Huis, tuin en keuken Huis, tuin en keuken

Huis, tuin en keuken

Logeerkat en eigen kat

Ik zit een beetje te stressen dus ik dacht ik open een topic, kan ik in elk geval mijn ei kwijt en misschien hebben jullie tips.

Situatie: ik heb een kat, poesje van 6, woont sinds twee jaar bij ons. Heel leuk beest, is graag buiten maar hangt ook erg aan ons, we zijn helemaal dol op d’r. 

Mijn beste vriendin is net geremigreerd uit een ver buitenland met haar 15jarige kater. Ze heeft nog geen eigen huis, had wel een logeeradres voor kater, maar die moest daar deze week weg. We hebben samen hard gezocht naar een tijdelijk huis voor kater, maar we konden niks vinden. Dus ik heb gezegd: dan komt ie maar lekker bij mij. Gaan we gewoon rustig aan introduceren en dan komt het vast wel goed. 
Kater is nu 3 dagen hier. Het is een enorm relaxed beest, heel leuk. Hij zit op de enige afsluitbare kamer hier in huis en krabbelt soms wat aan de deur maar gedraagt zich verder prima. Eigen poes leek eerst niet erg onder de indruk, was nieuwsgierig naar wat er in die kamer zat, raakte niet erg in de stress van aan mijn handen ruiken als ik net bij hem vandaan kwam etc, dus dat leek veelbelovend. Kater gister wat rond laten lopen in huis terwijl poes buiten was, later weer naar kamer, poes weer in huis, geen problemen. Vanochtend kater weer een tijd laten rondlopen, poes weer binnen (kater op kamer), poes toch best wel gestresst van de geuren. Poes weer naar buiten, rest van de dag niet binnen geweest. Net even komen eten, en hup weer naar buiten. En nu weet ik niet hoe ik verder moet Één kater op een kamer, een poes buiten, geen kat in de rest van het huis. Ik vind het zielig dat poes niet meer naar binnen wil en ik vind het zielig dat kater opgesloten zit. En verder aan mekaar wennen doen ze ook niet op deze manier. Poes binnen houden lijkt me geen optie, want dat levert ook weer stress op, dat heeft ze al genoeg. 
Dus ik weet het even niet meer. Feromonenstekker heb ik al, maar doet natuurlijk niks voor poes buiten. Ik baal echt zo! Weet ook wel dat-ie er nog maar net is en dat het tijd kost, maar ik vind het zo zielig voor alle twee..


Ik zou toch door zoeken om voor kater een andere plek te vinden.
Anders raak je straks je poes kwijt.

Moosey

Moosey

22-07-2024 om 20:54 Topicstarter

Nou, ik moet ook wat meer geduld hebben denk ik Had poes net toch maar even van het schuurdak geplukt en mee naar binnen genomen, en nu zit ze alweer een uur beneden. Net zelfs lekker met de pootjes onder zich gevouwen. Dus wie weet. 
Ik onderschat toch altijd hoe druk ik me kan maken om die beessies

Pootjes gevouwen is geen rusthouding, dat is een alerte houding. Ik zou Poes een beetje binnenhouden en de interactie begeleiden. Waarbij de relaxte kater van mij de minste ‘voorrang’ zou krijgen. Bij katten gaat de ‘strijd’ soms heel subtiel om de beste ligplaatsen en aandacht -als ze dat willen- van de baas: een kroel, een snoepje, een plekje op schoot. Dan zou de bezoekende kater eventjes op nummer 2 komen. Let ook op de kattenbak bezoekjes, of ze nog wel allebei goed durven. Mijn katten gaan altijd gezellig met mij erbij. Vinden ze geruststellend ofzo 

Moosey

Moosey

22-07-2024 om 22:10 Topicstarter

Interactie is er nog niet Toetie, kater zit op z’n eigen kamer en komt daar alleen uit als poes buitenshuis is. Heb net even geprobeerd ze visueel kennis te laten maken maar daar reageerde poes erg agressief op. Had gelukkig een constructie bedacht zodat ze elkaar wel even konden zien maar niet bij elkaar konden komen. Dus komende dagen hou ik ze nog strikt gescheiden, kijken of de gemoederen wat willen bedaren.. Jammer dat ik zo’n open huis heb, had nu wel ideaal geweest als ze allebei een eigen verdieping hadden kunnen hebben. 

