Nieuws en actueel
er.is.maar.1.Pino
15-09-2021 om 06:36
Lagerhuisdebat: zorg schrappen uit basispakket
In de krant en op de NOS staan berichten over het nieuwe advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De strekking is dat de zorgkosten onhoudbaar groot worden. In het artikel dat ik las staan meerdere voorbeelden genoemd van dure kosten zoals verpleeghuisbewoners waarvan (bij een bepaalde zorgindicatie) niet alleen de zorgkosten maar ook de woonlasten (nl. het verblijf in het verpleeghuis) worden betaald. (Zie het andere topic hierover https://www.viafora.nl/forum/nieuws-en-actueel/lagerhuisdebat-woonlasten-ouderen-verpleeghuis#2).
Een tweede voorbeeld gaat over de hoeveelheid zorg die wordt aangeboden. Er wordt volgens de WRR niet gecontroleerd of de zorgbehandeling kosteneffectief* is, zoals dit bijvoorbeeld bij medicijnen wel gebeurt.
*kosteneffectief: Kosteneffectiviteit, of doelmatigheid, is de verhouding tussen effecten en kosten. bron: https://www.nji.nl/effectieve-jeugdhulp/kosteneffectiviteit
De voorbeelden geven wat mij betreft voldoende aanleiding om eens na te gaan “wat vinden we hier eigenlijk van?” Daarom een nieuwe stelling voor een debat in “Lagerhuis-stijl”:
Voor zorgbehandelingen moet een maximumprijs bepaald worden per verwacht te winnen levensjaar
Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Houd het netjes en onderbouw waar nodig met bronnen.
Tuinfluiter
15-09-2021 om 09:52
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inkomsten-en-uitgaven-van-het-rijk-2021
Voor de geïnteresseerden hier kun je zien waar de overheid zijn geld aan uitgeeft. De zorgkosten zijn 26%.
Bakblik
15-09-2021 om 10:04
Wat denk ik al veel zorg uit zou kunnen sparen is het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Ik ben chronisch ziek en slik daarvoor medicijnen. Ook heb ik regelmatig histamineblokkers nodig vanwege allergie. De medicijnen voor mijn chronische aandoening krijg ik altijd van hetzelfde merk de histamineblokkers hebben wel steeds dezelfde werkzame stof maar steeds andere merken zorgen soms voor rare bijwerkingen. Wordt ik daarvoor door de huisarts naar de oogarts gestuurd en na diverse onderzoeken daar moet ik terug naar de eerst histamineblokkers. Ben ik 3 maanden zorg aan het verspillen geweest die niet nodig was geweest als ik gewoon mijn eigen combinatie van pillen had mogen houden.
Mijn moeder mankeert ook het een en ander, ze gaat aardig richting de 80 jaar dus niet geheel onverwacht. Pillen voor de ene kwaal, pillen voor de andere kwaal, pijnstillers op recept vanwege aanhoudende pijn na een botbreuk, last van de maag dus maagbeschermers erbij. De pillencocktail veroorzaakt klachten die weer met nieuwe pillen worden bestreden. Inmiddels weten we niet meer of alle pillen die ze slikt nog zinnige zorg zijn. De ene specialist schrijft dit voor, de ander dat maar ik weet niet of overal een pilletje voor geven nou zo slim is. Misschienis er met multidisciplinair overleg wel wat te schrappen uit die lijst.
Ze hebben in de politiek maar ook bij de zorgverzekeraars nog steeds niet door dat sommige zorg kan worden vermeden door mensen op hetzelfde merk pillen te laten ook al kost dat ietsje meer. Het merk van de histamineblokkers die goed samengaan met mijn medicatie voor mijn chronische aandoening kost 100 euro extra op jaarbasis. Dat betaal ik nu zelf. Toen ik de goedkopere varianten slikte en problemen kreeg met mijn gezichtsvermogen heb ik voor ruim 500 euro aan onnodige zorg geconsumeerd die gewoon vergoed werd, want in het basispakket.
