Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Wintersport noob

Ooit, toen ik 15 was, ging ik met een georganiseerde reis mee op wintersport. Geweldig vond ik het! Daarna helaas nooit meer zo'n reis gemaakt. Met de organisatie en kosten heb ik toen niks van doen gehad. Ik overweeg toch weer een keer wintersport op te zoeken, maar weet niet helemaal waar ik aan moet denken. Daarom allerlei beginnersvragen.. Het gaat om een vakantie in 2026, dus niet voor dit seizoen nog.

Waar en hoe lang
Ik ben vakantiegebonden en wil voor een eerste keer niet te ver reizen.
Is Winterberg in de vakantie nog enigszins te doen qua drukte of wil je dat echt niet? En beter kerst- of voorjaarsvakantie qua sneeuw en drukte? 
Wat is een beetje een prettige duur voor zo'n wintersport? 

Hotel/appartement
Hoe belangrijk is een hotel/appartement aan de piste; is het storend als je op 10/15 min afstand zit? Heeft elk hotel/appartement wel een mogelijkheid om je ski's en schoenen enzo op te bergen? Andere dingen om op te letten?

Materiaal
Ik heb nog helemaal niks. Ski's huur je, schoenen ook. Kun je op dat soort plekken de rest ook huren (ski kleding) of regel je dat doorgaans gewoon in Nederland? Ik kan me voorstellen dat het via Marktplaats behapbaar kan zijn qua kosten. Nog iets om op te letten verder?

Les
Ik keek eens op de website van een skischool en zag dat ze dan vragen of je 2, 3 of 4 ochtenden les wil hebben. Ga ik, als beginner, gewoon voor het maximaal aantal ochtenden? 
Hoe werkt dat in de middag, kun je als beginner de middag gewoon goed opvullen met zelf skieën of kun je dan eigenlijk nog niks en vul je je middag anders? Ik herinner me dat ik uiteindelijk ook wel een paar keer zelf de piste op ging zonder mijn klasje, toen als tiener.
En je gaat dus zelf met een volwassen klasje mee terwijl je kind naar het kinderklasje gaat? Of kan dat ook gecombineerd? Want hoe werkt het anders als er iets is met je kind?

Skipas
Ik lees soms dat een verblijf inclusief skipas is en soms juist weer niet. Kun je gewoon ter plaatse altijd een skipas krijgen, of zijn ze op een gegeven moment ook op? 
Regel je dit altijd van te voren?

Kosten
Wat zijn jullie, gemiddeld, kwijt aan een skivakantie?

Overig
Alle tips zijn welkom. Het zijn echt beginnersvragen, dus kom vooral met alle beginnersinformatie. Hoe was jouw eerste wintersport, als je ook als volwassene pas als eerst ging? We gaan met z'n vijven: 3 kinderen in de basisschoolleeftijd en 2 volwassenen. En partner heeft ook nog nooit op de ski's gestaan.

Winterberg is niet sneeuwzeker. 
En ' echte' Alpen zijn een stuk mooier dan heuvels (vind ik) 

Ik zou naar een klein skigebiedje gaan. In Oostenrijk. Of Zwitserland. Of Frankrijk ( al hebben ze daar vooral grote gebieden volgens mij). Italië is ook prachtig. 

Alles daar huren . Iedere ochtend lessen. S middags zelf klooien. En liefst een huisje ' in de sneeuw' dat zo dicht bij de pistes en liften ligt dat je gemakkelijk even pauze kunt nemen ( of thuis lunchen en s middags nog even een uurtje eropuit) . Dus dat je niet met een grote  gondel omhoog moet voor je ergens bent waar je kunt skiën 

Wij zijn met de ( kleine) kinderen bv  jaren in Lauchernalp geweest. Zwitserland. Huisje op de berg. Autovrij. Met de gondel omhoog als je aankwam. Bagage werd afgeleverd. Hele week in de sneeuw.   Klein gebiedje. Km of 50 piste. Superleuk. Maar ( even googelen) daar Zijn er veel meer van..kleine, losse gebiedjes. Ook in Oostenrijk. Of Italië.  Skipas ook goedkoper dan voor een mega gebied. En als beginner heb je echt geen honderden km piste nodig. Zoek ook op ( veel) blauwe pistes 


Alle spullen( skis schoenen)  ter plekke huren is super handig. En overal goed geregeld. Prima kwaliteit. . Kun je je schoenen omruilen als ze niet lekker zitten bv. Kleding regel je zelf. Lenen v iemand. 2 e hands kopen. Of Decathlon, H & M...hoeft niet duur te zijn. 

