

Eten

Bolmieke
10-02-2025 om 17:46
Wat heb ik echt nodig aan sauzen en kruiden
In mijn ijskast kom ik verlopen sauzen tegen zoals Worcestersauce, Oestersaus, Ketjap, sesamolie, ketchup, sojasaus, gembersiroop, verschillende soorten azijn, citroensap en dat soort dingen. Veel dingen heb ik aangeschaft wegens een recept maar ik gebruik het niet vaak genoeg. Zou ik met 3 sauzen kunnen volstaan? En zo ja welke?
De kruidenkast is een bende ook veel verlopen potjes, welke kruiden zijn essentieel en kunnen er dat ook weinig zijn?

Kersje
10-02-2025 om 17:55
Dat is lastig te zeggen, enkel gebaseerd op de OP. Ik hou bijv enorm van koken en heb zowat alle kruiden uit alle ‘keukens’ in huis.
Overigens kun je van alles wat je benoemt heel lang blijven gebruiken en kijk ik daarvan nooit naar de (verplichte) houdbaarheidsdatum. Geldt overigens ook voor gedroogde kruiden.

oudmaarnognietkoud
10-02-2025 om 18:09
Veel van wat jij noemt kun je best lang bewaren in de koelkast. Citroensap, ik pers verse citroenen uit en vries het sap in in van die ijsblokjes zakjes. En half potje tacosaus gelijk invriezen. Van dingen die ik weinig gebruik probeer ik een kleine verpakking te kopen. Grotere verpakkingen zijn doorgaans goedkoper maar als ik vervolgens de helft weg moet gooien ben ik nog duur uit. En ik heb er een hekel aan om voedsel weg te gooien.
Verschillende soorten olie en azijn vind ik niet zo nodig. Eén goede azijn en een fles zonnebloem of goede olijfolie volstaat wel.

Schommelstoel
10-02-2025 om 18:19
Dat is volledig afhankelijk van wat je graag kookt. Het grootste deel van wat jij noemt, is voor mij standaard in huis (en gaat dus ook op).
Dingen als ketjap/sojasaus, sesamolie, azijn etc zijn veel langer houdbaar dan de datum op de verpakking. Dat is een richtdatum, geen tgt-datum. Sowieso heeft dat niet per se in de koelkast (stolt de sesamolie niet bij kou?).

Herfstappeltaart
10-02-2025 om 18:40
Ik heb dit ook allemaal in huis en het wordt regelmatig gebruikt. Qua specerijen zou je kunnen kiezen voor mixjes voor de gerechten die je graag eet (bijvoorbeeld cajunkruiden, nasikruiden enz.) Die zijn er ook zonder zout. Ik hou zelf erg van de kruidenpotjes van Jonnie Boer.
Inderdaad: verschillende azijn- en oliesoorten hoeft niet persé.

Linde93
10-02-2025 om 19:21
Wat sauzen betreft heb ik altijd ketchup, curry en fritessaus in huis. Ik gebruik het erg veel, vooral de eerste twee. En balsamicocreme heb ik ook altijd in huis voor het maken van pastasauzen en soepen. Ik heb nog veel meer sauzen, maar die gebruik ik minder. Wel ben ik erg dol op sauzen.
Op het gebied van kruiden en specerijen: oregano, koriander, basilicum, tijm, komijnzaad, kerrie, kurkuma, kaneel, kardemom, cayennepeper, milde paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder, nootmuskaat.

anijsblokje
10-02-2025 om 19:42
Op basis van je openingspost, denk ik dat je op zoek moet naar oosters-achtige recepten. En al die dingen die je noemt kan je heel lang bewaren, dus niet naar de datum kijken zoals iemand anders ook al schreef.
Azijn hoeft niet in de koelkast. Andere soorten aanschaffen is niet zo nodig als je het nooit gebruikt.

