Werk en Opleiding
Ritha
30-11-2022 om 19:26
Graag tips over 2e ziektejaar, traject spoor 1 en 2
Ik hoop dat jullie tips hebben. Maar ivm mijn privacy wil ik de informatie beperkt houden. Dat betekent dat ik niet alle vragen zal kunnen beantwoorden.
Wat is de situatie:
Ik ben al bijna 1,5 jaar ziek ivm een burn-out. Na een half jaar ben ik gestart met re-integreren. Dat ging best goed. Geleidelijk opgebouwd tot dichtbij contract-uren.
Helaas had ik daarna een flinke terugval ivm diverse redenen.
Ik ben gestart met opnieuw re-integreren. En dat gaat goed.
Maar ondertussen is het formele traject gestart van spoor 1 en 2.
En het advies van de bedrijfsarts is erg negatief over wat ik aankan en dat advies is volgens mij niet passend. Dit is gebeurd op basis van twee korte gesprekjes. Het eerste jaar had ik een andere bedrijfsarts.
Mijn vraag is:
- Zijn er gronden waarop ik kan vragen om een andere bedrijfsarts? En wat is daarvoor nodig?
- Wie heeft tips in het algemeen over deze situatie?
- Zijn er ergens rechten vastgelegd over de verhouding bedrijfsarts - werknemer en de afhankelijkheid daarvan?
- Wie kan ervaringen delen die mij kunnen helpen?
Alle tips zijn welkom
Meesje
30-11-2022 om 20:07
Spoor 1 is je eigen werk hervatten. Dat deel was je dus sowieso al gestart. Spoor 2 is ander werk.
Als je na 1,5 jaar nog niet volledig teruggekeerd bent in je eigen werk is de kans groot dat je 2 jaar ziek gaat zijn. Dan komt er een beoordeling bij uwv. En die verwachten dat spoor 2 gestart is wanneer iemand langer ziek blijft. Daar kom je dus niet onderuit tenzij er een goede reden is. Bijvoorbeeld wanneer je te ziek bent. Maar zoals ik het lees is dat bij jou niet aan de orde.
Als je twijfelt aan het oordeel van de bedrijfsarts kun een 2nd opinion vragen.
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/bedrijfsarts/second-opinion
Ook kun je bij UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Zie site van uwv.
-Nienke-
30-11-2022 om 20:21
Is er een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd toen je een jaar ziek was? Wat staat daarin? Inzetten op spoor 1 (terugkeer in eigen functie) of doorgaan richting spoor 2 (ander werk)?
Je kunt een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV als je wilt dat een onhankelijke meekijkt en je situatie bekijkt: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/deskundigenoordeel/wanneer-vraag-ik-een-deskundigenoordeel-aan
Rondstruiner
30-11-2022 om 20:29
Ik zit zelf ook in een soortgelijke situatie en heb veel profijt van mijn vakbond. Die kunnen je met dit soort vragen ook helpen. Dus ik zou als je nog geen lid bent overwegen om lid te worden.
Ritha
30-11-2022 om 21:29
Wat een goede tips al, zo snel.
Er is geen actie ondernomen bij 1 jaar ziek omdat ik toen bijna weer volledig werkte. Daarna is de terugslag gekomen.
Ondertussen wel weer aan het opbouwen.
De mogelijkheid van een second opinion klinkt goed.
Bedankt voor alle tips.
ToetieToover
30-11-2022 om 23:08
Je hoeft het advies van de bedrijfsarts niet op te volgen, het is een advies. Je kunt meer doen als je dat wilt, of minder, als het toch niet gaat wat ze adviseren. Ik ben ook vrij lang ziek geweest en de zogenaamde ‘functionele mogelijkheden lijst’ die werd opgesteld, was voor de arbeidsdeskundige reden om te rapporteren dat ik mijn eigen functie niet zou kunnen doen. Nou, jammer van dat rapport, maar ik ben ‘gewoon’ weer aan de slag gegaan, met aangepaste uren zodat ik meer kon rusten. Ik kon alles, maar had langere pauzes nodig en verspreidde mijn werkuren over meerdere dagen dan voorheen, dat kwam de werkgever ook goed uit.
duizel
01-12-2022 om 04:59
Ben je lid van een vakbond? Ik ben toendertijd erg geholpen door de vakbond. Zij kunnen ook uitleggen hoe of wat. Ook vanuit personeelszaken kreeg ik goede uitleg dat zij simpelweg aan de wettelijke verplichtingen wilden voldoen.
