Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Dees

Dees

01-12-2017 om 09:33

Alicia

Net in de herhaling de documentaire Alicia bekeken. Vooral aan het einde heb ik zitten janken. Ik was me toch zo kwaad dat je als moeder een kind verliest aan pleegzorg kan ik dan nog accepteren maar wie haalt het in zijn hoofd om een moeder die vervolgens alle vormen van contact frustreert door zich niet aan afspraken te houden door te laten fokken. Kind 2 was er al maar op de beelden waarop te zien is dat Alicia in een gesloten inrichting is verplaatst (dus totaal naar te kloten geholpen is) is moeder zwanger van kind nummer 3. Dat die moeder het lef heeft om ongecensureerd in beeld te komen wat mij betreft hoort die moeder in een gesloten inrichting thuis.


Jasmijn

Jasmijn

01-12-2017 om 09:40

erg he

Erg he, ik vond het ook zó ontzettend schrijnend. Moeder heeft ook in dit soort inrichtingen gezeten, dus het gaat van beschadigde moeder over naar beschadigde kinderen, moeder weet denk ik niet hoe het beter moet, heeft het nooit geleerd.
Wat ik wel ontzettend jammer vind is dat ze, toen ze zo klein was 'zomaar' uit dat pleeggezin gezet werd. Uiteraard was het verschrikkelijk dat pleegvader overleed, maar een kindje van 4 doe je toch niet zomaar weer 'weg'? Ik begrijp dat niet van die pleegmoeder. Ik begrijp dat het ontzettend zwaar is, als je weduwe wordt, maar andere ouders waarvan de partner wegvalt, die doen hun kinderen ook niet weg?
En dan nog triester dat ze als 4 jarig kindje niet naar een ander pleeggezin kan, maar in een groep wordt geplaatst.
Maar ja, vanaf de zijlijn is het makkelijk praten voor ons natuurlijk.

Noor

Noor

01-12-2017 om 09:47

Snap je gevoel, maar...

...ik heb mezelf tijdens de documentaire steeds voorgehouden dat moeder vroeger zelf een Alicia was. Ik heb medelijden met Alicia, toen ze huilde dat ze een gewoon meisje was, ging het door merg en been. Maar ik had de moeder ook een ander leven gegund en ik hoop op een andere toekomst voor Alicia, dat de opeenstapeling van ellende ophoudt en dat ze zelf geen Alicia krijgt.

Bo

Bo

01-12-2017 om 10:04

schrijnend

Ik vond het schrijnend om te zien dat dit gewoon plaatsvindt, nu in Nederland. Dat wij niet in staat zijn om een geschikt pleeggezin voor dit meisje te vinden. Schrijnend om te zien dat dit soort situaties van generatie op generatie overgaan. Dat moeder kennelijk nog steeds niet de goede begeleiding krijgt en zich weer heeft laten bezwangeren. Wel zo verstandig om haar eigen dochter op haar 11e (!!) aan de prikpil te doen, maar zelf niet slim genoeg van geest om er ook zelf aan te denken.

Ik kan me voorstellen dat de problematiek van Alicia veel verder gaat dat de documentaire laat zien. Maar had die moeder niet allang uit haar leven kunnen worden verbannen? Alicia blijft geloven in een toekomst bij haar moeder, terwijl die daar overduidelijk niet op zit te wachten. De deur blijft op een kier staan, terwijl het Alicia veel meer rust zou geven als die gesloten wordt.

