Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Geen prioriteit

Onze dochter van 15 heeft nu 3 maand verkering met een jongen die ze een jaar kent. 1 ste vriendje
Ons lijkt het dat de jongen haar niet als een prioriteit ziet. Hij wil maar zelden afspreken met haar. Steeds is er een uitvlucht : chiro, met vrienden op stap. Hobby…..  Onze dochter is super verliefd en wil hem meer zien. Ze vertelt dit niet aan ons maar we zien dat ze hier heel erg onder lijdt. Tijdens een gesprek geeft ze aan dat het heel gewoon is om elkaar niet vaak te zien. ( smoesje ?)Heel de dag houdt ze haar gsm in het oog met de hoop dat hij haar toch even wil zien. Nooit heeft hij tijd, hoewel hii op 5 minuten van ons woont.
ze zien elkaar ongeveer 3 keer per maand in de vakantie. Ze kruipen dat steeds op haar kamer.
Hoe pakken we dit aan? We vinden het erg dat onze dochter zo afziet.


3x per maand zien? Da's onvoorstelbaar! Maar je dochter zal zelf moeten ondervinden dat ze voor die jongen geen prioriteit is. Ik zou zeggen dat als ze zorgen over die jongen heeft, ze die zorgen met jullie kan delen. Maar forceren, uitvragen, goed bedoelde raad geven zou ik niet doen. Dat gaat niks oplossen, ze moet zelf 'los'komen van die jongen.

Maar ik begrijp jouw hartpijn hoor!

helemaal eens met letterkoekje, als hij echt in haar geïnteresseerd is zou hij vaker afspreken. Zeker met zo'n kleine afstand.

Waar ik wel het gesprek met haar over zou gaan is seks en voorbehoedsmiddelen. Je houdt het niet tegen maar op een blijvend gevolg zit je ook niet te wachten. Zeker omdat ze zich afzonderen.

Ik wil best nog geloven dat een aantal 15-jarigen druk zijn met school, werken, hobby's, vrienden, ...

Ik zou hen laten doen en haar zelf laten vaststellen dat dit waarschijnlijk niet de jongen is met wie ze 80 wordt. En haar wel stimuleren om zelf ook nog hobby's te houden en vriendinnen te blijven zien, want hij doet dat dus ook.

Het kan best zijn dat dit nog een tijd zo verder kabbelt, maar so be it.

Uiteraard zou ik het met haar wel hebben over dat ze niets tegen haar zin moet doen en het over anti-conceptie hebben. De vraag is wel hoe ver ze op dit moment al gaan als ze 15 zijn en elkaar amper 3 keer per maand zien.

Ik gok dat er vroeg of laat een jongen passeert die haar wél als prioriteit ziet en dat dit exemplaar dan snel ingewisseld is.

Summertime

Summertime

18-08-2024 om 06:06 Topicstarter

dank jullie allemaal.
Ik denk dat ze het niet met ons wil delen vermits ze verwacht dat we gaan bevestigen dat dit geen goede relatie is. Ze vreest dan ook dat wanneer hij last minute eens belt dat hij haar wil zien we gaan ‘neen , niet met je voeten laten spelen’ zeggen.

UnknownCrocodile85

UnknownCrocodile85

18-08-2024 om 07:15

Dus alleen luisteren .
Hummen.
En zakdoekjes kopen .

Dit is de pijn die nodig is voor een leerproces. Het beginnetje dus waar ze iets van leert. Zodat ze steeds beter te weten komt hoe de hazen lopen in het echte leven. Leren, en dus pijn, gaat door tot je 95ste.

Wat je niet moet doen omdat het extra problemen creëert:

- het vriendje bespottelijk of verdacht maken (waardoor ze hem niet anders kan dan verdedigen en veel langer dan nodig in de fase blijft hangen);
- persoonlijke afstand creëren door ironie (die fantastische jongen die jou laat zitten);
- haar iets willen leren;
- de nadruk leggen op het nadeel van de relatie (alleen zijn; verlaten gevoel; dat weet ze namelijk al donders goed).

Dus het is op eieren lopen; al gauw krijg je onbedoeld een negatief aandeel in het geheel. Sterkte; tijd om dingen voor jezelf te gaan doen als lichtend voorbeeld voor je kind.

Geef haar af en toe haar lievelingseten, het bord extra mooi opgemaakt. Geef een mooi nieuw bedovertrek. Een waardebon om iets leuks van te kopen.

haha, Roos, zakdoekjes kopen! 😂 Maar da's inderdaad het beste wat ze als moeder kan doen. Misschien ineens een 2+1gratis pak.