Skipas kun je ook prima vaak ter plaatse halen, ik haal deze liever niet van te voren. De prijs is iets meer, dan vind ik zelf niet heel erg. 

Hotel/apartement. 
Op afstand zitten vergt iets meer logistiek zeker met een gezin. Er rijden soms gratis skibussen, maar die zijn vaak druk. Met eigen auto heb je meer regie. 

Skikleding 


Deze kun je beter aanschaffen, skikleding zeker voor volwassenen blijft vaak jaren prima. Voor kinderen is dat deels anders. Die kleding kun je nog doorverkopen/weggeven. Een helm zou je ook kunnen kopen mocht je het geen fris idee vinden dan velen de helm al op het hoofd hebben gehad. En een stukje veiligheid je weet niet of iemand met die helm al dan niet gevallen is. Wat de kwaliteit van de helm niet ten goede komt.

Overig 

Zeker als beginner kan wintersport intensief zijn, als het kan zorg dat je in het verblijf ook kan terugtrekken. Mede daarom gaat mijn voorkeur eerder uit naar een appartement. Helemaal als je met een gezin gaat. Als alleenstaande of stel is een hotel ook prima. 

Galtur/See en Kappl  zijn denk ik wel skigebieden om heen te gaan. Alledrie in hetzelfde dal. Ongeveer 40 km aan pistes, redelijk/goed sneeuwzeker. Zeker in See en Galtur zit je vaak niet ver van de pistes. In Kappl is dat iets ingewikkelder door de opzet van het dorp. 
Ischgl is vermoed ik te groot en te duur, wat je er als beginners uit kan halen. 

Skipassen van See, Galtur en Kappl kun je prima los halen. Het aanrijden is ook niet heel moeilijk, alleen ligt Galtur het verst van de snelweg ongeveer 35 km. 
Geen lastige klim. Alleen naar Kappl dorp heb je een kleine venijnige klim waar bij sneeuwval kettingen nodig zijn. 
Op de (grote) dalweg op weg naar de andere dorpen is die kans veel kleiner. 
Ik kom er al tien jaar en heb dat nog niet meegemaakt. De dalweg zou door sneeuwval dicht kunnen zitten, daar heb je in veel meer gebieden kans op. Ook dat heb ik pas 1-2 keer meegemaakt. 

Goed sneeuwkettingen zijn wel handig om mee te hebben. Mocht je naar Oostenrijk gaan. 

Kosten heb je weinig aan, omdat wij het al jaren onderhand regelen met de eigenaar. 
Skiles heb ik ook weinig ervaring, heb als volwassene mijzelf leren skiën.

Ik heb als 8 jarige wel eens les gehad, daarna jaren niet geskied en vanaf mijn 17 tot nu toe(30 jaar) 
Ook nog een paar tips van een tante die toen nog meeging. 
Dat laatste moet je alleen willen als je daar comfortabel bij voelt. Ik bedoe je zelf leren skiën 

Voor Winterberg zou ik niet snel kiezen. Totaal niet sneeuwzeker en vaak retedruk op relatief weinig en kleine pistes. Zeker in de schoolvakanties. Kleinere skigebieden zijn vaak wat goedkoper dan grotere, mede vanwege de voorzieningen en aantal km's piste. Maar de wintersport is niet goedkoop. Zwitserland is vrij duur, net als Frankrijk. Misschien een klein gebied in Oostenrijk opzoeken of anders naar Italië of Tsjechië. En hoe dichter bij de piste hoe duurder de accommodatie vaak. Wij moeten meestal een kwartiertje rijden. Gewoon op tijd weg als je moet lessen. Vinden wij geen probleem. Zijn ook geen après skiërs vanwege zoontje.

Qua accomodaties is het wisselend qua skipas. De ene biedt het wel inclusief de andere niet.

Uiteindelijk kom je op een flinke reissom, als je alles bij elkaar optelt, maar is echt sterk afhankelijk waar je naartoe gaat, of je een appartement hebt of een pension met halfpension bijvoorbeeld. Voor jonge kinderen is de skipas vaak gratis tot een jaar of 5 / 6. Daarna tegen gereduceerd tarief te koop. Houd voor volwassenen sowieso rekening met het kopen van een skipas naast de skilessen. Boodschappen zijn duur in Oostenrijk.