Verder vond ik het bijzonder dat zo'n jong kind, met zo'n achtergrond, gewoon volgestopt wordt met medicijnen en het er niet op leek dat zij goede psychologische begeleiding krijgt. Als zij vroeg of laat iemand iets aan doet, zal niemand raar staan te kijken.

mirreke

mirreke

01-12-2017 om 12:38

Ik vind het schrijnend

dat Nederland niet in staat is om gezinshulp te bieden aan een gezin zoals dat van Alicia.
Deze moeder is inderdaad zwaar beschadigd. Zij is (naast dader) ook slachtoffer en verdient ook hulp. Stel dat het geld dat nu naar pleegzorg gaat (per maand krijgt een pleegouder minimaal 550 euro pleegouderbijdrage per kind) naar het gezin van het kind zelf zou gaan, en alle kosten die verder nog gemoeid zijn bij de behandeling van zo'n kind ook (bv plaatsing in instelling kost gemiddeld 60.000 euro per jaar) dan zouden er geen kinderen in pleeggezinnen hoeven opgroeien, en dan zou de cirkel van verwaarlozing en mishandeling zich niet blijven herhalen.

Bo

Bo

01-12-2017 om 13:02

mirreke

Ja dat lijkt wel zo, maar ik denk dat de praktijk anders is. Als je dat geld aan deze moeder geeft, gaat zij er vast niet verstandig mee om. Deze moeder gaf nu haar geld ook liever uit aan 2 hondjes (die ze vervolgens weer op MP ging zetten) dan dat ze het uitgaf aan benzine om haar dochter te bezoeken... Beloofde haar kind een tablet, maar gaf een planbord. Gevolg: teleurstelling op teleurstelling.

Wel denk ik dat opvang in een gezin altijd de voorkeur moet hebben boven opvang op een groep. Alicia zag kinderen komen en gaan, maar zij mocht nooit ergens heen. Haar begeleiders bedoelen het vast goed, maar kunnen haar nooit de warmte van een gezin geven. Haar droom om in een gezin op te groeien werd nooit vervuld en het ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren. Ik hoop dat de geschiedenis zich niet weer gaat herhalen en zij op haar 17e zwanger is....

Ik vraag me ook af wie toestemming voor deze documentaire heeft gegeven. Moeder die geen gezag meer heeft? De voogd die af en toe in beeld kwam? Lijkt me voor de toekomst van Alicia helemaal niet wenselijk eigenlijk.

Li

Li

01-12-2017 om 13:53

in plaats van geld

zou je misschien praktische hulp kunnen geven. Bijvoorbeeld: als het de moeder niet lukt het kind fatsoenlijk te kleden, komt er hulp bij het kopen en wassen van kleding. Ik noem maar wat, kan ook voor andere zaken. Dan zou een moeder die het snel boven het hoofd groeit misschien meer aandacht aan het kind kunnen geven. En af en toe een bon voor een leuk uitje.

Als ze dat een tijdje zouden proberen, kan er misschien minder uit huis geplaatst worden.

Bo

Bo

01-12-2017 om 15:15

vraag

Ik vraag me af in hoeverre moeder nu al begeleiding krijgt? Als een kind uit huis geplaatst wordt en er is nog een kind in huis, staat dat kind/gezin dan niet automatisch onder toezicht? Dat zou wel zo moeten zijn.

Ik snap er ook niks van dat die moeder haar dochter zo graag in een gesloten instelling zag. Begrijp überhaupt niks van die vrouw en hoop dat zij deze documentaire ook heeft gekeken.

mirreke

mirreke

01-12-2017 om 19:21

Dat is ook wat ik bedoel

je kunt een ton per jaar uitgeven aan het onderdak bieden van zo'n meisje, of je kunt een heel gezin in therapie doen. Moeder, dochter en de jongere kinderen. Dat kost in het begin wellicht iets meer dan een ton per jaar, maar is uiteindelijk veel effectiever. Je kunt voor zo'n bedrag ook een hulpverlener intern in haar huis laten wonen. Je kunt zelfs zo'n gezin laten verhuizen naar een betere woning en dan een hulpverlener erbij zetten.
Dit meisje is nu voor haar leven beschadigd, door de Jeugdzorg. De geschiedenis gaat zich dan herhalen.

