Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Sparen voor kinderen

Goedemiddag.
Al enige jaren zet ik elke maand geld apart voor mijn kinderen. Ik denk dat meerdere mensen dit doen. Maar de laatste tijd begin ik te denken of dit nog wel nuttig is. De rente is super laag en de inflatie wordt steeds hoger. Dus eigenlijk gooi je elk jaar geld weg.... Maar ja, niet doen voelt ook niet goed. Beleggen heb ik geen kaas van gegeten en voelt ook als een risico. 
Hoe doen jullie dit? 


Ik beleg. 

Wij sparen, maar minimaal bedrag want meer is nu financieel niet mogelijk. Als we budget hebben om 100 euro per maand voor kinderen opzijn te zetten wil ik wel gaan beleggen. 

Ondanks inflatie is sparen wel handig als je straks geld wilt hebben voor bijvoorbeeld een studie of een huis. Dan kun je er misschien minder mee doen dan je er nu mee zou kunnen, maar dan is er toch wel geld om zulke dingen te kunnen ondersteunen. Als je het nu uitgeeft aan andere dingen heb je straks niets. 

Waarom zou het onzinnig zijn om te sparen? Ook al wordt het door het ontbreken van rente niet méér waard, het is toch fijn als je een spaarpotje aan kunt leggen voor de kinderen? 
Wij sparen ook voor de kinderen. En soms is het potje nodig voor iets anders en vullen we het later aan. Zolang het geld niet gegeven is, is het tenslotte van mij en mijn man. We hopen ze iets mee te kunnen geven voor bijv een studie. Alleen weet ik niet wat realistisch is wat ze nodig zullen hebben. Dus sparen we nu en kijken later wel wat we ze mee willen geven. 

Ik heb 6 jaar geleden een depositorekening voor zoon geopend en spaar daarop. Niet maandelijks, maar incidenteel. Daar zit nog steeds flink rente (gemiddeld 1,7 procent nu) op, dus echt de moeite waard!

Sowieso is sparen voor je kind natuurlijk nog steeds nuttig: je zet geld apart dat je nergens anders aan uitgeeft en helpt kind zo dus met een mooi bedrag op weg later. 

Wij hebben vanaf zijn geboorte gespaard voor onze zoon. Ik heb hem toch een mooi geldbedrag mee kunnen geven nu hij een huis heeft gekocht.

Wij sparen sinds geboorte tot haar 16e. Dan komt het vrij en dit is voor haar studie straks, of als ze niet gaat studeren voor haar uitzet of een huis ofzo. Aan dat geld komen we verder niet. We sparen voor onszelf maandelijks en daarmee belegt man ook wel eens. Dat bedrag is voor vakantie, onderhoud huis, auto’s enz. Voor echte nood aan de man hebben we een oldtimer in de garage die zo €14.000 euro op gaat leveren bij verkoop. Het geld voor dochter blijft dus altijd onaangeroerd en daarmee beleggen we ook niet. Want ook beleggen kan verkeerd aflopen natuurlijk en dat wil ik niet met dat bedrag. 

Wij sparen ook voor onze kinderen, levert toch een mooi bedrag op wat ze een goede start geeft straks. 
Nijn ouders hebben dat ook voor mij gedaan en dat heeft me kansen gegeven die ik anders nooit had gehad, ik pluk hier nu nog de vruchten van. 
In mijn ogen dus geen weggegooid geld, ookal zal het straks niet meer zo veel waard zijn als nu.

We beleggen....nu even verlies, maar voor de oorlog steeds winst.Nu studeert iedereen, en we beleggen verder....

wij hebben eerst hypotheek versneld afgelost. Nu genoeg financiele ruimte om voor dochter te sparen. We sparen niet op haar spaarrekening, maar op onze eigen rekening. Daar betalen we tzt studie van of iets anders om goede start te kunnen maken.

Ze heeft een eigen spaarrekening (bijv geld van opa of oma) en een betaalrekening waar ze zakgeld op krijgt. Daar kan ze dan af en toe iets leuks van kopen (Ze is 8 jaar, dus geen grote bedragen).

Wij hebben nooit gespaard voor de kinderen en nu nog niet. Op het moment dat er een rekening komt voor de boeken of het collegegeld betalen we het gewoon. Ik zie de meerwaarde van het sparen niet zo tenzij je een laag inkomen hebt en/of veel kinderen die bijna tegelijk gaan studeren. 
De periode van 0 tot 4 jaar was voor mij met de kosten kinderopvang financieel lastiger dan de 18+ en studiekosten. 

Zeilboot schreef op 01-03-2022 om 05:17:

Wij hebben nooit gespaard voor de kinderen en nu nog niet. Op het moment dat er een rekening komt voor de boeken of het collegegeld betalen we het gewoon. Ik zie de meerwaarde van het sparen niet zo tenzij je een laag inkomen hebt en/of veel kinderen die bijna tegelijk gaan studeren.
De periode van 0 tot 4 jaar was voor mij met de kosten kinderopvang financieel lastiger dan de 18+ en studiekosten.

Super dat het kan dat je collegegeld en boeken zo kunt betalen. Denk dat dat (in ieder geval voor ons geldt dat) is waarvoor we nu sparen. Misschien dat we dat straks ook zó kunnen betalen, dan is er dus een mooie spaarcent. En dan kijken we dan wat er mee gedaan wordt. Niet zonder meer dat de kinderen dat mee krijgen. 

Wij hebben gespaard voor de kinderen. Gelukkig zeg ik nu want om te studeren is een extra potje wel fijn. 

ik los de hypotheek versneld af. Collegegeld en rijbewijs krijgt hij van mij. 

Wij hebben altijd gespaard, op onze eigen spaarrekening. Niet specifiek voor de kinderen, maar gewoon een flinke buffer. Waarmee we Idd af en toe een deel van de hypotheek aflossen. Dankzij de ing app wel met een paar potjes voor het overzicht, maar wel ónze rekening. 
Nu hebben we die buffer niet zo veel hoeven aanspreken en kunnen we een deel van dat geld  gebruiken voor kind dat studeert, rijbewijs enz.  Maar als het een rekening op naam van kind was geweest, had het andere (probleem-)kind het volledig opgemaakt aan drank en drugs. Niet iets wat wij als fijne besteding zien. We zijn dus heel blij met die keuze om zelf alles te sparen en te betalen of vergoeden als wij willen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.