Winterberg en Sauerland is leuk als je flexibiliteit hebt, bij goede sneeuw rij je aan. Er kunnen zat momenten bij zijn dat het daar mager is. Ook in de voorjaarsvakantie. Iets interessanter is dan Feldberg in zuid-Duitsland dat ligt in het zwarte woud vanaf *Deventer 6,5 uur rijden.
*Voorbeeld. In Oostenrijk(vind ik) het toch leuker. Met Frankrijk, Italië en Zwitserland heb ik geen wintersport ervaring.

Ik ski al vanaf dat ik 3 ben en ga elk jaar naar hetzelfde gebied. Onze kinderen willen ook niet anders hoewel wij dat best eens zouden willen. Aan de andere kant hebben we nu aan een half woord genoeg om af te spreken waar we naartoe gaan. wij gaan naar west Oostenrijk, in voralberg. Wij kunnen eigenlijk altijd zonder sneeuwkettingen het dal bereiken, omdat het dal vrij laag is. Het gebied is wel sneeuwvrije. Goed aan te rijden zonder al te veel files. Oost Oostenrijk zoals Tirol is veel file gevoeliger. Daar is wel veel meer apres ski en feestjes. 
Via het verkeersbureau/toeristenbureau kan je makkelijk onderdak vinden direct via de eigenaar ipv via een reisbureau. Dat is vaak goedkoper.
Skipas is erg afhankelijk van het gebied. In Oostenrijk zijn de gebieden vaak gecombineerd waardoor de skipas voor een beginner flink duur kan worden tov wat je gebruikt. Beter is om in een kleiner gebied te zitten. Let wel op de sneeuwzekerheid. Sommige kleine gebieden liggen bv weer laag waardoor de pistes ijzig kunnen zijn. Dat is ook niet fijn. Vaak is vroeg kopen voordeliger.

skikleding zou ik zelf kopen. Vergeet ook geen thermo ondergoed te kopen. Skihelm vind ik zelf ook fijner. Materiaal huren is makkelijk. Het is niet goedkoop. als je vaker gaat is kopen een stuk voordeliger. Wij doen heel lang met ons materiaal, misschien ook niet goed… kinder materiaal hebben wij ook altijd tweedehands gekocht, indien mogelijk doorgeschoven en uiteindelijk vaak voor dezelfde prijs verkocht. 
Skilessen zijn mijns inziens noodzakelijk wil je van je vakantie genieten. Als je thuis al een paar lessen hebt genomen, kan je in de ochtend goed oefenen tijdens de les en in de middag met het gezin wat blauwe pistes proberen. Kinderen leren vrij snel skiën en je wilt als ouder toch mee komen. Dat vraagt dus wat van je. 
Wintersport is duur. Tegelijkertijd kan je het ook net zo duur maken als je wilt. In het restaurant kan je tussen de middag warm eten of je neemt gewoon een broodje mee als lunch. Dat scheelt toch weer 100 euro per dag voor een gezin van 4/5 personen. 

verder: het is een heerlijke vakantie: de hele dag buiten, als je mazzel hebt met een heerlijk zonnetje erbij. ‘s avonds ben je moe en rozig en slaap je lekker diep. De spierpijn en stijfheid neem je voor lief! 

Leuk, skieen! Ik ben zelf al een poos niet meer geweest, maar heerlijk! 

De kerstvakantie is duidelijk kouder dan de voorjaarsvakantie, houd daar rekening mee als je kleren koopt. Lidl heeft ok spul en niet zo duur voor als je het wilt proberen. Zorg dat je in ieder geval twee sets handschoenen pp hebt, want beginners vallen vaak. 

Wij hielden altijd van de kleine skigebieden in Frankrijk. Daar zitten de appartementen vaak aan de piste. Handig, want dan ski je gewoon naar je appartement. Anders zeul je niet alleen met je eigen zooi, maar ook met die van 3 kinderen waarschijnlijk. En dan zijn ski's enzo zwaar.... De lol van een appartement aan de piste in een klein gebied is ook dat je voor de lunch naar huis kan. Even opdrogen en opwarmen, kop soep en een boterham (veel goedkoper dan duur lunchen op de piste), schone kleren en eventueel een uurtje liggen als je moe bent. 

1. Ik zou geen Winterberg doen, nooit geweest maar de beelden die ik daarvan zie, vind ik vooral sneu ogen. Klein bergje met 1000 mensen erop. Mijn 1e wintersport was 10 dagen en dat vond ik niet te lang, ik keek mijn ogen uit en de 1e dagen was er echt even inkomen. Ik zou iets tussen de 5 en 8 dagen skiën kiezen, ga er maar van uit dat je op je reisdagen niet gaat skiiën (heb ik soms wel gedaan, maar dat lukt niet altijd).

