Gezondheid en welzijn Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn

Mentale/intellectuele/analytische uitdaging

Deze vraag is deels uit interesse en deels om zelf inspiratie op te doen. 

Doe jij iets om je hersens scherp en bezig te houden? En zo ja, wat dan?

Ik heb fases waarin ik meer op zoek ben naar leuke mentale/intellectuele uitdaging. Alleen verveel ik me snel, dus bv. een puzzelboekje met dezelfde puzzels vind ik niet lang leuk. Wat ik wel echt graag doe en uitdagend vind, zijn pubquiz en escape rooms, maar dat is nogal prijzig. Vorig jaar heb ik een zomer quiz puzzelboek gekocht, dat beviel ook goed. Ook heb ik van die Smart Games. Maar er zijn vast ook interessante dingen/onderwerpen/activiteiten waar ik nooit op zou komen.

Mocht iemand concrete tips willen geven: ik heb vrij veel kenmerken van ADHD, hou enorm van uitdaging en afwisseling en ben heel talig. In alle handvaardigheids-bezigheden ben ik een drama: ik heb niet het zitvlees voor dingen als haken en borduren en nul aanleg voor het tekenen, knutselen of bouwen van dingen. Neemt niet weg dat ik het nog steeds heel leuk vind om jullie bezigheden te lezen, dus als jij juist wel veel uitdaging vindt in haken of diamond painting of wat dan ook, lees ik dat nog steeds graag .


-Als inkoppertje, ga een vreemde taal leren. En dan niet alleen van achter de computer maar ga er ook echt op uit. Leer anderen kennen die de betreffende taal al kennen of deze ook leren en ga dan ook op pad om zelf de taal te spreken. Eventueel gecombineerd met een trip naar de plek van bestemming, maar ook in Nederland is op eem afwisselende manier een taal te leren.

-Zoek bordspellen met als leeftijdsaanduiding minimaal 12+ die je desgewenst ook solo kan spelen. Vergis je niet in de leeftijdsaanduiding, hier zitten pittige spellen bij! Ook wel Expert-spellen genoemd.

-Een ander spel vol met uitdagingen, en zeker niet alleen voor oudjes, is bridge. Om hiermee te starten is een cursus aan te bevelen. Hier zal je meer tijd in moeten steken, mocht je dat willen, maar uitdaging gegarandeerd.

Wat ik wel leuk vind om te doen is het simpele Memory spelletje. Op de ipad. Je kunt het a la minute gaan spelen. Kiest zelf hoeveel kaarten.

Ik doe een poging arabisch leren. Omdat het in niets lijkt op alle talen die ik ken, is het grote uitdaging. En ingewikkelde haakpatronen vind ik wel leuk, maar heb je niets aan. Geocachen mss iets voor je? 

Ik heb mezelf vorig jaar geleerd hoe ik een Rubiks cube moet oplossen. Vinden de vriendjes van mijn kinderen ook zeer interessant 💪.  

Hier ADHD trouwens dus hyperfocus tijdens leren hoe dat oplossen moet. 

Smartgames hebben onze kinderen, doe ik wel eens. Puzzelboekje ook, borduren ook. Alles in periodes.

Allerhande spelletjes kun je spelen op een tablet/ipad.
Ook escape games kun je er vinden, net als memory.

Ik leer mezelf elk jaar iets nieuws! Dat is goed voor je hersenen. Volgens Erik Scherder is een muziekinstrument leren spelen erg goed voor je hersengezondheid. En sporten natuurlijk, probeer gewoon eens wat nieuws. Paardrijden, zelfverdediging, klimmen, boogschieten, salsa of tapdansen, er is van alles te leren. 

Ik doe wel van die puzzelboekjes, vooral sudoku en kaketoe. maar niet echt voor de mentale uitdaging trouwens. 
Mijn man gamet heel veel, vooral strategische spellen vind hij leuk. 

Citroengraag schreef op 04-07-2024 om 06:40:

Ik doe een poging arabisch leren. Omdat het in niets lijkt op alle talen die ik ken, is het grote uitdaging. En ingewikkelde haakpatronen vind ik wel leuk, maar heb je niets aan. Geocachen mss iets voor je?

Dit vind ik ook leuk, lekker haken. En ik heb Fins geleerd vanwege mijn Finse lief. Nou ja, dat is een doorlopend proces. Je kunt ook taalmaatje worden, bedacht ik door jouw post, of ander vrijwilligerswerk gaan doen. 

Hier ook neurodivers/ADHD-erig. Ik heb weinig concrete tips maar ik lees graag mee,ik merk bij mezelf ook een enorme behoefte aan dit soort prikkels en zowel mijn privéleven als mijn werk bieden die onvoldoende op het moment. Zelf hou ik wel erg van dingen maken/bedenken, en daar kan ik een deel van mijn analytische skillset wel in kwijt. Ik heb een tijdje parfum gemaakt en me heel erg verdiept in formules etcetera, dat was heel leuk, en behoorlijk complex om goed te doen/ echt iets leuks te maken. 