TO, zo zal je dochter leren dat niet alles in het leven (en zeker de liefde niet) rozengeur en maneschijn is. Maar ervaring kan je niet voor iemand anders opdoen.
Via verliefd, stapelverliefd, smachtend wachten, geen prioriteit zijn, afgewezen worden, je zo rot als moes voelen, zoveel pijn ervaren dat alles aan je lijf zeer doet, ..., ... zo zal zij van rupsje uitgroeien tot een mooie vlinden. Zo zal ze van naïef jong meisje evolueren naar een zelfbewuste jonge vrouw (en nog later naar een zelfverzekerde, straffe madam) die niet met zich laat sollen en hopelijk de beste keuze kan maken wat betreft partner.
Maar tussen nu en dan ligt nog een hele lange (en waarschijnlijk pijnlijke) weg.

Geef haar de kans om nu foute keuzes te maken, TO, daar heeft ze in de toekomst alleen maar voordeel bij.

Summertime schreef op 18-08-2024 om 06:06:

dank jullie allemaal.
Ik denk dat ze het niet met ons wil delen vermits ze verwacht dat we gaan bevestigen dat dit geen goede relatie is. Ze vreest dan ook dat wanneer hij last minute eens belt dat hij haar wil zien we gaan ‘neen , niet met je voeten laten spelen’ zeggen.

Dan wordt het tijd voor een dagboek. Tsjor

misschien gewoon een gesprek hebben over hoe een relatie hoort te zijn? Niet perse haar relatie erbij betrekken, maar iets heel toevallig bespreken wanneer ze in de buurt is ofzo. 
Trekken ze op school wel veel met elkaar op?

Ik zou denk ik proberen of je je dochter kan stimuleren om zelf dingen te gaan ondernemen. Met andere woorden: haar eigen prioriteiten veranderen van passief afwachten, naar zelf actief iets leuks of nuttigs doen. Liefst nieuwe uitdagingen. Laat haar groeien. Heeft ze al een baantje? Is ze al eens met vriendin/broer/nichtje een dag gaan treinen? Naar zee, de hoofdstad of een pretpark? Dat zal haar wereld en zelfstandigheid vergroten, waardoor ze hopelijk ook anders gaat kijken naar deze saaie en onbevredigende verkering. 

Je er niet te veel mee bemoeien. Haar vooral stimuleren om af te spreken met vriendinnen en leuke dingen te gaan doen. Doe zelf ook regelmatig iets leuks met je dochter. In de loop der tijd komt ze er wel achter dat dit waarschijnlijk niet de ware voor haar is.
Het is ook niet gek dat hij op deze leeftijd zijn vrienden belangrijker vind dan zijn vriendinnetje en waarschijnlijk is hij minder verliefd dan je dochter.
Als ouder kun je in dit soort gevallen niet zoveel, ja troosten als het uit gaat.

Summertime

Summertime

18-08-2024 om 10:07 Topicstarter

allemaal al erg bedankt voor nuttig advies.  Nog een extra vraagje : we hadden tickets voor een pretpark gewonnen, ze vraagt dat hij meegaat. Hij wil niet mee want doet de laatste week van vakantie liever elke dag iets met zijn vrienden. Ondertussen heeft ze wel voor zijn verjaardag over 2 weken een cadeau van 100 euro gekocht van haat centjes. ( pet ralph lauren ). Wat doe ik hiermee?

Summertime schreef op 18-08-2024 om 10:07:

allemaal al erg bedankt voor nuttig advies. Nog een extra vraagje : we hadden tickets voor een pretpark gewonnen, ze vraagt dat hij meegaat. Hij wil niet mee want doet de laatste week van vakantie liever elke dag iets met zijn vrienden. Ondertussen heeft ze wel voor zijn verjaardag over 2 weken een cadeau van 100 euro gekocht van haat centjes. ( pet ralph lauren ). Wat doe ik hiermee?

Jij gaat hier niets mee doen, je dochter brengt de pet terug naar de winkel.

Misschien heeft ze ze aankoopbon nog, dan kan hij (of zij) het nog teruggeven. Anders is het zuur geld, maar erg jammer en een harde les. Heeft ze vriendinnen? Misschien zullen die er wat van vinden en tegen haar zeggen. Beter dan dat jij dat doet. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.