Psyche en mentaal Psyche en mentaal

Psyche en mentaal

Doorgeven aan mentor of niet? (Psych zieke ouder)

Mijn dochter gaat naar de middelbare school. We kregen een brief of we bijzonderheden willen doorgeven aan de mentor. Maar ik weet niet zo goed wat daar onder valt. Ik kan me voorstellen dat dit voornamelijk over het kind gaat, allergieën en diagnoses.
Ik heb een depressie en ga binnenkort x-weken thuis weg. Dit heeft uiteraard weerslag op de kinderen. Bijzondere gezinssituatie. De juf van de basisschool wist dit ook en hield haar een beetje in de gaten, even vragen hoe het was enzo. 
Is het gebruikelijk dat een mentor dit soort dingen weet? Ik heb er opzich geen moeite mee om het te vertellen maar wil ook niemand in verlegenheid brengen met info waar ze niks aan hebben. En ik wil vooral niet zielig doen. 



Ja, zou ik wel doen. Van dat soort dingen is de mentor graag opde hoogte, zodat ze idd kind wat extra in de gaten kunnen houden. En eerder kunnen helpen mochten de schoolprestaties  eronder lijden.

Ja, wel doen. Je hoeft niet alle details te delen over het waarom je aantal weken weggaat maar wel dat het zwaar voor je kinderen zal zijn. Dan kunnen ze in die periode extra op je kind letten.

op de school van zoon willen ze dit idd graag weten. Om je kind goed te kunnen begeleiden maar ook om ongemakkelijke situaties bij mol gesprekken (mentor, ouder, leerling)  te voorkomen. Dat voorkomt bv de vraag: "waar is je moeder?"  terwijl die net de week ervoor begraven is wat een klasgenootje van zoon overkwam.

Ja ik zou de mentor inlichten met dat jij door ziekte straks een poos van huis bent. Dit zijn dingen die wel van belang zijn voor de mentor om te weten.( Geef t ook weer door als je weer thuis bent.) Zo kan hij inspelen op de situatie.

Ik zou het ook doorgeven. Veel succes met je behandeling straks, zal voor jullie allemaal niet makkelijk zijn - maar levert hopelijk veel goeds op!

Als mentor zou ik dit graag willen weten. Niet alle details etc, heel logisch dat dat privé is, maar wel dat een ouder een behandeling krijgt voor een psychisch probleem. Zoals je zelf al schrijft, TO, heeft dit zijn weerslag op jullie gezin. Logisch! Het is dan fijn als de mentor even een praatje kan maken en eventueel maatregelen kan treffen. 

Ik had eens een leerling die tijdelijk flink wat huishoudelijke taken op zich nam vanwege ziekte van een ouder, dus waren we wat coulanter als hij het huiswerk niet altijd af had. Ook als hij er soms met zijn gedachten niet hij was. Als ik hier niets van had geweten, had hij misschien meer gedoe aan zijn hoofd gehad. Nu wisten we wat er speelde. Overigens ben ik naar collega's toe dan heel summier ("wegens een tijdelijke moeilijke thuissituatie..."), het gaat immers niemand wat aan wat er precies aan de hand is met de vader of moeder van Pietje.

Ook een keer meegemaakt dat een moeder mij achteraf vertelde dat ze geopereerd was. Dochter had zich daar extreem druk over gemaakt, maar heeft het op school niet mogen vertellen, want privé. Maar dochter was er dusdanig veel mee bezig en maakte zich zorgen, waardoor ze een heel slechte toetsweek had gemaakt. Dan ga je als mentor in gesprek. Als ik het vooraf had geweten, had ik misschien verlichting kunnen bieden.

Conclusie: vertel het maar wel. De mentor is voor je kind (als het goed is) een vertrouwenspersoon. Hij/zij houdt hem/haar in de gaten, dan is het fijn om te weten als er iets in het gezin speelt. Alles wat je normaal aan de juf (basisschool) zou vertellen, vertel je in het voortgezet onderwijs aan de mentor.

