Nieuws en actueel Nieuws en actueel

Nieuws en actueel

Minimaal welvaartsniveau

Er is nogal wat aan de hand. Stijgende prijzen waardoor rond komen voor een steeds grotere groep moeilijk wordt. Personeelstekorten in zo ongeveer elke branche wat soms ver strekkende gevolgen heeft. Grondstof en materiaal (vooral chips) tekorten waardoor niet alle producten meer voorhanden zijn. Schaarste zorgt voor nog hogere prijzen en er komt misschien een moment dat we onze luxe niet meer kunnen betalen. We zitten midden in een energie crises waardoor dingen die we heel normaal vinden zoals vervoer en verwarming langzamerhand onbetaalbaar worden.

Vroeger hadden mensen geen auto, laat staan twee. Centrale verwarming, elektriciteit, badkamer met stromend water, het is een luxe waarvan we nu zeggen dat het minimaal is. Airco is op dit soort warme dagen ook normaler geworden. We zijn door de jaren heen veel luxer (en daarmee) duurder gaan eten. We lopen met de mooiste telefoons met onbeperkt 4 of 5G.

Daarom vraag ik mij af waar ligt voor jullie het absolute minimum en welke luxe ben je bereid op te offeren als het niet meer betaalbaar is?

Voor mij is verwarming en warme douche wel echt een basis. Airco hebben we niet en kan ik prima zonder. Qua apparatuur zou ik mijn telefoon graag houden, maar wifi zou voor mij voldoende zijn. Glasvezel internet hoeft van mij niet, het internet is voor mij snel genoeg. We hebben nu twee auto's maar één zou ook mogelijk moeten zijn. Sowieso kunnen we veel besparen op auto kilometers door vaker de fiets te pakken (doe dit in de zomer wel). We kunnen ook op boodschappen flink besparen, zelf weer groente snijden en nog iets minder vlees.

Ik ben benieuwd wat zouden jullie bereid zijn op te geven?


Als het er echt op aan zou komen, zou ik een dak boven mijn hoofd, eten, een koelkast, een wasmachine, warm kunnen douchen en 19 graden in huis het absolute minimum vinden. Daarnaast het goedkoopste telefoonabonnement, zodat ik contact kan houden met familie/vrienden/klanten. 

Sowieso koop ik pas een nieuwe telefoon als de oude echt op is. Een afwasmachine of tv zou ik niet vervangen als deze stuk zouden gaan en ik keuzes moet maken, maar een koelkast en wasmachine wel.

En als er dan nog een ietsepietsie ruimte is, een goedkoop autootje. (Hebben er nu 2, waarvan 1 duurdere auto.) 

De airco in de slaapkamer heb ik al, dus het is niet zinvol om die weg te doen. Helpt me ook om minder migraine te krijgen, dus voor mij wel essentieel.

Op boodschappen, vakanties, uit eten, kleding, uitjes enz zouden we prima kunnen en willen besparen als dat nodig is.

Wij zijn tweeverdieners wonend in een dorp zonder station en hebben maar 1 auto. Die auto is wel een basis voor ons. We pakken al best vaak de fiets, ook om bijv naar een treinstation in de stad te gaan, maar hebben ook een baby dus als het regent niet ideaal.

Verder basis: verwarming en warm water. 

Waar kunnen we op bezuinigen: gewoon simpel aardappels/rijst/pasta groente vlees(vervanger) eten. Minder ingrediënten gebruiken, dus. 

Internet kan wel wat goedkoper, hebben nu het snelste KPN glasvezel.  Heb telefoon met onbeperkt alles van werk dus daar hoef ik niet op te bezuinigen. 

Qua kleren boeit het ons allemaal niet zoveel, hebben geen dure smaak en houden niet van shoppen. We houden wel van gamen, lezen, en man van gitaarspelen. Maar dat zijn niet zulke dure hobbies. 

Enige waar we op zouden kunnen besparen is eten en internet denk ik. Gelukkig is het niet nodig.