2. Ik zit meestal op 10-15 minuten lopen van de piste. Dit is geen probleem. Het is dan wel fijn als je een kluis huurt aan de piste voor je spullen, anders moet je op je snowboard of skischoenen (vooral skischoenen zijn krengen om in te lopen geloof ik) met je board/ski's onder je arm lopen. Kan wel en heb ik ook gedaan (als snowboarder, die hebben wel fijnere schoenen), maar ik zou voor de kluis gaan. Er gaat ook vaak een gratis skibus die je naar de piste brengt. Ik vind zelf wandelen prima dus ik gebruik die nooit.

3. Skischoenen en ski's kun je gewoon huren in het skidorp waar je zit. Ik zou even rondje Google doen voor prijzen en reviews en er eentje kiezen die een beetje op gunstige loopafstand van jou zit (sommige verhuurders geven je oude troep, anderen vragen de hoofdprijs). Skikleding moet je wel zelf hebben:

- Helm. Moet vooral lekker zitten en goed op je skibril aansluiten. Je hebt ze ook met skibril ingebouwd.

- Skibril. Moet goed op je helm aansluiten. Een zonnebril kan volstaan bij zon (ik zie dat mensen doen, al lijkt dat mij niet lekker met skiën), maar bij sneeuw, mist of slecht weer wil je er eentje die daarvoor geschikt is! Ik heb zelf een meekleurende bril die van zonnige omstandigheden naar slecht weer/mist/sneeuw meekleurt, dus geen gedoe met brillen of lenzen wisselen. Mijn merk is Julbo, die maakt hele fijne brillen.

-Thermo shirts, ik heb er zelf 4. Gaat onder je ski pully. Eventueel kan je de oksels even uitwassen als ze niet fris meer ruiken en je wil hem een 2e dag aan. In een ideale wereld heb ik er voor elke dag 1 maar dat vind ik teveel gesleep dus ik doe 2 dagen met 1 shirt als ik langer dan 4 dagen ga boarden.

- Thermobroek, die gaat onder je skibroek. Heb ik 2 van. 1 is ook prima.

- Handschoenen. Goed kijken naar de warmte ratings! Ik heb zelf hele warme, rating 9/10 (10 zijn de warmste handschoenen) van Celtek. Zijn te heet op warme dagen (hoger dan 0) maar een god send op koude dagen (-5 of lager), dan zijn gewone handschoenen te koud. 1 paar is zat.

- Buff. Heb ik zelf 1 van, dat is zat. Ik heb hem zelf van het merk Buff. Dat is een sjaal maar dan loopt hij rond, dus je doet hem over je hoofd. Een gewone sjaal is gevaarlijk met loszwierende stukken, dat wil je niet. Een buff is ook te gebruiken als een soort bivakmuts onder je helm voor de koude dagen. Ik draag hem op warme dagen de blonde vrouw met oranje buf linksboven, gewoon om de nek. Wordt mijn gezicht koud in de skilift dan schuif ik hem even omhoog zoals in de meneer daarnaast. Is het een koude dag op de piste, dan doe ik hem onder mijn helm zoals de meneer middenboven want dan blijven mijn en gezicht warmer en dan kan je hem nog voor je gezicht schuiven zoals de mevrouw daar rechts naast:




ss24_latestfullblock_waystowear_nl_dt.jpg

- Skibroek. 1 is zat. Zorg dat hij minimaal 10.000 waterkolom heeft, dan is hij goed waterdicht (ben je een boarder, dan is 15.000 nog beter als het even kan want dan zit/lig/kruip je vaker in de sneeuw, maar mijn 10.000 doet het prima).

-Skisokken. Ik heb 1 paar voor elke dag dat ik board.

- Zonnebrand en zonnebrandlippenbalsem voor skiën. NIET je gewone zonnebrand! Die kan bevriezen op je gezicht! En de lippenbalsem is belangrijk, anders gaan je lippen er aan. Ik vind de stick van Etos fijn, dat is een tube zonnebrand met aan de dop een bolletje lippenbalsem. Lekker klein dus past zo in je jas.

- Skijas. Neem er eentje 15.000 waterkolom. Ik heb zelf een 2e jas met 10.000 maar bij slecht weer is dat echt niet genoeg, en niks is naarder dan koud en nat op de piste zijn. Ikzelf ben groot fan van DopeSnow.