Mijn stiefdochter heeft in een instelling gewoond, gelukkig zonder OTS. Drang en dwang en zo. In die tijd heeft ze veel andere meisjes in hetzelfde schuitje leren kennen die hun ouders niet meer mochten zien, een voogd hadden (die ze ook nooit zagen) enz. Ze heeft af en toe contact met die meiden, via facebook. Mijn stiefdochter is de enige die goed terecht is gekomen (en dat is dan ondanks de jeugdzorg, want wij waren godzijdank in beeld). Al die andere meiden: geen opleiding, geen werk, heel jong kinderen (die ook weer zijn afgepakt) waardoor ze nog depressiever worden. Het is bar en boos. Op deze manier is het geen hulpverlening maar mishandeling, en de cirkel houdt zichzelf in stand.

Mijn eigen dochter had een vriendinnetje die in de klauwen van jeugdzorg terecht is gekomen, eerst in een pleeggezin moest en later onder politiebegeleiding uit de klas (van dochter) is gehaald en in een instelling is gestopt. Mijn dochter is nu 21. Het vriendinnetje heeft nu zelf ook een dochtertje (van ongeveer vier jaar) die natuurlijk niet meer bij haar moeder woont, maar ook weer bij een pleeggezin. Het is hartverscheurend!

moet nog kijken maar....

Ik heb het programma opgenomen en wilde het nog gaan kijken, maar als ik dit lees is het nog heftiger dan ik in de 'trailer' zag.....ben een gevoelige ziel als het om kinderen gaat...

Krisje

Krisje

03-12-2017 om 09:06

Madee

Hier precies hetzelfde, ik denk dat ik het ongezien verwijder.

Pooh Bear

Pooh Bear

04-12-2017 om 00:24

Net gekeken

Jeetje wat heftig. Arm kind ze schreeuwde zo om liefde was er echt geen pleeggezin voor haar zeker toen ze pas 4 jaar oud was. Had ze toen echt al zoveel problemen?
En waarom kon haar zusje wel bij haar moeder blijven wonen?
Maar het kan toch niet dat een meisje van 4 jaar al voor de rest van haar jeugd in een instelling moet wonen.
Dit programma heeft me echt geschokt tegen beter weten in hoop ik dat het ooit nog goed komt met dit meisje.

Wat gebeurd er eigenlijk met zulke kinderen als ze 18 worden? blijven ze dan nog in een instelling of worden ze dan geacht voor zichzelf te kunnen zorgen zonder ooit te hebben meegemaakt hoe het in een gezin werkt.

Marianne

Marianne

04-12-2017 om 09:52

Wil het niet eens zien

Dit is zo vreselijk en ik vind echt dat de verkeerde vragen gesteld worden. Moeder komt uit diezelfde situatie en bijna iedereen die ik erover hoor heeft van alles te vinden over moeder. Maar bijna niemand vraagt zich af waarom die instellingszorg zo faalt dat ze zo'n beschadigde vrouw aan de maatschappij afleveren en waarom als er dan een kind komt er geen echte, wezenlijke hulp voor die moeder is behalve kind afpakken en dat vervolgens ook weer de vernieling in helpen
Ik ben het helemaal met Mirreke eens. Had die moeder echte, wezenlijke hulp geboden. Had haar geleerd voor haar kind te zorgen, had haar geleerd hoe liefde te geven. Dan had Alicia niet in dat schuit je gezeten.
Ik zie de oproepen over pleegzorg weer langskomen terwijl we steeds meer te weten komen over het belang van hechting en juist de eigen ouders. Wat is er toch mis met de hulpverlening dat ze zo niet willen weten boe belangrijk ouders zijn?

piggy

piggy

04-12-2017 om 09:57

wat ik zo schrijnend vond

is dat het gedrag van Alicia niet omgebogen kon worden. Ze loopt weg en komt in een zwaarder beveiligde instelling. Hoe kan het dat al die zorg er niet in slaagt dat Alicia zich zo veilig voelt dat ze niet weg wil lopen? Kan natuurlijk ook aan de vorm van monteren liggen, maar het lijkt alsof ze geen hulp krijgt, alleen maar kritiek op hoe ze doet en wat ze doet.