Wattenbolleke

Wattenbolleke

17-08-2022 om 15:42 Topicstarter

Dank voor jullie reacties. Behoorlijk unaniem.
Kan ik het gewoon mailen? Of moet ik vragen om telefonisch contact? Ik heb echt geen flauw idee hoe het allemaal werkt op zo’n middelbare school 🫣


Ik hoop zo dat dochter een lieve mentrix krijgt, waar ze misschien af en toe even een praatje mee kan maken ..

Wattenbolleke schreef op 17-08-2022 om 15:42:

Dank voor jullie reacties. Behoorlijk unaniem.
Kan ik het gewoon mailen? Of moet ik vragen om telefonisch contact? Ik heb echt geen flauw idee hoe het allemaal werkt op zo’n middelbare school 🫣


Ik hoop zo dat dochter een lieve mentrix krijgt, waar ze misschien af en toe even een praatje mee kan maken ..

Bij ons op school geven we elk jaar een formulier mee waar ouders bijzonderheden op kunnen aangeven. Maar soms voelt dat niet goed en schrijven ouders daar dat ze telefonisch contact zoeken/een mailtje zullen sturen/een (telefonische) afspraak willen maken. Doe wat bij jou past, wat jij prettig vindt. 

Een mailtje is wel fijn voor de mentor om terug te lezen. Evt toelichting kan dan nog telefonisch als je dat wil? 

Ik zou een mailtje sturen direct naar de mentor zodra die bekend is,  dus niet nu naar een algemeen mailadres.  Ik zou in de mail heel globaal blijven en aangeven dat de mentor mag bellen als meer informatie nodig is.

 

Op zich gaat het op die school niet om jou maar om je dochter en ik denk dat zij zelf bepaalt waar zij zielig over mag doen en wat zielig is. Als jij wordt opgenomen en weken van huis bent, dan zou ik dat wel meegeven. Niet in detail, maar wel zoiets als moeder ziek en zal vanwege behandeling waarschijnlijk x weken niet thuis wonen. 

Toen ik drie jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg in de laatste week van de vakantie hebben we de mentor van onze zoon een mail gestuurd. Dat vond ze erg fijn en ik had ook de indruk dat ze hem extra goed in de gaten hield. Hij is nogal een binnenvetter en dan is het fijn als er op school ook iemand is die hem extra in de gaten houdt. 

wel iets aangeven, maar zonder teveel info. Dus inderdaad ivm ziekte zal moeder enige tijd meer afwezig/ druk met behandeling zijn. 
Als er bijv een onervaren mentor is, die iedere dag gaat vragen ‘hoe het nu gaat’ kan dat ook vervelend zijn voor de gemiddelde puber die het liefst niet op wil vallen.

Waarom verbergen dat je een depressie hebt? Dit houdt het stigma wel in stand. Het is namelijk echt niet iets om je voor te schamen! 

Ik ben altijd eerlijk over zowel mijn depressie, mijn burnout, mijn kind in een pleeggezin etc. Het zijn namelijk dingen die in nou eenmaal bij mijn leven horen en mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. 

En de aanleg voor depressie is voor zo ver bij mij bekend erfelijk, des te belangrijker dat school op de hoogte is van dit soort dingen en ze haar dus in de gaten kunnen houden.
Ik zou aangeven dat je graag een persoonlijk gesprek wilt met mentor of telefonisch als face to face teveel energie kost en uitleggen wat het de gezin de komende tijd te wachten staat. Want een intensieve behandeling is ook echt intensief en vraagt ook energie vanuit de directe omgeving weet ik uit ervaring.

Wattenbolleke

Wattenbolleke

18-08-2022 om 08:25 Topicstarter

ik heb geen moeite om te delen dat ik een depressie heb. Ik schaam me er niet voor. Ik schaam me wél voor die 6 weken, maar ook dat hoort niet nodig te zijn. Ik heb beide dus wel aangegeven in een kort mailtje. 

Ik heb de mentrix gemaild en kreeg snel een bericht terug dat ze het heel fijn vind om te weten. 
Bedankt voor alle berichtjes! 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.