Vakantie en reizen Vakantie en reizen

Vakantie en reizen

Koffer-stress

Iedere dat ik op vakantie of op reis ga vergeet ik wel wat in te pakken. En dat komt omdat ik steevast mijn koffer of tas pas last minute (maar dan ook echt last minute) voor reisvertrek inpak. De ene keer vergeet ik mijn tandenborstel (geen ramp) de andere keer mijn paspoort (een iets grotere ramp). En dat terwijl ik normaal gesproken heel georganiseerd en opgeruimd ben. 

Ieder jaar beloof ik mezelf beterschap en ieder jaar opnieuw stel ik het inpakken van tas & koffer toch weer uit tot het aller, allerlaatste moment. (''Doe ik volgende week wel; doe ik morgen wel; doe ik straks wel; doe ik vanavond wel; doe ik voor het slapen gaan wel; doe ik gelijk als ik wakker wordt om 05:00 uur 's ochtends'' — shit, inpakstress.)

Ik kan heel jaloers worden als ik hoor dat reizigers hun koffer al een maand voor reisvertrek hebben ingepakt en op de ochtend van vertrek heel rustig de voordeur achter zich dichttrekken.

Wanneer pak jij je koffer in?


Tot 10 jaar geleden een week van tevoren. Nu heb ik zoveel ervaring met inpakken dat ik de dag ervoor in de ochtend alles inpak. Als ik dan nog wat nodig heb ga ik dat nog kopen.

Ik raad je aan om een lijst te maken en daar dan ook op afvinken. Dan heb je een tastbaar doel.

De ochtend voor vertrek lopen we de belangrijkste dingen goed langs (paspoort, medicijnen, geld, sleutels, telefoon en oplader) voordat we weggaan.

Hier ook meestal op het allerlaatste moment. Hoewel, ik leg de koffer open in mijn slaapkamer en mik daar af en toe iets in. Wel heb ik een lijstje waar ik dingen opschrijf die ik echt niet moet vergeten. 
En dan nog 3x die koffer overhoop halen omdat ik vergeten ben of iets er al wel of niet in ligt.

Ik was altijd een beetje jaloers op mijn pa. Na zijn pensioen reisde hij elke zomer 6 weken door Spanje in zijn auto. Hij had een notitieboekje waarin hij zorgvuldig bijhield wat hij mee moest nemen. Aan het eind van de vakantie noteerde hij dan wat hij niet nodig had gehad en wat hij had gemist. Dus dat ging elk jaar beter. 

Hierin lijk ik dus helaas niet op mijn pa.  

Hangt ervan af of de kinderen weten dat we gaan of dat het nog een verrassing voor ze is. Als ze het weten, de dag van te voren, anders de vrijdag voor we gaan, onder schooltijd. Laatste dingen als toiletspullen enzo op de ochtend zelf

Een dag van te voren. In de week ervoor wel een boodschappenlijstje. 
Wat ik wel heb zijn dingen die reisklaar in de kast liggen. Toilettas wordt na de reis bijgevuld en kan ik zo uit de last trekken. Paspoorten etc liggen bij elkaar inclusief vaccinatieboekjes en doorlopend toestemmingsformulier voor alleen reizen met minderjarig kind. (Ook noodzakelijk voor niet gescheiden ouders en mee reizende vriendjes) 

Zo staan ook de kampeerspullen klaar in kratten. Stapelt ook makkelijk in de auto. Ik heb ze nog net niet genummerd. Erg handig als je vrijdagochtend besluit 's avonds op een camping te willen zijn.

Meestal leg ik wel al een week van te voren spullen aan de kant die ik wil meenemen zodat ik geen was-stress heb van te voren. Vooral dochter wil nog wel eens graag de volgende ochtend ( om een uur of 5) iets mee wat ze de avond ervoor nog heeft gedragen. Dat doen we dus niet meer. Kleding klaarleggen en alles wat tot 3 dagen voor vertrek niet klaarligt gaat niet mee.. nou gaat het in de realiteit niet zo heel strak maar als ik dochterlief geen grens geef sta ik de avond voor vertrek nog van alles te wassen en daar heb ik dus geen zin in. Meestal gaat het een dag of 2 voor vertrek in de koffer. Wij vergeten gelukkig niet echt essentiële dingen. Ik ga er altijd maar van uit dat tandpasta, shampoo en zonnebrand overal te koop is. 

Ik heb een lijst van wat er allemaal mee moet. Dan streep ik af van alles wat ik al heb. Ik begin wel een paar dagen van te voren dingen en kleding die mee moeten op het logeerbed te leggen. Kofferstress heb ik niet.

