Esther
31-07-2019 om 15:32
Peuterdochter met darm-/ontlastingproblemen
Hoi allemaal,
Als eerste is het wel belangrijk om te melden dat mijn dochter onder behandeling staat van de kinderarts, maar dat heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Vandaar dat ik hier een berichtje plaats in de hoop dat er anderen dingen herkennen of met adviezen komen waar ik zelf nog niet aan heb gedacht.
Wat is er aan de hand?
Als baby had mijn dochter lang last van darmkrampjes en met 3 maanden zat ze al aan de lactulose omdat er geen ontlasting uitkwam. Als het eruit kwam was het groen en stonk het ontzettend. Ook de overgang naar vast voedsel ging niet zonder problemen en had ze regelmatig krampjes, harde ontlasting en krijsbuien. Rond 1 jaar was dat allemaal over en hebben we de lactulose ook afgebouwd.
Sinds september vorig jaar (met 2 jr. & 8 mnd.) is ze helaas begonnen met haar ontlasting op te houden. Ik kan me herinneren dat ze op een dag in paniek naar me toe kwam rennen omdat ze moest poepen. Vervolgens kwam er een klein beetje uit wat erg donker(groen) was en met groeven (sorry voor de details). Aangezien het geen goede drinker is dacht ik dat ze meer moest drinken, maar het kwaad was al geschied. Ze ging het steeds ophouden totdat ze het niet meer kon tegenhouden en dan kwam het er met veel paniek, tranen en gegil uit. Het is een erg gevoelig meisje en ook snel angstig dus ik ging er vanuit dat het tussen haar oren zat.
Vervolgens het hele proces gevolgd via huisarts en kinderarts met laxeermiddelen etc. maar dat heeft allemaal niet geholpen. De macrogol die we hebben meegekregen hield de ontlasting zacht dus daar kon het niet liggen, ondertussen had ze nog steeds pijn bij het poepen en ook steeds buikpijn. Het enige wat nu nog redelijk helpt is als ze het in bad doet. Het is niet heel lekker voor mij om op te ruimen maar dan komt het er tenminste uit. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is er nog steeds geen oplossing voor haar klachten.
Wat hebben we nog meer hebben gedaan:
- Röntgenfoto van haar buik gemaakt. Was niks geks op te zien.
- Bij een buikpijncentrum geweest --> kostte vooral veel geld.
- Fysiotherapie gehad. Ze zat wel vast in haar bekken maar leverde verder niks op.
- Lactosevrij dieet geprobeerd --> geen resultaat.
- Ontlastingonderzoek o.a. naar darmparasieten, gluten, ontstekingen maar daar kwam niks uit.
Symptomen die ze heeft en me opvallen (afgezien van het ophouden):
- Diarree-achtige ontlasting, maar de oudere ontlasting is harder omdat ze het dus ophoudt. Verder best wat onverteerde etensresten, niet alleen pitjes.
- Ontlasting stinkt echt heel erg (diarree-geur).
- Buikpijn rondom haar navel of rechtsonder haar navel. Ze duwt er steeds op, wrijft erover of trekt haar buik snel in en uit, net alsof ze heel snel aan het ademen is. Eerder ging ze steeds met haar buik op de armleuning of zitting van de stoel liggen, ik denk om er druk op te geven. Of ze rolt zich op als een bal en kruipt in elkaar.
- Ze kan vaak geen seconde stil zitten, vooral als ze aandrang heeft natuurlijk. Ze zit constant te wiebelen.
- Regelmatig oprispingen
- Ik vind dat ze best veel moeite moet doen om de ontlasting eruit te krijgen. Het begin gaat wel maar voor de rest moet ze hard persen.
- Slijm in de ontlasting
- Veel moe en daardoor ook wallen onder haar ogen.
- Weinig eetlust en daardoor ook gewichtsverlies en moeilijk om aan te komen in gewicht.
- Slecht humeur (boos, huilerig, verzet).
Zodra de ontlasting eruit is is ze weer wat vrolijker maar vaak zie ik haar vlak daarna dan toch weer aan haar buikje zitten. Ook tijdens het spelen doet ze het onbewust.
Deels denk ik dat het wel tussen haar oren zit omdat ze zo gevoelig is, maar ik geloof gewoon niet dat dat de enige oorzaak is. Het beïnvloed ook echt alles en dat is ook logisch als ze pijn heeft. Het gekke is alleen dat ze 9 van de 10 keer als ze moet poepen in paniek is en zegt dat haar buikje en anus zeer doen. Maar heel af en toe komt het er zonder gedoe uit. Dan komt ze de hoek om rennen en zegt ze dat ze heeft gepoept. Wat dan ook klopt.
Ik heb nog een verwijzing voor bloedprikken liggen om haar te testen om gluten, lactose en ontstekingen, maar omdat ze zo angstig voor alles is hadden we daar nog even mee gewacht. Ook omdat alle andere dingen die we hadden geprobeerd in eerste instantie leken te helpen en man man en ik niet helemaal op één lijn zitten. Hij denkt dat het tussen haar oren zit en ik niet. Echter denk ik dat we dat toch binnenkort maar moeten proberen te doen om dat in ieder geval uit te sluiten. Verder dacht ik nog om een echo te laten maken en een allergietest.