Wanneer jij gezien wordt door het uwv ivm jouw ziekte en zij beoordelen dat de werkgever te weinig gedaan heeft in het eerste en tweede spoor kan de werkgever verplicht worden om je loon langer door te betalen. Dan mogen zij je niet ontslaan. En heel zakelijk gedacht. Na 2 jaar ziekte willen de meeste werkgevers dat wel.
Heeft de bedrijfsarts de functionele mogelijkheden lijst ingevuld? Is er een arbeidskundige betrokken (geweest)?
Je kunt de bedrijfsarts zelf bevragen waarom ze het zo ingevuld hebben.
Je kunt een second opinion aanvragen via je huidige bedrijfsarts. Die moet vrijwel altijd toegekend worden. De werkgever betaalt dan.
Zie https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/bedrijfsarts/second-opinion
Je kunt ook een oordeel aanvragen bij het uwv. Dan betaal je zelf. Zie: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/deskundigenoordeel
rebmaaviv
01-12-2022 om 05:36
De beste manier om de bedrijfsarts zijn ongelijk te bewijzen is door volledig je werk te doen en je beter te melden.
Je kan ook een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV en aangeven waar je het niet mee eens bent (vraag: doet mijn werkgever genoeg).
Op welke gronden zou jij zelf een andere bedrijfsarts willen vragen, want hoe je nu denkt is wel een beetje de omgekeerde wereld. Het komt overals: zeg mij de gronden en dan kies ik er wel één uit om op de bedrijfsarts te plakken.
Wat op zich ook mag is vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts over het oordeel waar jij het niet mee eens bent, maar dat betekent niet perse dat je helemaal van deze bedrijfsarts af bent.
duizel
01-12-2022 om 07:23
rebmaaviv schreef op 01-12-2022 om 05:36:
De beste manier om de bedrijfsarts zijn ongelijk te bewijzen is door volledig je werk te doen en je beter te melden.
Je kan ook een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV en aangeven waar je het niet mee eens bent (vraag: doet mijn werkgever genoeg).
Op welke gronden zou jij zelf een andere bedrijfsarts willen vragen, want hoe je nu denkt is wel een beetje de omgekeerde wereld. Het komt overals: zeg mij de gronden en dan kies ik er wel één uit om op de bedrijfsarts te plakken.
Wat op zich ook mag is vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts over het oordeel waar jij het niet mee eens bent, maar dat betekent niet perse dat je helemaal van deze bedrijfsarts af bent.
Dat laatste klopt inderdaad. Dat staat in de tweede link die ik stuurde. Het is niet zo dat je naar een andere bedrijfsarts gaat vanaf dan. Je bespreekt met je eigen bedrijfsarts waarom je een second opinion wil. Deze arts moet dat regelen behalve als er gegronde redenen zijn waarom niet (zie link). De tweede bedrijfsarts ziet jou en stelt een advies op. Daarna is het weer aan je eigen bedrijfsarts wat hij of zij ermee doet. Naast zich neerleggen, overnemen of het eigen advies bijstellen.
Je blijft dan gewoon naar je eigen bedrijfsarts gaan.
Heb je aangegeven dat je het niet eens bent met wat de bedrijfsarts zegt? Aan de arts zelf en evt ook aan je werkgever (weet niet hoe je band daarmee is)? Dat lijken me echt eerste stappen namelijk.
Ritha
01-12-2022 om 15:52
Bedankt voor alle tips.
Mijn werkgever staat achter mij.
Ik heb een gesprek met de bedrijfsarts aangevraagd. Daarin wil ik zijn beoordeling over het werk dat ik zou aankunnen bespreken. En eventueel vragen of ik terug kan naar de andere bedrijfsarts, waar ik wel goede ervaringen mee heb (beiden zijn van dezelfde arbodienst die voor ons bedrijf werkt).
Ondertussen werk ik weer voor 35%. Dat hoop ik inderdaad snel op te bouwen. Dat werk vind ik passend en past ook binnen mijn functiebeschrijving.
De beoordeling van de bedrijfsarts is alles behalve mijn functiebeschrijving.
rebmaaviv
02-12-2022 om 20:09
To, je bedrijfsarts geeft een advies...een advies is geen wet en ook geen moeten. Je mag afwijken van een advies. Kun je meer dan doe je meer.
Hoe doe je nu je eigen werk? Met aanpassingen? Zo ja, wil je werkgever het werk ook langdurig met aanpassing aanbieden?
Wat is het advies van de bedrijfsarts tav eigen werk? Vind hij dat je niet terug kan of onder voorwaarden of is er angst voor terugval?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.