Financiën en recht Financiën en recht

Financiën en recht

Nee

Nee

26-09-2023 om 19:20

Particulier huren en laag inkomen

Hoi iedereen, zoals velen ben ik op zoek naar een huurwoning. Omdat ik niet lang genoeg ingeschreven sta bij de woningbouw om een goedkopere woning te krijgen, ben ik nu aan het rondkijken in de particuliere sector. Nu liggen de huurprijzen vrij hoog en vind ik het moeilijk in te schatten wat voor mij betaalbaar is. Zou er iemand met mij mee willen denken?

Mijn netto maandelijks inkomen is 2100 per maand. Het appartement waar ik nu mijn oog op heb doen vallen is 1150 per maand excl.

 Als ik bij het Nibud een berekening maak met mijn gegevens dan schatten ze in dat dit appartement te duur voor mij is. Ik snap dat het krap is, maar aan de andere kant is huren nou eenmaal duur en het is niet dat ik iets goedkopers kan vinden.
Ik vraag mij af hoe andere mensen dit doen? Blijven ze afwachten op een sociale huurwoning of gaan ze alsnog overstag voor een dure woning omdat er geen andere optie is? 
Is een huurprijs van 1150 echt te onrealistisch in mijn situatie?

Bedankt voor het lezen.

 


 Wil de verhuurder het überhaupt aan jou verhuren met dat inkomen? Zijn er mogelijkheden om inkomen te verhogen?

Wat zijn verder je financiële verplichtingen? Heb je bijvoorbeeld nog een studieschuld? Een auto? Ik zou het zelf wel te hoog vinden, maar ik weet ook dat iets goedkopers vinden lastig is.

Bij de meeste particuliere verhuurders moet je brutoloon 4-5 keer de huur zijn. Anders verhuren ze het gewoon niet aan je.
En hoe doen andere mensen dit: wachten, samenwonen (evt met familie of vrienden), in sommige regio's worden sociale huurwoningen ook verloot.
Het is gewoon heel moeilijk om een woning te vinden nu.

Kijk ook vooral even naar de inkomenseis van de verhuurder. Dat is inderdaad vaak 3 tot 5x de huur (bruto) verdienen. Volgens mij wordt 1/3e van je inkomen als uitgave voor je woning realistisch geacht. 

Nee

Nee

26-09-2023 om 19:49 Topicstarter

Bedankt voor jullie reacties.

Wat betreft de inkomenseis, ik heb mijn inkomen aangegeven en ben alsnog uitgenodigd voor de bezichtiging. Kan op de site niks vinden over een minimum inkomen. Maar dat hoor ik dan nog wel.

Mijn situatie: op dit moment kan ik mijn inkomen niet verhogen door meer te gaan werken. Naast mijn werk studeer ik nog, wat veel tijd vergt. Ik zou wel geld kunnen lenen. Ik ben wegens ziekte trouwens pas laat begonnen met studeren (ben nu eind twintig) dus daarom zit het lastig qua inkomen en wonen. Val tussen wal en schip. 

Reden verhuizing: Ik woon nu op een flinke reisafstand van werk en studie. En voel me ook vereenzamen in mijn huidige woonplaats, omdat ik hier niemand heb. Het is voor mij dus van grote waarde om te kunnen verhuizen. 
Zouden jullie hiervoor geld lenen bij DUO? Of is dat dom..?

Ik zit ook te kijken op kamernet, misschien zitten er mensen van mijn leeftijd in hetzelfde schuitje. Ik zou best willen samenwonen met een huisgenoot als ik daardoor in mijn gewenste woonplaats zou kunnen wonen. Tot nu toe zie ik echter vooral jongeren van 18.

Het is niet onrealistisch. Het is helaas normaal dat dik de helft van je inkomen naar de huur gaat. Andere mensen doen dat dus ook. Er zijn particuliere cooperaties met inkomenseisen, maar DIE zijn vaak juist onrealistisch. Toen ik mn eerste huurhuisje had was het via een ouderwetse huisbaas, die had geen inkomenseisen (ja wel als eis dat ik een baan had).

als je geld kan lenen bij DUO zou ik dat zeker doen zodat je nu kan ademen, je leeft nu en hebt nu nood aan een woning. Schulden zijn een zorg voor later. 

