Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Inrichting slaapkamer met huisstofmijtallergie

Mijn dochter (9 jaar) heeft veel allergie klachten. Nu hebben we via de huisarts een test laten doen en blijkt ze een aantal allergieën te hebben. Ze is het meest allergisch voor huisstofmijt.

Om de huisstofmijt zoveel als mogelijk terug te dringen hebben we vandaag haar slaapkamer onder handen genomen. Vloerkleed, sierkussens, dekentje en knuffels (op haar 2 lievelingsknuffels na) eruit. En de rest flink opgeruimd. Ze heeft een bed waar we lastig onder kunnen komen met de stofzuiger, dus die gaan we ook vervangen.

Wat een leuke knusse meisjeskamer was, is nu een behoorlijk kale kamer. Dochter is hier verdrietig om. We weten nog niet echt wat leuke aankleding is en tegelijkertijd geen broedplaats voor huisstofmijt. Iemand suggesties?


Je zou op een muur, een mooie muurschildering kunnen maken of fotobehang plakken van iets wat zij leuk vindt. Dat is dan al wat minder kaal. 

Dat was precies de tip die ik wilde geven.
Extra kastje/planken en spullen zou ik niet doen. Ook als je goed materiaal kiest blijf je extra stoffen en dweilen.

wat sneu voor haar. Op de site van Smulders textiel las ik ( volgens mij ) wel goeie tips om de mijt zoveel mogelijk uit de kamer te houden. Bv pyama in een andere ruimte uit en aantrekken. 
En alles steeds wassen op 60 graden of invriezen. Zou je dan niet stapje voor stapje kunnen proberen iets terug te leggen, als invriezen bv goed effect heeft? Ik zou er wel een extra diepvriezer in de garage voor over hebben, en dan steeds andere knuffels en kussens erin en omwisselen. 
Maar goed, mogelijk heb je niks aan deze meedenk actie omdat het niet vanuit eigen ervaring is. Hoop dat er meer tips komen!

Via je zorgverzekering kun je speciale hoeslakens en dekbedovertrekken krijgen. Een vriendin van mij heeft die ook. Ze heeft ook een set voor de vakantie als ze naar een hotel/huisje gaan. Maar misschien wist je dit al.

Mijn dochter heeft huisstofmijtallergie maar als je het goed bijhoudt, elke week licht vochtig afdoen en dweilen. dan hoeft het niet extreem.  Natuurlijk geen vloerkleedjes en gladde gordijnen. En ja bed elke week verschonen en op 60 graden wassen alles. Maar een grote hoeveelheid knuffels is geen probleem hoor. Die kunnen immers ook in de was en zo snel wordt dat niet stoffig als je de kamer bijhoudt
Haar meidenkamer zag er iig nooit klinisch of kaal uit

voor huistof mijt heb je ook speciale kussenhoezen dacht ik.
Een luchtfilter helpt, niet alleen in de slaapkamer maar ook in andere ruimtes waar je kin veel verblijft.
Een vloerbedekking neemt het stof goed op, maar moet dan wel extra goed gereinigd worden.

Denk bij de inrichting eraan, dat je goed overal bij kan om schoon te maken, meubels op hoge poten voor het makkelijk stofzuigen en dweilen. 

Bovenkant van kast is ook vaak een stofnest.

Er zijn speciale huismijt filters voor stofzuigers. 

Ik heb een flinke huisstofmijt allergie en heb om die reden altijd leren meubels. Misschien kun je je dochter een plezier doen met een (kunst?)leren bankje of fauteuil? Ik heb jaren terug het hoekdeel gekocht van een Ikea ‘stel m zelf samen’ bank en daar hangt dochter graag in. Misschien wordt jouw dochter daar ook blij van?
Iets anders wat ik vanwege makkelijker schoonmaken heb gedaan is items onder een glazen stolp of in een glazen kistje (was wel even zoeken) zetten. In dat kistje: gekleurd zand strooien, gekleurde steentjes en frutsels die erbij passen zoals veertjes, gedroogde bloemen of wat je ook maar wilt. Dan heb je het toch een beetje leuk aangekleed en het vraagt niet meer dan een doekje er overheen. 
Wat denk ik ook zou kunnen is van wafeldoek zelf iets maken of knuffels zoeken die wekelijks meegewassen kunnen worden op 60 graden.

wat ik ongevraagd ook als tip wil meegeven: mijn ouders pakten het even rigoreus aan als jullie (en ook mijn konijn en de hond moesten eraan geloven 😭) en vergaten te vragen wat ik dan zelf wilde. Ik vind het heel tof om te lezen dat je rondkijkt wat er dan wél kan, en mijn ongevraagde (en misschien ook onnodige) tip is om daar je dochter bij te betrekken. Wie weet wil ze al tijden een make up tafel of spiegel, dan heb je iets wat kan en waar ze blij van wordt. Of houdt ze van knutselen of schilderen (wat je prima op een prikbord kunt hangen). Er kan een hoop niet, maar er kan ook zeker een hoop wel. 
Veel succes!

Zeespiegel schreef op 10-10-2024 om 06:23:

voor huistof mijt heb je ook speciale kussenhoezen dacht ik.
Een luchtfilter helpt, niet alleen in de slaapkamer maar ook in andere ruimtes waar je kin veel verblijft.
Een vloerbedekking neemt het stof goed op, maar moet dan wel extra goed gereinigd worden.

