Nieuws en actueel
Julali
01-11-2021 om 11:29
Artsen moeten obesitas eens serieus gaan nemen
Artsen moeten obesitas eens serieus gaan nemen
Ellen de Visser
14 procent van de Nederlanders heeft obesitas en dat percentage stijgt. Volgens hoogleraar Liesbeth van Rossum kan het tij pas gekeerd worden als patiënten beter advies krijgen dan 'minder eten en meer bewegen'.
Als hoogleraar obesitas hamert Liesbeth van Rossum al jaren op het belang van een rigoureuze aanpak van de volksziekte overgewicht. Er was een coronapandemie voor nodig om haar missie urgentie te geven. De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar, 14 procent heeft obesitas - en dat percentage blijft stijgen. Het afgelopen jaar had een meerderheid van de patiënten op de covidafdelingen overgewicht, op de ic waren dat zelfs acht op de tien. Dat betekent niet dat de ziekenhuizen dús vol lagen met patiënten die dat aan zichzelf te wijten hadden, zegt Van Rossum. De vele botte reacties die ze over die patiëntengroep heeft gelezen, wijzen volgens haar op een gebrek aan kennis. 'Overgewicht heeft zo veel biologische en maatschappelijke oorzaken.'
Ze schreef een brandbrief naar het kabinet over het onderwerp. Ze bracht ervoor 65 prominente artsen, wetenschappers en bestuurders bijeen. Er moet, schreven zij, veel meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl. Dit voorjaar sprak ze twee keer het Europees Parlement toe. Covid-19 staat nu in de belangstelling, hield ze de europarlementariërs voor, maar overgewicht vergroot de kans op nog eens ruim 200 andere ziekten. Hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zijn de bekendste, maar er zijn ook dertien vormen van kanker die vaker voorkomen bij mensen met overgewicht, net als gewrichtsklachten, reuma, darmziekten, depressies en vruchtbaarheidsproblemen. De kosten voor al die overgewichtgerelateerde ziektegevallen bedragen volgens een recent OESO-rapport ruim 8 procent van het zorgbudget, wat voor Nederland neerkomt op 7 miljard euro per jaar. 'We kunnen ons afvragen of er een lockdown nodig was geweest als die pandemie van overgewicht er niet was geweest', zegt Van Rossum.
Een oplossing? 'Een suikertaks is het eerste waar ik aan denk. Frisdranken klok je zo naar binnen, ze geven weinig verzadiging maar er zitten veel calorieën in. Zo'n veertig landen hebben gesuikerde frisdranken een stuk duurder gemaakt en daar is de consumptie flink gedaald. Of dat in die landen ook leidt tot minder mensen met obesitas is nog niet duidelijk. Maar minder suikerinname is voor iedereen gezond.
(bron: de Volkskrant, artikel was nog langer, maar dan wordt het te veel leeswerk)
Peiling
Obesitas en overgewicht moeten actiever worden bestreden door artsen en politiek ingrijpen
ElectricKookabura85
01-11-2021 om 13:17
Julali schreef op 01-11-2021 om 12:53:
Een gezond broodje, of een salade kosten veel meer dan een croissantje of worstenbroodje.
En haal snoep- en frisdrankautomaten weg uit kantines en scholen. Haal snoep en koek en bij kassa's. Stop met reclame maken voor snoep, chips en chocolade. Best gek dat we de grootste verslaving van deze eeuw constant in iedereen z'n gezicht smijten. Dat doen we toch met drugs, drank en sigaretten ook niet meer?
Er gaat ook wat meer op/aan bij het eerste broodje tov het tweede he? Dus meer waar voor je geld. Maar als je minder geld hebt, moet je een keuze maken.
En het tweede deel gaat nooit werken. Er is een markt voor, dus daar zal altijd gebruik van worden gemaakt. Een (sport)kantine met framboosjes, appels en water gaat niet rendabel worden.