Kerstlichtje

Kerstlichtje

04-12-2017 om 11:28

Ook gezien

n.a.v. deze toppic. Verschrikkelijk en ik ben het met Marianne en Mirreke eens. Jammer dat die moeder zo aan haar lot is overlaten destijds. Ik begrijp ook niet zo goed (maar daar maakt iemand anders ook al een opmerking over) dat ze door die [pleegmoeder is gedumpt (sorry, niet helemaal netjes) maar zo voelt Alicia het wel. Zij had daar wel 4 jaar gewoond.

Jaren wordt er een nieuw pleeggezin gezocht, niet gevonden en als ze een jaar of 12 is moest ze zich in eens bewijzen anders wordt ze niet geplaatst????? Hoe krom is dat. Ik vond ook dat de leiding totaal niet naar haar luisterde. Ik moest zelfs lachen toen ze steeds 'ahum, ahum, ahum, ahum'riep. De leiding kreeg maar geen grip op haar en dat frustreerde ze. Ik begreep het wel. 3 volwassene die tegen je aan zitten te zeuren over regels, regels en nog eens regels pfffff.

En nu? In een gesloten instelling. Zover had het nooit mogen komen.

Mams

Mams

04-12-2017 om 12:13

Ook gekeken

Wat triest zeg. Zie ook wel dat haar gedrag verhard en ze daarmee steeds moeilijker te begeleiden wordt. Haar eigen veiligheid en misschien ook wel de veiligheid van haar omgeving wordt steeds lastiger te waarborgen. ik denk dat dit meisje gespecialiseerde behandeling op het gebied van hechting nodig heeft. Maar wat ik zie gebeuren is dat ze steeds opnieuw wordt afgerekend op haar gedrag. Waarmee haar vertrouwen in de wereld om zich heen (basisvertrouwen dat ze er mag zijn) steeds kleiner wordt. Onvoorstelbaar verdrietig voor Alicia en voor de mensen om haar heen. Arm kind...

In jeugdzorginstellingen wordt veel gestraft en weinig opgevoed

https://www.trouw.nl/samenleving/gesloten-instelling-jeugdzorg-straft-te-veel-zorgt-te-weinig~ab3e63fc/

"Binnenkort brengen Van der Helm en collega’s nieuw onderzoek uit waarin de zorg in gesloten instellingen, zoals jongeren die beleven, langs kinderrechtenverdragen is gelegd. Hoofdonderzoeker en jurist Susanne Höfte interviewde vijftig jongeren in de gesloten jeugdhulp en vergeleek honderden enquêtes, die jongeren in open en gesloten zorg en in justitiële inrichtingen de afgelopen jaren hebben ingevuld. Vrijheidsbeneming is alleen gerechtvaardigd als de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is, vindt Höfte. “De wet is helaas niet specifiek genoeg. Nergens staat hoe lang je een kind op zijn kamer mag zetten, dat je hem niet mag vastpakken. Kinderen kunnen daar echter enorm onder lijden.” Soms wordt wel onderwijs geboden, maar niet op het niveau dat de jongeren aankunnen. “Daar hebben ze wel recht op.”

Veel kinderen in de gesloten jeugdzorg – dit jaar 1700 – kregen al jaren hulp, thuis, of op school. De gesloten plaatsing is voor hen vaak een laatste middel. Höfte vindt het des te merkwaardiger dat er nauwelijks verschil is met justitiële jeugdinrichtingen. “Je zou verwachten dat zorg en opvoedkunde centraal staan."

Bo

Bo

04-12-2017 om 14:51

belang Alicia

Wat ik me ook afvraag: waarom krijgen kinderen als Alicia niet een advocaat toegewezen? Iemand die haar belangen vertegenwoordigt. Ik vond dat gesprek (wat een een doelen gesprek? ik weet niet meer hoe ze het noemden..) tenenkrommend om te zien. Dat was het gesprek waarbij Alicia het papiertje ging opeten. 3 volwassenen die weinig empathie toonden en die alleen maar hun standaard protocollen wilden uitvoeren. Ze bleven in herhaling vallen en hadden niet echt antwoord/begrip voor Alicia. Alicia had tijdens dat gesprek bij moeten worden gestaan door een kinderadvocaat. Ze heeft dan wel een voogd, maar die was er ook niet bij en zag je nauwelijks. Zo'n klein kind is verbaal toch helemaal niet opgewassen tegen 3 van die -peuten.

