Eten Eten

Eten

Hobbybakker - prijs

Zijn hier hobbybakkers die wel eens tegen betaling voor iemand taart/gebak maken? Zo ja, hoe bepaal je dan je prijs?

Ik vind bakken leuk en krijg wel eens de vraag om betaald te bakken, maar stoel met hoeveel je dan als prijs vraagt. Dus zoek inspiratie
Zeker nu de mogelijkheid er mogelijk is om dit op regelmatigere basis te doen naast mijn gewone baan. 

mijn buurvrouw doet dit voor een cafeetje in de stad, maar geen wat ze vraagt.

hangt ook van de ingrediënten taart af en hoe bewekelijk de decoratie is.

Even een opzet:
Ingrediënten : kostprijs
Elektra: € 1
Afschrijving Bak gereedschap incl oven €3 per taart
Arbeid 7,5 per uur

ik zou tussen de 30 en 50 euro vragen afhankelijk van aan wat voor taart je moet denken, grootte en moeite. 
Zo’n grote gepersonaliseerde marsepeinen taart met eetbare barbies erop enz enz nou dat mag nog wel duurder 

Due-scimmie

Due-scimmie

09-10-2024 om 09:08 Topicstarter

Ik ben meer een rustieke bakker, dus meer een klassieke appeltaart zeg maar ipv een kleurrijke fondanttaart.

Due-scimmie schreef op 09-10-2024 om 09:08:

Ik ben meer een rustieke bakker, dus meer een klassieke appeltaart zeg maar ipv een kleurrijke fondanttaart.

Voor een klassieke appeltaart zou ik 15 euro vragen

Voor vrienden: zou ik vooraf een calculatie op klad laten zien met alles erbij opgeteld, Dus ook de 50 gram suiker en de 100 gram bloem, en dan pas beslissen. Zodat iedereen in eerste instantie niet onderschat wat je taart gaat kosten. En dat zal altijd duurder uitpakken dan een gekocht stuk gebak, omdat je alles in kleine verpakkingen bij de detailhandel zal kopen. En geen hulpstoffen hebt die een slechte kwaliteit beter kan laten smaken.

Voor eigen kinderen en moeders zou ik, als het niet te vaak voorkwam, goedkoper werken. Wordt het een gewoonte, dan krijg je daar mot mee. Dus telkens blijven communiceren, zodat niemand er makkelijker over gaat denken en ook je moeder of kind weet wat ze echt krijgen.

Ik heb dat een tijdje gedaan. Had een excel met ingrediënten en prijzen en per taart een berekening van wat de ingrediënten echt kosten. Daarna was het een beetje op t gevoel. Want je daadwerkelijk uren berekenen voor een tarief dat je er van kan leven is niet te doen. Dus ik rekende de ingrediënten plus wat extra. Als je er echt een business van wilt maken is 7,50 per uur natuurlijk niets, een vakkenvuller krijgt nog meer.

Due-scimmie

Due-scimmie

09-10-2024 om 11:02 Topicstarter

Het zal niet mijn voornaamste inkomstenbron worden, meer een leuk extraatje naast mijn vaste baan. 

Ik heb een tijdje als hobby andere dingen gemaakt, en ook wel eens op verzoek. Het ging dan niet om taarten maar het principe blijft hetzelfde. Ik rekende aanvankelijk de materiaalkosten plus een kleine opslag.

Maar na een tijdje liep ik ertegen aan dat ik maken in opdracht niet zo leuk vond, zeker niet als het ging om het herhalen van iets dat ik al eerder gemaakt had ("oh kun je er voor mij net zo eentje maken?").
Als dat voor jou ook zo is dan zou ik het ook wat duurder maken. Anders sta je op zeker moment met halve tegenzin te werken voor bijna niks.

En met taarten komt ook de timing nauw, het moet op een bepaalde dag gedaan worden, je kunt het niet een week vantevoren doen wat met bv pottenbakken wel kan. Dat mag in beginsel ook meewegen in de prijs.

Dus laat ook meewegen: hoe leuk vind je het echt om in opdracht te werken, wil je daar meer van voor dat geld? Of wil je er dan eigenlijk ook wat meer voor betaald worden? Dan gaat het wel op werk lijken. Weeg dat mee.