Evaluna
01-11-2021 om 13:18
En veel inzet op lifestyle coaches die je gesubsidieerd helpen, langdurig, om een gezondere leefstijl aan te wennen.
Met corona ging alles dicht, want dat was niet gezond voor de mensen. Veel sterfte, iedereen maakt zich druk.
Maar al die sterfgevallen als gevolg van ongezonde leefstijl? Niemand die er aan denkt om suiker / vet uit de winkels te halen om mensen te dwingen tot minder kans op ziekte en het verlagen van de ziekenhuisopnamen.
Biebel
01-11-2021 om 13:21
Tuurlijk. Nederland is te dik omdat de uitdeel zakjes te grote porties bevatten. Heb je je wel eens afgevraagd waarom mensen dat eten? Waarom ze niet kiezen voor delen zoals jij doet?
Het antwoord op die vraag heeft veel minder met beschikbaar zijn te maken, of prijzen. Maar veel meer met redenen waarom mensen iets in hun mond stoppen. Nederland is te dik omdat daar te weinig aandacht voor is en er niet naar gevraagd wordt.
Al vind ik het prima dat groente en fruit op 0% btw gaan. Graag zelfs.
Envelop
01-11-2021 om 13:22
Godfather schreef op 01-11-2021 om 12:42:
De enorme obese mensen daar moet inderdaad is iets aan gedaan worden. Betere voorlichting kan veel helpen.
Voor kinderen vind ik een snoepje of wat chips wel kunnen alleen niet op dagelijkse basis. Wie heeft er nou altijd trek in blauwe besjes
Tuurlijk heeft niet iedereen altijd trek in blauwe bessen maar ik heb ook niet altijd trek in snoep of chips. Ik vind puur dat de focus verkeerd ligt. Als beloning is het nooit een wortel maar bijna altijd iets van snoep.
Een tijd terug was er eens een klein "onderzoek" gedaan waarbij een groep kinderen (volgens mij iets van 20 stuks) iedere keer als ze iets heel goed hadden gedaan een wortel mochten eten als beloning. Deze wortel werd enorm aangeprezen en de ouderen in hun omgeving aten het ook met smaak op. Drie keer raden wat alle kinderen na drie weken in het onderzoek aangaven het allerliefste te eten... Jep wortel.
Die hele mindset rondom eten en gewicht klopt gewoon niet. Hoe veel mensen zich direct aangevallen voelen omdat ze wat te zwaar zijn of te ongezond eten. Kinderen die geen water lusten maar daarom altijd ranja krijgen.
In mijn ogen zouden we juist niet alleen wat met de enorme obese mensen moeten doen maar met de gehele mindset en het makkelijk verkrijgbaar maken van gezond voedsel.
redbulletje
01-11-2021 om 13:25
Biebel schreef op 01-11-2021 om 13:21:
Tuurlijk. Nederland is te dik omdat de uitdeel zakjes te grote porties bevatten. Heb je je wel eens afgevraagd waarom mensen dat eten? Waarom ze niet kiezen voor delen zoals jij doet?
Het antwoord op die vraag heeft veel minder met beschikbaar zijn te maken, of prijzen. Maar veel meer met redenen waarom mensen iets in hun mond stoppen. Nederland is te dik omdat daar te weinig aandacht voor is en er niet naar gevraagd wordt.
Al vind ik het prima dat groente en fruit op 0% btw gaan. Graag zelfs.
En omdat gezonde voedzame verzadigende etenswaren in de ban geraakt zijn (dierlijke eiwitten) Promoot weer de vis en de kip ipv graanproducten die je lekkere trek alleen maar aanwakkeren.
Mija
01-11-2021 om 13:26
Ook dit is een statistische kwestie. Niet iedereen met een hoog BMI zal de druk op de gezondheidszorg opvoeren. Niet iedereen met een ogenschijnlijk gezond BMI zal ook daadwerkelijk gezond zijn. Maar om in het grote geheel invloed uit te oefenen kun je niet beginnen bij de uitzonderingen. Dus ja, zeer serieus nemen.
