Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Thuisonderwijs

Hallo ik heb over thuisonderwijs geen actuele discussie gevonden, dus ik maak een nieuwe. Sorry voor mijn slecht Nederlands, maar ik staa nog op het punt om naar Nederland te gaan en leer het Nederlands maar 2 jaar. Zo heel veel bedankt voor uw gedoeld.

Ik wil graag  weten of er hier op het forum mensen zijn die hun kinderen thuisonderwijs geven.  Kan je dat zomaar doen, wat zijn daar de voorwaarden van.


Wat ik begreep mag dat als je in een omtrek van 6 (bazisschool) - 20 kilometer geen passende school zou vinden?

Wie controleert zoiets, word je dan ook gecontroleerd door de onderwijsinspectie? Hoe lang mag je je kinderen dan thuisonderwijs geven, mag dat ook op de middelbare school?

Ik wil met mij familie naar Nederland leven gaan (jaa ik heb hier ook over schrijven, toen we beginnen met mijn man erover te praten - wij hebben ons plan veel verandert maar toch willen we nu gaan

Onze kinderen (4,6,8,10) zijn "homeschoolers" wij heben school in Slowakei (demokratische onderwijz) en door onze school als "homeschoolers" in Amerikanse onlijnschool studeeren. 

Eerst dacht ik dat we onze kinderen naar wat vriendelijke school in Nederland laten gaan, maar nu weet ik niet. Ik wil ook iest over deze mogelijkheid meer willen weten. Ik heb geen argumenten waarom het goed of slecht is nodig. Ik kan me wel voorstellen hoe thuisonderwijs is goed voor mijn kinderen of niet . Ik wil graag iets meer handig over dit mogelijkeed weten. Dank je wel voor alle antwoorden. Graag ook personal berigtje. ♥





Thuisonderwijs is in Nederland absoluut niet gangbaar en daar moet je toestemming voor vragen.

https://www.thuisonderwijs.nl/wettelijk/


en voor het Nederlands en de sociale ontwikkeling van je kinderen lijkt het me heel goed als ze naar school gaan. 

Doemijdieglazenbol schreef op 12-04-2024 om 14:05:

Thuisonderwijs is in Nederland absoluut niet gangbaar en daar moet je toestemming voor vragen.

https://www.thuisonderwijs.nl/wettelijk/

En terecht! School (en dan bedoel ik een normale school) is misschien wel de beste manier om snel te integreren in een land. En met vier kinderen in de basisschoolleeftijd lijkt dat me een sterk argument.

het kan. Je moet ontheffing aanvragen om dit te doen. Ik ken van zeer dichtbij een stel die dit heeft gedaan op basis van richtings bezwaar.  Nou dit was een beetje overdreven hoor want er was echt wel een school die bij hun religieuze overtuigingen zou passen maar goed, de wens voor thuisscholen was groot want ze willen het liever zelf doen.  

ze zijn lid van een facebook groep en omdat thuisonderwijs wel voorkomt maar echt heel weinig zoeken ze elkaar ook op als ouders om methodes uit te wisselen of de kinderen te laten spelen en dergelijke    Als kind in NL moet je namelijk aan elke buurvrouw of winkelmedewerker opnieuw uitleggen waarom je onder schooltijd niet op school zit.   Nederlanders vragen dit letterlijk aan wildvreemde kinderen bij een bushalte is hun ervaring (klopt wel hoor, zou ik ook doen). 

ik denk dat je zeker wel kwalitatief beter onderwijs krijgt als het privé onderwijs is maar school is meer dan onderwijs.  En als jij komt immigreren dan is voor je kinderen het schoolgaan dé manier om de taal te leren en daadwerkelijk te integreren.   

Als je van plan ben na 1 of 2 jaar weer verder te trekken, prima. Maar als je je permanent wil vestigen biedt je kinderen dan de beste kansen op integratie.  

Ik weet dat dat je vraag niet is, maar waarom zou je naar een ander land willen emigreren als je dan vervolgens je kinderen daar thuis houdt? Dan integreren ze toch niet? En jij ook minder. Veel sociale contacten lopen toch via het schoolplein als je kinderen hebt. Tenminste, bij mij wel. Kortom, geen antwoord op je vraag maar oprechte verbazing.

Ik weet wel dat het hier in Nederland niet gebruikelijk is, maar het worden er steeds meer. In het schooljaar 2021/2022 kregen 1771 basisschoolleerlingen thuisonderwijs.

Je had hem vast al gevonden, maar er is een belangenvereniging voor mensen die hun kinderen thuisonderwijs geven. Dit is de site:

NvvTO – Nederlandse vereniging voor thuisonderwijs

Jonagold schreef op 12-04-2024 om 14:22:

Ik weet dat dat je vraag niet is, maar waarom zou je naar een ander land willen emigreren als je dan vervolgens je kinderen daar thuis houdt? Dan integreren ze toch niet? En jij ook minder. Veel sociale contacten lopen toch via het schoolplein als je kinderen hebt. Tenminste, bij mij wel. Kortom, geen antwoord op je vraag maar oprechte verbazing.

Ik deel die verbazing.

