wonderkinderen
15-05-2021 om 16:15
Overprikkeld kind
Hallo allemaal,
Na verschillende plekken bezocht te hebben, dacht ik hier maar eens aan te kloppen om te zien of iemand dit verhaal herkent en of iemand misschien ideeën kan bieden om ons verder te helpen. Mijn dochter van 17 kampt al een paar jaar met klachten van overprikkeling. Hierdoor is zij niet in staat om normaal naar een klas te kunnen. De school werkt gelukkig mee en hierdoor mag zij soms apart zitten in een lokaal om tot rust te komen. Jammer genoeg kan ze maar 2 uurtjes per dag aan lessen volgen. Nu wonen we ook best aan een drukke straat en lukt het haar ook niet om thuis haar huiswerk zo goed te doen en echt te rust komen wordt ook moeilijk in huis. Dit zorgt er ook voor dat ik thuis vrij weinig kan doen, omdat dit zorgt voor extra herrie. Geluidsdempende oortjes lijken ook vrij weinig te doen. Het rare is, dat ondanks dat ze naar mijn idee best extreme klachten heeft, ze dit vroeger nooit echt heeft gehad. Deze klachten ontwikkelde zich pas toen ze in behandeling was voor haar angststoornissen en depressie die ze op 14 jarige leeftijd had ontwikkeld. Hierna was de diagnose van de psycholoog ASS, waar ik dat niet echt in haar herkende. Voor haar depressie en angststoornissen is nooit echt een juiste behandeling geweest, dus zaten we nogal in de knoei bij de psycholoog die ze destijds had. De behandeling werkte niet en het autisme plaatje leek naar mijn idee niet helemaal reëel te zijn. Hierna is zij haar overprikkeldheid gaan ontwikkelen. Nadat het tot een extreem was gekomen, zijn we toch maar weer naar een andere psycholoog gegaan, die eigenlijk ook maar alleen het ASS plaatje zag.. en niet wie ze nou echt was. Ook mijn dochter herkend zich niet heel sterk in ASS. Het is ook zo'n complexe stoornis en zo'n groot spectrum, dat je soms niet weet waar je moet kijken. Maar het idee dat deze klachten zich pas toen ze 15 was ontwikkelde, laat ons wel met veel vragen zitten. Momenteel slikt ze Ritalin, wat wel wat doet. Maar liever hebben wij ook geen pilletjes en de klachten bestaan nog steeds, alleen tot een wat mindere hoogte. We zijn momenteel een beetje ten einde raad en ik heb het idee dat mijn dochter steeds verder in de put raakt door een wereld die haar niet goed begrijpt en ziet. Herkent een van jullie dit verhaal misschien? En hoe gaan jullie hier mee om?
Leen13
15-05-2021 om 16:26
Ik herken niet de twijfel over de diagnose maar wel dat het aanvankelijk niet opvalt dat een kind overprikkeld raakt en dat ze dat op oudere leeftijd ook beter aan kunnen geven.
Sinds Corona heeft zoon hier het toppunt van overprikkeling, nou ja, voor een goede tijd dan, bereikt. Wij hebben niet zo'n moeilijke situatie als klinkt bij jullie maar er zijn toch wel leefgeluiden in huis en incidenteel klop- en boorgeluiden van mensen elders in het appartement, grasmaaigeluiden of getimmer of gedoe of gezuig of geloei van publieke diensten buiten.
Als je daar over nadenkt best wel veel als je daar gevoelig voor bent. MIjn kinderen hielden zich elders en op school dan nogal in en dat kon thuis tot kortsluiting en explosies leiden.
Zoon heeft een vrij dure koptelefoon gekocht waar hij veel profijt van heeft. Dochter dringt het geluid terug met haar mp3 met zelfgekozen muziek. Buiten heeft ze een zonnebril op vanwege het licht dat ook overprikkeld.
Op school mocht ze standaard een dag thuis leren en de overige dagen een rustig plekje op school zoeken wanneer dat maar nodig was, of ze schoof aan bij een rustige klas die aan het tekenen was of een rustige klas die ook wiskunde deed maar een klas lager die wel rustig was.
Die twijfel lijkt me nog wel een dingetje. Probeer er 'langs' te kijken en de klachten vooral te accepteren en te beantwoorden, samen met je dochter, ongeacht de diagnose.
En verder houden wij hier rust in huis, oortjes in bij je eigen device, geen luide gespreken over telefoon of bij games, zeker niet na 23.00 uur, daarna is het stil, je laat elkaar primair met rust, zelfs niet groeten op de gang. In de ochtend zolang mogelijk stilte op de kamers, vanwege corona houden we meer afstand, tot een uur of tien, als het 'feest' begint. Zoomlessen of interviews enzovoort.
Junio
15-05-2021 om 21:24
https://www.directievetherapie.nl/artikelen/jaargang13/geluid-lawaai-en-psychopathologie-13-3-238/
Misschien haal je hier wat uit?
Leen13
15-05-2021 om 22:40
https://www.amc.nl/web/specialismen/psychiatrie/psychiatrie/misofonie.htm
Nog een mogelijkheid die attentie verdient.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.