Ik heb een paklijst gemaakt die ik af en toe nog aanvul. Ik zorg wel dat ik de week voorafgaand aan de vakantie zoveel mogelijk dingen was en strijk. Inpakken doe ik pas een dag van te voren. Ook de voorraad blaarpleisters, paracetamol e.d. hou ik door het hele jaar op peil, zodat ik het zo kan pakken. Afvinken is dan makkelijk en snel.
Wat niet wegneemt dat ik de laatste keer theedoeken was vergeten  . Die heb ik terplekke moeten kopen.

dag vantevoren. En ik heb een paklijst die ik bij elke vakantie even bijwerk, dat scheelt bendes stress. 

Gisteren ingepakt en vertrek morgen. Onder het motto, alles wat je thuislaat is mooi meegenomen, want ik reis zo licht mogelijk met een rugzak in het OV. 
Deze vakantie is het proppen, want ondanks dat het al een stuk beter gaat met mijn teen, wil ik mijn sandalen mee die mijn teen goed ontzien en luchtig zijn. Maar ik wil ook steviger schoenen mee voor als het slecht weer wordt. Dus de sandalen in mijn rugzak gepropt.

Van vorige vakantie heb ik geleerd dat je ook net wat teveel kan thuislaten.  Ik had een minimum aan kabeltjes meegenomen voor oplader èn powerbank 1 kabeltje voor het mobiel-opladen. En toen zat het kabeltje aan de oplader, die in het hotel lag, en was ik op stap met een powerbank zonder kabeltje... Dus een kabeltje meer mee dit keer!

en ik snap dan weer niet dat mensen een week vantevoren inpakken, want ik heb een hoop spullen gewoon nog nodig en ik kan niet alles dubbel kopen. 

Ginevra schreef op 24-07-2024 om 10:15:

en ik snap dan weer niet dat mensen een week vantevoren inpakken, want ik heb een hoop spullen gewoon nog nodig en ik kan niet alles dubbel kopen.

Dat geldt voor mij ook.

Oohh haha wat erg, dit is iets waar ik voor de vakantie soms van droom! Dat je je tas in moet pakken maar niks kan vinden, alles kwijt en dan op het vliegveld aankomt en je vliegtuig niet kan vinden en moet rennen om op tijd te komen😱🤣

Ik begin meestal een paar dagen van tevoren en gooi vanaf dan tot aan vertrek af en toe iets in de tas. Ik probeer ook zo min mogelijk mee te nemen dus haal er ook tussendoor dingen uit. Ik reis altijd alleen met handbagage. Het eindresultaat is dat ik de belangrijke dingen mee heb, 80% van de minder belangrijke dingen en meestal op locatie nog iets aanschaf.   

Inpakken zelf? De dag van te voren.

Maar in de aanloop van de vakantie leg ik al wel dingen klaar. Meestal vanaf een week of twee van te voren. Bijvoorbeeld documenten die ik uit moest printen. Of als ik de was gedaan heb, alvast bepaalde kleding erbij leggen zodat ik deze de komende week niet meer draag. Kabeltjes, opladers, camera, paspoort, creditcard ed. Of als ik in de badkamer ben, dan ik gelijk even het EHBO-tasje of de date pak en erbij leg. Die leg ik op mijn ongebruikte bureau, als ik dan langsloop dan kan ik gelijk erbij leggen. Dus ik doe het in stukken.

De dag van te voren, leg ik alles op mijn bed vóór ik het inpak. Ondertussen maak ik een lijstje van de dingen die ik al heb, dan bedenk ik vanzelf dingen die nog mee moeten. En ik heb een doos met speciale vakantiespullen zoals een poncho, reistoilettas, tasjes en andere handige en typische vakantiedingen.

Ik heb bijna geen dingen die ik nog tot de laatste dag nodig heb. Mijn portemonnee/pinpas en mijn telefoon. Maar verder niets. 

dag van tevoren.  En het is in een kwartier klaar.  De toiletspullen met medicatie en pleisters worden na elke vakantie direct   aangevuld in toilettas weggezet,  klaar voor de volgende keer.  Ik heb altijd weinig kleding bij mij. 

Ooit was ik zo slim om 2 dagen voor vertrek mijn koffer in te pakken. Zodat ik daarna nog een dag had om alles toe te voegen wat ik vergeten was. 
Nu is het bij eind van de dag vertrekken, een paar uur voor vertrek beginnen en hopen dat ik uiteindelijk overal aan gedacht heb.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.