Hebben jullie misschien nog andere goede ideeën, adviezen, dingen waar we op moeten letten of die opvallend zijn? Ik sta open voor alles want ik weet het niet meer zo goed.
Alvast bedankt en ook dat je het hele verhaal gelezen hebt.
Groetjes,
Esther
Leen13
31-07-2019 om 15:53
Koemelkeiwit
MIjn zoon had zo'n verhaal. Even na zijn geboorte werd een koemelkeiwitallergie geconstateerd. Zoon ging op dieet.
Echter hij bleef diarree houden en inderdaad tot aan tropische parasieten getest.
Het was echter ineens over toen hij mee ging doen met het koemelkeiwitvrije dieet van dochter die met 2 weken al eczeem had van kruin tot navel.
Met het advies van de consultatieburea arts om echt nul procent koemelkeiwit te geven. Had ik dat advies maar eerder gehad! Er zit ook koemelkeiwit in allerlei producten als kaas, brood enzovoort. Het is niet goed genoeg om melk eruit te halen en de meeste melkproducten.
Je zou het kunnen proberen. Het is even intensief etiketten lezen en echt helemaal niets aan koemelkeiwit geven. Geen spoortje, geen uitzondering, niet per ongeluk, en niet uit gemak.
Met een week zou je al resultaat moeten zien. Hier was het na 2 dagen over.
Overigens ging ik voor dochter, vanwege de borstvoeding ook zelf over op nul koemelkeiwit.
Marir
31-07-2019 om 17:31
Osteopaat
Hoe staan jullie tegenover het alternatieve circuit?
Wellicht dat een orthomoleculair arts of osteopaat jullie meisje verder kan helpen.
Tensy
31-07-2019 om 18:24
Gluten
Is er al getest op gluten? En welke test? Sommige patienten zijn volgens de testen niet glutenintollerant, maar blijken wel baat te hebben bij een glutenvrij dieet. Bij mij bleek het dit te zijn na jarenlange klachten. Eerst eczeem als baby, later veel gewrichtspijnen, groot vitamine tekort (hevige pijn in de voeten was een symptoom) en 20 jaar lang chronische buikpijn en diaree. Al na 24 uur glutenvrij eten was de buikpijn en de diaree weg.
Obstipatie en diaree afwisselend kan ook een symptoom zijn van een glutenintollerantie. Ga daar eens naar kijken.
Esther
01-08-2019 om 13:51
Bedankt...
...voor jullie reacties!
@Annej: hier heb ik ook wel eens aan gedacht, maar dan zou ze er toch altijd last van gehad moeten hebben vanaf baby tot nu? Tussen 1 en 2 jaar waren er eigenlijk geen problemen namelijk.
@Marir: ik sta overal voor open dus een osteopaat ga ik ook eens naar kijken. Een orthomoleculair arts heb ik nog nooit van gehoord maar ga ik ook googlen.
@Tensy: ze is nog niet getest op gluten. Als we gaan bloedprikken dan zal ze ook getest worden op gluten. Is dit ook niet iets wat ze al vanaf baby af aan zou moeten hebben of kan dat ook 'spontaan' op komen zetten? Ik had al er wel wat over gelezen maar kan me dat stukje niet meer herinneren.
Tensy
01-08-2019 om 13:57
Kan beide
Gluten intollerant kun je al als baby hebben maar kun je ook ontwikkelen. Dat geldt voor alle allergieen. Je bouwt het op. Je kunt ook gevoelig zijn voor gluten, dan heb je niet Coeliaki, maar heb je soortgelijke reacties op gluten. Minder ernstig, maar een glutenvrij dieet lost dan ook je klachten op. Ik dacht ook dat ik niet glutenintollerant was, ook de test zei van niet, maar mijn klachten zijn over nadat ik gluten en melkvrij ben gaan eten. Nu na enkele maanden kan ik weer wat melk verdragen omdat mijn darmen alweer wat hersteld zijn. Ook was ik erg moe en had ik diverse tekorten die ik met vitamine supplementen weer aanvul. Het herstel duurt wel even hoor. Heel veel succes. Laat je weten hoe het gaat?
Dendy Pearson
01-08-2019 om 15:37
Ook op latere leeftijd
Mijn dochter heeft ook pas op latere leeftijd een intollerantie ontwikkeld. Sinds zij lactosevrij eet en drinkt heeft ze geen darmproblemen meer en ziet ze er gezonder/minder opgeblazen uit.
Ik vind het ermee omgaan vrij makkelijk. Er zijn genoeg vervangende producten.
Gluten ontwijken lijkt me een stuk lastiger.
Verder geen verstand ervan, ik hoop dat je dochter snel opknapt.
Linxje
07-08-2019 om 20:23
Esther kinderarts
Beste Esther ,
Wat vervelend voor je kindje wat betreft de ontlasting!