Op de vraag hoe anderen dat doen. Ik woonde bij mijn vriendjes in en als single op mijn 30ste nog op een kamer van 14m2 voor 600 euro tussen de buitenlandse arbeiders. Uiteindelijk een sociale huurwoning gekregen door een loting en woon nu weer samen. 

Ik zou zeker niet gaan lenen voor vaste lasten. Maar ik hou sowieso niet van schulden en zou dat altijd proberen te voorkomen.

Ik vind dit appartement te duur. Je bent zo nog 300 euro aan gwl en belastingen kwijt. Kan je dan nog lekker leven?

Moederkareltje schreef op 26-09-2023 om 20:34:

als je geld kan lenen bij DUO zou ik dat zeker doen zodat je nu kan ademen, je leeft nu en hebt nu nood aan een woning. Schulden zijn een zorg voor later.

Op de vraag hoe anderen dat doen. Ik woonde bij mijn vriendjes in en als single op mijn 30ste nog op een kamer van 14m2 voor 600 euro tussen de buitenlandse arbeiders. Uiteindelijk een sociale huurwoning gekregen door een loting en woon nu weer samen.

Niet mee eens, geld lenen kost geld. Al helemaal in tijden met hogere rentes. 

Als het enigszins mogelijk is, zo min mogelijk lenen.

Je schrijft dat je nu ergens woont waar je niemand hebt. Als je terugverhuist naar waar je sociale leven zich afspeelt kun je dan niet tijdelijk bij familie intrekken tot je afgestudeerd bent en je een hoger inkomen hebt? 

Je bent meer dan de helft van je netto inkomen kwijt aan huur, dat is niet best. En je huurprijs gaat omhoog met 30-50 euro elk jaar hè? Ik zou dit echt niet doen, en al helemaal niet lenen om rond te komen. Liever betaal je 30% van je netto inkomen aan huur, maar zéker zou ik niet over de 50% van je netto inkomen gaan, dat is echt gevarengebied.

Ik zou wachten tot je een baan hebt en een netwerkje opbouwen waar je nu woont. Zoek een hobby (kan niet meer als je dat te dure huis gaat huren want geen geld!) of vrijwilligerswerk of zo, get out there!

Hoe anderen het doen: Ik heb gewacht tot ik een baan kreeg voor ik uit huis ging. Toen kwam ik in aanmerking voor de vrije sector huur.

Mijn kind heeft huisgenoten en voorlopig zie ik daar geen verandering in komen. Ook bij collega’s zie ik dat ze soms lang gedeeld wonen, zeker in de grote steden.

Lenen zou ik dan weer niet doen. "Schulden zijn een zorg voor later" vind ik een naïeve instelling en de reden dat veel mensen problemen hebben. Alhoewel DUO wel een veilige keuze is als je het toch wil doen.  

300 extra aan vaste lasten is wel realistisch. Tikkie aan de ruime kant maar goed om daarop te rekenen. GWL, gemeentebelasting, paar verzekeringen. Waarschijnlijk krijg je wel zorgtoeslag. 
Dus dan hou je 650 over voor eten en leuke dingen. Het is niet onmogelijk en er zijn echt genoeg mensen die deze keuze maken omdat ze niet meer thuis willen wonen of niet met huisgenoten. Maar het is geen ruim leven, nee. 

Misschien kan je samen met iemand iets zoeken? 
Of hier (Groningen) hebben ze bijvoorbeeld ook containerwoningen, inschrijfduur is daar ongeveer 1,5jr. Eis is dat je ingeschreven staat bij een opleiding maar als je er eenmaal zit en afgestudeerd bent mag je er blijven. 

SuzyQFive schreef op 27-09-2023 om 11:04:

Misschien kan je samen met iemand iets zoeken?
Of hier (Groningen) hebben ze bijvoorbeeld ook containerwoningen, inschrijfduur is daar ongeveer 1,5jr. Eis is dat je ingeschreven staat bij een opleiding maar als je er eenmaal zit en afgestudeerd bent mag je er blijven.

Weet je dat zeker? Want in Delft en Wageningen moet je er een jaar na je afstuderen uit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.