Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Scheiden met (zorgen)baby

Even een andere naam in verband met privacy.

De kogel is door de kerk. Ik ga scheiden met een klein(anderhalf) zorgenkind.

Het is allemaal erg naar gegaan, en de emoties vliegen me om de horen dus ik dacht goed om me even te richten op de praktische zaken.

De situatie is als volgt. Ex is onderneemer en verdient veel (+100 000 per jaar, steady) Ik heb een gedeeltelijke WIA uitkering op modaal nivo in verband met (naar verwachting) chronisch letsel en we hebben samen een kindje met medische problemen dat twee dagen naar het medisch kinderdagverblijf gaat. De rest van de tijd zorg ik voor kind.  

Naar verwachting blijft kind bij mij wonen, ex werkt veel en wil dat blijven doen.

Huis is van mij, kan ik betalen, houd niet over maar kan. Wat kan ik financieel zo'n beetje verwachten qua kinderalimentatie, of valt daar zo niets over te zeggen? Ik kan qua belastbaarheid niet meer werken dan ik nu doe. Ga naar een advocaat volgende week. Andere tips ook welkom.

Zorg dat kind ook bij jou ingeschreven blijft ivm de kinderbijslag en je gaat in aanmerking komen voor zorgtoeslag en kindgebonden budget vanaf het moment dat je ex niet meer bij jullie woont. Bij een zorgintensief kind kan je ook nog in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag. 

Proefberekening toeslagen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen

proefberekening alimentatie: https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/alimentatie/kinderalimentatie/?gad_source=1&gbraid=0AAAAADOPKN9qKESFy9NAuHFP5qrc6_aOp&gclid=CjwKCAiA2cu9BhBhEiwAft6IxGlBWc24vh4bU2SDoYZvl7PE9qnDPxGODB7V2iThuABFWUDZhiu31RoCsFwQAvD_BwE

informatie svb over dubbele kinderbijslag: https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag-thuiswonend-kind-intensieve-zorg

Verder zou je nog extra hulp kunnen krijgen in bijv de vorm van huishoudelijke ondersteuning of andere zaken die je mogelijk nodig hebt. Hiervoor kan je contact opnemen met je wijkteam. Zij doen de indicatie voor de wmo.
Hopelijk kan je hier wat mee ten eerste. 

Kattig

Kattig

17-02-2025 om 15:13 Topicstarter

Dankjewel voor de moeite SuzyQ, heel lief van je!

in jou geval zou je mogelijk ook in aanmerking kunnen komen voor een verlengde partneralimentatie. 

Zijn jullie nog om speaking terms ? Zelfs dan zou ik kiezen voor een eigen advocaat, het lastige met een eigen ondernemer is dat een kwaadwillende ex zijn inkomen heel laag kan zetten en dus bijna niks kan bijdragen. Zorg dat je zsm achter inkomstenbelastingaangiftes etc aangaat.
Wees zeker ook beducht op de zorgkorting bij de kinderalimentatie , want als hij zegt dat ie bij het zien van de kinderalimentatie wel voor kind gaat zorgen en dan een flinke zorgkorting bedingt, vervolgens met allerlei verhalen die zorg net zo hard weer op jou aan laat komen, steelt hij dus eigenlijk van kind en van jou. 
regel je papieren/ de administratie goed. 

Ik heb geen inhoudelijke tips, maar wil je wel heel veel sterkte wensen in deze situatie. 🍀

mana_sutiyuq schreef op 17-02-2025 om 16:08:

in jou geval zou je mogelijk ook in aanmerking kunnen komen voor een verlengde partneralimentatie.

Mijn advies zou zijn om de draagkracht van vader allereerst te benutten voor zo hoog mogelijke kinderalimentatie.   Over partneralimentatie betaal je belasting en inkomensafhankelijke zorgpremie èn het telt als inkomen zodat de toeslagen lager worden.

Kinderalimentatie betaal je geen belasting over en het telt ook niet als inkomen voor je toeslagen.

Wat een nare situatie, Kattig. Zijn jullie voor of na 1 januari 2020 getrouwd? Dit ivm partneralimentatie. 

Neem een eigen advocaat en zorg dat elke afspraak over opvang en vooral geld op papier staat. Laat het hele ouderschapsplan ook vastleggen bij de rechtbank.

Probeer desnoods de cijfers van 2023 te pakken te krijgen als hij denkt nog snel "wat dingen recht te breien" - lees: zijn officiële inkomen verlagen in de boekhouding - voor 2024.

Vergeet niet kinderalimentatie elk jaar te indexeren. Alle prijzen gaan omhoog, de zorgkosten worden waarschijnlijk hoger, kind wordt ouder, ... dus de kinderali die je nu afspreekt is niet de kinderali die over 15 jaar nog altijd telt.
Maak daar standaard op 1 januari een gewoonte van zodat ex nooit verbaasd is.

Geniet ervan als ex nu meewerkt . Dat kan heel snel over zijn als hij bijvoorbeeld iemand anders tegenkomt en daar een nieuw gezin mee begint.

Laat alles wat hij op papier wil zetten nalezen door je advocaat. Teken niets zonder diens akkoord. En laat eventueel een familielid ook eens meelezen of er geen te gekke kronkels in teksten staan. (Advocaten kunnen er soms ook wat van  .)

Neem je tijd. Niet alles moet "hurry hurry, snel snel" ook al beweert advocaat of ex van wel. Je mag echt wel nadenken over bepaalde voorstellen, ideeën en het een weekje bezinksel geven.

Heel eerlijk, ik zou inzetten op meer gelijkwaardig verdelen van de zorg. Jij bent al minder belastbaar, een kleintje kost al veel energie en ik kan me voorstellen dat de medische problemen van jouw kind het nog zwaarder maken. En het is net zo goed zijn kind als het jouwe. Jij zal waarschijnlijk best wat tijd voor jezelf kunnen gebruiken. Lekker makkelijk hoor 'ik wil/kan niet minder werken'.

Ik wil je ook adviseren om goed na te denken over de zorg voor kind. Het lijkt nu logisch dat jij dat voornamelijk gaat doen, maar is dat ook zo. Ik wil je aanraden de praktische kant ook goed mee te wegen.

Je schrijft dat jullie kind zorgintensief is en naar een medisch kinderdagverblijf gaat. In hoeverre kun je wel oppas regelen voor kind? Of moet een eventuele oppas ook medische handelingen kunnen uitvoeren en ben je daarin dus beperkt? 

Hoe ziet de zorg voor kind er in de toekomst uit. Gaat kind zelfstandig worden? Of worden de zorgtaken met het ouder worden juist moeilijker. 

Hoe gaat jouw belastbaarheid zijn in de toekomst en wat kun je wel en niet. Je zou bijvoorbeeld ook de regel kant van het zorgintensieve kind bij ex beleggen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van vervoer naar speciaal onderwijs in de toekomst. 

De eerste stap is denk ik bepalen wie hoeveel zorg op zich pakt. Daarna kun je op basis daarvan de kinder en partneralimentatie daarop aanpassen.

Geen tips, maar die heb je al van anderen gekregen. Ik wil je wel veel sterkte wensen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.