Dat Alicia een serieus hechtingsprobleem heeft, vind ik niet zo gek. Aan wie kan zij zich hechten dan?

Pooh bear

Pooh bear

04-12-2017 om 14:57

Pleeggezin

Ik wilde met mijn reactie eigenlijk niet zeggen dat een pleeggezin beter zou zijn dan terug naar haar moeder. Ik vroeg me niet voor niets af waarom haar zusje wel bij haar moeder kon wonen had dit voor Alicia niet ook gekund eventueel met veel begeleiding?
Maar als dat niet kan dan kan je dat meisje toch niet zo lang in die instelling laten. Ze wilde daar duidelijk weg.
Vond het ook inderdaad ook erg vreemd dat toen ze 11 was er ineens gesproken werd dat als ze haar best deed ze een pleeggezin voor haar zouden zoeken. En toen dacht ik ook had dat gedaan toen ze net bij dat andere gezin weg was.

Bo

Bo

04-12-2017 om 16:15

moeder

De moeder maakte op mij niet echt de indruk dat ze Alicia graag in huis wilde nemen. Ze kwam soms niet eens opdagen en als ze er was, had ze meer aandacht voor de leiding dan voor haar dochter. Je zag/hoorde ook nergens dat dit een wens was van de moeder.

Toen de moeder ineens zwanger bleek, was ook de laatste kans voor Alicia om ooit bij haar moeder te wonen vervlogen.

Ik hoop dat de 'instellingswereld' nu inziet dat wonen in dit soort instellingen nooit een langdurige oplossing kan zijn.

Anne

Anne

16-12-2017 om 23:11

Schrijnend

Ik heb de documentaire net gekeken.

Ben het eens met de anderen dat de situatie van Alicia vreselijk schrijnend en verdrietig is.

Ben het eens met Mirreke en Marianne, dat veel meer gekeken zou moeten worden dat al dat geld dat nu in de opvang gaat, besteedt wordt aan hulp aan de ouders, zodat een kind bij de ouders thuis kan blijven wonen. Dit is natuurlijk een regelrechte ramp.

En goed punt, dat het beter zou zijn als er ECHT iemand voor Alicia op zou komen. Maar ja, dat moet dan wel lange tijd dezelfde zijn, ook niet weer een wisselend persoon.

Ik vond het zo sneu dat zij inderdaad zo verantwoordelijk over moet komen. Ze mag vooral geen fouten maken, verdriet hebben, boos zijn. Dan krijg je beperkingen en krijg je weer straf. Arm kind.

Wat erg dat dit in Nederland gebeurt.

Tihama

Tihama

17-12-2017 om 18:33

Pleegzorg

"Dat wij niet in staat zijn om een geschikt pleeggezin voor dit meisje te vinden. "

Er is in Nederland een schrijnend tekort aan pleegouders. Daarom zijn we niet in staat.

Hebben jullie je nu allemaal aangemeld als pleegouder?

Dat is namelijk de snelste oplossing voor dit probleem.

https://www.pleegzorg.nl/nieuws/start-week-van-de-pleegzorg-hallo-nederland/

Zo gewonnen, zo geronnen

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/campagne-mislukt-aantal-pleegouders-daalt/

En jeugdzorg vraagt meer geld. Altijd hetzelfde liedje.
Misschien is het wel veel beter om te kijken welke kinderen terug kunnen naar huis? En vooral welke kinderen echt niet uit huisgeplaatst hoeven te worden bij gebrek aan voldoende onderbouwing.
Of meer hulpverlening gericht op het heelhouden van een gezin?

