Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
Kaatje

Kaatje

28-05-2020 om 14:44

Moeilijke peuter

Hi iedereen,

Mijn zoontje is nu 26 maanden en praat nog steeds niet. Hij begrijpt wel alles maar woordjes wil hij nog niet zeggen helaas. Volgens de pediater kunnen we op dit moment er vrij weinig aan doen. Ik probeer hem iedere dag voor te lezen, praat veel met hem. Benoem alles wat we zien. Hulp heeft weinig zin op dit moment omdat hij niet stil kan zitten en zich niet kn concentreren. Hij heeft een jaar gelden buisjes gekregen en de kno arts zegt dat zijn gehoor nu goed is. Ook heeft hij heel vaak woede aanvallen. Hij begint dan te slaan, te bijten, gooit zichzelf op de grond. Dit doet hij vooral bij mij en niet bij zijn papa. Ik heb van alles geprobeerd. Rustig met hem praten, negeren, time out geven. Niets helpt. volgens mijn man overdrijf ik en zijn alle kinderen zo. Ik heb nog een dochtertje van 13maanden en die is het tegenovergestelde van mijn zoontje. Heel rustig, lacht veel. Ik denk niet dat het jaloezie is, want hij is gek op zijn zusje en knuffelt veel met haar. Ze krijgen allebei evenveel Aandacht. Hij kan ook niet rustig zitten. Als ik hem een boekje voorlees dan pakt hij het boekje en gooit het weg. Wilt dus nooit voorgelezen worden, als we met blokken spelen dan gooit hij alle blokken door elkaar en begint te schreeuwen. Hij kan niet echt spelen. Ik ben uitgeput, niks lijkt te helpen. Ik heb een zware bevalling gehad en hij heeft een moeilijke start gehad. Hij is een paar keer opgenomen geweest toen hij nog wen baby was. Is heel vaak ziek. Ik denk dat het allemaal met elkaar te maken heeft.
Ik typ dit nu omdat ik even mijn frustratie kwijt moet en ik niet begrepen word door mijn Omgeving. Als ik tegen mijn man zeg dat we hulp moeten zoeken, voor onze zoon maar ook voor mij, dan vindt hij dat ik overdrijf en dat het bij iedereen zo gaat. (2 moeilijke zwangerschappen, een hele moeilijke bevalling van 35uur die eindigde in een spoedkeizersnede, een moeilijke herstel na de geboorte met een zieke baby) mijn zoontje is inmiddels 26 maanden , heb na hem nog een kindje gekregen, maar heb zijn geboorte nog steeds niet kunnen verwerken en lig er nog steeds Wakker van.

Liefs, een vermoeide mama

Kinderopvang?

Gaat hij ook naar kinderopvang oid?

Zo nee, dan zou ik daar toch eens mee beginnen. Daar kan hij misschien beter leren spelen.

Een deel van zijn boosheid zou frustratie kunnen zijn. Hij wil iets duidelijk maken, maar dat lukt hem nog niet. Je zou kunnen kijken of hij gebaren wil leren maken.
Zie https://www.gebarenwebwinkel.nl/

Er zijn boekjes, posters maar ook dvd’s.
Mijn kleinkinderen vinden het fantastisch. De jongste (net 2) spreekt ook nog niet zo duidelijk, maar kan wel gebarend goed aangeven wat hij wil (drinken, poep, buiten spelen, slapen)

Kaatje

Kaatje

28-05-2020 om 15:00

Reactie op M lavell

Hij gaat nu al een jaar naar de kinderopvang. Hij begint sinds kort pas met andere kindjes te spelen. Ik heb heel wat boekjes thuis, maar hij vindt boekjes niet zo interessant.

Dvd’s wel?

Misschien wil hij wel de filmpjes kijken?
Probeer dat eens. Ze zijn leuk.
Dan heb je iets om aan te haken.