Oskvarka

Oskvarka

12-04-2024 om 14:45 Topicstarter


absor
Ik bechrijp je en ben ik mischien met je eens, wij zijn niet religieus (wij zijn atheists) is het ook woor ons mogelijk? Ik had een idee dat mischien ze kunnen naar school voor 1-2 jaaren kan gaan (iets meer vrij als montessori of jenaplan). Maar toch is het zo anders als mijn kinderen lijk gewend te doen. En ze leren veel, wat ze leuk vind. Ik wil niet ze binnenstemotivatie en fantazie te doden. Maar dat is andere vraag (dit moet wij nog besloten) en ik wil dit gesprek over mogelijkheid - thuisonderwijs. Ook see ik dan problem als we hem eens naar school laten gaan dat dan is het heel moeilijker om toestemming voor thuisonderwijs krijgen. Daarom will ik graag weten als er iemand hier op de forum is met ervaring.

Als atheïst lijkt het me onmogelijk om een beroep te doen op richtingsvrijstelling. In Nederland is leerplicht in feite schoolplicht. Wettelijk gezien bestaat thuisonderwijs hier niet.

Ik zou ze lekker naar school laten gaan. Heb jij ook even tijd voor jezelf om koffie te drinken, een opleiding te doen, werken, huis poetsen, op de bank liggen.. Er zijn scholen van 8.30uur tot 14.00uur dus dan heb je nog de halve dag samen met je kinderen.

ik denk dat je op Facebook meer kans hebt op mensen met ervaring. Het is in Nederland echt heel uitzonderlijk. 

Ik zou op Facebook gewoon eens zoeken op groepen over thuisonderwijs. Ik zie er een paar. 

thuisonderwijs is niet de norm in Nederland en er zijn voorwaarden aan verbonden. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

In Nederland zijn er heel veel verschillende vormen van onderwijs, aanbod verschilt natuurlijk per regio. 
Zo is er onderwijs gebaseerd op religie of openbaar,  vrije school (antroposofisch), jenaplan, dalton, montessori, democratisch etcetera.

Willen jullie voor langere tijd hier wonen, dan is het goed voor de kinderen om naar school te gaan, de taal te leren en vrienden te maken.

In Nederland is thuisonderwijs hoogst ongebruikelijk, dus de kans dat er meer kinderen in jullie omgeving zijn die onder schooltijd niet op school zitten en waarmee ze samen dingen kunnen doen en leren, is heel klein.

Vrijstelling van leerplicht kan alleen op grond van levensovertuiging, maar dat moet dan wel een heel bijzonder iets zijn, want we hebben in Nederland vrijheid van onderwijs dus ook allerlei scholen op grond van een religie of een pedagogische overtuiging (of een combinatie daarvan) en die worden door de overheid bekostigd.
Er zijn behoorlijk veel openbare scholen, dus zonder religieuze grondslag.
Maar ook op een vrije school, montessori, dalton of jenaplan is er schoolplicht; je kinderen moeten dan gewoon naar school en het daar geldende programma volgen. 
Er zijn ook particuliere scholen, maar die zijn heel erg duur, soms wel 20.000 euro per kind per schooljaar.

Die vrijstelling krijg je alleen als er in jouw omgeving geen passende school is en als je kinderen niet eerder naar school zijn geweest. Dus als je oudste ooit naar een reguliere school is geweest, krijg je die vrijstelling al niet voor al je kinderen.
Daarbij kun je je als immigrant ook oriënteren op de regio waar je gaat wonen en de scholen die daar zijn.

Daarnaast vraag ik mij af hoe jouw kinderen in vredesnaam willen integreren in de Nederlandse samenleving als ze niet naar school gaan en de taal niet leren. Want in neem aan dat jij geen thuisonderwijs gaat geven in het Nederlands. 
Je kinderen worden ook ooit volwassen en willen dan misschien een vervolgopleiding doen, studeren en werken. Daarvoor is het wel handig als ze een diploma hebben waarmee ze daar aan kunnen beginnen en dat ze de taal spreken. Je doet je kinderen echt heel veel tekort als je ze dat ontneemt.

Ik sprak je prive ook al even maar ik weet van meerdere mensen in mijn omgeving dat de kinderen alleen thuisonderwijs op de basisschool hebben gedaan en naar het VO toch heel graag op school wilden doen. 
Er is trouwens ook nog de Vrije School. 

De vrije school betekent niet dat je kunt doen en laten waar je zin in hebt. Het is een bepaalde onderwijsvisie, maar je hebt gewoon vakken en doet uiteindelijk ook op een bepaald niveau examen. Wel zijn er bepaalde extra dingen die je op andere scholen niet hebt. Maar ook daar geldt dat je er gewoon naartoe moet.

Het leuke in Nederland is juist dat er zoveel verschillende (relatief kleine) scholen bestaan. En je kind wordt echt niet beperkt in fantasie omdat ze naar school gaan. School hoort erbij en is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Thuis onderwijs komt bijna niet voor en zou ik ook raar vinden als je gaat emigreren naar het buitenland. 

Maar kijk vooral eens naar Jena plan scholen, montessorischolen, vrije scholen. Atheïsme is echt geen probleem. Het Nederlandse onderwijs is sowieso niet erg gelovig met wat uitzonderingen daargelaten.  

Ik volgde op insta wel tijdje iemand die haar kinderen in de VS thuisonderwijs gaf maar heeft vanwege spciale aspect en het leren van de taal nu regulier onderwijs gekozen en is er erg tevreden over.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.