Ik heb weleens een bruidstaart gemaakt voor een familielid. Ik had dat spontaan voorgesteld als mijn aandeel aan het feest. Ik had alle springvormen die ik had uit de kast getrokken. Ik was toen goed in luchtige baksels, van dat langdurig opgeslagen cake zonder boter. Ik weet nog dat ik veel fondant stond te rollen en versierseltjes zat te maken.

Er was een professioneel familielid in de zaal en die had wel kanttekeningen. Hij had zoeter moeten zijn. Pffft. Verder leuk voor een leek. Pfft.

En dat was dan nog goedbedoelde privékritiek waar je je aan blootstelt. Als ik iets voor geld doe dan moet ik een procedure kennen die niemand anders kent zodat ik me op die markt kan wagen. Maar of ik niet snel links en rechts ingehaald zal worden?

ik heb wel cateringopdrachten gedaan voor feestjes en ik rekende de inkoopprijzen en daar deed ik per persoon nog een x-bedrag over heen. Familie en echte vrienden goedkoper dan een kennis. Dus 50 personen x 3 euro + 300 euro inkoop = 450 euro kosten. 

rionyriony schreef op 09-10-2024 om 11:47:

Ik heb weleens een bruidstaart gemaakt voor een familielid. Ik had dat spontaan voorgesteld als mijn aandeel aan het feest. Ik had alle springvormen die ik had uit de kast getrokken. Ik was toen goed in luchtige baksels, van dat langdurig opgeslagen cake zonder boter. Ik weet nog dat ik veel fondant stond te rollen en versierseltjes zat te maken.

Er was een professioneel familielid in de zaal en die had wel kanttekeningen. Hij had zoeter moeten zijn. Pffft. Verder leuk voor een leek. Pfft.

En dat was dan nog goedbedoelde privékritiek waar je je aan blootstelt. Als ik iets voor geld doe dan moet ik een procedure kennen die niemand anders kent zodat ik me op die markt kan wagen. Maar of ik niet snel links en rechts ingehaald zal worden?

Goedbedoelde kritiek, jaja. Had je gevraagd om feedback, nee toch? Wat een zanik zeg!!

Ik bak al ruim 10 jaar thuis taarten (geen fondant enzo maar heb me gespecialiseerd in taarten die je bij een bakker of supermarkt niet kan krijgen. Dus geen appteltaarten of slagroomtaarten) op bestelling en is tevens mijn "werk". Werk tussen haakjes omdat het heel moeilijk is er een echt inkomen uit te halen. Dan heb je echt een professionele bakkerij-keuken nodig. Maar als je het goed aanpakt kun je er wel een leuke extra aan overhouden. Verkijk je niet op alles wat er verder nog bij komt kijken aan spullen die je nodig hebt, extra ovens (met 1 oven kun je bijna geen productie bakken), alles moet brandschoon zijn dus gaat veel tijd in zitten, nieuwe recepten testen, administratie, inkopen doen, contact met klanten etc. 
Kijk ook wat voor soort taarten je gaat aanbieden. Een cheesecake die 1,5 uur in de oven staat levert niks op.
 Brownies die maar 20 minuten gebakken hoeven te worden wel want daar kun je er veel meer van maken. In 1,5 uur kun je ook 4 brownies maken ipv 1 cheesecake. 

En vraag de prijs die je er zelf voor wil hebben. Vooral bekenden denken al snel dat je het wel "even" voor niks of tegen kostprijs wil maken. Als ze naar een bakker moeten voor een taart dan krijgen ze hem ook niet voor niks. De tijd en energie die jij erin steekt is ook wat waard. Mijn prijzen staan vast en ik onderhandel nooit. En homemade is gewoon duurder dan een fabriekstaart uit de supermarkt.

Laat je niet afschepen met opmerkingen als je doet het toch omdat je het leuk vindt, het is toch je hobby....etc. Veel thuisbakkers leveren een betere kwaliteit dan de echte bakker die vaak met halffabrikaten en pakjes en zakjes werken. Dus reken gewoon de prijs die je zelf de moeite waard vind en anders moeten mensen hun taart maar ergens anders halen. 

Hoewel het hard werken is en weinig oplevert blijft mensen blij maken met iets lekkers het leukste wat er is!

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.