Mijntje

Mijntje

28-05-2020 om 15:26

ruilen

Als je je nog steeds zorgen maakt over zijn gehoor zou je dit opnieuw kunnen laten testen. Lastig gedrag komt idd vaak doordat hij zich niet goed kan uiten, dat kan beter worden als hij beter praat. Gebarentaal met de dvd van de link van M Lavell is idd een aanrader.
Kijk dvd-tjes met hem van Kikker, of het zandkasteel (voor de taalontwikkeling), of Sesamstraat, probeer hem buiten lekker te laten bewegen, dan is hij later binnen rustiger
En met hem spelen kan ook: hem laten stofzuigen, samen afwassen, taart bakken, helpen met koken, ramen zemen, hierbij heb je ook interactie en leert hij taal.
En voor jezelf: in deze coronatijd misschien wat lastig, maar zoek een andere moeder met even oude kinderen, dan kan je een keer in de week 'ruilen' en heb je even je handen vrij.

Moedervantwee

Moedervantwee

30-05-2020 om 07:01

Misschien herkenning

Dag Kaatje,

Ik zag je berichtje en ik herken wel het een en ander van je verhaal in mijn zoontje die nu 4 jaar en 2 maanden is.

Wat ik herken:
- praatte bij 2 jaar ongeveer 10 woorden
- wilde niet voorgelezen worden (ik denk nu achteraf dat hij de concentratie niet had om te luisteren, hij had het plaatje al gezien dus hij was al 'klaar')
- kan niet stilzitten en zich niet concentreren
- regelmatig woedeaanvallen
- wel leuk met andere kinderen (knuffelen, spelen, ook heel blij)
- nooit lang met speelgoed spelen (idd blokken juist omgooien, niet puzzelen, van een naar het ander rennen)

Wat ik niet herken:
- het ziek zijn of buisje hebben, dat heeft mijn zoontje niet gehad

Waar je niets over schrijft maar wat bij mij wel het geval was
- zoontje kreeg ook vaak weerstand als hij bijvoorbeeld moest tandenpoetsen of iets tegen zijn zin moest doen
- zoontje was als baby al wat driftiger dan ik herken bij mijn (later geboren) dochter. Na de geboorte kleedde de zuster heb aan en meldde al: oh, het is wel een vinnige
- Zoontje ontwikkelt grove motoriek wel erg snel

Wat het praten betreft ben ik begonnen met logopedie, op deze leeftijd behandelen ze niet het kind maar jezelf ik hoefde ook maar 1x per 4 weken te komen. Mijn logopediste gebruikte de Hanen methode. Ik heb ook het boek ervan gebruikt: Praten doe je met zn tweeen

(https://www.bol.com/nl/p/praten-doe-je-met-zijn-tweeen/1001004006152844/?Referrer=ADVNLGOO002008N-I6RXOFLXREVPM-324781922603&gclid=EAIaIQobChMIn9Tym-La6QIVAovICh33sg_cEAAYASAAEgIxMvD_BwE).

De methode geeft tips hoe je zelf de taalontwikkeling van je kind kan helpen en is ingedeeld per fase (van niet praten tot de fase van het koppelen van twee woorden). Mogelijk had mijn zoontje dezelfde ontwikkeling meegemaakt zonder dat ik dit boek had gehad maar ik vond het heel prettig omdat ik in ieder geval het idee had dat ik in ieder geval het 'goed' deed en extra tips, inzichten kreeg. Het gaf mij wat rust voor de onrust en zorgen die ik had. Het hielp ook om niets steeds maar weer wat anders te proberen en een soort van vaste lijn te hebben.

Zoontje is nu voor 90% voor anderen verstaanbaar en dat is dus goed (genoeg). Andere kinderen maken wel nettere zinnen (beter vervoegen, langere bijzinnen ed) maar mijn zoon blijft wat onrustig aangelegd dus hij wil graag snel overbrengen wat hij wil zeggen

Voorlezen gaat nu goed maar pas sinds hij interesse heeft in letters. Hij begrijpt nu dat ik met die rare tekens op de pagina bezig ben en dat we pas verder gaan als ik die allemaal heb voorgelezen. Dit was ongeveer tussen de 2 jaar en 9 maanden en 3 jaar. Ik heb toen ook een tijdje steeds mijn vinger bij het woord gelegd dat ik aan het lezen was zodat hij wist wanneer de pagina klaar was. Ik heb nog wel een hele tijd met name boeken gebruikt met veel plaatjes en weinig tekst.