Besparen kan nog op uit eten en terrasjes, boodschappen, streamingsdiensten, kleding en allerlei kleine uitgaven zoals af en toe een Uber, huisdeco en verzorgingsproducten. Ik denk niet dat het nodig is, maar als het moet valt er nog genoeg te bezuinigen.

Wasmachine en koelkast zou ik graag behouden (en vervangen indien kapot). Diepvries zit bij koelkast is en gebruiken we veel voor restjes en diepvriesproducten. 

Gasketel hebben we twee jaar geleden toch laten vervangen (na 20 jaar), in afwachting van warmtepompoplossing in wijk. Met zonnepanelen en warmtepaneel proberen we verwarmingnoodzaak/gasverbruik te verminderen. Dus eerder warmtepaneel erbij (dus wel investeren, maar daardoor kosten besparen). Minder lang douchen door man en jongste zou absoluut schelen, hoop ze daar sowieso van te overtuigen. 

Auto is er, is aan vervanging toe, zou electrisch kunnen worden maar we kunnen ook zonder dus dan zou het zonder worden. Zolang ding niet onderuit gaat hoeven we niet te beslissen. 

Vakanties zijn makkelijk op te bezuinigen (we kamperen het liefste maar zijn onlangs wel met trein naar wereldstad gegaan en daar niet gekampeerd en niet echt op uitgaven gelet, dus dat zouden we dan niet meer doen). Scoutinglidmaatschap plus kamp-kosten voor kinderen wil ik ook behouden. Wat ze verder met vrije tijd doen betalen ze zelf. 

Goede internetverbinding voor huishouden van vier wil ik zeker voor blijven betalen omdat het veel mogelijk maakt (2xwerken, 2xstuderen, 4x entertainment). Maar de apparaten waarop dat gebeurt zouden niet allemaal vervangen worden en/of geupgraded. Eten kunnen we op besparen als nodig, waarbij biologisch wel het uitgangspunt blijft.

Uit eten gaan, film etc. is allemaal harstikke leuk en genieten we ook van maar kunnen we makkelijk vanaf als dat nodig is. 

gr Angela

Verwarming, warm douchen, snel internet, een smartphone en een laptop zijn voor mij essentieel en wil ik niet opgeven. Ook een eigen appartement dat ik alleen met mijn gezin hoef te delen is een luxe waar ik niet zonder wil. Ik heb nu een wasmachine en droger, maar recentelijk nog 4 jaar in een huis gewoond zonder - wel een wasserette om de hoek. TV zou wat mij betreft weg mogen, en ik kan ook zonder vaatwasser. 
We hebben nu al geen auto, maar de elektrische bakfiets voelt daardoor wel als noodzaak ivm kinderen vervoeren. We zouden zonder kunnen, maar ik zou dat wel als heel beperkend ervaren. 
Wij zouden zonder al te veel moeite veel kunnen besparen op eten en kleding. Vooral op eten, want veel voorgesneden groente, luxe producten, alcohol, bestellen etc. Echt een kwestie van gemak. Ik geef weinig om kleding an sich, maar koop wel graag verantwoorde, duurzame merken en heb het geduld niet voor tweedehands / vinted / marktplaats. Dat zou natuurlijk ook gewoon kunnen. 

Jillz

Jillz

18-07-2022 om 12:23 Topicstarter

Woning is inderdaad ook een goed punt. We wonen best wel groot hebben twee volwaardige kamers over. Dat zou ook veel kunnen besparen, minder ruimte om te verwarmen, schoon te houden en te onderhouden. Niet alleen in aanschaf maar ook in gebruik is een grotere woning duurder.

Het meest basale is vrede. Een veilig huis. En dan heeel lang niks.

Daarna de bed bad brood dingen. Voedsel. Nachtrust. Een bed. Kunnen douchen. Water. Riolering. Stroom.

Mobiel en internet zijn tegenwoordig onontbeerlijk, ook om met bank en overheid zaken te regelen. En om je sociale netwerk te onderhouden. Hulp te krijgen, te geven indien nodig.

Een wasmachine, een koelkast, verwarming.

