Huiskamer Huiskamer

Huiskamer

MRI

MRI

17-10-2024 om 13:19

Leuke woordspelletjes offline

Hallo, ik begeleid een meiske van 12 die nauwelijks Nederland kan. Ik ben op zoek naar leuke off line woordspelletjes die ik met haar kan doen. Tot nu toe kom ik op PimPamPet en galgje, maar er moet toch meer zijn.
Liefst zonder een beeldscherm, gewoon samen aan tafel met papier en pen. 
Alvast bedankt!

Scrabble?

Scrabbel, boggel,

MRI

MRI

17-10-2024 om 13:40 Topicstarter

Ja scrabble is prima, maar ik zie haar een uurtje per week op een openbare plek (voorschrift van de mentororganisatie, prima op zich) en scrable is dan toch wat te uitvoerig. Maar ik ga het toch proberen, bedankt. Boggel ga ik even opzoeken. 

Kwartetten in diverse vormen.  Dan kan je ook oefenen met zinnen maken en het herkennen van de naam bij het plaatje. 
Als jij dan vraagt mag ik van het kwartet meubels de tafel, dan moet ze lezen en herkennen. 
Ik kwartet af en toe op het isk met leerlingen die de taal nog moeten leren.  Ze hebben daar een kwartet dat past bij de methode. Als extra regel is dan ingevoerd dat je een correcte zin moet maken om je kaart te krijgen. Ik zit er dan als native speaker bij om de zinnen op juistheid te controleren. 

Ik dacht misschien aan een soort woordzoeker met plaatjes? Zoiets: https://jufbijtje.nl/woordzoekers-per-kern-groep-3-nakijkbladen-juf-lies/ Dat is misschien te kinderlijk, maar het geeft een kleine impressie. 

Je kunt een memoryspel maken. Met een woord in haar eigen taal en de vertaling in het Nederlands. Al heb je dan maar wel een beperkt aantal woorden.

Of een spel met een woordenboek? Zo snel mogelijk de Nederlandse vertaling opzoeken en opschrijven. En dan kijken hoeveel ze er in 10 minuten kan vinden?

Als je haar woordenschat van dieren wilt vergroten zou je Krokoloko kunnen spelen.

rummikub met woorden?
Boggle
Woordzoeker

kijk eens naar het Van Dale woordspel, is er ook in juniorversie. En kijk dan in kringlopers, want daar is het vaak te vinden. Er zijn ook uitbreidingssets van. Je hoeft niet met het bord te spelen, als je de 2 versies kunt vinden kun je bijvoorbeeld voor haar de junior en voor jou de volwassenversie gebruiken, en dan wie het eerste een aantal goede antwoorden geeft wint (bv zij moet 5 goede antwoorden hebben en jij 10

WGG heeft een spel op de markt gebracht wat wij vroeger gewoon met potlood en papier deden:
schrijf wat onderwerpen onder elkaar, zoals groente, sport, naam, muziekinstrument  en wat je maar bedenkt, zo'n 10 woorden. Prik een letter uit de krant en maak daar de woorden mee. en verzin iets om het voor jou moeilijker te maken, want steeds verliezen motiveert niet.

Of begin met een woord, en de ander zegt een volgend woord wat begint met de laatste letter van het vorige woord

of een soort mijn tante ging op reis en dan steeds de hele rij onthouden. kun je ook op thema doen, niet alleen wat in de koffer gaat dus, maar ook dingen ut de keuken, van school, of eten/drinken

MRI

MRI

17-10-2024 om 17:53 Topicstarter

Wat een leuke ideeën allemaal, daar kan ik een eind mee verder. Vanmiddag hebben we gekwartet, boggle gedaan en pimpampet gespeeld. Het was leerzaam en gezellig. 

Vijf minuten spel. Allebei hetzelfde start woord, bijvoorbeeld Prullenbak. Zoveel mogelijk kleinere woorden eruit afleiden. Bijvoorbeeld prul, rul, balk. Maar geen been want er is maar 1'e. 

Voor moeilijkheidsgraad kun je misschien doen dat jij minimaal 4:letterige woorden doet en zij ook 2-3:mag. Of zij 10 minuten en jij 5 ofzo.  Formeel ga je vergelijken en tellen wie er hoeveel woorden heeft die de ander niet heeft. Je kunt ook wat proberen en bonuspunt voor meer betekenissen. Bak als ding en als werkwoord bijvoorbeeld

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.