Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

1e kinderfeestje

Binnenkort is onze oudste jarig en is het tijd voor zijn eerste kinderfeestje. En ben benieuwd naar jullie ervaringen en of dit een beetje haalbaar klinkt.


Hij is zelf op een aantal kinderfeestjes in groep 1/2 geweest, dit was 1,5 - 2 uur thuis een paar spelletjes. 

Zoon wil graag naar het krijspaleis. Het idee is om 5 kindjes uit te nodigen zodat ze in totaal met 6 zijn. 

We twijfelen: 
1. vrijdag middag uit school (12:15) de kinderen mee nemen en thuis pannenkoeken eten en cadeautjes uit te pakken. Vervolgens rond 13:30/13:45 richting het krijspaleis tot 16:00 uur en daarna de kinderen weer thuis te brengen. 

2. zaterdag om 13:30 verzamelen bij het krijspaleis, cadeautjes en spelen tot 16:00 uur en daarna een patatje eten. Waarna we de kinderen thuis brengen of ze weer opgehaald kunnen worden. 

Hij is op een vrijdag jarig, daarom leek het ons leuk om diezelfde dag het feestje te houden. 

Wat zouden jullie doen? Andere ideeën of tips zijn natuurlijk welkom.


Haha, deze post doet mij denken aan het eerste partijtje van onze dochter, inmiddels 23, maar zal het nooit vergeten. Wij deden op woensdagmiddag eerst thuis pannenkoeken eten en daarna gingen we naar een geitenboerderij. Hartstikke leuk, maar dochter vond het blijkbaar allemaal heel spannend en kreeg een driftbui bij die boerderij. Achteraf gezien was alleen thuis pannenkoeken eten en daarna samen spelen binnen of buiten waarschijnlijk genoeg geweest. 
Wat ik dus zou doen is op zaterdag en niet vrijdag uit school, want dan zijn de kinderen allemaal moe van de hele week school. Laten brengen en ophalen bij het speelparadijs (of heet het echt krijspaleis?). En dan inderdaad 2 uurtjes daar spelen, is lang genoeg.  Vaak organiseren ze in die binnenspeeltuinen ook partijtjes. Meestal prima opgezet: eerst zingen voor de jarige en cadeautjes uitpakken met drinken en lekkers erbij. Daarna lekker spelen en als afsluiting nog friet met iets erbij. 

Ik zou het volgende doen. Dus vanaf 13u/13.30 verzamelen bij krijspaleis, al klein hapje daar uitdelen zodat kinderen geen honger hebben en cadeautjes uitpakken, dan spelen en dan een patatje daar. Daarna kinderen laten ophalen door ouders bij krijspaleis of ze zelf thuis brengen. En anders kiezen voor optie 2. Dat is beter dan het feestje min of meer op 2 plekken te houden denk ik. Beter op een zaterdag. Vrijdag zijn kinderen vaak erg moe van school. 

Kan beide toch prima?
Ik als ouder van drie zou de vrijdag prettiger vinden. Gelijk mee uit school
En niet op je zaterdag 2x heen en weer rijden
Druk zat op die leeftijd met zwemles en sportclubjes op de zaterdag. Hier eigenlijk altijd feestjes door de week. Wel zo fijn

ik zou voor een eerste feestje de boel klein houden. Dus gewoon thuis, cadeautjes verstoppen/zoeken/uitpakken. Cake versieren en opeten. Paar spelletjes en klaar.
Bedenk wel, dat verjaardagsfeestjes over het algemeen steeds uitgebreider worden met het ouder worden van de kinderen. Dat is althans mijn ervaring: als kinderen klein zijn, 'kan' een feestje thuis nog wel. Maar eenmaal iets groters gedaan (bv. zwembad), dan is er daarna geen thuisfeestje meer mogelijk. Dus als je nu al begint met een krijspaleis, moet je (bij wijze van spreken uiteraard) met 12 jaar bijna naar Euro Disney of de Efteling om de stijgende lijn te kunnen houden. Maar het kan uiteraard zijn dat jij dat wilt en kunt betalen - doe het dan vooral

Feestjes bij voorkeur absoluut niet op zaterdag. Dan hebben mensen eigen (drukke) plannen. En daarnaast is het gebruikelijk dat jullie zelf kinderen wegbrengen. Feestjes waarbij ik zelfs 2x moet komen (halen en brengen) worden hier eigenlijk afgezegd. Zeer ongastvrij om dit te vragen. Jullie organiseren wat maar een ander mag jullie vervoersprobleem oplossen. Ouders moeten werken en/of hebben andere kinderen of sport (van kind of zichzelf). Zelf heb ik het hele jaar talloze uitnodigen en ik organiseer zelf al jaren. 

Kinderen mee direct uit school
Bij jou thuis taart of cake eten en cadeaus uitpakken 
Naar de activiteit 
Patat/pannenkoeken/ijsje etc
Kinderen naar huis brengen. 

Maximaal 8 kinderen (inclusief de jarige). Dat past in 2 auto's. 

Ik zou het gewoon in het krijspaleis doen. Geen zooi thuis en niet de wanden opnieuw hoeven stucen. 😇

Ik zou bij een eerste feestje het inderdaad niet al te groots aanpakken en gewoon thuis wat cakejes versieren, spelletjes, speurtocht en pannenkoeken eten.
Dat krijspaleis staat er volgend jaar ook nog.