Tegenwoordig heb je ook steeds meer werkende ouders die het er niet bij kunnen hebben of je staat op de 18e verjaardag van een kind ineens voorkosten die door de gemeenschap niet meer gedragen worden maar waar je dan ineens alleen voor staat.

Afgezien nog van de maatregelen op het gebied van armoede, huisvesting en goede geestelijke gezondheidszorg die juist kwetsbare gezinnen kunnen steunen.

In deze aflevering haken pleegouders af vanwege de gebrekkige begeleiding en de vele wisselingen van de gezinsvoogden bij Jeugdzorg.

Anne

Anne

17-12-2017 om 19:29

Tihama

Bij het zien van de documentaire dacht ik inderdaad: ik zou willen dat ik in staat zou zijn om dir meisje in mijn gezin op te nemen en heel veel liefde te geven.

Helaas, met een niet zo'n stabiele relatie is het geen optie, zelfs niet voor tijdelijke opvang van kinderen (je hebt diverse vormen begrijp ik).

Jullie hebben geloof ik wel een pleegkind? Echt, heel erg goed! En ja, het zou fijn zijn als meer mensen het zouden doen.

En desondanks geloof ik dat intensieve en praktische hulp aan de ouders/in huis in principe een beter alternatief zou zijn. Maar we kennen niet het hele verhaal, dus of dat ook voor Alicia zou gelden durf ik niet te zeggen.

Tihama

Tihama

17-12-2017 om 22:06

pleegzorg

"Helaas, met een niet zo'n stabiele relatie is het geen optie, zelfs niet voor tijdelijke opvang van kinderen (je hebt diverse vormen begrijp ik)."

Ik weet natuurlijk niet wat je bedoelt met niet zo'n stabiele relatie? Of het op een scheiding uitdraait?

Maar je kunt ook vakantie of weekendpleegouder worden.

Wij hebben ons pleegkind een klein jaar in de weekenden en de vakanties opgevangen voor hij definitief bij ons in huis kwam. Ik heb een inkijkje gekregen in het instellingsleven.

Veel kinderen in instellingen mogen in de weekenden naar huis. Maar sommige kinderen niet. In veel instellingen 'vegen' ze de overblijvers in het weekend dan samen in 1 gebouw. Dat is efficiënter met het oog op het aantal leiding. Maar die kinderen slapen dan dus niet in hun eigen kamer. Als de andere kinderen op vrijdag opgehaald worden, moeten zij hun koffer pakken om het weekend op een andere plek te blijven en te slapen in het bed van kinderen die wel naar huis mogen. Die klap is dubbel pijnlijk.

Al zou je maar om de twee weken een kind een weekend opvangen, dan is dat al een bijdrage. Het lijkt een kleine bijdrage, maar het geeft een kind toch een warm gevoel dat er mensen zijn die hem/haar wel de moeite waard vinden.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet of je het lange tijd kunt volhouden, want anders wordt het al snel de volgende teleurstelling.

mirreke

mirreke

18-12-2017 om 18:02

Instellingen en institutioneel geweld...

Institutioneel geweld...
Woon je in een instelling, dan raak je inderdaad gefrustreerd, schreeuw je om aandacht, vertoon je 'acting out' gedrag.

Die kinderen worden dan gewoon door drie of vier grote mannelijke hulpverleners opgepakt, en in een soort separeer gezet. Ik weet niet of het nu nog gebeurt, volgens mij mag het niet, maar volgens mij mocht het toen ook niet, en het gebeurde wel. Een kind dat flipt wordt fysiek vastgezet en gewoon weggedragen en in een andere ruimte gedumpt.

Snap dat je zorg hebt voor de veiligheid van ook de anderen, maar toch is het natuurlijk een aanstasting van je lichamelijke (en geestelijke) integriteit. Blijkbaar kon/kan men er niet voor zorgen dat aan de behoeften van deze kinderen wordt voldaan...

Marianne

Marianne

19-12-2017 om 12:12

Moeder

Wat ik me afvraag bij kinderen als Alica: wat als al dat geld dat gestopt is in pleegzorg en instellingen nou eens gestopt zou zijn in het helpen van de moeder/ouders?