Ik behoor tot de minima. Douche nu minder vaak en korter (deed dat al vrij kort), laat mijn deels enkel glas appartement zo veel mogelijk verwarmen door de zon/lichtinval in de winter.
Ik koop tgtg boxen en eet daardoor af en toe vlees.
Vervoer is OV of gewone fiets. Vakantie is housesitten, fletcher bonnen, vrienden op de fiets of een indoor kampeer locatie voor natuurvrienden. En een enkele keer met de trein een citytrip, met budget hotel en veelal picknicken of zelf koken.

Eigenlijk zou ik meer uit moeten geven. Aan een nieuwe bril (want glazensterkte klopt niet meer), orthopedische zooltjes, andere schoenen, versleten vloerbedekking van 20 jaar oud vervangen, mijn koelvriescombi vernieuwen die al jaren slechts de helft van mijn koelkast koelt (en het daardoor verder prima doet), groot onderhoud bij de tandarts...allemaal dingen die ik uitstel. En ondertussen pot ik alle extraatjes op zodat als het echt mega duur wordt allemaal, ik mijn vaste lasten kan blijven betalen zonder te hoeven kiezen tussen wc papier en kaas. Om maar even 2 schreeuwend dure, maar vrij essentiële dingen te noemen.

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat je welzijn niet los kunt zien van welvaart.
Zodra het welvaartniveau daalt, daalt ook het welzijn.
Dan worden zorgen om betaalbaarheid zo groot dat dat zijn weerslag heeft op iemands gezondheid, of je nu rijk bent of arm.
Het wordt iedere keer weer aangetoond dat mensen die voldoende geld hebben om in hun behoeften te voorzien, en dat zijn niet alleen de basisbehoeften, gelukkiger, tevredener en gezonder zijn.
Alleen al daarom zou de overheid het maximale uit de kast moeten halen om ons welvaartniveau op peil te houden.
Van wat minder vlees eten wordt niemand ongelukkiger. Van een koud huis wel.
Drie keer per jaar op vakantie is luxe, nooit op vakantie is meestal uit armoede.
De verschillen in welvaart worden alleen maar meer uitvergroot.
Bovendien is wat voor de een luxe is voor de ander noodzaak.
En wie bepaalt dat?
Wie ben ik om te zeggen dat jij best zonder airco kunt terwijl voor mij de vaatwasser een eerste levensbehoefte is?
Wie bepaalt dat iemand het maar 19 graden in huis mag hebben en dat ‘dat best te doen is’.
In onze consumptiemaatschappij kunnen we best op sommig gebied een stapje terug doen, maar óf en welk stapje zou iedereen zelf moeten bepalen.
Ik word dan ook niet goed van mensen als Sigrid Kaag die zegt dat ‘we met z’n allen een beetje armer’ zullen worden maar eigenlijk bedoelt dat veel mensen een heleboel armer worden en een selecte club, waaronder zij, helemaal niet.
Vanuit je eigen luxe positie maar bepalen dat ‘het wel een tandje minder kan allemaal’, getuigt van een enorme balk voor je ogen.
Welvaart is voor iedereen anders en als ik naar mezelf kijk wil ik niet minder dan wat ik nu heb en ik erger me er dood aan dat ik links- of rechtsom toch zaken zal moeten skippen.
Dus dit jaar maar één weekje met de auto op vakantie. Nóg minder vaak uiteten. Bestellen deden we toch al niet en kleding wordt alleen maar gekocht als het nodig is.
Je krijgt steeds meer inkomen maar je leven wordt steeds kariger omdat prijzen en vaste lasten nóg harder stijgen. Daar baal ik als een stekker van.

WickedCurlew89

WickedCurlew89

18-07-2022 om 13:09

Waar wij makkelijk op zouden kunnen bezuinigen zijn de boodschappen, eten afhalen of laten bezorgen, daguitstapjes en interieur. Ook zouden we met één auto toe kunnen al wordt dat lastiger met werk en kind met beperking.