Madamecannibale
15-09-2021 om 10:16
Lorwynne schreef op 15-09-2021 om 09:45:
Lastige kwestie. In mijn directe omgeving zijn er twee mensen met alzheimer/dementie die eigenlijk al lang dood hadden gewild. Maar als je niet op tijd regelt dat je in zo'n geval euthanasie wil dan kan het sowieso niet meer. En als je het wel regelt is de kans groot dat het nog niet lukt. Beide zitten in een verzorgingshuis, wat heel veel geld kost. Beide zijn zichtbaar niet gelukkig. Een is mijn oom die nog maar 64 jaar is. Het is zo wreed om hem en zijn directe familie zo te zien lijden. Hij is de hele dag boos en verdrietig.
Hij zit al ruim twee jaar daar en zoals het ernaar uitziet kan het zo nog een paar jaar duren.
En hij zit in een huis met lotgenoten, daar is een wachtlijst, dus dat zijn veel patiënten. Die zullen misschien niet allemaal zo ongelukkig zijn, maar ik zie daar zelden een blije patient.
Hier vraag ik me heel erg af wat voor zin dit heeft.
Het andere geval is al 80+. Een hoopje ellende is dat nu. En we hopen dat dat niet zo lang gaat duren.
En van dit soort gevallen gaan er (vergrijzing) alleen nog meer meer bijkomen.
Ik vind niet dat je oude mensen dan zomaar mag euthanaseren, maar dit is echt onmenselijk. Mijn grootste nachtmerrie
Dat lijkt me heel moeilijk om te zien. En ook begrijpelijk dat je denkt dat ze er beter niet meer kunnen zijn. Dat moet een lijdensweg zijn voor je oom zelf en voor zijn naasten.
Ik zie zelf ook een andere kant. Vroeger ging ik bij mijn oudtante op bezoek in het bejaardentehuis. Die had het daar hartstikke naar haar zin. Ze verhuisde er naartoe toen ze net iets boven de 70 was, en met een rollator nog best mobiel. Geestelijk had ze alles nog op een rijtje net als het overgrote merendeel van de bewoners. Er werden van allerlei activiteiten georganiseerd, en ook de bewoners organiseerde dingen onderling. Op zaterdag en zondag kregen ze advocaat met slagroom of een een glaasje Port of sherry. Het bejaardenhuis zat midden in de stad en elke dag gingen ze met een groepje een rondje lopen en wat winkelen. De mensen die daar toen woonden hadden aardig wat levensvreugde (in ieder geval degenen die wij ontmoette) en ze zorgden ook voor elkaar.
Hoe anders was dat toen mijn oma een paar jaar terug naar een verzorgingshuis ging. Bejaardenhuizen bestonden toen al niet meer, en het oude bejaardenhuis was van de stad naar een afgelegen locatie in het bos verhuisd. Er woonden nu alleen nog maar mensen die in de laatste jaren van hun leven zaten. Er waren daar geen mensen die er langer dan 5 jaar woonde. Bijna iedereen was dementerend. De activiteiten waren afgebouwd en de bewoners waren te slecht om samen nog iets te ondernemen. Mijn oma zat daar echt haar tijd uit te zitten.
Nog een ander verhaal, de opa en oma van een vriendin hebben recent euthanasie laten plegen. Daar ging een traject van jaren aan vooraf. Één van de twee was dementerend. In eerste instantie wilden ze samen in een verzorgingshuis gaan wonen, maar dat kan tegenwoordig niet meer. Ze wilden hoe dan ook niet van elkaar gescheiden raken en hebben dus samen hun leven beëindigd. Als ze we samen ergens hadden kunnen wonen met zorg, hadden ze wellicht nog een paar mooie laatste jaren gehad. Nu stond het laatste jaar alleen in het teken van euthanasie.
