Eten Eten

Eten

Bestrijdingsmiddelen

Gisteren heb ik aardbeien gekocht omdat mijn kleinkinderen de kraampjes zagen staan en ze graag wilden eten. Achteraf twijfel ik of dat nu zo'n goed idee was. Ze staan bovenaan de lijst met meest bespoten fruit. Nouja, 1 keertje is niet zo erg maar de lol is er wel af. Trekken jullie je iets aan van deze lijst?

Peiling

Letten jullie op bestrijdingsmiddelen bij eten van groente en fruit?
57 stemmen
4%
28%
68%

Ik ben hier heel erg mee bezig. Zodra je je erin verdiept, schrik je ervan wat er allemaal mag en gebeurt. Bestrijdingsmiddelen worden tot in stofzuigerzakken bij mensen thuis gevonden en tot ver in natuurgebieden. Er ligt een deken van pesticiden over het hele land. Dus ja, ik eet alleen biologisch. Niet dat dat altijd helpt, want de middelen blijven niet keurig op de grens van een perceel liggen. 
Overigens koop ik ook alleen maar biologische tuin- en kamerplanten bijvoorbeeld. Ben geschrokken van de planten uit reguliere tuincentra. Zo bomvol gif dat de insecten die daar lekker nectar dachten te kunnen halen, eraan dood gingen. 
Parkinson en ALS zijn twee zeer snel groeiende ziekten en worden gelinkt aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. 
De mens staat niet meer in contact met de natuur. Wij denken er boven te staan. 

Ik koop bepaalde groentes biologisch om dat ik die lekkerder vind. Ik weet ook niet precies op welke producten veel bestrijdingsmiddelen of weinig zitten. Ik weet dat je risico spreidt door gevarieerd te eten maar toch eet ik momenteel vaak aardbeien en druiven.
Het is ook moeilijker en veel duurder om alleen maar biologisch te eten. 

Ik let er niet echt op. Ik probeer groenten en fruit wel altijd goed te wassen. En door de week eten we heel gevarieerd. Dit weekend even niet maar dat compenseren we later wel weer. 

Ik hou mij hier niet zo mee bezig. Ik was groenten en fruit zo goed mogelijk. Het is gewoon zo moeilijk. Om de reden die Kaisie beschrijft. Alles staat stijf van het gif.
Biologisch eten is duur. 

Herfstappeltaart

Herfstappeltaart

19-04-2025 om 09:07 Topicstarter

Ik probeer zelf zoveel mogelijk biologische groente te kopen maar sommige bio groente zoals broccoli heb ik aangetroffen bomvol wormpjes, dat vond ik dan ook weer erg onsmakelijk. 
Net als Kaisie ben ik me er ook erg van bewust hoeveel vergif er overal opzit. Voor mezelf vind ik het niet eens zo heel belangrijk maar mijn kleinkinderen moeten nog lang mee en ik kijk daarom toch een beetje naar die lijst van gifstoffen en aardbeien staan dus bij fruit helemaal bovenaan
Wassen helpt maar een ieniemienie beetje, het gif dringt in de groente en fruit helaas. Variatie is denk ik inderdaad de beste manier.

Herfstappeltaart schreef op 19-04-2025 om 09:07:

Ik probeer zelf zoveel mogelijk biologische groente te kopen maar sommige bio groente zoals broccoli heb ik aangetroffen bomvol wormpjes, dat vond ik dan ook weer erg onsmakelijk.
Net als Kaisie ben ik me er ook erg van bewust hoeveel vergif er overal opzit. Voor mezelf vind ik het niet eens zo heel belangrijk maar mijn kleinkinderen moeten nog lang mee en ik kijk daarom toch een beetje naar die lijst van gifstoffen en aardbeien staan dus bij fruit helemaal bovenaan
Wassen helpt maar een ieniemienie beetje, het gif dringt in de groente en fruit helaas. Variatie is denk ik inderdaad de beste manier.

Maar de lijst die onze kinderen en kleinkinderen binnen krijgen is al vele malen kleiner en beter gecontroleerd en door ontwikkeld dan pak 'm beet 30 jaar geleden en dat onderzoek gaat nog steeds door.

Het risico dat er nu nog is is juist kleiner dan vroeger.

De kans dat je overlijdt door een verkeersongeluk of schadelijke uitstoot van auto's is groter, hoewel dat ook verbeterd. Toch gaan we steeds meer autorijden. 

Autorijden kunnen we makkelijk minderen, eten en met name gezond eten niet.