Ik vind overigens niet dat een feestje elk jaar 'groter' moet. Je kunt best meerdere jaren op rij naar de film of het zwembad. Is niet minder leuk als ze ouder zijn. 
En je kunt een kind ook best uitleggen dat dingen als de efteling simpelweg te duur zijn voor een kinderfeestje. Dan zou je 1 of hooguit 2 kinderen kunnen vragen.
Bij oudere kinderen zijn slaapfeestjes ook vaak favoriet. Dat hoeft niet per se veel te kosten.

Vrijdag, gelijk uit school naar het speelding, daar iets eten (wat ze daar hebben) en cadeautjes, en dan om 15.00/16.00 iedereen laten ophalen of wegbrengen.
Ik heb hier nooit gemerkt dat ze moe waren van school, dus de meesten kunnen dat best aan - en anders spelen ze maar rustig aan.

Als iedereen in jouw stad op vrijdag vroeg uit is, kan het druk worden met feestjes, vandaar zo snel mogelijk gaan. Eten deden ze overigens nauwelijks, maar de kannen ranja moesten steeds worden bijgevuld.

Prachtwacht schreef op 17-09-2024 om 12:47:

Ik zou het gewoon in het krijspaleis doen. Geen zooi thuis en niet de wanden opnieuw hoeven stucen. 😇

Precies. Zeker kinderen voor wie het allemaal één van de eerste feestjes is, kunnen nogal druk worden. En dan nog een 'hij' die jarig is...die nodigt meestal niet 5 meisjes uit. Buitenshuis!!!

Het kan natuurlijk allemaal!

Maar ik zou het mezelf makkelijk maken en het risico voor stress (bij jou of de kinderen) inperken. Ik zou dus voor de zaterdag kiezen, en alles bij het krijspaleis doen, zodat je niet heen en weer reist (en de kinderen er niet al een schoolweek op hebben zitten). Om 16.00 patatjes eten zou ik verplaatsen naar 15.30, want 2,5 uur in totaal is echt genoeg. En dan de kinderen thuisbrengen om 16.00, als dat lukt, of de ouders laten ophalen. Het klinkt kort, maar voor veel kinderen is zo'n kinderfeestje nog ontzettend spannend. Wij hadden ook 3 uur gepland, maar het laatste half uur was echt uitzitten, want een aantal kinderen zat er behoorlijk doorheen. 

Izza schreef op 17-09-2024 om 12:47:

Feestjes bij voorkeur absoluut niet op zaterdag. Dan hebben mensen eigen (drukke) plannen. En daarnaast is het gebruikelijk dat jullie zelf kinderen wegbrengen.

Natuurlijk is dat niet per se gebruikelijk. Hier niet in ieder geval: ik heb met 2 kinderen wel 1 keer gehad dat de jarige hem thuisbracht. In alle andere gevallen moesten we zelf ophalen. Logisch toch, niet iedereen heeft 2-3 auto's.
En ook waren feestjes soms op zaterdag. Dan kwam er wel eens iemand iets later, ja. 

Je moet zelf iets kiezen wat JOU uitkomt. 

Hier zijn feestjes juist altijd op zaterdag. Doordeweeks veel clubjes, zwemles, BSO, en kinderen zijn moe.

Renmuis schreef op 17-09-2024 om 13:00:

Hier zijn feestjes juist altijd op zaterdag. Doordeweeks veel clubjes, zwemles, BSO, en kinderen zijn moe.

Ja, zo heeft iedereen wel wat. Je kunt dus alleen maar rekening houden met wat je eigen gezin aan activiteiten heeft. Niet met of Max op zaterdag altijd naar oma moet, of dat Sofie altijd op vrijdagmiddag zwemles heeft. En als de moeder van Max wel twee auto's heeft, maar zichzelf te druk vindt om 2x te rijden, dan hoef je hem ook niet per se te gaan halen en brengen als zij ook een ander kan vragen om te carpoolen

Hier zijn de feestjes zowel doordeweeks meteen uit school als in het weekend. Zelf heb ik een voorkeur voor doordeweeks mee uit school om 14u. Bij ons worden bij bijna alle kinderfeestjes de kinderen na afloop ook thuisgebracht. Dat stel ik persoonlijk ook eigenlijk wel op prijs.  Zeker in het weekend kan zelf wegbrengen én twee of drie uur later weer ophalen (op een locatie bijv aan de andere kant van de stad) soms erg onhandig te combineren zijn met andere verplichtingen.
Jouw opties zou ik op zich wel beide overwegen, maar ik denk dat ik het op vrijdag eerder zou houden op meteen uit school naar de speeltuin en daar lunchen als de school om 12.15 uit is en ze dan rond een uur of 15.30/16.00 naar huis brengen. 
Ik heb zelf trouwens wel kinderen die een feestje niet snel te lang vinden duren. Bij ons duren de feestjes meestal dan ook wel van 14 tot 19u. 

Mijn kinderen zijn volwassen, maar toen mijn oudste 7 werd hebben we thuis allerlei spelletjes gedaan, zaten er twee met de lego te spelen in een hoekje, hebben we muziek opgezet en gingen ze dansen, zakdoekje leggen, dat ze niet kenden dus dat had ik uitgelegd en daarna buitenspelen op het schoolplein waar wij vlakbij woonden. 
Nog jarenlang vonden hij en zijn twee beste vriendjes het het beste feestje van het jaar omdat het zo ontspannen was. Geen gedoe met vervoer, op tijd ergens zijn, naar een onbekende plek, alles was vertrouwd en gewoon. 
Ik zag er erg tegenop, maar na vijf minuten was het zo gezellig met tien kinderen thuis, dat die spanning van me afviel. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.