En dan komt D66 met een plan om mensen zelf een keuze voor het beëindigen van hun leven te laten maken. Ik denk dat veel mensen die keuze helemaal niet zouden maken als er een normaal alternatief was, maar dat is er niet meer. Tegenwoordig is veel zorg gedecentraliseerd naar de gemeentes, wat gepaard ging met grote bezuinigingen. En de overheid gaat uit van zelfredzaamheid, e.g. mantelzorgers die wel inspringen.
Madamecannibale
15-09-2021 om 10:22
Wat mij overigens ook ontzettend stoort (sorry ga helemaal los nu) is het inzetten op symtoombestijding en het neerleggen van het probleem bij de oudere/zieke. Van heel veel ziektes is bekend hoe ze ontstaan. Vaak is dat door een slechte levensstijl, maar soms ook door andere oorzaken zoals bijvoorbeeld bepaalde pesticiden (Parkinson). Dat de zorgkosten zo hoog zijn komt daarnaast ook door de vele flexcontracten in de zorg, de gigantisch hoge prijzen van medicijnen, bonussen aan de top etc. Maar de discussie gaat uiteindelijk over de kosten van iemand die een jaar in een verpleeghuis woont.
Angela1967
15-09-2021 om 10:54
Tuinfluiter schreef op 15-09-2021 om 09:52:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inkomsten-en-uitgaven-van-het-rijk-2021
Voor de geïnteresseerden hier kun je zien waar de overheid zijn geld aan uitgeeft. De zorgkosten zijn 26%.
Dan zat ik er niet ver naast met mijn gok . ik zal eens kijken naar de andere onderdelen . . .
gr Angela
rionyriony
15-09-2021 om 10:59
Zorg is zo oneerlijk als de pest maar ik maak me er zelden druk om.
Echter ik besef wel dat je niet alles op zijn beloop kan laten dus ik zeg niet dat ik dit een nutteloze discussie vind.
PreciousJay68
15-09-2021 om 11:05
redbulletje schreef op 15-09-2021 om 07:18:
Alle zwangerschaps/bevallingszorg kan wel naar de aanvullende want kinderen nemen is geen medische noodzaak.
Ouderen als dor hout beschouwen vind ik dan weer om misselijk van te worden. Die mensen hebben de welvaart en sociaal vangnet hier nog helpen opbouwen. En de partijen die dat in rap tempo afbreken laten de ouderen liefst barsten.
Maw, jij denkt vooral in je eigen straatje. Alles met zwangerschap/kinderen eruit want jij hebt geen kinderen. Ouderen in de watten leggen, want je hebt oude ouders en raakt zelf ook op leeftijd.
Je beseft hopelijk wel dat als de zorgvraag blijft stijgen zoals het nu doet er over 40 jaar 1 op de 3 werkenden in de zorg nodig is (nu 1 op 7).
Jij leeft wellicht niet meer dan, maar dit probleem begint al eerder. Dus: die vervelende rotkinderen zijn nodig om jou straks te kunnen verzorgen.
DownrightSpoonbill69
15-09-2021 om 11:09
Begin om te starten met bezuinigen in de zorg eens met een hoop managers weg te doen. Dus niet en een Clustermanager en een Senior maar 1 daarvan. Stoppen met dat oneindig vergaderen wekelijks. Luister meer naar adviezen van de werkvloer hoe dingen praktischer aan te pakken.
Miraval
15-09-2021 om 11:40
Nose schreef op 15-09-2021 om 11:09:
Begin om te starten met bezuinigen in de zorg eens met een hoop managers weg te doen. Dus niet en een Clustermanager en een Senior maar 1 daarvan. Stoppen met dat oneindig vergaderen wekelijks. Luister meer naar adviezen van de werkvloer hoe dingen praktischer aan te pakken.
Eens... de papierwinkel en management functies met hele hoge salarissen kunnen best een heel stuk minder. Meer handen aan het bed en daar meer geld voor vrijmaken. Vergaderingen kosten doorgaans meer geld dan dat ze daadwerkelijk opleveren. Ik haat zo'n vergaderstructuur in een bedrijf.