Bestrijdingsmiddelen zorgen er ook voor dat er voldoende groenten en fruit is, dat er minder oogsten mislukken. 


Ik vrees dat ik me hier veel te weinig mee bezighoud. Wij eten regelmatig ongewassen groente en fruit, ook aardbeien. Toen de kinderen klein waren, gingen we wel eens op de markt aardbeien en kersen halen. Die zak was dan half leeg als we thuis kwamen.

Ik denk dat het geen zin heeft om erop te letten. Ons waterkwaliteit is erg slecht. Iedereen heeft al  PFAS en microplastic in zijn lijf. Dat wordt alleen maar erger. En er wordt enorm veel gif gebruikt. Maar daar gaat niets aan gedaan worden omdat de economie.geld altijd voor de volksgezondheid gaat.

In het laatste geval, fruit niet wassen voor consumptie, betekent dat ook andere ongerechtigheden als bacteriën enz niet worden afgewassen. Ik was het graag even, maar soms komt het er niet van,vals de schaal met appels tijdens een werklunch langsgaat.
https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/moet-je-groente-fruit-wassen-voor-het-eten.aspx
Als ik de keuze heb, kies is biologisch, als die er niet is, neem ik toch gangbaar.

Loeki72 schreef op 19-04-2025 om 09:35:

Ik denk dat het geen zin heeft om erop te letten. Ons waterkwaliteit is erg slecht. Iedereen heeft al PFAS en microplastic in zijn lijf. Dat wordt alleen maar erger. En er wordt enorm veel gif gebruikt. Maar daar gaat niets aan gedaan worden omdat de economie.geld altijd voor de volksgezondheid gaat.

En mensen die er ziek van worden, da's een ander deel van de economie....

We eten nog geen aardbeien….Die Import zooi uit spaanse  Kassen eet ik niet. Smaakt niet naar aardbeien.

Herfstappeltaart

Herfstappeltaart

19-04-2025 om 10:03 Topicstarter

Ted68 schreef op 19-04-2025 om 09:58:

We eten nog geen aardbeien….Die Import zooi uit spaanse Kassen eet ik niet. Smaakt niet naar aardbeien.

Nee klopt, ik kocht ze ook alleen omdat de kleinkinderen stonden te juichen. Gezwicht😉 

Herfstappeltaart

Herfstappeltaart

19-04-2025 om 10:05 Topicstarter

Ysenda schreef op 19-04-2025 om 09:23:

[..]

Maar de lijst die onze kinderen en kleinkinderen binnen krijgen is al vele malen kleiner en beter gecontroleerd en door ontwikkeld dan pak 'm beet 30 jaar geleden en dat onderzoek gaat nog steeds door.

Het risico dat er nu nog is is juist kleiner dan vroeger.

De kans dat je overlijdt door een verkeersongeluk of schadelijke uitstoot van auto's is groter, hoewel dat ook verbeterd. Toch gaan we steeds meer autorijden.

Autorijden kunnen we makkelijk minderen, eten en met name gezond eten niet.

Bestrijdingsmiddelen zorgen er ook voor dat er voldoende groenten en fruit is, dat er minder oogsten mislukken.


Is het risico kleiner dan vroeger? Ik heb juist het idee dat er meer en meer gespoten wordt. Individuele pesticiden worden onderzocht, maar over de stapeling komt steeds meer ellende naar buiten...

Ik weet het hoor, we zullen er niet buiten kunnen maar toch geeft het me een rotgevoel. En dat komt omdat ik JUIST op het gebied van voedsel nog een beetje invloed kan hebben. Milieuvervuiling, uitstoot van auto's, ik kan er allemaal weinig aan doen. Maar aan wat ik in mijn mond stop wèl.

Ted68 schreef op 19-04-2025 om 09:58:

We eten nog geen aardbeien….Die Import zooi uit spaanse Kassen eet ik niet. Smaakt niet naar aardbeien.

Wat hier in de winkel ligt komt uit Nederlandse kassen. Geen idee hoe dat bij jullie is.

Vroeger, spoot men voordat het moestuin seizoen begin eerst even lustig met roundup rond. Dan was het onkruid tenminste dood...
Ik wist niet wat ik hoorde. Blijkbaar deed mijn tante dat 15 jaar geleden nog steeds. 
Ik denk dat er inmiddels wel meer duidelijk is en veel meer gespecificeerd is. Tegelijkertijd ook veel meer regels en onderzoek.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.