Hoe? Ik heb er te weinig zicht op om concrete maatregelen te noemen. In het algemeen heb ik geen bezwaar tegen beïnvloeding met prijs en beschikbaarheid, zoals ook bijvoorbeeld met roken en alcohol al gebeurt. Zeker niet omdat het daarbij vrijwel altijd zal gaan om gezondere keuzes voor iedereen, los van BMI. En laten we wel wezen: de meeste van deze keuzes zijn niet weloverwogen maar gewoonte. Bij mij in ieder geval wel. Het zal wat ergernis oproepen als je die moet doorbreken maar onder de streep is het natuurlijk veel beter om gezondere keuzes te maken. En als je daar eenmaal aan gewend bent, gaat het leven ook weer gewoon door.
watertoren
01-11-2021 om 13:40
Ik denk dat de meeste mensen met overgewicht echt zelf wel weten hoe ze aan hun overgewicht komen. Die hoef je echt niet uit te leggen dat ze beter een wortel kunnen eten dan chips. Het feit is dat veel mensen ongezond eten veel lekkerder vinden dan gezond.
Ik werk in een voetbalkantine en wij hebben met de lokale groenteboer als proef een tijdje fruit verkocht in de kantine. Dat liep dus helemaal niet en we zijn ermee gestopt omdat we alles weg moesten gooien. Ook kun je bij ons broodjes krijgen met bv kaas en tomaat of komkommer maar die verkopen wij nauwelijks. Sinds kort verkopen wij frikandellen en sausijzenbroodjes en die zijn niet om aan te slepen en alles wat uit het frietvet komt.
Herfstappeltaart
01-11-2021 om 13:44
ShaunTheSheep schreef op 01-11-2021 om 13:17:
[..]
Er gaat ook wat meer op/aan bij het eerste broodje tov het tweede he? Dus meer waar voor je geld. Maar als je minder geld hebt, moet je een keuze maken.
En het tweede deel gaat nooit werken. Er is een markt voor, dus daar zal altijd gebruik van worden gemaakt. Een (sport)kantine met framboosjes, appels en water gaat niet rendabel worden.
En wat gezond betreft kun je op dit broodje de ham ook beter weglaten. (bewerkt vlees)
CuddlyReindeer95
01-11-2021 om 13:46
Envelop schreef op 01-11-2021 om 13:12:
[..]
Dit snap ik niet goed, niemand ontkent toch dat dat je met een gezonde levensstijl/gezond gewicht niet ziek kan worden? De kans is alleen kleiner.
Precies hetzelfde dat je ook longkanker kan krijgen als je niet rookt, de kans is alleen groter wanneer je wel rookt.
Natuurlijk is die kans groter. Ik ben ook zeker voor een overheidsbeleid gericht op een gezonde levensstijl. Maar het is lang niet altijd je eigen schuld als je niet gezond bent. En ik merk zelf dat mensen dat wel steeds vaker denken. Ook hier op het forum heb ik weleens dingen gelezen als: ik leef gezond, dus ik word niet ziek. Dat is me te ongenuanceerd.
Herfstappeltaart
01-11-2021 om 13:48
Wednesday schreef op 01-11-2021 om 13:46:
[..]
Natuurlijk is die kans groter. Ik ben ook zeker voor een overheidsbeleid gericht op een gezonde levensstijl. Maar het is lang niet altijd je eigen schuld als je niet gezond bent. En ik merk zelf dat mensen dat wel steeds vaker denken. Ook hier op het forum heb ik weleens dingen gelezen als: ik leef gezond, dus ik word niet ziek. Dat is me te ongenuanceerd.
Zeg dat wel ja. Het is gewoon onzin zelfs.