Lorwynne
15-09-2021 om 11:43
Madamecannibale schreef op 15-09-2021 om 10:22:
Wat mij overigens ook ontzettend stoort (sorry ga helemaal los nu) is het inzetten op symtoombestijding en het neerleggen van het probleem bij de oudere/zieke. Van heel veel ziektes is bekend hoe ze ontstaan. Vaak is dat door een slechte levensstijl, maar soms ook door andere oorzaken zoals bijvoorbeeld bepaalde pesticiden (Parkinson). Dat de zorgkosten zo hoog zijn komt daarnaast ook door de vele flexcontracten in de zorg, de gigantisch hoge prijzen van medicijnen, bonussen aan de top etc. Maar de discussie gaat uiteindelijk over de kosten van iemand die een jaar in een verpleeghuis woont.
Dit ook!
De marktwerking in de zorg heeft ook voor een stijging gezorgd. Ineens zijn verzekeraars en ziekenhuizen bedrijven die winst moeten maken (en failliet kunnen gaan).
En ik ben ook chronisch ziek. Als ik mijn geval bekijk word ik heel vaak van het kastje naar de muur gestuurd, word niet beter, maar merk wel dat specialisten langs elkaar heen werken. Uiteindelijk zoek ik zelf op internet en krijg daar meer inzichten over mijn gezondheid dan bij een specialist.
De zorg is helemaal niet efficient
Sun.lover
15-09-2021 om 11:56
Ik denk dat de toekomst van de zorg echt anders gaat worden. Ik denk dat het personeel in de toekomst vooral door goedkope gastarbeiders vervangen gaat worden. Volgens het rapport kunnen de salarissen in de zorg niet meer omhoog. Dus gaat iemand met een beetje verstand nooit meer voor een baan in de zorg kiezen.
PreciousJay68
15-09-2021 om 12:03
Sun.lover schreef op 15-09-2021 om 11:56:
Ik denk dat de toekomst van de zorg echt anders gaat worden. Ik denk dat het personeel in de toekomst vooral door goedkope gastarbeiders vervangen gaat worden. Volgens het rapport kunnen de salarissen in de zorg niet meer omhoog. Dus gaat iemand met een beetje verstand nooit meer voor een baan in de zorg kiezen.
Want geld is het allerbelangrijkste
Lollypopje
15-09-2021 om 12:37
-Jutta- schreef op 15-09-2021 om 12:03:
[..]
Want geld is het allerbelangrijkste
Nee, maar je wilt ook rond kunnen komen en als je met het salaris niet eens een huis kunt krijgen. Zeker aangezien de werkdruk steeds hoger wordt.
DownrightSpoonbill69
15-09-2021 om 12:41
Miraval schreef op 15-09-2021 om 11:40:
[..]
Eens... de papierwinkel en management functies met hele hoge salarissen kunnen best een heel stuk minder. Meer handen aan het bed en daar meer geld voor vrijmaken. Vergaderingen kosten doorgaans meer geld dan dat ze daadwerkelijk opleveren. Ik haat zo'n vergaderstructuur in een bedrijf.
Mee eens!
Lollypopje
15-09-2021 om 12:41
Ik ben het eens dat medicatie extreek duur is. Nederland onderhandeld daarom vaak over lagere prijzen en we betalen daardoor al minder dan veel andere landen. Dat heeft echter ook een nadeel, bij te korten staat Nederland bovenaan het lijstje van landen waaraan minder geleverd wordt. Waardoor er weer vervanging moet komen, wat weer zorgt voor andere bijwerkingen en weer eventuele andere kosten.
Het is daardoor een spagaat. Waarbij zowel minder betalen als meer betalen nadelen met zich meebrengt.
Aan de hoge prijzen valt alleen wat te doen als alle landen wereldwijd hierin samen werken, maar het is algemeen bekend dat dat nog nooit, ook niet op andere gebieden, echt is gelukt.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.