Knutselkei
10-02-2025 om 22:16
Ik heb altijd ketjap,sweet chilisaus in huis om zelf sauzen te maken. knoflook heb ik bijna altijd vers maar ook nog gedroogd staan.
Losse Kruiden; kaneel,aromat,peper,paprikapoeder, gemberpoeder en italiaanse kruiden is wat ik t meeste gebruik.
Ik heb wel wat mixen staan voor bifteki en souvlaki bv

rionyriony
11-02-2025 om 09:47
Ketjap Manis is wel handig om alles een "oosterse" smaak te geven wat anders niet oosters genoeg zou smaken. Bijvoorbeeld pindasaus zelfgemaakt. En bami die anders naar macaroni zou smaken.
Nadeel is de giga hoeveelheid zout die erin zit. De zoutloze variant smaakt niet naar ketjap.
Helaas heb je soms een specerij nodig die maar weinig gebruikt wordt. Zelfs ik gebruik die als ik een pot koekkruiden klaar maak. Kardemom bijvoorbeeld. Zolang die acceptabel smaakt, en dat is heel lang, koop ik geen nieuwe.
Vetsin (natriumglutamaat), aromat natriumarm, witte peper, kaneel, zijn de meestgebruikte. Ik ren niet naar de winkel om geelwortel te kopen in ieder geval. De pot kan erg lang gesloten blijven staan op de plank en soms kleur ik mijn haar ermee.
Mayonaise + sambal oelek = samourai-saus en die kan je overal opdoen. Je kan er vanalles doorheendoen maar het hoeft niet: beetje zoetigheid, paprikapoeder, wat je wil. Op vlees, friet, aardappelen, dus dan hoef je die niet te kopen, maar je kán hem natuurlijk wel kopen.

Bolmieke
11-02-2025 om 14:11
Bedankt voor alle goede tips daar kan ik wel wat mee. Ook wel goed om dingen nog te gebruiken als ze over datum zijn en waarschijnlijk nog goed, moet daar nog wel even aan wennen

Dewi-Sri2
11-02-2025 om 17:19
Herfstappeltaart schreef op 10-02-2025 om 18:40:
Ik heb dit ook allemaal in huis en het wordt regelmatig gebruikt. Qua specerijen zou je kunnen kiezen voor mixjes voor de gerechten die je graag eet (bijvoorbeeld cajunkruiden, nasikruiden enz.) Die zijn er ook zonder zout. Ik hou zelf erg van de kruidenpotjes van Jonnie Boer.
Inderdaad: verschillende azijn- en oliesoorten hoeft niet persé.
Ik ben het meestal met je eens, maar die potjes van Jonnie Boer: brrrrr.
Meestal maak ik mijn kruidenmixen zelf, zoals shoarmakruiden en als ik mij erg verveel garam massala. Nasikruiden komen er hier niet in, bah. Ook niet zo moeilijk, want die kennen ze in Frankrijk toch niet.
Verder heb ik een grote la vol met kruiden, en ik let ook nooit op de datum, behalve als ik vind dat de smaak achteruit gaat. Bederven doet het niet.
Tip: maak nooit de fout verse gember te vervangen door gemberpoeder of andersom. Is niet inwisselbaar.

Herfstappeltaart
11-02-2025 om 18:18
Dewi-Sri2 schreef op 11-02-2025 om 17:19:
[..]
Ik ben het meestal met je eens, maar die potjes van Jonnie Boer: brrrrr.
Meestal maak ik mijn kruidenmixen zelf, zoals shoarmakruiden en als ik mij erg verveel garam massala. Nasikruiden komen er hier niet in, bah. Ook niet zo moeilijk, want die kennen ze in Frankrijk toch niet.
Verder heb ik een grote la vol met kruiden, en ik let ook nooit op de datum, behalve als ik vind dat de smaak achteruit gaat. Bederven doet het niet.
Tip: maak nooit de fout verse gember te vervangen door gemberpoeder of andersom. Is niet inwisselbaar.
Ja dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Ik vind vooral de Curry Madras en de Chef's Gehaktbal erg lekker. Ras el Hanout ook trouwens.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.