Recentelijk ben ik lid geworden van Mensa, dat is zo'n clubje van 'hoogbegaafde' mensen. Ik vond dat altijd vreselijk klinken, maar ik heb een paar activiteiten ondernomen tot nu toe en ik merk wel dat de gesprekken daar me erg inspireren en uitdagen. 

Het wordt wel steeds lastiger om dat op peil te houden met die AI chatbots. Enerzijds sparen ze je tijd maar anderzijds duwen ze je toch in de richting van makkelijke oplossingen, waardoor je tijd overhoudt voor.. ja voor wat? Je krijgt haast nooit meer dat goede, opgetogen gevoel dat je normaal kreeg als je iets zelf had uitgevogeld.

Voordeel van die bots is wel dat je, ook al zat je er glad naast, toch een "interessante visie" blijkt te hebben gehad.

Zelf ben ik bezig met iets wat de bot nog niet kan, namelijk een wandkleed aan het creëren. Dat is net iets te gecompliceerd voor hem. Tegelijkertijd maak ik een kussenhoes, ook van gekleurde draden. Ik doe dat om drie redenen: om het resultaat, om de moeite en om de bezigheid. Als een van de drie componenten ontbreekt dan stop ik er vroeg of laat mee.

Omdat het einde in zicht komt, vooral van de kussenhoes (helaas kan ik nergens foto's van laten zien vanwege herkenbaarheid) zoek ik wat anders als vervolgbezigheid maar ergens geforceerd naar zoeken maakt het wel erg lastig om het te vinden.

Als het je aanspreekt zou je de Max Geheugentrainer kunnen proberen (een programma bij de Max Omroep). Zelf nog nooit gedaan maar misschien wat voor jou.

Bij Pinterest kan je vogeltjes haken. Ze zien er fantastisch uit maar bij mij mankeert de component "resultaat" er dan aan in de betekenis van "wat moet je ermee doen als het klaar is?". Maar mensen met een interieur wat erbij past, scandinavisch ofzo, zouden hier iets van kunnen maken. Zoiets? Ze hebben een hele serie:


bf7eb356fe83ded6b0045bdd06427bb7.png

Hier nog een. Zo schattig:

18485fbc86f9c315a5166fefe74ab5a1.jpg

Ken je de aivd eindejaars quiz? En de vlaams/waalse tegenhanger? 
Als je aan de junior editie van deze puzzel begint en dan kijkt hoe ver je komt, kun je in de uitwerkingen lezen hoe het moet. Die technieken gebruik je dan weer om de volgende op te lossen.
Je kunt je taligheid gebruiken door bv letterfrequenties te herkennen, analyse door te bepalen wat er aan de hand is en soms heb je baat bij je kennis van feiten (bv over Eurovisie songfestival en de top 2000). 
De volwassen edities hebben dan weer puzzels die lijken op die van de junior, waardoor je weer verder komt. Meer lezen; https://www.aivd.nl/onderwerpen/aivd-kerstpuzzel
Op deze website vind je nu oude puzzels en hun oplossing en aan het eind van het jaar dan weer de nieuwste zonder. 

Leuke vraag! Ik heb long covid, als ik tè moe ben werkt mijn hoofd ook niet goed, maar meestal doet mijn hoofd het beter dan mijn lichaam, dus ik heb wel een lijstje (in mijn geval dus wel vooral dingen om thuis en in je eentje te doen). 

Ben je ook talig in andere talen? Dan, naast een nieuwe taal leren, ook
- woordpuzzels doen in je andere talen (toevallig liggen bij Bruna nu woordzoekers in het Frans, Duits en Spaans)
- series kijken in die taal, afh. van je niveau met of zonder ondertiteling

Spelletjes:
- idd Smartgames van de kinderen
- ook van die schuimrubber kubussen 'van vroeger' om in elkaar te zetten, zag ik laatst bij de speelgoedwinkel en ik heb ze alle 6 gekocht
- spellen als Set (ik doe het soms ook in mn eentje )
- spelletjes op www.brainbashers.com
- op mijn telefoon heb ik nu EasyBrain, laat je weer net anders naar dingen kijken, ook leuk

Binnen andere activiteiten je cognitie inzetten:
- nieuwe recepten bedenken of optimaliseren. Ik ben nu bv waterkefir aan het leren maken
- beplantingsplan maken voor een moestuin met crop rotation etc. 

Gelebloem schreef op 04-07-2024 om 08:34:

Recentelijk ben ik lid geworden van Mensa, dat is zo'n clubje van 'hoogbegaafde' mensen. Ik vond dat altijd vreselijk klinken, maar ik heb een paar activiteiten ondernomen tot nu toe en ik merk wel dat de gesprekken daar me erg inspireren en uitdagen.

Leuk om te lezen, ik heb er ook wel eens aan gedacht maar tot nu toe ook nooit gedaan inderdaad. Wat voor activiteiten heb je met Mensa gedaan?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.