Moosey

Moosey

22-07-2024 om 22:12 Topicstarter

Kater gaat blijkbaar ook graag in gezelschap op de bak, ik ga vaak even een half uurtje bij m zitten en dan moet er stante pede getoiletteerd worden

Ik zou geen koppel poging onder nemen. Beide zijn niet gewent om met soortgenoten te leven.

Hoelang gaat kater blijven? 

Moosey

Moosey

22-07-2024 om 23:20 Topicstarter

Kater is wel gewend met soortgenoten te leven, poes niet. Ik geef t niet na drie dagen op, ben ook vrij snel gegaan. Kater zou blijven tot vriendin en nieuw huis heeft, we gaan uit van een half jaar. Als het echt niet lukt zal hij inderdaad weer ergens anders heen moeten, maar zo ver zijn we wat mij betreft nog niet. 

Je zou vanmiddag tussen 17.00 en 18.00 naar https://kattengedragstherapie.nl/contact/#kattenadvieslijn

Territorium is alles voor deze dieren. Dit instinct is heus niet veranderd doordat ze gedomesticeerd zijn. Het bepaalt of ze de volgende dag nog eten hebben. Een kat kan niet lang zonder. Dat mensen momenteel daarin voorzien is niet iets wat hun brein echt kan vatten.

Ik zou de logee teruggeven wegens onverwachte omstandigheden. Er zijn beslist nog wel plekken in pensions vrij. 

Een half jaar is lang, ik zou ze gewoon lekker aan elkaar laten wennen. Ga uit van een week ‘oorlog’. Daarna komt het meestal wel goed. Geef genoeg vluchtpogingen in huis. 

Moosey

Moosey

23-07-2024 om 08:41 Topicstarter

rooiekater schreef op 23-07-2024 om 06:29:

Je zou vanmiddag tussen 17.00 en 18.00 naar https://kattengedragstherapie.nl/contact/#kattenadvieslijn

Thanks! Die optie kende ik niet. 

Moosey schreef op 22-07-2024 om 23:20:

Kater is wel gewend met soortgenoten te leven, poes niet. Ik geef t niet na drie dagen op, ben ook vrij snel gegaan. Kater zou blijven tot vriendin en nieuw huis heeft, we gaan uit van een half jaar. Als het echt niet lukt zal hij inderdaad weer ergens anders heen moeten, maar zo ver zijn we wat mij betreft nog niet.

Nee joh geen zorgen. Poes is agressief, dat is mooi, want zij heeft het meest te verliezen en zou ook de ‘baas’ moeten zijn. Al is leiderschap fluïde bij katten. Als kater agressief was, zou ik  eerder somber zijn over de vooruitzichten. Ik zou poes wel ‘vermanend’ toespreken, een rustig “hey hey hey” maar dat werkt het best als poes weet wat je daarmee bedoelt. Catnip werkt ook goed (niet bij alle katten) en lekkere hapjes ook, ter afleiding, als poes een lekkerbek is tenminste. 

Mijn ervaring met diverse kattenkoppels is dat de Feliway Spray vele malen beter werkt dan de stekker. De stekker ziet er fancier uit maar doet minder volgens mij.

rooiekater schreef op 23-07-2024 om 06:29:

Je zou vanmiddag tussen 17.00 en 18.00 naar https://kattengedragstherapie.nl/contact/#kattenadvieslijn

Dat is een hele goede tip en zou ik zeker doen. Ze zijn heel erg goed en hebben mij ook al meerdere keren geholpen.

Moosey schreef op 23-07-2024 om 08:41:

[..]

Thanks! Die optie kende ik niet.

Dat kan overigyalleen op dinsdag. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.