- Skipullies. Daar heb ik er 6 van. Gaat over je thermoshirt. Ik heb wat fleece pullies voor koudere dagen en wat katoenen pullies voor warmere dagen. Is maar net hoeveel je beweegt en wat voor koukleum je bent.

- Optioneel: Valbescherming. Voor boarders raad ik kniebescherming aan en als je beginnend bent crashpants. Die redden je knieën en staartbeentje! Voor skiërs geen idee, maar misschien interessant om even te bekijken.

- Les: Kan ik je als snowboarder niet mee helpen, want ik heb geen idee hoe dat voor skiërs is. Ik zou voor maximaal aantal lessen gaan als echte beginner in elk geval. Ik heb een keer met iemand geskied die voor het eerst ging en nog nooit had geskied, die kon na enkele dagen wel een makkelijke blauwe piste af komen. Maar geen idee of dat normaal is of niet.

- Skipas: Kun je gewoon op de piste kopen als hij niet bij je verblijf zit. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze "op" waren. Toevallig las ik laatst ergens dat in Amerika ze stopten met skipassen uitgeven omdat het te druk was. Ik heb drukke pistes meegemaakt maar nooit dat de skipassen niet meer uitgegeven werden. Denk dat dat een uitzondering is en dat je dan sowieso niet op de piste wil zijn.

- Kosten: Rond de 1500 per persoon voor ergens tussen de 7-10 dagen (inclusief reisdagen). Skipas is vaak ergens tussen 350-650 (afhankelijk van de hoeveelheid dagen). Lunchen doe ik altijd op de piste zelf, er zijn her en der tentjes strategisch geplaatst dus je komt er altijd wel eentje tegen om even op te warmen en te eten. Avond eten en ontbijt regel ik het liefste in mijn appartement of als ik in een hotel zit, dan regelt het hotel het (dan zit ik vaak halfpension).

- Overige tips: Neem les! Want de pistekaart lezen is een heel ding wat je even door moet krijgen, en ik weet niet hoe het met skiërs is maar als boarder is in en uit de stoeltjeslift stappen óók een heel ding, dat doe je liever met hulp de 1e keren. In het hotel waar je zit of bij de piste kun je een gratis pistekaart pakken. Neem hem en koester hem, en zorg dat je leert hoe je hem leest want anders ben je zo verdwaald. Bij iedere piste staan er bordjes met welke piste nummer het is en welke kleur. Blauw = makkelijk, rood = medium, zwart = moeilijk. Blijf in godsnaam weg bij alles wat zwart is als echte beginner want die gaan soms gewoon loodrecht naar beneden (ik heb op mijn 1e wintersport wel meteen een zwarte gedaan, maar ik had al les gehad in Snowworld dus was niet helemaal blanco en het was geen hele erge zwarte, bij de meeste blijf ik gewoon ver weg!). Zoek een gebied met veel blauwe pistes. 

Ik ging op mijn 28e voor het eerst op wintersport als snowboarder. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken, echt zo leuk om alles voor het eerst te zien! Zoveel sneeuw, zulke hoge bergen, zulke lange witte pistes...Ik kende alleen Snowworld want daar had ik een paar snowboardlessen gevolgd om me voor te bereiden. Ik ben toevallig vorige week thuis gekomen van alweer mijn 4e wintersport. 

Mocht je een boarder in je gezelschap hebben: Huur Burton Step On bindingen met Burton Step On schoenen! Die maken echt een wereld van verschil. Dan kun je gewoon staand je board aan je schoen klikken door in de binding te stappen (zoals een skiër), in plaats van met je handen de riempjes vast te moeten maken. 

Oh ja, en neem een joggingbroek/lekker huispakje mee. Na een dag bikkelen is dat het enige wat ik dan nog aan wil. De nette kleding blijft in de koffer.  

Nog een laatste tip: Zorg dat je op de hoogte bent van lawinegevaar. Daar zijn sites voor. Als het écht gevaarlijk is, sluiten ze de pistes af maar ik hou zelf ook altijd een oogje in het zeil. Op de piste is het risico heel klein, vooral offpiste is gevaarlijk. Offpiste raad ik trouwens absoluut niet aan als je niet extreem gevorderd bent én 100% weet wat je doet (en zelfs dan nog niet...), ik heb iemand binnen 10 meter vol boven op een rots die onder de sneeuw begraven zat zien knallen en die kon mooi naar huis met een gebroken arm. Pistes zijn helemaal veilig gemaakt dus geen zorgen over rotsen zolang je op de piste blijft!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.