Doornroosje75
01-11-2021 om 13:50
Ik denk dat het toch wel complexer is dan dat, Watertoren. Het gaat niet alleen om lekkerder vinden, maar ook om associatie en gewoonte. Een warme snack associëren we al snel met gezelligheid, jezelf wat gunnen etc.
Zo herinner ik me een gesprek met een vriendin tijdens een festival een paar aar terug. Ik haalde een couscous salade bij zo'n foodtruck en zij wilde een frietje speciaal. Want 'ze was uit en dan mag je jezelf wat lekkers gunnen'.
Envelop
01-11-2021 om 13:51
Wednesday schreef op 01-11-2021 om 13:46:
[..]
Natuurlijk is die kans groter. Ik ben ook zeker voor een overheidsbeleid gericht op een gezonde levensstijl. Maar het is lang niet altijd je eigen schuld als je niet gezond bent. En ik merk zelf dat mensen dat wel steeds vaker denken. Ook hier op het forum heb ik weleens dingen gelezen als: ik leef gezond, dus ik word niet ziek. Dat is me te ongenuanceerd.
Ik heb dat nog nooit hier op het forum gelezen of in het echt iemand horen zeggen. Dat is inderdaad absurd en totale onzin.
Maar ik lees wel regelmatig mensen die zich in mijn ogen snel aangevallen voelen als het over ongezond eten en overgewicht gaat.
CuddlyReindeer95
01-11-2021 om 13:53
Envelop schreef op 01-11-2021 om 13:51:
[..]
Ik heb dat nog nooit hier op het forum gelezen of in het echt iemand horen zeggen. Dat is inderdaad absurd en totale onzin.
Maar ik lees wel regelmatig mensen die zich in mijn ogen snel aangevallen voelen als het over ongezond eten en overgewicht gaat.
Voor mij gaat dat niet op, ik redeneer vanuit de tegenovergestelde positie: ik was jong en slank en had een normale levensstijl, maar werd toch heel ernstig ziek. Mensen gaan dan heel vaak uitvragen waaróm je dan ziek bent geworden, er moet kennelijk per se een oorzaak worden aangewezen. Dus dat is mijn ervaring.
redbulletje
01-11-2021 om 13:56
Doornroosje75 schreef op 01-11-2021 om 13:50:
Ik denk dat het toch wel complexer is dan dat, Watertoren. Het gaat niet alleen om lekkerder vinden, maar ook om associatie en gewoonte. Een warme snack associëren we al snel met gezelligheid, jezelf wat gunnen etc.
Zo herinner ik me een gesprek met een vriendin tijdens een festival een paar aar terug. Ik haalde een couscous salade bij zo'n foodtruck en zij wilde een frietje speciaal. Want 'ze was uit en dan mag je jezelf wat lekkers gunnen'.
Een salade zal ik niet snel bestellen als ik uit ben maar als er een lekkere viskraam is zou ik makkelijker de gezonde keuze maken.
Nee
01-11-2021 om 13:59
Waar hangt het eigenlijk mee samen dat mensen met overgewicht sneller op de IC belanden ivm corona? Concreet gezien heb ik het over. Dichte vaten? Overall slechte conditie?
Wat ik me ook afvraag: er wordt nu gesteld dat de meerderheid van de corona IC patiënten overgewicht heeft. Maar als je naar de populatie kijkt: de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en dat hangt ook weer samen met leeftijd (hoe ouder, hoe dikker). Het is dan toch logisch dat als een meerderheid van de oudere Nederlanders overgewicht heeft, ook de meerderheid van de corona IC patiënten overgewicht heeft? Dik en IC hoeft toch niet perse een causaal verband te hebben? Oprechte vraag dit, ik heb me er nooit in verdiept. Ik vind alleen de cijfers op het eerste gezicht sturend lijken. Misschien is er wel een direct (causaal) verband en wordt dat in de OP gewoon onderbelicht. Ben benieuwd.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.