van ah praktisch en de currypasta daarin lekker.

Poke bowl

De bij ons beruchte kip, rijst en doperwten, ik vind het smaakloos, jeugd vind het een goede manier om proteïne binnen te krijgen.

Een restje mik ik ook door mijn lunchsalade om die wat vullende te krijgen.

Ik denk dat wij het zeker 3x per week eten.

Ik eet rijst met en bij van alles. Allerlei  curry achtige gerechten. klassieke  kip-kerrie of tandoori.   Paella. Risotto in allerlei  variaties.  In ovenschotels . Poke bowl. Bij chili con carne eet  ik ook  graag rijst. 

Laatst nog een heel lekker recept voor Afrikaans ( jalla?) rijst uit de krant geplukt, met veel tomaten en paprika. Heel oranje. En heel lekker. Zal even zoeken  

IIndiase Biryani is bijvoorbeeld ook heel lekker. Of risotto. Of een stoofpotje maken en daar rijst doorheen doen. Qua rijst zou ik niet die goedkope pakken standaard rijst pakken maar wel de juiste soort afhankelijk van het gerecht. 
Of je kan rijst koken, af laten koelen en het dan bakken in de pan in een goede olijfolie. Gooi er wat ui peper knoflook gember sojasaus mirin of rijstazijn en sesamolie, geklopte eieren paprika en lente ui doorheen en je hebt een hele lekkere simpele maaltijd. 

Wij eten heel vaak rijst en ik vind rijst juist makkelijk om mee te variëren. 
Je kan bij de rijst verschillende soorten curry's maken (geel, rood, groen) met verschillende soorten groente en kip, garnalen, tofu, rundvlees of ei. Bijvoorbeeld een gele groentecurry met courgette, paprika, aubergine en ui en daarbij gebakken ei en gehakte cashewnoten. Of groene curry met spitskool, spinazie en garnalen. Of rode curry met tomaat, kikkererwten en kip. In principe is iedere variatie mogelijk. 
Of verschillende soorten wokgroente en een proteïne naar keuze met een eigen gemaakt woksausje (bijvoorbeeld met knoflook, gember, sojasaus, ketjap, sambal, sesamolie en honing).
Of kiptandoori, nasi, pokebowl, helemaal gevuld zoals je het zelf wil etc. Zoveel mogelijkheden.

Ik vraag me af of je wel de goede rijst hebt, Herfstappeltaart! Zeker bij zilvervliesrijst kan dat heel veel schelen. Ik gebruik deze van Ekoplaza meestal: https://www.ekoplaza.nl/nl/producten/product/volkoren-basmatirijst-0001098814 en de rijst in pot van hun is ook lekker. Ik ken ook fans van juist de ronde zilvervliesrijst van Ekoplaza. 

Lekker recept vind ik bijvoorbeeld deze: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1197306/heerlijk-rossige-rijst-van-jamie-oliver maar dan met meer paprika en tomaat en minder of zelfs geen feta. 

Verder ook gevulde courgette, gevulde aubergine, paprika...rijst kan je best wel veel kanten mee op. Maar stap 1 is lekkere rijst! En dat kan zeker ook met zilvervlies/volkoren rijst. 

Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet hier.

Herfstappeltaart

Herfstappeltaart

29-09-2024 om 08:52 Topicstarter

Nou de inspiratie is al begonnen!

Rijst met sambalboontjes en gebakken ei, of met groenten, vegaballetjes en pindasaus, of met een thaise kokoscurry, of met een indische groentencurry en tofu...

Ik leef op rijst (en pasta)!
Basmatirijst bij Indiase curry's als palak/saag paneer of dahl en andere groente of peulvruchtencurry's. Of als Indiase biryani (hartig/zoet gevulde rijst). 

Witte rijst op z'n Indonesisch bij gado gado of sayur lodeh bijvoorbeeld. Er zijn zoveel meer keuzes in de Indonesische/Indische keuken dan alleen nasi goreng. 

Maar ook gewoon witte/zilvervliesrijst bij willekeurig gewokt groenten met wat sojasaus etc. Supersimpel en snel op tafel. 

Of deze van Ottolenghi, absolute favoriet! 
https://ottolenghi.co.uk/pages/recipes/baked-mint-rice-pomegranate-olive-salsa 

Wij eten meer rijst dan aardappelen maar nooit zilvervliesrijst want ik vind dat dus heel vies.
Maar droge rijst vind ik net zo saai als gekookte aardappelen dus de rijst gaat altijd ergens doorheen.  Zoals verschillende roerbakgroenten, curries, risotto etc.

Oh en pandanrijst met sticky tofu en gestoomde paksoi. Heerlijk en simpel! 

Dolfje schreef op 29-09-2024 om 09:06:

Wij eten meer rijst dan aardappelen maar nooit zilvervliesrijst want ik vind dat dus heel vies.
Maar droge rijst vind ik net zo saai als gekookte aardappelen dus de rijst gaat altijd ergens doorheen. Zoals verschillende roerbakgroenten, curries, risotto etc.

Ik vond zilvervliesrijst vroeger ook niet lekker maar vanwege gezondheidsredenen toch beter om om te schakelen aldus begeleidend diëtist, ben ik witte rijst gaan mengen met zilvervliesrijst en de verhoudingen rustig gaan wijzigen en nu vind ik zilvervliesrijst eigenlijk lekkerder.

Maar ik heb mijn manier van rijst koken er ook op aangepast, metname langer koken en ook langer laten nagaren.

Ik vind het jammer dat de meeste rijstsoorten alleen in wit verkocht worden.

Wij eten graag basmatirijst. De laatste tijd kopen we het in zakken van een merk dat mid-high end is (Mehnat crown rice). Dat eten we bij curry's en dahl maar ook gewoon los met wat groenten en vis/vlees erbij.

Herfstappeltaart

Herfstappeltaart

29-09-2024 om 09:21 Topicstarter

Ik wil ook graag zilvervlies eten omdat dit gezonder is. Basmati eet ik om die reden nooit maar die is wel lekker. Ik wist niet dat daar een volkoren variant van was.

Rijst met pilaf
Rijst met  zoetzure saus 
Hete kip bowl 
Rijst met goulash, paprika goulash of karbonade goulash 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.