Er wordt ook in dit draadje het nodige gezegd over de moeder van Alica. Maar hechting gaat twee kanten op. Bij de geboorte zorgt de natuur ervoor dat met een flinke stoot liefdeshormoon dat hechtingsproces op gang komt. In plaats van dat de hulp gebruikmaakt van zo'n prachtig gegeven en volop hulp biedt om dat meisje van 17 te leren voor haar kind te zorgen, vond de voogd het beter om Alicia weg te halen bij haar moeder.
Waarom is onduidelijk, maar gezien moeder wel voor haar andere kinderen zorgt is maar de vraag of er echt zo'n groot probleem was of dat vooral de voogd dat vond.

Verder is Alica's moeder zelf een instellingskind. Dat dus volop hulp gehad heeft en kijk eens naar het resultaat! In plaats van dat voogd ziet dat haar organisatie duidelijk niet in staat is om het beter te doen dan een gezin, kiest voogd voor het vernielen van de band tussen moeder en kind voordat deze gevormd kan worden. Alicia moet naar een pleeggezin. En daar gaat het dus mis. Een kind dat haar vader verliest en daarna door haar (pleeg)moeder weggedaan wordt. Ouders kwijt, brusjes kwijt. Als er iets aantoont dat een pleeggezin geen vervanging is voor echte ouders is het dat wel.

Er wat is de conclusie naar aanleiding van de documentaire? Er moet meer pleegzorg komen.
Nee: de band tussen ouders en kinderen moet veel serieuzer genomen worden in de hulpverlening. Kinderen hebben het recht om op te groeien bij hun eigen ouders. Dat zou altijd voorop moeten staan. UHP en pleegzorg zouden de grote, grote uitzonderingen moeten zijn en instellingszorg al helemaal.
Ik ben me ervan bewust dat heel veel pleegouders heel goed werk opleveren. En dat UHP soms echt nodig is. Maar gezien hoe makkelijk dat in Nederland gaat en hoe makkelijk de instanties naar de paardemiddelen grijpen denk ik echt dat de hoofdschuldigen aan drama's als die van Alicia de hulpverleners zelf zijn. En dat meer hulpverlening niet de oplossing is, maar betere hulpverlening met hulpverleners die er van doordrongen zijn dat zij nooit, nooit, nooit de plaats van de ouders voor een kind in kunnen nemen.

Li

Li

19-12-2017 om 12:18

Marianne

helemaal mee eens. Help zo'n moeder, wees creatief daarin. Dan investeer je in de toekomst van moeder èn kind.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-12-2017 om 12:20

Zwaar

Ik denk dat het bijna onmogelijk is om binnen een gezin met andere kinderen een kind met de angsten en gedragsproblemen van Alicia goed te begeleiden en te kunnen opvoeden, helemaal als dat niet je eigen kind is. Het drukt namelijk zo'n stempel op je gezinsleven en vergt zoveel energie, flexibiliteit, en het vermogen om elke dag weer opnieuw te beginnen, dat ik me niet kan voorstellen dat pleegouders vrijwillig zo'n uitdaging aangaan. De hulp van buitenaf is ook niet altijd even goed, er lopen nogal wat -gogen rond van de strakke aanpak met regels, begrenzen en straffen.

Zomer

Zomer

19-12-2017 om 12:26

Marianne

Wat heb je dat mooi en goed verwoord!

Anne

Anne

19-12-2017 om 17:56

Marianne

Helemaal met jou eens en mooi gezegd!

En nu, hoe krijgen we Nederland zover?

Ik denk overigens dat het nu moeilijk is om pleegouders te vinden die Alicia op te vangen, kennelijk ook al toen ze 4 jaar was. Arm kind. Andere komen en gaan en zij koest daar blijven.

Inderdaad, beter bij je eigen moeder/ouders met intensieve hulp.

Hechten is zo belangrijk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.