Ons dochtertje heeft ook een erg ontlastingsprobleem.
Sinds een jaar heeft ze last , wat begon met obstipatie (4x klimaat gehad olifanten hompen kwamen eruit ) is naar plakpoep gegaan met soms korreltjes erin die ook aan haar billen blijven zitten. Het lijkt wel met seconde lijm !! Ook heeft zij sinds dat zelfde moment last van haar hoofdhuid ! Eerst werd berg gesuggereerd , maar later door de dermatoloog seborroïsch eczeem. Tot de dag van vandaag is dat ook niet weg....
Hoe was jullie eerste afspraak bij de kinderarts ? Wij hebben een afspraak van een uur en een poep en plasdagboek hebben ze al via post gekregen van ons . Ben benieuwd wat ze tijdens dat eerste gesprek doen (duurt 1uur bij ons)
Esther
08-08-2019 om 10:20
Kinderarts
Hoi Linxje,
Wat vervelend voor je dochter! Ik voel met jullie mee want ookal gaat het 'maar' om poepen, hoe je dochter zich voelt heeft invloed op alles. Soms hebben we hier een hele dag met alleen maar malaise omdat dochterlief zich niet goed voelt.
Als ik heel eerlijk ben dan vond ik de afspraak bij de kinderarts echt een teleurstelling. We hebben het hele verhaald verteld en vervolgens deed ze een reflex-test met een wattenstaafje en kregen we uiteindelijk een pot poeder (Macrogol) mee naar huis want dat was 'het wondermiddel'. Macrogol houdt de ontlasting zacht zonder dat het buikkrampen veroorzaakt en volgens de kinderarts zouden de problemen vanzelf overgaan als onze dochter doorkreeg dat de ontlasting niet meer zeer deed. Achteraf heeft ze nooit harde ontlasting gehad maar door de laxeermiddelen zagen we dat niet want die zorgden sowieso voor een zachte hoop. Voelde me achteraf zo stom dat we ons zo weg hebben laten sturen.
Mijn ervaring tot nu toe is dat artsen vooral aan symptoombestrijding doen, helemaal als ze niet meteen de oorzaak kunnen achterhalen.
Als ik je een advies mag geven: dring aan op lichamelijk onderzoek om in ieder geval medische dingen uit te kunnen sluiten. Bloed-/ontlastingonderzoek onderzoek naar voedsel-intoleranties, darmparasieten en mogelijke ontstekingen en evt. een echo/röntgenfoto. Als je niet zeker weet of er een lichamelijk probleem is dan kun je je dochter ook niet 'trainen' om goed te gaan poepen. Vooral het feit dat ze hardnekkige eczeem heeft zou heel goed kunnen duiden op een darmprobleem. Als je wat rond zoekt op google dan lees je daar genoeg over. Wie weet is er niks aan de hand maar je moet het toch zeker weten. Vind ik tenminste...
Ik ben gisteren met onze dochter wezen bloedprikken en ik hoop echt dat daar iets uitkomt waar we ook iets mee kunnen. We zijn er ook al een jaar mee bezig en ik ben er wel klaar mee. Voor haar maar ook voor ons.
Houd je me ook op de hoogte hoe het gesprek bij de kinderarts is geweest?
Liliane
14-08-2019 om 13:03
Veel ervaring met allergieën en intolerantie
ALS je een voedingsmiddel weglaat, doe dan 1 tegelijk en langere tijd (4 weken/enkele maanden). Als je 3 dingen weglaat en het gaat beter, dan weet je nog niet wat het was.
Lactose-intolerantie komt op deze leeftijd vrijwel niet voor, meestal pas vanaf 6-7 jaar. Dat is wel heel simpel op te lossen met lactasepoeder/capsules. Dat is een compleet onschuldige, lichaamseigen stof en gewoon bij het Kruidvat te krijgen (Lactolerantie), je zou het gewoon eens kunnen proberen. 1 voor het ontbijt en 1 voor het avondeten. Als dit het is, zou je binnen 3 dagen een ander kind moeten hebben. Ik zou er wel even 5 euro voor die Lactolerantie voor over hebben, om dat te testen. Je kunt de capsules gewoon openmaken en door het eten mengen (Alpro-chocoladevla is hier favoriet).
Koemelkeiwitallergie is een stukje lastiger, dat wordt echt etiketten lezen en veel zelf maken. Maar dat went wel. Ikzelf denk eerder dat het probleem in deze hoek zal zitten (verergerd door het proces tussen haar oren).
Koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie zorgen voor gelijkaardige symptomen: vaak hevige buikpijn (kramp en steken), afwisselend verstopping en diarree, oprispingen, vieze geur van ontlasting en scheetjes (veel!).
Hopelijk komt er iets uit de bloedtest, maar soms mist die ook wat, of wijst ze op een sterke allergie waar een kind in de praktijk geen last van heeft. Mijn kind zou een sterke pinda-allergie hebben, maar at en eet inmiddels weer elke dag pindakaas. Erg verwarrend allemaal.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.