Niet (lang) spelen met speelgoed: Dit gaat nu wel beter en hier hebben we hulp gehad van een ergotherapeut. We boden op den duur alleen een beperkte hoeveelheid speelgoed aan waardoor hij niets anders te doen had dan er maar mee te gaan spelen. Zo leerde hij het materiaal beter kennen en ging kijken wat hij er nog meer mee kon. Hier zijn we overigens mee gestart toen hij 3 jaar was. Hij kan nu behoorlijk goed spelen en ergens lang mee bezig zijn. Hij valt soms terug in zijn oude gedrag maar dat is meer als er andere kinderen komen spelen. Dan lijkt het of hij al zijn speelgoed wil laten zien. Ik vind dat altijd wel mooi om te zien want zo zie je dan weer hoeveel beter het nu gaat.

niet stilzitten en concentreren is wel nog steeds een dingetje maar gaat steeds beter. We hebben uiteindelijk wel besloten heb naar een (speciale) school te laten gaat waarin heel veel structuur in de les zit en wat meer begeleiding. Hij weet wat er van hem wordt verwacht en hij concentreert zich daardoor ook langer. Ook zijn er minder kinderen dus ook minder afleiding in de klas. Knutselen is nog steeds niet zijn hobby maar hij doet het wel en op zijn meest recente moederdagcadeau is hij zelfs heel erg trots

Woedeaanvallen zijn een stuk minder sinds het praten beter gaat maar zijn niet helemaal weg (1-2 per week, duren ongeveer 5 minuten). We gaan nu eens uitzoeken hoe ik hem daar nog mee kan helpen. Het si niet meer storend maar ik vind het zo zielig voor hem. Vaak gebeurt het namelijk als iets hem niet lukt of verkeerd gaat.

Weerstand bij bijvoorbeeld tandenpoetsen is een enorm stuk minder sinds we thuis ook heel veel structuur hebben aangebracht. We hebben er ook een tijd lang een soort van planbord met plaatjes voor gebruikt zodat hij zelf kon aanwijzen wat hij wilde en hoe. Die controle maakt ook de weerstand minder en ook het onderling begrip beter.

Sorry voor het lange verhaal, kijk maar of er iets tussen staat waar je mogelijk iets aan hebt.

Moedervantwee

Moedervantwee

30-05-2020 om 07:17

Aanvulling kinderopvang/onderwijs

Nog in aanvulling:

Mijn zoontje heeft op kinderopvang gezeten maar hier leerde hij niet spelen. Door de hoeveelheid speelgoed die daar werd aangeboden rende hij nog meer van hot naar het (van bouwhoek, naar poppenhoek, naar knutseltafel etc). Uiteindelijk zijn we dus overgestapt naar speciaal peuteronderwijs. Dit klinkt heftiger dan dat het is. Verwachting is ook dat hij gewoon teruggaat naar regulier onderwijs vanaf het moment dat de groep op het regulier onderwijs wat meer structuur kennen en minder rondlopende kinderen (groep 3 zal dat waarschijnlijk zijn).

Zonne

Zonne

02-08-2020 om 08:13

Wat heb jij nodig?

In je verhaal lees ik ook dat je zelf eigenlijk hulp zou willen hebben voor het verwerken van je bevallingen.
Ik ken meerdere mensen die na een zware bevalling, speciale EMDR therapie hebben gekregen voor het verwerken van een traumatische bevalling. Ook zij hadden na meer dan een jaar nog flashbacks naar de bevalling. Ze hebben hier beiden veel baat bij gehad. Vraag hier eens naar bij je huisarts.

Bij mijn peuter zie ik namelijk ook verschil wanneer ik gestrest ben of niet lekker in mijn vel zit. Dan werken we niet lekker samen, heb ik te weinig geduld voor zijn peutergedrag en als gevolg wordt hij sneller boos.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.