Denk bij de inrichting eraan, dat je goed overal bij kan om schoon te maken, meubels op hoge poten voor het makkelijk stofzuigen en dweilen.

Bovenkant van kast is ook vaak een stofnest.

Er zijn speciale huismijt filters voor stofzuigers.

Of juist de poten eronderuit. Ik doe dat bij nieuwe kasten (bijna) altijd. Scheelt stof én spullen die kwijtraken onder de kast.

Huisstofmijtuitwerpselen worden pas vervelend als ze in de buurt van jou komen. Vooral in de buurt van je ademhaling of plekken waar je je handen in steekt zoals laden onder je bed. Als ze blijven waar ze zijn, zijn ze te ver weg om last te geven. Die last komt pas, als ze door luchtbewegingen in de lucht komen en dan ingeademd worden. Of via je vingers in je gezicht. Vooral je ogen, brrr.

In mijn geval werden schoonmaakactiviteiten dus het zwaarste bestraft. Ik kan me herinneren dat ik de wc helemaal belegd had met badkleedjes omdat ik de stenen tegels zo koud vond, en wat een drama het werd als ik ze allemaal ging schoonmaken. Je kon het klamme zweet van mijn hoofd vegen en ik zat dan onder de rode vlekken. Ik moest dan wel vijf pufjes of meer nemen van een luchtpijpverwijder. Het verstand komt met de jaren: ik zou nu gewoon vast tapijt hebben gebruikt. 

Doe ik nu trouwens ook. Ik heb overal stoffen tegeltjes. Onlangs allemaal in bad geweest, hoewel ik geen allergie meer heb. Er kwam een soort bruin water uit.

Ik geef overigens geen advies hetzelfde te doen. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet in jullie situatie.

Om vollediger te zijn: ik heb maar heel kort middelen tegen allergie genomen. Dat was Lomudal. Omdat het inhaleren op zichzelf bij mij al een soort "allergisch" effect had, wat de arts niet geloofde, heb ik dat na een jaar lijden geditcht.

Schemerlampje schreef op 09-10-2024 om 23:36:

Via je zorgverzekering kun je speciale hoeslakens en dekbedovertrekken krijgen. Een vriendin van mij heeft die ook. Ze heeft ook een set voor de vakantie als ze naar een hotel/huisje gaan. Maar misschien wist je dit al.

Die hoezen zijn al lang geleden verdwenen uit de basisverzekering omdat de werking niet aangetoond kon worden. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ze nog wel. (en sommige verkopers hebben dealtjes met zorgverzekeringen zodat je korting krijgt).

Voor wat het waard is: de allergie begon bij mij vrij onverwacht, nam binnen korte tijd enorm toe zonder dat ik begreep wat er was, en werd daarna geleidelijk minder en minder tot het ongemerkt verdween. Dus geloof houden dat het overgaat.

Ik vind dat je wel heel rigoureus te werk bent gegaan. Zowel mijn dochter als ik hebben een behoorlijke allergie voor huisstofmijt, maar geen enkel kamer is zo leeggehaald. Mijn dochter heeft nog alles op haar kamer staan. Het grote verschil is dat nu die kamer elke week goed onder handen genomen wordt en dus goed stofvrij gehouden wordt. Daarnaast heeft ze medicijnen gekregen en dat icm het schoonmaken voldoet. 

HumpieDumpie

HumpieDumpie

10-10-2024 om 08:45 Topicstarter

Bedankt voor de tips!

We betrekken dochter zeker in het proces. Ze had geen moeite om de spullen weg te doen, maar ze heeft wel moeite met de kale kamer die ze nu heeft. Vandaar de vraag hoe we het weer gezellig kunnen maken zonder spullen gemaakt van zachte stoffen.

Iets op de muur is een goed idee. We hebben ongeveer een half jaar gelden haar hele kamer geverfd, dus nu weer behangen ofzo zie ik niet zitten. Er is wel ruimte voor een leuke poster/foto/schilderij, dus daar gaan we naar kijken.
Ook wil ik op zoek naar een klein vitrinekastje met deurtje voor aan de muur voor haar kleine frutsels.

Over die hoezen voor het matras en kussen lees ik wisselende verhalen. De één zegt het werkt, waar het bij de ander niets doe. Dus ik twijfel nog of we die gaan kopen.

Hier ook een dochter met huisstofmijt allergie. Wij hebben op advies allergoloog wel een speciale kussenhoes, hoes voor dekbed en hoes voor matras. Verder de voorraad knuffels uitgedund en gordijnen vervangen voor jaloezieën. vloerkleed uit haar kamer en woonkamer gehaald. Elke week stoffen, beddengoed en knuffels op 60graden wassen en dweilen/vochtig afnemen. Dat icm neusspray, oogdruppels en levocetirizine doet de truc. Het scheelt haar enorm veel qua klachten.  Haar kamer is nog steeds gezellig, want ze heeft wel gewoon een leuk dekbedovertrek etc 

HumpieDumpie

HumpieDumpie

10-10-2024 om 09:10 Topicstarter

@Poison, mag ik vragen welke hoezen je hebt gekocht? 

Een rondje Google levert matrashoezen op vanaf ongeveer € 25,- tot bijna € 200,-. Ik vraag me af of de dure echt zoveel beter/fijner zijn dan de goedkope. Waar moet ik op letten bij aankoop?

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.