Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Vloerverwarming constant op 22 graden

Ik heb een discussie met mijn man over de hoogte van de vloerverwarming. Overdag staat hij op 22 graden (wat ik persoonlijk al te hoog vind), maar ik vind zeker dat hij 's nachts wel terug kan naar 20 graden. Mijn man is het daar niet mee eens en zegt dat het dan veel meer energie kost en overdag weer op te warmen naar 22 graden. Ook als we een hele dag weg zijn wil hij de temperatuur niet iets terugschakelen.
Verlagen jullie 's nachts de vloerverwarming?


Voor vloerverwarming is het beter om constant op dezelfde temperatuur te draaien. Maar 22 graden is wel erg hoog. Hier staat hij dag en nacht op 19gr.

Ik zou terugdraaien ook niet doen met vloerverwarming. Toen ik nog vloerverwarming had stond hij ook altijd op minstens 22 graden aan, dag en nacht. Bij een vakantie van een week draaide ik hem wel lager.

Wij hebben in een deel van ons huis vloerverwarming. Die hebben we constant op dezelfde temperatuur van 16,5 graden. Gevoelsmatig is het dan zo’n 18 graden. Een Paar jaar terug hadden we ook alles op 22. Daar zijn we met de hoge prijzen mee gestopt en ik moet zeggen dat ik het nu al snel te warm in huis vind. Ik ben de warmte dus was afgewend.

Terugdraaien heeft je man gelijk - dat is niet aan te raden met vloerverwarming.  22 graden vind ik wel erg warm, maar dat hangt van de ruimte af.  Bij mij (ruim appartement) volstaat 20,5 graden ruimschoots. 

volgens het bedrijf die onze vloerverwarming gelegd heeft ligt het er aan of hij op gas verwarmd of met een warmtepomp. Met een warmtepomp moet je idd de temperatuur constant houden. 22 lijkt me dan erg hoog, ik denk dat ik hem (afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is en hoe groot) op 19,5-20 zou zetten constant. 
Echter, bij ons verwarmd die op gas en dan is het juist duurder om hem constant op 1 temperatuur te hebben. Plus het voelt ook anders aan vind ik. Wij zetten s ochtend de vloerverwarming op 20 en rond een uurtje of 15:00 op 18 graden. Het blijft dan 20 graden tot diep in de nacht omdat wij goed geïsoleerd hebben. ‘s ochtends is de binnen temperatuur 19 graden dus dan is het verwarmen ook niet meer zo’n ding naar 20. 
in de lente/zomer staat ie op 15 graden. Rond einde herfst moeten we hem wel weer langzaam opstoken. We doen dit met 1 graad per week tot we op de 18 zijn. 

Anouk1234

Anouk1234

12-02-2025 om 10:51 Topicstarter

We hebben een vloerverwarming op gas en het huis is matig geïsoleerd. 

Anouk1234 schreef op 12-02-2025 om 10:51:

We hebben een vloerverwarming op gas en het huis is matig geïsoleerd.

Ik zou dan even spelen met het verbruik. Kijken wat je verbruik doet als je hem 2 graden lager zet ‘s avonds/s nachts of als jullie niet thuis zijn. Dat kan je met een slimme meter per dag bij houden. Als het verbruik ineens heel erg omhoog schiet in tegenstelling tot een constante temperatuur, heb je ook je antwoord.

Maar ik blijf er bij dat 22 wel erg warm is, dus dan zou ik eerder voor 20 gaan 

Wij hebben ook vloerverwarming (op gas) en wisselen wel wat met de temperatuur. Geen enorme schommelingen, maar hij gaat wel wat terug.
Ik zal er vast iets naast zitten, maar uit mijn hoofd staat hij tussen 18:00 - 23:00 op 19,5 en de rest van de tijd op 18 gr. Behalve op zondag, dan gaat hij vanaf 10:00 op 19,5. Dan zijn we namelijk vaak thuis overdag en wat minder bezig. 

Wij hebben dat ooit wel uitgezocht met het verbruik per dag en dit was iets gunstiger.

Wij hebben een all-electric warmtepomp, hebben nu de warmtepomp uitstaan van 0:00-6:00 uur en hebben standaard in de woonkamer (& keuken) de vloerverwarming op 20.5 graden staan (in andere kamers lager). Gedurende de nacht koelt het +/- een graad af en 's ochtends wordt het weer geleidelijk warmer, meestal is het rond een uur of 10 weer 20.5. Als we de warmtepomp niet uitzetten 's nachts gaat hij dan regelmatig heel eventjes aan (en weer uit), dat willen we niet.

Maar in een huis dat slechter geïsoleerd is (en waar het 's nachts dus veel meer afkoelt als je hem uit zou zetten), andere stooklijn, andere watertemperatuur, en een cv-ketel ipv warmtepomp zal het heel anders zijn en heb je ook andere afwegingen qua comfort etc. Alleen met meten & monitoren (van zowel gasverbruik als kamertemperatuur) & experimenteren kom je daarachter.

wij zetten de vloerverwarming echt naar 17 graden in de nacht. Overdag 19, in de avond naar 20.
Al was het alleen maar omdat de verwarmingsketel naast onze slaapkamer staat en ik een gloeiende hekel heb aan het aanslaan/ lopen van de ketel als ik wil slapen.

We hebben in het hele huis vloerverwarming,  die door een aardsondewarmtepomp verwarmt word... Hij meet zich aan de warmte buiten...Hier is het nu rond het vriespunt, en er ligt genoeg sneeuw. De warmte duurt 3 dagen voor die ingesteld is, en die kan je dus niet aan en uit zetten...

Anouk1234 schreef op 12-02-2025 om 10:51:

We hebben een vloerverwarming op gas en het huis is matig geïsoleerd.

Hoe warm is het in huis als het op 22 graden staat?

Wij hebben hem s nachts en als we niet thuis zijn op 18 graden. S avonds gaat hij eerst naar 19,5 en later naar 20. Dat voelt warm genoeg.
We hebben een laag gasverbruik voor ons type woning. Ik heb niet het idee dat het terugzetten naar 18 en later weer opwarmen naar 19,5 of 20 erg veel uitmaakt bij ons. 
22 graden vind ik wel heel warm. En al helemaal als je niet thuis bent of slaapt. 

Mayosate schreef op 12-02-2025 om 11:03:

[..]

Ik zou dan even spelen met het verbruik. Kijken wat je verbruik doet als je hem 2 graden lager zet ‘s avonds/s nachts of als jullie niet thuis zijn. Dat kan je met een slimme meter per dag bij houden. Als het verbruik ineens heel erg omhoog schiet in tegenstelling tot een constante temperatuur, heb je ook je antwoord.

Maar ik blijf er bij dat 22 wel erg warm is, dus dan zou ik eerder voor 20 gaan

Juist.

Je moet gewoon het verbruik meten.
Dus een weekje op jouw manier, een weekje op zijn manier.
Probeer dat in een week te doen waarbij het weer ongeveer hetzelfde is. Of eventueel jouw manier in een koudere week als je moet kiezen. Ik denk namelijk (ook) dat jouw manier zuiniger is.

En sowieso 22 graden is vrij hoog.

Wij hebben hem in de winter als we thuis zijn op 21,5 staan, Omgevingstemperatuur is dan volgens de thermosstaat 20,5. Als we er niet zijn en vanaf 20:00 uur en ‘s nachts op 18,5. ‘  Dat is na proberen met ons huis het meest gunstige qua verbruik. We hebben trouwens cvketel en verwarmen dus met gas. Vloerverwarming is enige verwarming die we beneden hebben. Boven hebben we nooit verwarming aan. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.