Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Autisme

Ik leer steeds meer over mijn dochter met autisme. Nu heb ik een soort van vermoeidheid. Wat kost het toch veel energie!! Het is zo anders dan wat ik nodig heb. Ik hou vol, want ik zie dat de hulp tools die ik heb gekregen werken voor haar. En uiteindelijk ook voor mij. Kost me namelijk minder energie dan die woede uitbarstingen. Ze heeft de structuur in echt nodig.

 Elke dag om 8 uur brood eten. En dit met een wekker. Eerst was het dus meer we eten wanneer het uitkomt. Waardoor ik een zeurend niet eten kind had met af en toe een uitbarsting. Nu eet ze. Soms met wel wat zeuren, eten blijft een ding bij haar. Alleen die stiptheid van 8 uur nekt me. Ik was het nu een keer vergeten, en dus te laat. En toen kwam het we eten toch om 8 uur en blablablabla.   

Het valt niet altijd mee .

Regelmaat is voor ieder mens goed.

Hopelijk kan je het delen met je partner. Het is niet altijd makkelijk en bij tijd en wijle zwaar.  Maar bedenkt wel dat een kind vrij snel zelf kan ontbijten om 8:00 uur stipt en je er niet meer bij hoeft te zijn.  Het gaat om een paar jaar
Wat is die paar jaar nu op een mensenleven

Het is ook vermoeiend. Zowel voor haar als voor jullie hele gezin. Het is ook gewoon wennen aan een andere manier van leven en continu ondertitelen en duidelijkheid verschaffen, daar waar dingen voor jullie zelf vanzelfsprekend zijn. En dan nog zullen er onherroepelijk momenten zijn dat het even mis gaat en je dochter toch een uitbarsting heeft. Dat is niet leuk, dat is niet fijn, voor haar niet én voor jullie niet. Maar het hoort er wel bij. En dat mag je gerust vermoeiend vinden. 

Er lopen meerdere draadjes op dit forum waar ouders van kinderen met autisme van zich af schrijven en ook tips uitwisselen. 

het is ook zwaar. Hoe oud is ze precies? Als ze puber is kun je lijkt me ook afspraken maken. Dat hebben we hier ook. Voor allerlei dingen wekkers en herinneringen. Mijn oudste heeft ook ass en de jongste adhd dus we hebben voor alles duidelijke afspraken wie wat doet, wanneer dingen gebeuren enz. 
dus dat 8 uur eten: kan ze evt met een alarm/ wekker ook zelf regelen als ze oud genoeg is

Over dat 8 uur eten; natuurlijk kan je kind zelf eten met een wekker, maar als de afspraak is 'we eten om 8 uur' dan is het niet gek dat je kind verwacht dat alle gezinsleden dan aan tafel zitten. Of in ieder geval de gezinsleden die op dat moment thuis zijn.
En dat dat elke dag geldt. Voor weekenden en vakanties kun je andere afspraken maken. Maar dat moet je dan wel duidelijk concretiseren voor haar.

Autisme is eigenlijk dat je brein op een andere frequentie functioneert dan neurotypische breinen en daardoor continu bij alles een vertaalslag moet maken. En dat maakt het heel vermoeiend. En dan doe je zó je best, gaat het alsnog af en toe mis. Dat is niet erg, dat is normaal, hoort erbij en maakt ons allen menselijk. Maar dat maakt het soms wel even zwaar, moeilijk en verdrietig zonder dat het iets afdoet aan de liefde voor je kind. 

“Gewoon de klok een uur terugdraaien ‘s avonds als je de volgende dag wil uitslapen” zei een ouder van een kind met ass eens tegen mij 😅. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.