Het absolute minimum: gas, electra, water, koelkast, wasmachine, internet, telefoon.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

18-07-2022 om 13:15

Mijn absolute minimum: een veilige plek, een dak boven mijn hoofd, schoon drinkwater en voldoende te eten.

In de huidige samenleving is internet met bijbehorende apparatuur helaas ook een eis geworden. En graag wat kleding en een fiets. Oh, en een boek . En natuur in de buurt.
En, en, en...

Hoe langer ik er over nadenk, hoe hebberiger ik word.

oja streamingdiensten... spotify vind ik wel een vereiste maar netflix, hbo en amazon hoeven natuurlijk niet alle drie. 

Mukske schreef op 18-07-2022 om 13:05:

Ik word dan ook niet goed van mensen als Sigrid Kaag die zegt dat ‘we met z’n allen een beetje armer’ zullen worden maar eigenlijk bedoelt dat veel mensen een heleboel armer worden en een selecte club, waaronder zij, helemaal niet.<...>
Vanuit je eigen luxe positie maar bepalen dat ‘het wel een tandje minder kan allemaal’, getuigt van een enorme balk voor je ogen.
<...>
Je krijgt steeds meer inkomen maar je leven wordt steeds kariger omdat prijzen en vaste lasten nóg harder stijgen. Daar baal ik als een stekker van.

Ik heb de drie dingen hierboven laten staan in het citaat van jouw posting, omdat je dingen door elkaar gooit en ik niet weet wat je mening over politici is of over mensen die veel geld verdienen/hebben?

  • Wat het derde deel betreft: Voor iedereen stijgen de vaste lasten. Ook voor rijke mensen/politici. Omdat personeel schaars is zal in de commerciële sector meer geld verdiend kunnen worden als je iets kunt wat gewild is. (Persoonlijk hoop ik dat de overheid ook betere salarissen gaat geven voor niet-commerciële banen)
  • Een politicus die het vastgestelde salaris krijgt en mee helpt met wetgeving en regels om klimaatdoelstellingen te halen, wordt volgens mij door jou bestempeld als 'Vanuit je eigen luxe positie maar bepalen dat ‘het wel een tandje minder kan allemaal’, getuigt van een enorme balk voor je ogen.' Maar als zo'n politicus het minimumloon zou verdienen en hetzelfde zou proberen te bereiken zou je het wel accepteren? En daarbij: wie zegt dat die politicus de kachel op 28 zet? 
  • Dan deze: Ik word dan ook niet goed van mensen als Sigrid Kaag die zegt dat ‘we met z’n allen een beetje armer’ zullen worden maar eigenlijk bedoelt dat veel mensen een heleboel armer worden en een selecte club, waaronder zij, helemaal niet >> Wees blij dat we niet alleen VVD /CDA  en een nog rechtse partij in een kabinet hebben. Met D66 schuiven we in ieder geval richting het midden. En nogmaals: als het gaat om vaste lasten geldt dat voor iedereen. 

gr Angela

Het is gelukkig niet nodig maar er zijn heel veel dingen waarop ik zou kunnen bezuinigen. Minder vaak op vakantie gaan of uit (eten) gaan. Minder eten thuis laten bezorgen, minder kleding en sieraden,tassen en schoenen kopen. Niet 2 keer op een dag douchen. Niet meer roken. Dit zijn allemaal geen eerste levensbehoeften maar wel de dingen die het leven leuk maken. 

Het leven lijkt mij echt minder leuk als je je boodschappen bij de goedkoopste supermarkten moet halen, je andijvie zelf snijden e.d., geen auto, kleding van de Kringloop, alleen gratis uitjes met brood mee, nooit meer op vakantie.
Er zijn best veel dingen waar ik geen of weinig geld aan uitgeef, ik heb geen droger of magnetron, we zitten op 18 jaar oude meubels, mijn autootje is 12 jaar oud. Maar dan wil ik wel uit eten en op vakantie kunnen en niet hoeven nadenken als er iets stuk gaat.

Mensen zoals Sigrid Kaag hoeven er niks voor te laten als alles duurder wordt. Mensen die niet goed rond kunnen kopen zullen er wel dingen voor moeten laten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.