Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

ADHD, waarschijnlijk hb, middelbare school??

Hi mede forummers, 

Ik maak me een beetje zorgen. Zoon (11) zit net in groep 7 en zoals de meesten zullen weten: dit is het jaar om langzaam naar middelbare scholen te kijken. 

Hij heeft behoorlijk pittige adhd, waarvoor hij medicatie krijgt. Dit helpt hem supergoed gelukkig. Hij ging van scores ver beneden gemiddeld naar ver boven gemiddeld. Kans op hb aanwezig. Niet laten testen nog. Hij vindt school erg leuk, en blijkt echt een studiebolletje. De kans is groot dat hij VWO advies gaat krijgen. 

Waar ik echt mee in mijn maag zit: super fijn dat hij makkelijk leert, maar het gaat niet alleen daarom natuurlijk. Op de middelbare moet hij gaan plannen en steeds van lokaal wisselen. Heel veel verschillende docenten en hij moet heel veel in vergelijking met de basisschool. 

Bestaan er ook middelbare scholen met VWO niveau waarbij kinderen meer begeleid worden? De medicatie werkt goed voor concentratie, maar adhd is zoveel meer dan dat. 

We hebben geen goede band met de ib-er van school. Kan ik dit soort advies ook elders krijgen? 

Misschien meer mensen met kinderen met een soortgelijk verhaal?


Persoonlijk geen ervaring mee, maar wat ik uit mijn omgeving hoor, is er soms veel mogelijk is op scholen. Je zal alleen zelf navraag bij diverse scholen moeten doen wat er precies mogelijk is. Ene school is meewerkende dan de andere.

In onze regio is er een havo/VWO speciaal leerlingen met bijvoorbeeld adhd. Onze buurjongen voldoet ongeveer aan jouw omschrijving van je zoon en zit daar ook. Mocht je in Brabant wonen, pb me maar voor de naam 

Vroni2013

Vroni2013

12-10-2024 om 21:30 Topicstarter

Dank voor jullie reacties!

Helaas niet woonachtig in Brabant, maar wel goed te horen dat het bestaat. Dat maakt mijn vraag wat minder vreemd 😉.

We hebben al zoveel moeten doorstaan (vooral zoon) dat ik het zo fijn zou vinden een mooie passende school te vinden. Hij zit eindelijk weer beter in zijn vel, en krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Het zou top zijn deze lijn voort te zetten. 

Je hebt ook VSO’s die VWO bieden. Sommigen voor de gehele onderwijstijd, anderen alleen voor de eerste jaren. Je hebt wel een toegankelijkheidsverklaring nodig daarvoor. Er zou aannemelijk gemaakt moeten worden dat hij de aangeboden structuur en ondersteuning nodig heeft. 

Niet gek dat je het niet wist hoor. Wij waren van de week bij Orthopedagoog waar ze op adhd testen en die wist er niet eens vanaf terwijl het er nog geen 10km vanaf zit. 

Heb je wel de naam gestuurd in een pb, geeft je misschien wel een beeld. 

Ga naar veel open dagen van scholen en kijk of je mensen van het zorg team te spreken kan krijgen. Vraag naar wat ze met hoogbegaafdheid doen en naar de ondersteuning. 
De meeste scholen houden een mooi reclame praatje, maar ik merkte dat de ene school toch een betr verhaal heeft dan de andere school. 
Wat ik hoor is dat er bij het gymnasium in de buurt veel huiswerk begeleiding is en ook het zorgteam schijnt goed te zijn.
Dochter wilde geen oude talen en is naar een school met certificaten voor hoogbegaafdheid. Van te voren op de open dag uitgebreid met het zorgteam gesproken. 
Ook verhalen van andere ouders zijn helpend.

bezoek open dagen, vraag naar zorgteam en wat zij kunnen bieden. Kijk naar kleinere scholen. 

Vroni2013

Vroni2013

12-10-2024 om 23:16 Topicstarter

De tip open dagen bezoeken had ik al vaker gehoord, maar vragen naar het zorgteam nog niet! Dit is een goede tip. Dank jullie wel. 

Due-scimmie schreef op 12-10-2024 om 21:15:

In onze regio is er een havo/VWO speciaal leerlingen met bijvoorbeeld adhd. Onze buurjongen voldoet ongeveer aan jouw omschrijving van je zoon en zit daar ook. Mocht je in Brabant wonen, pb me maar voor de naam

Zou je me in een pb willen sturen waar in Brabant het ongeveer is? Klinkt als een tip die ik goed door kan geven aan familie. Maar brabant is nog best groot...

Hier in de stad zit ook een VSO school met MAVO/ HAVO/ VWO

Misschien doe je dat wel . Maar straal voor al ook uit dat hij het kan .

duizel schreef op 13-10-2024 om 01:43:

[..]

Zou je me in een pb willen sturen waar in Brabant het ongeveer is? Klinkt als een tip die ik goed door kan geven aan familie. Maar brabant is nog best groot...

Natuurlijk. Je hebt pb. 

Vroni2013

Vroni2013

13-10-2024 om 09:24 Topicstarter

Roos57 schreef op 13-10-2024 om 08:42:

Misschien doe je dat wel . Maar straal voor al ook uit dat hij het kan .

Hi Roos,

Ik heb gelukkig 0 twijfel dat hij het kan. Mijn man en ik hebben alle vertrouwen in hem, en dat weet hij gelukkig. Daarnaast proberen we hem ook steeds zelfstandiger te maken en ook dat lukt steeds beter. Hij kan alleen snel beren op de weg zien, en daar wordt hij onzeker van. We sporen hem aan zelf zijn dingen te vragen op school, met ons als achterban. We hebben nog een kleine 2 jaar, dus dit wordt allemaal nog beter. We kunnen goed en open met hem praten. Dat is ook erg fijn.

Misschien moet je juist ook naar goede begeleiding kijken op het gebied van hoogbegaafdheid. https://www.begaafdheidsprofielscholen.nl/scholen-2/scholen/

Mijn ervaring is bij mijn 12 jarige zoon, brugklas vwo, dat ze juist in deze vwo klassen op zijn vo, echt hele lesuren hebben met de mentor die puur gaan over plannen, leren huiswerk te maken en het plannen van het maken / leren (vwo leerlingen zijn dat meestal niet gewend )
En op de infoavond op school vertelde de mentor ook dat ze daar bewust die uren voor inplannen om de leerlingen niet te overladen deze eerste periode.
Mijn zoon (en zijn hele klas wel) moest enorm schakelen, maar ik zie dat het hem nu steeds beter lukt, het plannen, inpakken van de schooltas (was ook echt iets wat hij moest leren), tijdig starten met het maken van zijn huiswerk etc. En dan komt nog het stukje leren leren erbij, dat gaat hem nu nog makkelijk af met weinig moeite, maar dat wordt ook moeilijker op termijn. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.